Mám starosti o dcérinu budúcnosť.
Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂
Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.
Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.
@kvetinka75 Ešte raz, neznevažujem ani neponižujem, ale poznám ju, som jej matka a nebudem klamať samu seba.
Tak si to asi neuvedomujes ale dobre ju podcenujes a znevazujes. Precitaj si po sebe co si napisala.
A mozno ju ani nepoznas.
@kvetinka75 Neprajem Vám, aby Vás dieťa tak sklamalo. Ale to pochopíte, až vychováte vlastné.
Psycholog Vam pomoze sa s tym sklamanim vyrovnat. Dovidenia !!!!
Svoje dieta som uz vychovala.nerobi vsetko podla mojoch predstav ale.reapektujem ju a v podstatnych veciach podporujem . Keby bolo podla mna tak jej tolko toho navalam ze by sa nestihala nadychnut. Ale respektujem ze kazdy je iny, ma ine zaujmy, predstavy, priority. A hlavne budte rada ze je zdrava. Moje dieta ma tazke ochorenie tak jej nebudem zivot komplikovat este aj ja
sklamalo? Kriste pane, ona pracuje, zarába, vyzná sa vo svete, v jeje veku má nehnuteľnosť bez hypotéky a ty si sklamaná? Ja by som ti dopriala tak na mesiac dieťa, čo naozaj nič nerobí, fetuje a priživuje sa na kadekom, to by si videla čo to je naozaj dieťa čo sklame. Chvíľu tvrdíš, že ti vadí, že sa ťa to furt pýtajú príbuzní, ale problém je v tom, že ty sama tomu veríš, že je nejaká horšia ako iní, to nemá s príbuznými nič. Čo chceš aby bola dokonalosť sama? Podľa mňa si ju v prvom rade sklamala ty ako matka, že si ju nepodržala, nepochopila a nepodporila. Pritom nič zlé nerobí, len žije svoj pracovný život iak ako ostatní, pritom si zarobí viac ako tí čo ho žijú podľa tvojich predstáv. To nie je o príbuzných, ani o peniazoch, ani dokonca o nejakých rozikách. To je o nejakom tvojom hlbokom psychickom probléme v tebe a to ostatné sú len výhovorky a zástupné problémy. Naozaj už uvažujem, či jej ten život nezávidíš alebo čo ti chúďa dcéra spravila aby si ju takto zhadzovala.Preto máš tendenciu na nej hľadať a vidieť len to zlé a neuvedomíš si, že v mnohom to je lepšie ako tie stabilné práce, ktoré vedia za 10 rokov urobiť z človeka vyhorenú trosku - a to sa stáva aj doktorom a inak vysokovzdelaným ľu´dom na výborne platených postoch, keď robia príliš dlho jednu prácu.
@halienka Sklamala ma tými klamstvami, nedalo sa jej veriť. A stále tam ten červík pochybnosti je, či je všetko tak, ako hovorí.
že si ju k tomu klamaniu dotlačila sama svojou tlačením ju do dokonalosti ti nenapadlo, že?
Preboha, uz ju nechajte na pokoji !!!
@halienka Akým tlačením? Tým, že som chcela aby chodila do práce? To je snáď normálne, nie? Alebo mala sedieť doma bez koruny s flákať sa?
A nechodi? Ved zaraba v zahranici nie? Ty asi payris k tym co podla nich vsetko musi byt i ak su nespokojni. To ti ide len i to aby robila na Sk? A kto ti zaruci ze tu bude mat pracu ma dalsich 30.rokov? Ty asi ani netusis cim vsetkym si presla. Inak.by si toto nepisala.
@kvetinka75 Áno už je normálna, pracuje, ale žiadna istota, sú to všetko brigády. Veď nech žije v zahraničí, ale nech si nájde poriadnu prácu.
Ze ty volis smer 😀 ze istota. Nikde nie su istoty,to len sudruhovia za onej ery a podaktori sucasni,bulikaju ludom do hlav taketo kydy
Niekedy vlastní rodičia doženu dieťa k tomu, aby klamalo chcela by som vidieť tu reakciu, keby Vám povedala, že v tejto práci sa mi nepáči a chcem dať výpoveď.Ked vy si myslíte, že nemá špekulovať niekde robiť treba a hlavne nevytrcat z davu.
V tom Nórsku sa narobí ako jedno hovado v zime v továrni porcovat ryby v smrade, ak to ide robiť ....mala som tam kamaráta niekoľko mesiacov zarobil si na auto.Nerob jej výčitky a určite nie je lenivá ver tomu, že si ťažko hľadá prácu a je sama vo svete!Si neuveriteľne zaslepena a nespravodlivá škoda...
No pozri, viac by ti vyhovovalo keby si nasla nejakeho tupca, ktorý jej bude vydeľovat peniaze, sem tam jednu prisusi lebo si zaslúži? To potom budes mat uplne ine starosti ako brigády. Ved kolko je tu diskusii ako zeny trpia, nemaju kam ist a podobne. Toto chces?
Moja mama si tiez myslela, ze mi svojim staranim do života pomoze. Uz ked som mala adekvátnu pracu, pílila mi usi, ze som este slobodna. Mala som 21 rokov a uplne ine predstavy o živote. Ale ja som nevyzdrzala ten tlak a zobrala som si prvého blbca co mi prisiel do cesty. A vies preco? Aby som mala konecne pokoj. A co sa stalo? Po 7 rokoch som sa rozviedla, vykľul sa z neho uchyl, typicky sedlak pre ktorého je zena len s prepacenim vagina a dcéra je len dcéra. On chcel syna. Nechaj dceru zit tak ako ona chce lebo urobíš škody, ktore sa uz nebudú dat napraviť. A ona ku tebe nikdy nebude mat ani dôveru ani vzťah.
Pozri možno tvoja dcéra bude celý život rebel z tvojho pohladu.Mozno ani netúži byť v práci od do prísť domov večera a spat a takto rok za rokom do dôchodku.Urcite vedela prečo si to Nórsko vybrala...možno bude neskôr pracovať v Rakúsku v Alpách na zimnú sezónu a v lete bude oddychovať ako x ľudí, ktorých poznám.Uzivaj si ju doma a netráp sa tým, že sú to brigády ver tomu, že tu by robila za tie peniaze 4 mesiace.
s istotou mozem povedat jedno...
Dcera s tebou prerusi kontakt, je to len otazka casu, a nielen dcera, ale aj vsetko, co s nou ma prist, mozno Vase vnucata... a na vine nebude ona
ale veď pracovala, len sa ti bála povedať že dala, výpoveď, keby ste mali normálne vzťahy tak sa ti to nebojí povedať, preto kopa ľudí radšej klame, keď sa boja povedať pravdu, lebo vedia čo ich za to čaká, len buzerácia a odsúdenie.
@eliska13 Pracovať treba, ja ju nebudem podporovať v lenivosti a ničnerobení. Radšej vydržať a potom, keď si nájdem lepšie dať výpoveď. Ona si prestala chodiť do práce bez toho, aby mala už vyhliadnutú inú. V tomto ju podporovať nebudem ani ja a ani manžel.
@evkano1402 To nemyslíte vážne? Za všetko čo sme jej dali by sa takto odvďačila? Nemám slov
No to čo ste jej dali, je že ju ohovárate na sociálnych sieťach a pekného slová na ňu nemáte.
tak ty sa choď postaviť do Nórska , do tej zimy , a rob .... veď si vzor pracovitosti 🙂
@777januska777 Chcela som sa poradiť, ale vidím, že máme celkom iný pohľad na túto situáciu a iný pohľad na život.
Rodicovska bezpodmienecna laska neocakava nic..dava z lasky a neocakava nic naspät !!!
No to teda máme, ja by som svoje dieťa nikdy neohovárala po sociálnych sieťach a nekydala na ňu. Vy s tým problém nemáte.
@brita7777 veď neočakáva , potrebuje sa len pretekať s rodinou , koho dcéra sa viac vydarila
@777januska777 Ako ohováram? Že napíšem pravdu aby ste ma pochopili? Povedať pravdu nie je ohováranie ani ponižovanie, nebudem písať aká je dokonalá, keď nie je.
Milá autorka,už to tu nemôžem čítať! Sklamala ma a čím preboha???
Že má vlastnú nehnuteľnosť,že má prácu akú takú alebo onaku v zahraničí??? Že má úspory, že má slobodu?? Ja som si tiež prácu po škole nemohla nájsť, mám OA, odišla som na Cyprus,robila som ako čašníčka/barmanka
Vrátila som sa,reku budem robiť účtovníctvo,zamestnala som sa v jednej firme,tri mesiace bol pre mňa boj, každý deň v strese či niečo nedogabem
Kaslala som na to, išla som robiť do solárneho štúdia
A poviem ti jedno,za celý ten čas čo som bola v zahraničí ma ani len jeden deň hlava nebolela,lebo som nemala žiaden stres a tu pri práci účtovníčky som chodila domov s migrenami! Nie pre každého je taký život, teraz po rodicaku tiež pôjdem robiť a najlepšie upratovačku, pretože to je práca kde môže človek vypnúť! Ako môže niekto povedať,že podradna práca,ja som mladá ale toto som si nikdy nedovolila! Veď už aj ten smetiar keby nám smeti nevyviezol tak tu zhnijeme v bordeli! Neznášam porovnanie si deti s niekým
Áno,sklamať tá mohla keby bola v base, fetacka, ku..a,ale nie tým,že si žije vlastný život! A rodičia nás vždy podporili,aj keď sa im to nie vždy páčilo

Presne, smer psycholog. A uz dovidenia !!!