icon

Mám starosti o dcérinu budúcnosť.

1. jan 2020

Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂

Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.

Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.

777januska777
2. jan 2020

Ohováranie je hovorenie o chybách iného poza jeho chrbát. Takže áno ohovárate ju.

alby2014
2. jan 2020

Je rok 2020 preboha...nemusi v 18 za zavriet do kanclu, robit 8h, v 22 sa vydat, mat dve deti do 25, idealne chlapca a dievcatko... a davat si typicky slovensky trojboj robota, deti, domacnost... omg. Preco, aby rodicia boli spokojni, ze dieta splna nejaky ideal z roku 1977? Zije sama, nie vo vlastnej detskej izbe, ma nehnutelnost bez hypoteky? Ako moj muz je programator, nez sme mali deti, cestoval po svete a robil z plaze v Thajsku, lebo on potrebuje len pc ...v podstate pol roka zil v Azii a jeho mama ani poriadne nevedela, ze pre koho a co robi...a to im dva tyzdne pred statnicami povedal, ze tu skolu neskonci, lebo ma proste pracovnu ponuku a musi nastupit hned... doba sa zmenila, nemusis muklovat, kludne moze tak zit ako zije cely zivot...Nema 40, ma 29 preboha...to som sice mala stabilnu pracu, ale este stale zila stylom ruka hore, dokonca ani svojho muza som este nepoznala. Nemusis sa vobec zaradit, mozes zit ako chces, kym si moralna a dodrziavas zakony. Btw, ja som ucitelka...ucim na strednej...poznam aj lumpou, aj hviezdy triedy, aj sprtov, cestovatelo, decka, co sa hladaju dlhsie, aj tie, co su najdene v 19tke...Dnes je doba, ktora ti nastastie dava priestor na to sa hladat a najst. Mozno o 5 rokov bude dcera vydata, s dietatom a bude nastupvoat do rpacena Slovenku, lebo jej skonci materska, mozno stretne niekoho v norsku, ci kde..mozno si vezme Araba, mozno bude zit v Afrike...ako svet a moznosti su nekonecne a vy mi pridete strasne obmedzena svojimi rpedstavmai o zivote.

evkano1402
2. jan 2020

myslim to smrtelne vazne 😢
Ale ak jej poviete s manzelom, ze ste na nu hrdi, a mate ju radi bez ohladu na to ako si zariadi zivot a vzdy budete stat pri nej a podporovat ju v jej rozhodnutiach...mozno to dokazete este zvratit. Ked raz clovek spozna svoju hodnotu, spat uz nepojde, neda sa to...

loginexistuje
2. jan 2020

tvoja dcera prerusi s tebou kontakt skor ci neskor a nikto sa jej nebude cudovat vy ste pre nu sklamanim a ste nanic matka a to bude aj najskor pricina ze pred vami uteka do zahranicia a radsej robi take prace ako zit v dosahu vas
cim skor vas vztah utne bude lepsie pre nu

kvetinka75
2. jan 2020

A kde mas poriadnu pracu a istotu v dnesnej dobe? Nikde. Mas zastarale myslenie a nicis tym dcere zivot.

autor
2. jan 2020

@kvetinka75 Za peniazmi sa musíš naháňať, samé do peňaženky neskočia a dnes ako sa dá žiť bez peňazí? Je mladá, zdravá tak nemusí sedieť mesiac či dva doma, ona vôbec nerozmýšľa. Môže pracovať, zarábať v mladosti a v starobe oddychovať, keď bude mať našetrené

autor
2. jan 2020

A aký dôchodok jej vypočítajú? Keď už takto žije, nech premýšľa, čo bude robiť keď už nebude vládať chodiť po svete, keď bude mať rodinu.

alby2014
2. jan 2020

A preco by nemohla sediet mesiac dva doma? taha z vas peniaze, nesetri, zije ako bezdak? nechapem...preco by nemohla? Boze, a dochodok, ved nech si da druhy, treti pilier, mi sa dochodku dozit nemusime...si predstavte, ze by nejaka mamka riesila dochodok dietata a bol rok 1930...a to nevedela, ze pred nou je vojna, komunizmus etc...a syn padne pri Stalingrade...mi tiez nevieme, co je pred nami...a preco by musela mat rodinu? mam kamosku ziju s muzom a detmi na lazoch a hospodaria, nechodia do rpace, deti ucia doma....a teraz co? Vas mega zvazuje strach, strach a nic ine...ved sa nebojte. Ja mam oblubeny citat z biblie... z Matusa 6: 34 Preto nebuďte ustarostení o zajtrajšok; zajtrajší deň sa postará sám o seba. Každý deň má dosť svojho trápenia.

basullinka
2. jan 2020

Nasa generacia (ja mam 25) nema absolutne istotu, ci bude system nastaveny takto a ci vobec budeme mat nejake dochodky (a ci sa ho vobec dozijeme) .Nasetrit na dochodok si moze lepsie, ako tu na slovensku. Mozno jej ho nebude vyplacat socialna poistovna, ale moze mat omnoho viac nasporene na mesiac ako keby zila na slovensku z vyplaty do vyplaty a mala problem kupit pracku, ked sa jej pokazi.

modrykoniicek
2. jan 2020

Raz mi otec napísal, že som ho sklamala! Cez 13 rokov sa o mňa nezaujímal.Prijali ma na VŠ.Z fin. dôvodov som odišla.Každý jeden úspech bol pre neho neúspech.Ešte aj to, že však ma len na univerzitu prijali...som chudera veď ešte nemám titul. Nemám ho dodnes :D a nechýba mi.Môj muž ho má a robíme to isté.

A predstav si, že mal možnosť ma podporiť finančne ak by chcel.Má peňazí dostatok.Ale on na mňa nechcel platiť nič.

Robila som hocičo.Hľadala som sa.A našla som to čo ma baví.Možno nemám všetko čo chcem čo potrebujem.Ale v mojom veku som toho dosiahla dosť.
Nie som závislá na rodičoch.

Čo chcete od detí vlastne? Pracujú, žijú samé...čo viac treba? Môj otec je ako ty.Najlepší patent na život má len on a nikto iný a preto sa s ním cez 17 rokov vôbec nerozprávam a preto z toho super života nedávno dostal malú mozgovú príhodu.Stres,stres,stres.Hlavne, že má tituli.
(Aby si nedopadla tak isto- bez dcéry a so zlým zdr.stavom.)

A som šťastná :D

Moja mama ma nikdy nezhodila, neponížila a je na mňa hrdá.Vie, že som to nemala ľahké.Ani po zdravotnej stránke ani po finančnej.Ale nikdy som si nesadla na riť a plakala.A moja mama ma nikdy neponížila.Podporovala ma ako vedela.

Nezaujíma ma čo si kto myslí.Ako by sa malo správne žiť.Polovica z vás má ajtak depresie z toho vášho života, rozpadnuté rodiny, deti o ktoré sa vám nechce starať.
Hlavne, že máte titul, super prácu v ktorej ste non stop a vnútorne ste všetci zničení.

To čo je dobré pre jedného nemusí byť pre druhého.

Napíšem ti to takto lebo asi to nechápeš.
Z pohľadu ženy ktorá to nemala ľahké mám super mamu.Možno sme nemali financie ale nikdy ma takto neponížila.

Ty si strašná matka.A mať takú matku ako si ty...už by si ňou nebola.
Vyčítať dcére, že sa uživí sama a žije v chate.Moja zlatá my máme chatu ako dom takže neviem kde vidíš problém.

Fakt si riadne mimo a je mi ľúto tvojej dcéry.Je to šikovná baba.

autor
2. jan 2020

@alby2014 No to už mi len je príklad, žijú na lazoch, nepracujú, deti učia doma a to ma byť inšpiratívne? Takto by ste chceli žiť, veď to je nezodpovednosť? A čo sociálka, to im nevzali deti, veď deti majú povinnú školskú dochádzku, nie?

lenocka12345
2. jan 2020

ale už mám nervy , ty si matka ? Si hyena !!!!!
Decko to niekde učupené sedí na slnku x mestacov a ty jejZÁVIDÍŠ nejaké 2 mesiace voľna ????? pfuj ! Hanbi sa !

alby2014
2. jan 2020

vy budete urcite nejaky troll, ja neverim, ze niekto ma take zmyslanie v dnesnej dobe, tipla by som, ze sa niekto nudi cez prazdniny. Ano je to inspirativne, deti majusuper, maju ovce koyu, netravia cas na nete a kruzkoch, ale lozia po stromoch, dnes sa da ucit doma, da sa to vybavit a do skoly sa chodi na preskusanie...nechapem, preco by tma mala chodit socialka...Maju vlastne faru, produkty predavaju...ako vy ste fakt troll... :D

alby2014
2. jan 2020

omg farmu...:D

alby2014
2. jan 2020

ano, su dni, hlavne v lete, ked tam za nimi ideme a deti kupem vo vanicke na dvore plechovej a jedia maliny a vinicky z krika...a rano ma budi kohut, ze by som tak chcela zit...ale ja som mestky typ...mna to rychlo prejde. :D

autor
2. jan 2020

@alby2014 Máme veľmi rozdielny pohľad na život. Keď majú farmu, to je iné, tomu rozumiem, keď hospodária a predávajú produkty, to sme sa nepochopili.

alby2014
2. jan 2020

ale oni hospodaria pre seba, predavaju len prebytky aj to malo..proste su sebestacni a netvrdila by som, ze nepracuju len preto, ze nechodia do rpace...proste, aby mali svoje maso, ovocie, zeleninu...kupuju minimum veci...a ano, tak sa dakedy zilo a ziju aj oni...lebo chcu a to ma dievca aj vysoku...a teda jej mame sa tiez dlhsie trvalo sa zrovnat s tym, ze kamosku bavi chovat sliepky a jej muza vceli a nerobit v korporate v Blave...

puklica13
2. jan 2020

Je mi ťa v podstate luto.. ty nevieš čo je láska, ani dcéra ju nedáš...nie je pre teba dokonalá? Smutne..ty si ju porodila, vychovala..držal ti niekto pištoľ pri hlave že musíš? Jaj, zabudla som, to sa patrí...dúfam že žiadne z mojich deti sa nezalubi do takeho človeka ako ty..láska ako vďačnosť..máš pekne krivé priority

autor
2. jan 2020

@puklica13 Toto nemyslíte vážne. Dcéru som vychovala najlepšie ako som vedela, jediné, čo sme s manželom chceli bolo aby pracovala a nie klamala a vymýšľala si. Už sa jej nedalo veriť. Nie je vždy chýba len na jednej strane

evkano1402
2. jan 2020

Chcela som Vam napisat, ze uprimne ocenujem, ze mate zaujem sa o tejto teme bavit.
Toto som zazila prvy raz v mojom zivote. Verim a velmi Vam prajem, aby tato debata bola pre Vas prinosom. 👍

airaw
2. jan 2020

velmi sa upinas na minulost, to bolo uz velmi davno a ocividne ta to stale skrie.. odvtedy sa dcera zmenila, pracuje, cestuje, je samostatna, spokojna so svojim zivotom, mala by si sa s tym zmierit a podporovat ju

puklica13
2. jan 2020

Myslím...

loginexistuje
2. jan 2020

cize ty si ju vychovavala len aby robila lebo inak nema cenu ? a to este podla tvojej predstavy?
nie preto aby bola stastna ale jej hodnotu pre teba urcuje len to ci pracuje jak mula tak a tam kde si to ty predstavujes?

lujza123
2. jan 2020

Anonym Ono to možno vyzerá ze všetci na teba útočia, ale nieje to tak. Len sa ti snažíme vysvetlit že dcéru si porodila, vychovala ale jej život patrí jej samej, nie tebe, nemôžeš jej ho riadit podľa vlastných skreslených predstav.
Ty stále vidíš len prácu účtovníčky, mizernu výplatu, deti, dôchodok, panelákov byt... Svoju predstavu o živote, nie jej

Opäť ti to napíšem, dnes je iná doba než tá v ktorej si sa zasekla

kvetinka75
2. jan 2020

A to naco rozmyslate 30 rokov dopredu? Ktozvie ci nejake dochodky aj budu. Tlacit ju zit podla nejakeho vzorca lebo doteraz sa tak zilo? Co vy viete co bude o par rokov? Nech si uziva zivot spoznava ludi krajiny a bude stastna. A nie zit podla 100 rocneho vzorca.

kvetinka75
2. jan 2020

A ty jej zarucis ze sa dozije dochodku? Alebo povies jej aku sumu ma mat? Aby potom oddychovala? Aaj teba do niecoho tak tlacili? Teraz je uplne ina doba. Zobud sa.....robis nestastnych ludi naokolo

autor
2. jan 2020

@loginexistuje A čo chcete bez práce? Mala som ju podporovať v ničnerobení? S manželom sme od nej nechceli žiadne peniaze na domácnosť, práve naopak, chceli sme aby si šetrila. Mala absolventskú prax pol roka a peniaze z nej rozhajdákala, mohla ich ušetriť a takáto nezodpovedná bola stále.

kvetinka75
2. jan 2020

Ale sama si ju donutila klamat

kvetinka75
2. jan 2020

Paneboze ved pracuje co stale dokola opakujes to iste?

autor
2. jan 2020

@kvetinka75 A ako prosím Vás? Tým, že sme chceli od nej aby chodila do práce?