icon

Mám starosti o dcérinu budúcnosť.

1. jan 2020

Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂

Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.

Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.

autor
2. jan 2020

@lenocka12345 Máte pravdu, nemá to zmysel. Vy pravdu nazývate ohováraním. Máme na to veľmi rozdielne pohľady.

juriva
2. jan 2020

Buďte rada aká je...

vevesh
2. jan 2020

Tak 10 rokov robi dcera sama na seba a v zahranici a teraz si "spravi dieta, aby robit normalne nemusela"🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️"no rozum v apatece nekoupite" hlavne vy.
PS: A u dcery je vsetko v absolutnom poriadku. Zije zivot, aky jej vyhovuje a aky ju robi stastnou. Vas stastnou jej zivot robit nemusi, iba jej osobne stastie by vas malo zaujimat....

utte
2. jan 2020

Zacinam byt presvedcena, ze cele toto je nejaky socialno-psychologicky experiment - na kolko stran sa da vyhnat takato diskusia....Ty (uz nevykam) nemozes byt realna osoba...

autor
2. jan 2020

@vevesh Veď nemá nič stále, všetko sú to brigády. Ale zbytočne sem písať, akoby som hrach na stenu hádzala.

malasandrika
2. jan 2020

Tak po poslednej odpovedi napíšem iba jedno - na staré kolená žiadaj autorka o pomoc netere s VŠ, syna, ktorý v 26 kvasí doma, ale prosím nie svoju dcéru. A úprimne dúfam, že dcéra nikdy nebude čítať túto diskusiu, lebo mať takú matku, v starobe ju vyšlem do domova dôchodcov a nechám ju tam, nech sníva o VŠ diplome, istotách a rozmýšla nad sklamaním nad svojou dcérou.

vevesh
2. jan 2020

A co ked su to brigady? Kde je problem? Nema dlhy, zivi samu seba a je zodpovedna sama za svoj zivot. Zo skor vas syn je neschopak, ktory kvasi za pecou, i ked ma papiere na robotu..

autor
2. jan 2020

@vevesh Nevadí mi, že býva s nami a nevadilo by mi ani keby dcéra bývala s nami. Pokiaľ by pracovali a sporili si.

nini1010
2. jan 2020

Vy na tom ako mamicka urcite nevidite nic zle.

evkano1402
2. jan 2020

pisete "dcera nic nema", co nie pravda.
Co musi mat, aby "nieco" mala.
Jej brat ma co?
Vasa dcera, podla toho co ste napisali, ma urcite odvahu, samostatnost, zdravy rozum, zivotaschopnost...a prepacte, ze budem uprimna, nemyslim si, ze to je nieco, co ste jej vy svojou vychovou dali...

basullinka
2. jan 2020

Kurnik sopa ale ona pracuje! To, ze vam sa nepaci, kde a ako pracuje, je Vas problem, nie jej. A verte tomu, ze dievca zarobi viac jak vy.

lubkavargova1
2. jan 2020

No ano robi radsej podradne prace, len aby bola od takejto maty heeeeet hoc aj na milion kilometrov. Kazdy to vidi len pani mamicka nie.
A synator? - dalsi tutmak a neschopak do zivota. Pekna vychoda fakt.

basullinka
2. jan 2020

@lubkavargova1 hlavna vec, ze on je za dobreho, sikovnuckeho a dcera neschopacka

vevesh
2. jan 2020

Mam vyberove skoly- doma aj v zahranici, tituly z vs, od 15tich som robila sama na seba a od 18tich aj v zahranici a......som doma. V zahranici, doma , ale nepracujem. Vyhovuje to mne, manzelovi, detom- vsetci su spokojni. Ale slovenskej rodine nie- muklovat od rana do vecera, a len aby na dochodok bolo, to je taka slovenska predstava- ja nie som orny vol a mam vlastne ciele v zivote , ale muklovanie na druhych pre oko rodiny, aby som len kontrolku odbila a "co na to povie dedina" k tomu urcite nepatri...

lenocka12345
2. jan 2020

no ženy , ale to, že syn býva v 26ke s rodičmi z neho neschopáka nerobí , nie ?
ja sama mám po tridsiatke , do podnájmu ísť nechcem ( ani na to nemám) , hypotéku mi nedajú , tak jedine doma môžem byť . A nemyslím si , že som chudera .....

vevesh
2. jan 2020

@lenocka12345 ja neviem, pokial setri na samostatne byvanie bez toho, aby sa nezadlzil budis (to autorka temy neozrejmila)....ale ja som od 19tich doma nebyvala- aj ked som do podnajmu sla🙈 mm a jeho bratia detto. A robit som robila tiez+/- za minimalku. V okoli z mojej skusenosti ostali doma len naozaj neschopni, ktori aj teraz po 20 rokoch vlastne byvanie nemaju a povacsine uz aj s vlastnymi rodinami sa v byte u rodicov tlacia....🤷‍♀️🤷‍♀️

autor
2. jan 2020

@vevesh Takže Vás živí manžel?

lenocka12345
2. jan 2020

@vevesh šetri si na bývanie aby sa nezadlžil ? ak by som si odkladala celú výplatu tak na garsonku si našetrím za 12 rokov .....

marymariamary
2. jan 2020

Tak toto je sila...
Panička tu okydá svoju svetom ošľahanú dcéru...ale synáčika miluje opičiou láskou...
Dcéra nemá tituly...ale pri synkovi to nevadí...
Panička robí vo výrobe...ale vy iní...máte podradné zamestnania...
Prečo si panička neurobila titul...a nemusela tu strácať čas strápňovaním sa...
Ona musí držať s rodinou...áno???
Ale dcéra je asi bližšia rodina predsa...či nie ???
Komu titul zaručil štastný a pokojný život ???
Koľko zabezpečených..prachatých nevie najsť svoj pokoj...
Panička...počujte...skontaktujte sa s režisérmi z Hollywoodu...a začnite pre nich písať katastrofické scenáre do hororov...a možte si ešte privyrábať veštením...čo sa kedy stane...strašné...a hrozné...
...ono sa už stalo...v tej vašej lebeni !!!

vevesh
2. jan 2020

To co je za nazor, ze zivi manzel....Nie nezivi ma- sme svoji, a tvorime rodinu a deti - on pracuje, ja sa staram o domacnost a deti a venujem sa svojim hobby ci chodim na kurzy. Mame delbu prace v rodine a takto nam to vyhovuje a sme stastni.

vevesh
2. jan 2020

@lenocka12345 aha, takze riesenim je dozivotne (alebo aspon do 40tky ci do smrti rodicov) byvanie u rodicov🤔🤔🤔 ja rozmyslam trochu inac, skor hladam sposoby ako sa osamostatnit, tak ale kazdemu vyhovuje nieco ine....

autor
2. jan 2020

@vevesh A ak by Vás opustil, prišiel o prácu, mal úraz...na to ste nemysleli? Byť ženou v domácnosti je lenivosť, neurazte sa.

vevesh
2. jan 2020

Tak budem pracovat, kvalifikacii mam dost - kde je problem? Kto chce, pracu si najde. Byt zenou v domacnosti je vymozenost niektorych zapadnych a vychodnych kultur, ktory este na sk nedosiel....tu na sk je najlepsie zena superzena a k tomu v 40tkr strhana od toho, co vsetko za tu minimalku nestiha....

lenocka12345
2. jan 2020

@vevesh tak mi poraď riešenie 🙂

puklica13
2. jan 2020

@vevesh vidíš, bolo ti to treba ty lemra...doma si šunky valas..nehanbis sa???🤣🤣🤣čo na to konov otcov pes povie..v hanbe budes🤣🤣🤣

autor
2. jan 2020

@vevesh Keď máte malé deti tak to chápem, materská a potom rodičovská. Ak sú deti väčšie je to lenivosť a o akých krajinách to píšete? Moslimské krajiny? Áno, tam je to normálne, ale inde nie. V USA idú po pár týždňoch do práce.

jana_eyre_2
2. jan 2020

Akoze anonym, tak urazas, že si naozaj myslím, že si len troll, ktorý potrebuje udržať diskusiu na modrom koníku.. zbytočne komentovať, práve takéto provokácie, bez schopnosti uvažovať aj nad druhou stranou veci je podľa mňa vymyslená téma..

puklica13
2. jan 2020

@jana_eyre_2 tiež myslím.. normálna žena toto určite nie je🤣

vevesh
2. jan 2020

@puklica13 idem sa hanbit do kuta🙈🙈🙈alebo mi to dva krat salam parky😎ja s muzom sme spokojni a stastni takto🤷‍♀️
@lenocka12345 ratam s tym, ze si bezdetna. Bud zvysit si kvalifikaciu studiom, kurzami, aby si dostala lepsi miesto+plat. Popripade, ak vies jazyk, vycestovat na dva- tri roky do zahranicia, nasetrit, vratit sa a kupit byt/dom. Alebo nasetrit ciastku, a vziat co najmensiu hypo. Alebo prestahovat sa z ba(ak nahodou tam byvas) do ineho mensieho mesta (nizsie naklady). Je to naozaj individualne, zalezi aj od tvojich snov, cielov, planov...

autor
2. jan 2020

@jana_eyre_2 No ako myslíte, nechápem Vášmu uvažovaniu. Skúste založiť diskusiu "Ženy v domácnosti" a uvidíte, že veľa žien má názor ako ja a takéto ženy považujú za lenivé.