icon

Mám starosti o dcérinu budúcnosť.

1. jan 2020

Prajem všetkým krásny a úspešný Nový rok 2020 🙂

Mrzí ma, že sem prispievam depresívnou diskusiou hneď v Novom roku. Mám dve deti- dcéru (čoskoro 29) a syna (26). Deti nikdy neboli na učenie, syn mal problémy so sústredením, teda má iba výučný list ako maliar/natierač, ale darí sa mu, pracuje ako živnostník. Dcéra má strednú školu s maturitou, Obchodná akadémia. Keďže jej učenie nešlo, vysoká škola nepripadala v úvahu. Hneď po maturite sa zamestnala, pracovala vo výrobe, ale práce striedala, nikde sa jej nepáčilo, nikde dlho nevydržala. V 20ke prišla s tým, že odchádza do zahraničia, že u nás na Slovensku pracovať nechce, že si chce zarobiť peniaze na bývanie. Samozrejme som ju podporila, keďže s tými platmi to u nás nie je žiadna výhra. Odišla do Írska, pracovala v hoteli, neskôr v domove dôchodcov. Bola tam 5 rokov, potom ju to tam omrzelo, prestalo baviť a vrátila sa domov na Slovensko. Čakala som, že si kúpi nejaký pekný byt, nájde si tu prácu. Miesto toho si kúpila chatku, pravda, prerobila si ju, zrekonštruovala, ale nechápem čo ju to napadlo bývať v chatke, tam sa predsa chodí rekreovať alebo na víkendy, ale bývať? Manžel ani ja jej krok nechápeme, ale teda dobre, kúpila si ju za svoje zarobené peniaze, nepožičiavala si na ňu. Viac ma mrzí, kam sa jej život uberá. Čakala by som, že si nájde prácu, za tie roky v zahraničí sa jazyky naučila, nemala by mať problém nájsť si prácu aj u nás na Slovensku. No ona chodieva do zahraničia za prácou. Na Slovensku nepracuje. Cez leto bola v Dubaji ako animátorka, v septembri pracovala na akejsi farme v Škótsku. Cez sviatky je doma. V januári odchádza ani neviem kam. Potom sa vráti na mesiac-dva, je doma, oddychuje a potom zase ide niekam preč. Nechápem tento jej kočovný život, je toto normálne, veď bude mať 29 rokov, čakala by som, že prevezme zodpovednosť za svoj život a bude chcieť niečo viac ako pendlovať medzi krajinami a robiť práce, ktoré zvládne aj človek so základnou školu a akýchkoľvek predošlých skúseností. Učenie jej nešlo, ale je šikovná, pracovitá, verím, že prácu by si určite našla aj doma. Neviem ako dlho chce takto žiť, čo bude robiť v 40-ke, 50-ke? Aký bude mať dôchodok? Mala by rozmýšľať do budúcnost, keď sa s ňou o tom rozprávam, keď sa jej snažím dohovoriť, len ma odbije, aby som ju rešpektovala. Čo jej na to povedať? Zbytočne sa potom pohádame.

Ako by ste reagovali, riešili by ste to? Viem, že je to jej život, ale ako matka sa, myslím, právom obávam o jej budúcnosť.

halienka
3. jan 2020

neviem, kde žijete, ale na slovensku je už tiež takých žien dosť, čo ich muž uživí a zabezpečí, bohužiaľ práveže sa nám dnes začínajú množiť opačné prípady, žene sa nechce starať o deti a domácnosť, radšej ide vysedávať do nejakého kancla, alebo sa akože zamestná u muža, kde odrobí tak max. 3 hodinky denne, ale deti hodené v jasliach, u opatrovateľky, tvári sa dôležito ako ona "musí" pracovať, domácnosť jej chodí upratovať nejaká pani a ona má fraj skoro celý deň. Len sa nebojte, aj tu sú už dobre zarábajúci ľudia, aj muži čo uživia ženy, len vy stále žijete v minulom storočí. Ak muž uživí rodinu nevidím dôvod aby žena robila otroka v práci aj doma a za pár rokov bola zhumplovaná na antidepresívach. Ak sa riadne stará o deti a domácnosť, tak sa spolupodieľa na funkčnosti celej rodiny a domácnosti rovnako ako muž, len každý iným spôsobom. A prepáčte ale musím sa zasmiať, už vidím ako si chlapi vravia, že sa predsa musia spolupodieľať doma na domácich prácach, lebo ich žena sa bude cítiť zneužívaná, že je to jeho povinnosť. Ženy sa chlapom prosíkajú o peniaze ale ešte som nestretla chlapa, ktorý by sa žene prosíkal aby mu vyprala a navarila. Holt ale za toto si môžme my ženy, že samé nedoceňujeme ženskú prácu, len tú mužskú v zamestnaní.

alby2014
3. jan 2020

2 moje kamošky sú doma... Muž pracuje a.msju takú pozíciu, že pracujú veľa.. Keď chceli, aby mal kto odviezť deti do škôlky, na krúžky, byt doma, keď ochoreju..proste sa nevrátili hneď po 3 rokoch do ro0race a sú to pekne manželstva. Ja sama sa vrátim asi len na maličký úväzok na par rokov, keďže manžel pracuje do 20tej.. Čiže tiež budem viac doma.. Je to dočasne deti vyrastú a uvidíme ako ďalej. Ale ja fakt nechápem načo deriem klávesnicu pre trolla....

autor
3. jan 2020

@halienka Vy asi nežijete na Slovensku. Prosím Vás, kde sú také ženy, čo sú v domácnosti a nechodia do práce? Všade v mojom okolí ženy makajú lebo muž nezarobí toľko, aby ich uživil. Veľa rodín žije od výplaty k výplate a to pracujú dvaja. Neviem kde také rodiny sú, nepopieram, že sa nájdu, ale je to skor výnimka. Naopak som sa stretla s mužmi, ktorí by nechceli ženu, ktorá by nechodila do práce.

autor
3. jan 2020

@alby2014 Ak máte pocit, že si vymýšľam, je to samozrejme Váš názor, diskusia je slobodná a nemusíte prispievať.

autor
3. jan 2020

@halienka Vy máte pravdepodobne manžela, ktorý zarába nadštandartne a teda môžete si dovoliť zostať doma, ale verte tomu, že ste výnimka, rozhodne to nie je pravidlo. Ešte som sa nestretla so ženou, ktorá by bola v domácnosti a nemusela pracovať, lebo ju muž uživí.

kvetinka75
3. jan 2020

Ptedstavte si ze au take zeny. To ze ich nepoznate neznamena ze neexistuju.

autor
3. jan 2020

@kvetinka75 Našťastie je takých lenivých žien minimum. Predstavte si, že väčšina žien pracuje, veľakrát aj na smeny a popritom stíha starať sa o domácnosť, variť a vychovávať deti. Možno v zahraničí je to tak, ale na Slovensku? Nie každý muž je podnikateľ.

zuzkaz91
3. jan 2020

@modrykoniicek ani ja nemám vš a za mňa ..no radšej nejdem komentovať čo si o tých dnešných vš ľuďoch myslím.

zuzkaz91
3. jan 2020

No ja poznám kde muž nemá ani maturitu a vie užíviť ženu a 4 deti.Šikovnost je nad vš.A nežijú z vyplatí do vyplatí.

autor
3. jan 2020

@zuzkaz91 Takých je minimum. Nepoznám muža, ktorý by stál o ženu, ktorá nepracuje, len sa váľa doma. Veď si prečítajte názory mužov a žien o ženách v domácnosti, pozrite si archív modrého koníka. Väčšina je takého názoru, ako ja.

halienka
3. jan 2020

proste si nechcete priznať, že v dnešnej dobe je to už inak, už nie je socializmus, kde museli makať všetci, dnes je naozaj dosť rodín, kde ženy nemusia pracovať a je to na ich slobodnej voľbe či chcú alebo nie a podľa mňa je naozaj prirodzenejšie ak sa žena venuje viac domácnosti a deťom, hlavne kým sú menšie, alebo ešte školopovinné. Tiež je väčšia sloboda v tom ako kto pracuje, naozaj na západe sú bežné rôzne úväzky a nie len TPP, ale pracuje sa rôzne, napríklad len 2 dni alebo 3 dni v týždni, alebo len pár hodín denne, alebo majú ľudia po 2 práce po pár hodín atď. Alebo pracujú ako vaša dcéra, niekoľko mesiacov pracujú a potom majú niekoľko mesiacov voľno. Pre ľudí je to zo zdravotného hľadiska aj psychologického prospešnejšie ako ten zastaraný model u nás, že sa musí pracovať 5 dní v týždni 8,5 hodiny + nadčasy do nevidím, inak si nejaká divná. ľudia potrebujú cítiť, že majú aj súkromný život, že si stihnú aj oddýchnuť a nielen dreť ako mulice, len aby boli prachy a dôchodok, pomaly si deti nevidím, domácnosť nestíham, s mužom sa vadím, lebo mám toho všetkého nervy v kýbli, no hlavne aby bol dobrý dôchodok🙄 A nemá to nič spoločné s lenivosťou, ak chce človek prežiť život trochu krajšie a nie byť potom frustrovaná a zatrpknutá a závidieť všetkým, ktorý to majú kus lepšie ako ostatní. Logicky ak niekto musí tak musí ak nie sú peniaze, ale ak nie tak prečo by sa to malo nazývať lenivosťou, ak má tá žena dosť práce aj doma a s deťmi, prečo sa nasilu zodrieť, len aby som bola pekná v očiach malomeštiackych slovákov? A je to aj o prioritách, niekto vidí len prachy a prachy, a radšej pohadzuje deti kade tade a vidí ich len hodinku denne, ako by si mal miesto BMW kúpiť trebars len mazdu a namiesto na Seychely ísť na dovolenku do Grécka...Ja sa radšej uskromním ale moje dieťa bude mať mamu pri sebe keď ju potrebuje.

autor
3. jan 2020

@halienka Pripomínate mi moju dcéru. Rovnaké názory má aj ona, nechcete to pochopiť, že treba myslieť na budúcnosť. Nechať sa živiť mužom je nesmierne riskantné, aj keď máte školy, kurzy, nemáte prax. Kto myslíte, že bude stáť o ženu, ktorá bola doma 10 rokov s deťmi a budete sa biť o miesto s ľuďmi, ktorí roky na sebe pracovali, čo myslíte, komu dajú prednosť? Netreba zakrnieť, toto hovorím aj dcére, zarobím si a makám a potom si môžem kúpiť čo chcem alebo ísť na tú dovolenku. Takým štýlom života, aký vedie moja dcéra nebude mať ani dôchodok, veď na Slovensku odpracovala ani nie jeden rok. A bola v toľkých krajinách, že to ani neviem spočítať a všade sa zdržala pár mesiacov. Myslíte si, že bude mať nárok na nejaký príspevok ak by otehotnela, v takom Nemecku musíte odpracovať určitý čas aby ste mali nárok a rovnako aj v iných krajinách. Toto treba vyriešiť.

autor
3. jan 2020

@halienka 2 mesiace v Nemecku, 3 mesiace v Dubaji, 2 mesiace v Škótsku.. a tak ďalej.. Povedze sama, ako by jej vypočítali materskú? A z ktorého štátu by dostávala rodičovský príspevok? Na Slovensku je odhlásená zo zdravotnej poisťovne, prihlási sa len keď je mesiac doma a doplatí si ten mesiac na Slovensku.

evica01
3. jan 2020

Jaaaaaj ako jej zavidiiiiim 😁😁😁🙏🏻❣
Netrap sa. Kym ti deti domov nenosi tak sa netrap.
Tak pendluje no. Obdivujem ju.
Hadam si necakala, ze bude s jej dobrodruznou povahou piect kolace na zakazku. Ved by sa zblaznila.
Vsetko je tak ako ma byt.

stefi_k
3. jan 2020

Ano bude mat narok, aj v inych krajinach vyplacaju dochodky a posielaju ich na slovensko aky zazrak. Znama tak pracovala zopar sezon vo Šwajčiarsku a dostava otial viac jak zo slovenska. Prečo by tu mala muklovať vo fabrike za minimalku, ked si može zarobiť naozaj dobre peniaze inak.

autor
3. jan 2020

@stefi_k Ale musíte mať odpracovaných pár rokov aspoň v jednej krajine

stanzi
3. jan 2020

@ anonym Ale to co popisuje halienka je uplne iny pripad, preco to porovnavas? Tvoja dcera pracuje a setri si, tak coho sa stale bojis?
A s tymi dochodkami nebud smiesna, dochodky o 30 rokov snad uz ani nebudu.... Clovek sa bude musiet spoliehat na vlastne uspory.

basullinka
3. jan 2020

Pani a naco riesite matersku, ked ste pisali, ze dcera nema partnera? :D ja by som to brala, keby ma priatela 5 rokov a uz tam ta moznost je. Ale evidentne ona momentalne nechce deti. A aby mala na ne narok, staci byt poistena cca 270 dni, co neni taka doba, aby, ked bude tuzit bo babu si to nezariadila. Ak to bude na Slovensku ovsem.

halienka
3. jan 2020

ale vy nechápete, že ju ani mňa ani kopec žien netrápi, kto bude o mňa stáť, ak si viem poradiť sama keby sa niečo stalo. Nepotrebujem aby o mňa niekto "stál", zamestnám sa hocikde, keby bolo treba, v celej európe je nedostatok zamestnancov snáď vo všetkých oboroch, čo sa stále trasiete ako keby nebola nikde práca a peniaze si dokážem našporiť ešte predtým než pôjdem na dôchodok, a to zrejme aj vaša dcéra, vďaka jazykom a skúsenostiam je pre ňu pracovný trh v celej EU aj inde úplne otvorený, aký stále máte problém? Ja som zabezpečená už teraz, takže nemám žiadny strach o budúcnosť a vaša dcéra je na tom zrejme rovnako, má nehnuteľnosť, za ďalších 10 rokov môže mať ďalšiu bez hypotéky na krku, ktorú môže mať ako zálohu, keby bola v núdzi a predať ju. Proste ona ide na to inak a nie celoživotnou drinou na slovensku na TPP za nízku mzdu. žena čo je doma s deťmi vôbec nemusí zakrnieť, za ten čas sa môže naučiť jazyky, porobiť si rôzne školy a školenia a keď sa bude chcieť vrátiť do práce nebude mať problém, tak isto vaša dcéra, bude mať na výber omnoho širší repertoár zamestnaní kvôli skúsenostiam ktoré bude mať ako niekto, kto robí 10-15 rokov len jednu prácu na slovensku. Ak si vaša dcéra dokáže ušporiť peniaze, čo evidentne dokáže, tak nevidím žiadny problém. Ak bude na materskej tak hádam bude mať muža a ten bude vtedy zarábať, hádam sa žena na materskej nemá živiť sama len z materskej alebo rodičovskej, teda pokiaľ nie je prinútená nejakou neblahou situáciou ale má normálne muža. To už čo chceme byť ako ženy až tak nezávislé, že sa ideme živiť sami aj keď sme na materskej a máme muža? Len ježiši nech nie je všetko na mužovi? Nie ste ochotná prijať fakt, že vaša dcéra si vie skvele zarobiť aj takýmito prácami a nejakú štátnu zábezpeku vôbec nepotrebuje? Naozaj mám chvíľami pocit, že vy jej to nejak závidíte, že vy ste si to musela celý život na slovensku oddrieť a ona má za pár rokov možno viac než vy za celý svoj pracovný život.

basullinka
3. jan 2020

@halienka toto je ako hrach o stenu hadzat :D

autor
3. jan 2020

@halienka Takže je v poriadku, podľa Vás, robiť gastarbeitera v zahraničí na najnižších pozíciach, chápem to dobre?

basullinka
3. jan 2020

A aky je rozdiel robit na najnizsich poziciach v zahranici a na Slovensku? Jaaaaaj iba tych 1500 eur. Keby robila na najnizsej pozici tu, bolo by to podla Vas ok?

puklica13
3. jan 2020

@basullinka tiež pozerám že nič sa nezmenilo, furt je dôležitejšie ako kto zije, nech môže hodnotiť a porovnávať a starať sa do tých do ktorých ju nič nie je..smutné.. pre dcéru ktorá je sebestačný nie je jedine pekne slovo, akurát lenivá panicke a hanba pred rodinou...

autor
3. jan 2020

@basullinka To nie, ale mohla by získať dobrú prácu, nemusí sa zašiť vo výrobe.

basullinka
3. jan 2020

@puklica13 ja som to tu uz pisala. Mne to pride ciste Babovreky. Hodnotit so susedkami, kto ako kde robi, ci je ci neni lenivy, posudzovat a hodnotit.

eliska13
3. jan 2020

Tak ju odvrhni, keď sa nepodarila, klamala, nedá sa jej veriť niekedy lepšie raz ako pomaličky postupne ako jej to robíte.preco riešiš veci 10 r dozadu absolventskú prax, že minula peniaze vieš...rodičia, ktorí držia dieťa na krátko, a určujú mu co by mal, nemal, ako sa má žiť a správať jedného dňa mu príde trpezlivosť a urve sa z reťaze a možno to je Váš prípad.Tolko ste od nej chceli, až sa zaťala a just nebudem žiť tak, ako moji rodičia očakávajú.Ty to v podstate nemyslis zle žiť zodpovedne, až mega zodpovedne, ale ten štýl ako to podavas a manipulujes, urazas sa, cítiš sa dotknuta.
Vieš čo je nastavenie zrkadla
, že Ti na druhom vadí to, čo nemáš v sebe spracované ty.Takze na dcere Ťa najviac irituje, že nechce žiť podľa nejakých skrupul, ktoré ty dodrzujes.Mna viac zaujala otázka či povzdych, že na chatu kde býva nestihne prísť sanitka?neviem prepáč mne prídeš nejaká psychicky labilna, keď toto riešiš.Ved tu chatu môže o 2 r predať.Dnes už ľudia nežijú a nepracujú na jednom mieste do smrti.Ty akoby si nevedela prijať, že svet sa zmenil zmení...to, čo dnes ľudia žijú na samote u lesa a deti nedávajú do škôl a žijú ako sa žilo kedysi to zase nechceš prijať.Byt bez stresu, žiť rodinne mať iné hodnoty.Ak Ťa rodinná návšteva a poznámka okolo tvojej dcéry rozhodila na x dní je to veľmi zle.
Tebe je jedno čo ju baví nebaví koľko zarobí hlavne, aby mala stálu prácu, odpracovala mala "istotu"ktorú aj tak nebude mať a priniesla domov to, čo vonku má za týždeň zarobené.Chces byť mega zodpovedna asi si musela vždy doma spĺňať rozkazy, ktoré si dostavala a musela si byť dobre dievčatko, ktoré sa chce zavďačiť.To sú ľudia, ktorí musia robiť iba dobre rozhodnutia nevytrcat z davu.Ved už len to, čo píšeš, že s rodinou treba mať dobré vzťahy....prečo?keď na rodinnom stretnutí Ti opovrhuju dcérou a ty ešte s nimi súhlasíš?,tak rob veci, preto, že sa majú, očakávajú .moja mama ma 63 r nikdy nemala takéto zmýšľanie....a z čoho bude mať dcéra dôchodok?no veď dovtedy je ešte takmer 40 r možno zdedí, možno sa dobre vydá, možno si nájde dobrú prácu máš strašne nároky.Mna by naozaj zaujímalo či tak riešiš aj svojho syna a jeho pracu

basullinka
3. jan 2020

Dobru pracu moze ziskat aj v zahranici. Lepsiu ako na slovensku.

basullinka
3. jan 2020

A mimochodom Vas syn ako zivnostnik nebude mat tiez ten dochodok take terno, tak mozte zacat aj donho hucat 🙂

elenita
3. jan 2020

Ja som cim dalej tym viac presvedcena, ze musis byt troll. Ako si neochvejne ides svoje, bez akejkolvek moznosti pripustit, ze aj iny nazor ako Tvoj moze byt spravny. Ak si skutocna.... potom to ma Tvoja dcera naozaj tazke.

autor
3. jan 2020

@eliska13 Pozrite, moja rodina má rovnaký názor ako ja, to isté môj manžel. Nemá zmysel tu dookola niečo obhajovať, dívame sa na to inak. Predpokladám, že budete mladé, možno vo veku mojej dcéry.