icon

Máme nato, aby sme ako štát boli sebestační?

daniela2202
25. apr 2022

Máme nato, aby sme ako štát boli sebestační?

Strana
z2
vroni
26. apr 2022

@asfodelka, to si o nás nemysli svet, ale nejaký ruský zmagoreny pisalek, čo si vymyslel pedagóga zo Sarajeva (ktorý by musel byť zvlášť nepricetny, aby práve on blabotal o zbytočných krajinách). A zase z ruskej gebule takáto sprostosť kľudne vyjsť mohla. Trikrát si delili Poľsko a nevyšlo to, tak prečo neskúsiť suseda? Ale inak úvaha na úrovni krcmových stamgastov po siedmom pive (ta v pravde)

asfodelka
26. apr 2022

@vroni
@cubo2 ja som sa tiez na tom zasmiala, a potom sme si povedali doma ze co uz aspon benzin by sme mali lacny 🤣

viestta
Odpoveď bola odstránená
asfodelka
26. apr 2022

@viestta svet bolo myslene obrazne, zjavne som tam mala dat uvodzovky 🤦‍♀️ mna politika nebavi a preto sa k nej ani seriozne nevyjadrujem.

viestta
Odpoveď bola odstránená
fomelka
26. apr 2022

Ako štát si myslím, že nie... ka naším politikom je aj škoda sa nejak vyjadrovať, keďže je to tam len jeden veľký cirkus a nič viac

moonlight1210
26. apr 2022

@daniela2202 pofiderna, cisto filozoficka, zbytocna otazka.

Aj keby sme ju mali (aspon energeticku a ekonomicku, vojensku tazko niekedy vobec), staci akakolvek prirodna anomalia, co zasiahne urodu a aki by sme zrazu boli radi, ze mame bohatsich susedov.
Taka je ta samostatnost.
Naco sa bavit o niecom, co je len teoria, filozoficka uvaha a nikdy nebude prax?

A naco by nam bola?
Ved my mame samostatny stat, samostatnu rec, vlajku, erb, hymnu, uzemie, hranice - vsetko svetovo uznane - a ani na to nevieme byt hrdi, vazit si to a rozvijat to (vid hoci aj tu ubohu uroven gramatiky a tradicneho: naco mi to bude? Niektorym ani keby zjednodusili zivot bez ypsilonu a ciarok, tak ju nezvladnu.).
Co by sme robili s inym druhom samostatnoti i keby ju nejaka vlada zabezpecila? Akurat by sme ju do par rokov rozhajdakali.
Akakolvek samostatnost ma sancu fungovat, len ak na nej budeme pracovat my vsetci. Lebo iba tak budeme citit hodnotu toho a budeme ju vediet naucit citit i nase deti.

Takze ak sa chces o niecom realne bavit, tak o tom, co sme ochotni my vsetci obetovat pre to.
A to uz bude uplne ina pesnicka.
To uz bude vela reci o tom, ze: A co z toho mam..,

My sme beztak nasilu ustanoveny stat. Boli sme nevyhnutnost pre Cechov po prvej svetovej vojne, aby sa ziskalo uznanie samostatnosti. My mozeme byt radi, ze sme.
A miesto toho, aby sme rozvijali minimalne vlastne narodne povedomie a hrdost (co priamoumerne potom vedie k tomu, akych politikov si volime), tak sme nauceni iba brblat, frflat a ohovarat, ake to nie je dobre a nadavat na stat, valat vinu nan. A cakat, ze stat sam od seba nam ponukne nieco, na co mozeme byt hrdi.

Co je asi ako sa nastahovat do starej budy a cakat, kym sa prestava sama od seba na honosnu vilu, aby sme sa mohli pochvalit, kde byvame.

monillia
26. apr 2022

@moonlight1210 veľmi dobre napísané

simonkaa27
26. apr 2022

kedysi by som mozno povedala ze aj hej ale pri tom v akej *** sme teraz,, tazko :D

Strana
z2