Mamičky učiteľky
ahojte vsetky mamicky-ucitelky 🙂 pomaly budem aj ja ucitelkou a dufam, ze coskoro aj mamickou. Mam vsak strach, ze z toho ucitelskeho platu sa nam nebude najlepsie zit...vsetci ucitelia su nespokojni,ze maju maly plat, ja ako zacinajuci ucitel bez praxe ho asi tiez nebudem mat bohvieaky, tak sa trochu obavam a rozmyslam, ci sa nepustit do cohosi ineho, mozno nieco ekonomicky zameraneho a ist inou cestou ako ucitelka...este som premyslala nad sukromnou jazykovou skolou, neviete ako je to tam s platom?
@janasu Nevysvetluj osobe, ktora ide do temy, ktora ani nie je o strajku ucitelov a obhajuje pracu sofera autobusu a navaza sa do ucitelov, hoci vie o tom figu borovu...clovek sa uz musi len zasmiat. 😀
@sardinka32 vies kolko robi s vysokou skolu napriklad vo fabrike na vyrobu sladkosti spolu s ostatnymi co maju ukoncene stredoskolske vzdelanie ?alebo kopa je nezamestanych s vysokou skolou ? ako som pisala nezavidim vbam ale su ak ine malo ohodnetene prace a nedocene a nikto sa nestazuje 😉
O tom je demokracia - nech sa stazuju. Vsak nech idu za ucitelov, citat a pisat vedia, tak mozu aj ucit, no nie?...vsak je to taka lahka robota a dobre platena. 😅
Moja znama je vyucena predavacka, medzicasom "vystudovala" vysoku skolu ani neviem aku - externe a tiez je nezamestnana...co k tomu dodat? Nie je to len o titule, ale aj skole, ktoru dotycny vystuduje...aj regione, kde zije. Zhodneme sa, ze sa nezhodneme, tym by som to ukoncila. 😉
@alietam
moj muz prisiel vcera s dobrou otazkou, ze preco sa teraz pocas strajku nezacnu vsetci ti primitivni diskuteri obuvat napr. do hercov SND. Ti, pokial viem, tiez nerobia za pasom, niektori ani len tu skolu nemuseli dokoncit a uz si hraju, niekedy ani nie kazdy den, no dobre, 2 az 3 hodky naplno, sem tam nejake skusky cez den, ale inak necvakaju od 8 do 17.00 a dokonca, a pride pointa 😀 aj divadla maju v lete prazdniny """
a este nikomu nenapadlo im to zavidiet 😉
Ahoj maminy ucitelky, mozno trochu mimo temy, ale chcela by som poradit. Mam ukoncene Dej-SJ a strasne som chcela ucit, no nepodarilo sa..50 poslanych ziadosti v BB, ZV, BA,..ozvali sa len z dvoch skol, kde bolo dalsich 10 uchadzacov, takze som odisla robit do komercnej sfery. Teraz po 8 rokoch som na materskej, ale po jej skonceni by som to proste znovu chcela skusit...Chcem sa opytat, ako ste si nasli miesto ucitelky?Mam radcsej chodit osobne do skol priamo k riaditelovi sa opytat na volne miesto, alebo len posielat ziadosti postou/elektronicky?Na strankach minedu vela ponuk nie je...Je podla vas sanca, ak som vlastne 8 rokov po VS ale bez praxe v skolstve, aby ma zamestnali ako ucitelku?
ja som učitelka AJ. No ak by som si neprivyrobila na kurzoch vo firmách, tak dnes by som bola na tom biedne. Boli dni, ked som letela učiť kurz, potom škola, a poobede znova kurz. Troška je mi luto, že na materskej asi všetky uspory miniem (potrebujeme byt), ale moje povolanie milujem. Učila som na katolíckom gymnáziu - super skúsenosť, teraz som na VŠ. Platovo je to bieda, ale iné by ma asi osobne nenaplňalo.
ako som pisala nemam nic proti ziadnemu zamestnaniu , ale ked som podpisovala pracovnu zmluvu tak som suhlasila s podmienkami uvedenymi v tej firme a samozrejme aj s platom + ak ma este ta praca bavi napriklad ta vasa ze nie je lahke naucit dieta pisat tak pokial vas to bavi tak by vas to malo tesit ze sa to naucilo.To mate aj v inom zamestani ked vas bavi tak sa tam tesite a to je jedno ci robite upratovacku na ktoru uz robia normalne pohovory alebo murara alebo ste vysokoskolsky vzdelana ano je rozdiel medzi murarom a s titulom ale co pocuvam a vidim tak niekedy je ten titul na figu ked si napriklad matka 3 deti s titulmi nevie najst 2 roky robotu alebo matka s dvomi titulmi sa stara o svoje postihnute dieta ale to by sme museli ist robit mimo slovenska aby bola KAZDA praca dobre ohodnotena .Najlepsie by bolo keby vsetci ale uplne vsetci isli co pracuju isli bojovat za lepsie prajem pekny pracovny den 🙂
@zuska2001 Ak sa Ta mozem opytat, kde sa Ti uci lepsie?...ked porovnas SŠ a v VŠ. Tiez som mala moznost ist na VS ucit, ale nesla som, mala som pocit, ze mi neostane ziaden volny cas...hoci ani teraz to nie je bohvieco...sviatky, piatky opravujem, chystam materialy atd...ucim na SŠ jazyky.
@lucibka U nas napriklad sa uvolnilo jedno miesto jazykara a prislo cez 10 ziadosti o prijatie...robili pohovor s kazdym uchadzacom, samozrejme aj v cudzom jazyku konverzovali a jednu kocku vybrali. Neviem, ci o nieco viac zavazi, ak ziadost donesies osobne?...ale skusit mozes. Myslim, ze ak to nemaju vopred nejako dohodnute s niekym, ze ho zoberu, tak pozvu na pohovor kazdeho uchadzaca, cize treba zaposobit priamo na tom pohovore. Ja mam dva jazyky, cize mne uz len rovno volali, ze ma beru, este som si aj vyberala. To, ze nemas prax, si myslim, ze nie je nejaky zavazny problem...pre niektore skoly to moze byt aj plus, lebo Ta zaradia do nizsej platovej triedy. Niekde zavazi to, ze si bola v zahranici, ja som to uviedla do ziadosti, cize je to velmi individualne. Ty mas DEJ-SJL...to je uz trosku tazsie s takou kombinaciou sa zamestnast, vacsia fluktuacia je skor u jazykarov, castejsie sa uvolnuju miesta, lebo odchadzaju robit radsej do firiem.
Dievcata, mozno som off topic, ale mam otazku. Mam vystudovane ucitelstvo, skolu som skoncila v 2007, ale nikdy som neucila, zamestnala som sa v inej oblasti,... teraz po rd by som si rada hladala miesto ako ucitelka (SJ-NJ), ale neviem, ci nie je potrebne znova skladat nejake skusky, kedze nemam vobec prax. Co sa tyka uciva, tak tu som nic nepozabudala, lebo som cely cas doucovala a pripravovala ziakov na skusky na ss a vs, pripadne prekladala a pod. Dakujem za info
@cottoncandy nie- moj nazor, ze si nemusis nic dorabat, ked zacnes ucit, tak budes mat adaptacne - (ja som ucila OH- otvorenu hodinu pred vedenim skoly, odovzdala som pripravy atd..nic hrozne a potom som sa stala samostatnym ucitelom), myslim, ze u teba bude taky isty priebeh- a do vsetkeho sa uz dostanes postupne 🙂
Aktualizujem tému: Je možné požiadať o prerušenie vyplácania kreditového príplatku počas materskej? Alebo sa to nadobro zrušilo? Ďakujem za info.
@zuzanocka27 pocas materskej sa kreditovy priplatok nevyplaca
@lentilka46 asi som sa zle vyjadrila. To, že sa nevypláca kreditový príplatok počas MD je mi jasné, chcela som vedieť, či je možné pozastaviť platnosť kreditov. Aby po čas MD neplynula ich platnosť...
@zuzanocka27 podla mojich info to mozne nie je...teraz som to tiez riesila, lebo uz som na md, ale bolo mi povedane,ze na kredity sa to nijako nevztahuje..je to aj celkom logicke, lebo na kazdom osvedceni mas datum platnosti kreditov
@zuzanocka27 Toto som nasla na stranke ministerstva skolstva, tak kukni tam aj Ty:
Doba platnosti priznaných kreditov:
- je najviac sedem rokov od ich priznania, začína sa počítať odo dňa vydania osvedčenia o ukončení kontinuálneho vzdelávania vydaného poskytovateľom, odo dňa vydania osvedčenia o priznaní kreditov vydaného riaditeľom školy, zriaďovateľom školy, odo dňa vydania osvedčenia o priznaní kreditov vydaného akreditačnou radou, odo dňa schválenia učebnice, odo dňa vydania odborného článku. Zo závažných dôvodov, najmä čerpania materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky alebo práceneschopnosti trvajúcej dlhšie ako šesť mesiacov nepretržite, môže zamestnávateľ na základe písomnej žiadosti zamestnanca túto dobu predĺžiť najviac o tri roky."
Podla mna je to tak logicke, lebo ved ked si na materskej, nechodis predsa do prace a preco by Ti mali prepadnut, ked mas za ne narok na priplatok pocas 7 rokov...to by bolo diskriminacne voci zenam na materskych?! Treba tu ziadost podat, podla mojho nazoru.
Súhlasím a ďakujem pekne!
@lentilka46 dík za skúsenosť
@zuzanocka27 Dávali ste si tú žiadosť o predĺženie platnosti kreditov? Ja som momentálne našla toto: http://www.skolskyportal.sk/predlzenie-splatnos.... Skôr by ma ale zaujímalo,či sa s takto predlženými kreditmi dá absolvovať atestačné vzdelávanie a to neviem nikde nájsť a z MPS mi od začiatku júna neprišla k tomu odpoveď. :-/
Doteraz som to nepodala, lebo som sa nemala na co odvolat. Dakujem za link. Ja som atestovala v utorok a v piatok som rodila. Ale mam dalsie kredity, ktore b
@zuzanocka27 by som chcela pozastavit...
@zuzanocka27 super, gratulujem. ja mám urobenú 1.atestáciu, mám ešte 80kreditov platných do r. 2020, lenže to akurát nastúpim do práce po 2. MD/RD. tak zvažujem ich použiť, len sa obávam toho, ako urobím 2.atestáciu s 2 krpcami na krku...ale zas aj keby sa tie predlžené dali na atestáciu použiť, tiež to bude masaker nabehnúť do práce aj 2 deti aj atestácia...
60 za štátnicu z nemčiny po 5 rokoch praxe a 20 za kontinuálne vzdelávanie
ahoj - ja som učiteľka, bola som na MD 1,5 roka, už som znova v práci. Síce som si zarobila, ešte ked som bola nemala dieťa - učila som vo firmách a JŠ, ale myslím, že sa vyžiť dá, ak máš manžela, ktorý je zamestnaný (moj ma taký učiteľský príjem) Ťažke obdobie je, ked si na rodičovskej, vtedy tie peniažky rýchlo utekajú, ale je to na tebe, kedy pojdeš do práce. Povolanie učiteľa je v tom dobré, že už okolo 15.00 môžeš s dieťaťom, isť po neho do jasličiek.... ako súkromník či v jazykovke, ktoré su poobede, to bude ťažšie. Radím ostať v školstve, dáko pošetriť a uskromniť sa a ked je dieťa väčšie, začať pracovať na iných plánoch. Ak si učiteľ jazyka, môžeš si privirobiť doučovaním, dákymi hodinami doobeda...prekladmi.
Ahojte, dievčence, má niekto skúsenosti s rigoróznou skúškou a obhajobou na Trnavskej univerzite? Chcela by som to začať riešiť a ocenila by som nejaké postrehy, rady... Ďakujem za reakcie 😉

@sardinka32 dakujem