icon

Mamičky učiteľky

eminka7
15. jún 2013

ahojte vsetky mamicky-ucitelky 🙂 pomaly budem aj ja ucitelkou a dufam, ze coskoro aj mamickou. Mam vsak strach, ze z toho ucitelskeho platu sa nam nebude najlepsie zit...vsetci ucitelia su nespokojni,ze maju maly plat, ja ako zacinajuci ucitel bez praxe ho asi tiez nebudem mat bohvieaky, tak sa trochu obavam a rozmyslam, ci sa nepustit do cohosi ineho, mozno nieco ekonomicky zameraneho a ist inou cestou ako ucitelka...este som premyslala nad sukromnou jazykovou skolou, neviete ako je to tam s platom?

zuzanockamt
16. jún 2013

@macamac ved to mi je jasne, ze tam asi manzel zarobi trosku inak 😉

stardust
16. jún 2013

@eminka7 keby si mala chemiu, fyziku alebo matematiku a vedela nemecky, mala by si otvorene dvere takmer na vsetkych nemeckych skolach...tu su tie platy kapanek lepsie ako v SR.

martinella1
16. jún 2013

@zuzanockamt ale dá, určite dá, manžel je živnostník čiže zarobí len toľko, koľko odrobí, niekedy viac ako ja, inokedy omnoho menej, podľa mesiaca a zákazky.....ale viem, že sa dá....je síce pravda, že sme dom stavali dlhšie ako iní, ale aspoň za svoje a s určitosťou môžem povedať, že sa to dá, ak človek nie je náročný a vie sa niekedy aj uskromniť....no ako píšem, učiteľský plat je oničom, ale na príplatkoch sa dá pekne navýšiť, momentálne mám príplatky také ako samotný plat....a keď si predstavím, že som o pol druhej doma, tak sa dá veľa vecí porobiť aj doma, napríklad pri stavbe

zuzanockamt
16. jún 2013

@martinella1 tak to blahozelm k takej skole, kde vas tak dobre platia 🙂 ... nepoznam osobne ziadneho takeho ucitela, co ma take priplatky ako plat

martinella1
16. jún 2013

@zuzanockamt sme v projekte, ktorý je dobré platený, čo poznám známe, tak každá jedna okola mňa je v projekte a tam ti platia za prácu navyše, čiže urobíš niečo ako pracovný list ale na vyššej úrovni a jasné, že im to dáš na schválenie a poto sú každý mesiac k platu príplatky....nie vždy to tak bolo, ale poslednú dobu sa nesťažujem...naozaj, neprecestujem nič, takže aj toto je plus ...a čo poznám jednú známu, tak tá zarába ešte viac ako ja, takže viem, že sa dá ešte viac
a mám aj astestačku, pus kreditné príplatky, takže všetko dokopy je celkom pekná suma, aj keď niekomu poviem, tak sa smeje, že ako dokážem z tohto vyžiť.....ale nám to stačí

zuzanockamt
16. jún 2013

@martinella1 to bolo treba hned napisat, ze skola je v projekte 🙂 ... na mojom byvalom pracovisku to tiez tak bolo, akurat sa rozbiehal projekt, ale isla som na MD, tak neviem, ako pokracuju

martinella1
16. jún 2013

@zuzanockamt spomínala som, že príplatky sú aj za projekty 😉 inak, poviem ti, že aj my sa teraz poriadne ešte len rozbiehame a ja idem na MD....ale nie je to len o peniazoch, je to aj veľa roboty, práca na doma navyše, ale ako píšem, som doma o pol druhej a kľudne môžem makať. Krúžok mám v čase od 11:15 do 13:15, takže ani v ten deň nie som v škole dlho a čo sa týka porád, tak tých som si užila na predošlej škole až do 18tej, ale tam ich nám normálne preplácali...teraz to tak nie je, ale máme ich maximálne do 14tej, takže dá sa

macamac
16. jún 2013

@martinella1 😕 ty kokso, ty sa máš. to na akých školách si robila? kde sa preplácajú porady?
a kde môžeš mať krúžok v takomto čase- od 11.15 do 13.15?
normálne že nechápem
lebo my môžme mať krúžok najskôr od 13.30h a aj to nám bolo povedané, že krúžky nesmú byť v riadnom pracovnom čase pedagóga, čo je od 7.15 do 15.30...že toto máme povolené vlastne s prižmúreným okom 😒
ja som už 5 rokov po 1-.atestačke, teraz dorábam druhú, mám triednictvo, 3 krát ročne nárazovo podľa odučených hodín preplatený krúžok....30 platených kreditov...ale poviem ti,že mi to zďalekaaaaa nerobí ( tie príplatky) raz taký plat
a o pol druhej doma-no ako som písala, u nás to neplatí

fakt sa teš,že si tam,kde si
a zaujímalo by ma, čo je to dlhší čas stavať ako druhí.... 5 rokov? viac? menej?
lebo my,keby sme stavali za vlastné, ani za 10 rokov pri uskromnení nepostavíme...a to pozemok sme neriešili

takže predpokladám,že ten muž asi zarobí kapánek lepšie+ neviem, či ste bývanie, kde ste bývali dovtedy,platili
lebo niekde bývať a platiť nájom (aj keď rodičom) + stravovať sa sami a ešte pritom zo svojich postaviť...v dnešnej dobe...neviem,neviem
a to u nás fungovalo ešte komunistické- pomáhanie na stavbe od kamošov
a to precestovanie-aj keby si ušetrila 50 eur na cestovnom....pri stavbe je 50 eur dnes nič....

veď to poznám...to bola bezodná studňa...stále málo...

martinella1
17. jún 2013

@macamac no moja, ako píšeš, som veľmi rada, že robím tam, kde robím....nemám síce na príplatkoch ešte raz taký plat, ale niekedy je to takmer tak....závisí aj od toho, koľko sa v daný mesiac venujeme projektu...ale nie je to len o peniazoch, ja dôjdem domov a makám ako fretka., lebo viem, že sa to odzrkadlí na výplate....inak by som do toho ani nepáchla....toto ma vôbec nezaujíma........čo sa týka krúžku, tak nám zasa povedali, že ho môžme mať po skončení vyučovania, lebo deti by aj tak v škole naňho nepočkali a odišli, takže mám jeden deň, kedy končím o 11tej (4. hodinou) a vtedy som si dala krúžok, nech tam netrčím....a prac. dobu máme do pol druhej, takže zbalím tašku a o 5 minút som doma, keďže bývam hneď pri práci.....
inak, ja som sa vtedy zlé vyjadrila, teda nepresne.... ☹ ☹ ☹ nám tie porady vtedy nepreplácali, teda aspoň na papieri sme to nemali, ale keď sme mali poradu, tak sme si tie hodiny vykazovali do takéto zošitka, ktoré zaviedlo vedenie a každý koniec mesiaca sme ich spočítali a boli preplátené....to boli akože hodiny nadčas.....ale dalo sa
Inak.....keď sme ešte neboli v projekte, tak to bolo tiež dosť o držku, ale teraz vidím podstatný rozdiel, čo sa týka platu....
ale je to o tom, že ak nič neurovíš, nemáš nič preplátené....takže ak chceš mať, musíš dať
a domček sme stavali 3 roky, s tým, že pozemok sme dostali darom, práce na dome boli svojpomocné, čiže kámoši, rodina, a podobne....a hlavne nám veľmi pomohli rodičia...nielen fyzicky ale aj finančne....takže sme mali aj šťastie, dovtedy sme šetrili, lebo sme žili u svokry a nemali sme veľké výdavky.....a keď sme si našetrili, tak sme aj postavili...aj keď ešte nie je všetko podľa predstáv a dorábame okolo domu, bývať sa už dá.....

eminka7
autor
17. jún 2013

@macamac ahoj, dakujem za pekny prispevok...jasne, ze domcek sa ide za 2 roky stavat z hypoteky,kt. budeme musiet brat postupne a postupne rucit vsetkym moznym 😒 inak to urcite nepojde,kedze rodicia nam po financnej stranke, bohuzial, nemozu pomoct, aj ked by velmi chceli ( tiez maju az do smrti hypoteku na krku,aby sme mohli zit v peknom dome 😖 )...takze s tym, ze si budem svoj dom splacat pomaly cely zivot, pocitam. Jednoducho len par stastlivcov to dokaze bez toho...Manzel/priatel by si chcel urcite raz (do 10 rokov urcite) najst cosi lepsie ohodnotene,hlavne aj kvoli zdravotnym problemom, ktore ma uz v tej praci teraz, ako mlady chlap 😢 a co s atyka mna...ja neviem ci by ma ta praca bavila, pretoze som este nikdy neucila (ak nepocitam doucovanie deciek znamych za cokoladu, lebo kazdy ma malo penazi a dute dieta 😀 )...neviem ci by som mala take pevne nervy alebo ci by som nebola moc mäkka na nich 🙂

uf, tie atestacie, to si ma nepotesila. mam co robit,aby som napisala diplomovku 😀 a taketo skusky=stresy mi nahanaju strach.
ako pises, jazykari s anemaju teraz zle- po anglicky musi uz vediet naozaj kazdy a niekto ich to jednoducho naucit musi, takze doucovani by bolo habadej 🙂 aj nad tym som uvazovala, ze by som popri tej kancelarskej praci doucovala, ale to uz by bolo narocne na cas a na rodinu...to ani z voza ani na voz.... v tejto firme, co by som sla namiesto skolstva, by som mala urcite dobry plat, ale neviem ci by som vydrzala cele roky sediet na zadku za PC v jednej kancelarii,...predsa len v skole je to trochu akcnejsie...

@evakva a ako stihas este aj doucovat? neberie ti to vela z casu pre deti a muza? no praveze muzov plat nie je bohvieaky, urcite nie nad 700€ (aj to sa musi doslova zodrat cele dni,aby mal tolko v sezone 😢 ),takze musime to brat aj z toho hladiska, aby sme nezili z ruky do ust...samozrejme,ze keby on ma robotu,kde ma min. 900€,tak sa dam na ucenie,lebo je to urcite super,ak ta to bavi,ale bohuzial, nemam doma bohaca 😝 hh....

evakva
17. jún 2013

@eminka7 Ja mam za den vzdy len jedno doucovanie (1 hod.) a to sa da. Ucim na ZS a ta matika ma nebavi. Ja doucujem najme VS a SS, to je moja laska. Takze to neberiem ako pracu, ale ako zalubu. Mna ucenie bavi, ale ak by som sa pozerala na peniaze, isla by som prec zo skolstva. Nastastie moj nosi domoc cca 900eur za mesiac a tak sa to da. Prerabali sme dom, mame hypoteku, stare auto a kazdy rok dovolenka na Slovensku. Nestazujem si.

bajciatko
17. jún 2013

Baby, ja normálne uvažujem o spraveni si nadstavboveho štúdia a chcela by som učiť v jaslickach alebo škôlke. No neviemsi predstaviť ten plat ked tu čítam, že 400 v čistom a to máte VŠ ☹

eminka7
autor
17. jún 2013

vsak toto...clovek sa 5 brokov trapi na vyske, potom si robi vselijake mozne kurzy a neviem co a nakoniec ledva vyzije ak manzel nezarobi viac 😒

macamac
18. jún 2013

@martinella1 😵 super
ďakujem za tvoj príspevok
fakt som úprimne rada,ak sa učiteľom super darí a majú možnosť si privyrobiť, či už z projektov,krúžkov....
je to fakt super
teš sa,že si na takej škole, myslím, že je to dosť vzácne 🙂 🙂
ja fakt doprajem každému šikovnému človeku a zvlášť v školstve, kde vieme, že tabuľkové platy sú na prd....a niekde dokonca ani nerozlišujú šikovného od priemerného
domček-okolie nemáme ešte na 100 percent ani my, momentálne riešime prístavbu,lebo nemáme pivnicu...ale sme spokojní, aj keď zadlžení 😉 🙂 🙂

prajem krásnu materskú a úspešný návrat do zamestnania 😉
drž sa 🙂

martinella1
18. jún 2013

@macamac ďakujem, si veľmi zlatá...aj ja doprajem každému, kto sa snaží, aj keď im pod nohy hádžu polená vlastní kolegovia, ako aj mne, samozrejme....ale práve títo ľudia ma posúvajú ďalej.....tak, držím pršteky všetkým aj ja, nech sa nám všetkým darí

zuzkanik
18. jún 2013

@eminka7 Možno ti toto pomôže v rozhodovaní: Robím účtovníctvo, zarábam minimálnu mzdu, mám dve deti, z toho mladšie je vkuse choré, nemám žiadne voľno okrem dovolenky, už 10 rokov bývame v mestskom byte, postavenom zo ŠFRB, ktorý nikdy nebude náš, na vlastný si nenašetríme, hypotéku nám už kvôli veku nikto nedá... Teš sa, že budeš učiť v blízkosti domova, zarábať aspoň tých 400 eur v čistom, mať kopec voľného času a prázdnin. Ja by som s tebou menila hneď. 😉

eminka7
autor
24. jún 2013

babenky, dakujem vam za prispevky, bude sa mi tazko rozhodovat, akym smerom sa vydat.... ja osobne si myslim, ze ucenie by ma bavilo (aj ked mam skusenosti zatial len s individualnym doucovanim), praca v kancelarii, ma az tak nenaplna, nevidim v tom hlbsi vyznam...to mi dost chyba..aj ked cas mi ide rychlo, nema to cosi do seba 😒 zrejme je lepsie mat pracu,co cloveka bavi, ako tu,kt je o cosi lepsie ohodnotena,ale clovek v nej nevidi nic viac,ako financne ohodnotenie...co vy na to?---aj ked dost s abojim aj toho,akych budem mat kolegovcov, najradsej by osm si vsak vybavila cosi na svojej byvalej skole,kde to poznam :D

bonaquaba
27. jún 2013

@evakva ahojte baby
v septembri po materskej nastupujem do skoly na strednu a po torch rokoch sa neviem orientovat v kreditoch,ked to zacalo ja som akurat odhcadzala a teraz vobec neviem ako to funguje, oplati sa mi vobec tie kredity nahanat a co ste chodili na tie skolenia museli ste za ne platit,alebo nie, ked chcem ist robit atestacnu skusku kolko musism mat kreditov a kde si najdem vsetky tie skolenia dik moc

evakva
27. jún 2013

@bonaquaba Ja som ziskala kredity cez metodicke centrum http://www.mpc-edu.sk/ + ako skola sme sa vsetci zapojili do skolenia. Ak ides cez metodicke centrum, neplatis zan. Platis si len cestu + stravu. Za jeden rok mas narok na 5 dni volna na vzdelavanie. Musis mat bud 30 kreditov + atestacne vzdelavanie alebo 60 kreditov. Potom napises testacku a cakas, ci ti ju oddobria. Ak mas 30 kreditov, k vyplate sa ti pripocita 6% (zo zakladu). Ak mas 60 kreditok, prirata sa ti 12% (zo zakladu). Mne to robi cca 30eur (mam 35 kreditov, pisala som atestacku a teraz cakam, ci mi ju oddobria).

l_m180
6. aug 2013

maminky - učiteľky, od septembra si idem robiť pedagogické minimum, ale v ČR, je to problém? bude to akceptované v SR? Ďakujem.

bonaquaba
28. aug 2013

@evakva ak mozem tak sa ta chcem opytat nejake otazky ohladom kreditov,
1. ked budem mat 30 kreditov tak uz vtedy mam zvysenie platu
2. myslela som si,ze na atestacku musis mat 60 kreditov a az potom pisat atestacku a staci len 30 a co jle to zac to atestacne vzdelavanie, to zase sa musim prihlasit na nejaky kurz a pisat potom automaticky to fakt nepotrebujem 60 kreditov
3.a potom pises, ze ked mam 60 kreditov tak sa pripocita k platu 12 percent a potom aku to ma vyhodu pisat atestacku,lebo ja som si myslela, ze zvysenie platu dostanem az ked budem mat atestacku
4. a ako to je s tym volnom, volno ziadam od riaditela
dakujem mockrat za odpoveed

evakva
28. aug 2013

@bonaquaba Takze odpoviem postupne:
1. Ano. Ak mas 30 kreditov, plat sa zvysuje o 6%.
2. Nepotrebujes 60 kreditov. Staci 30 kreditov, prihlasis sa na pripravne atestacne vzdelavanie pred I. atestaciou (bolo to nejakych 6 stretnuti + cca 5 strankova praca) a po jeho ukonceni pises atestacku. Na tom vzdelavani ti vlastne povedia, ako tu atestacku pisat, comu sa vyvarovat. Oplati sa to podla mna ovela viac, ako nahanat 30 kreditov. Toto vzdelavanie trvalo cca 3-4 mesiace. Kredity zan nie su.
3. Ak mas 60 kreditov, dostanes navyse 12%. No nie kazdy riaditel ti uzna vsetky kredity a co vlada, to ine predpisy. Preto je rozumnejsie urobit si atestacku, ktoru ti uz nikto nikdy nezoberie. Akonahle mas atestacku, mazu sa ti kredity a ty skocis z 10 triedy do 11 triedy.
4. Ano, mala by si ziadat (pisomne). Ja som vsak nemusela, mam uvedomelu riaditelku a sama mi povedala, ze mam 5 dni na vzdelavanie.
Ak este nieco treba, kludne sa pytaj.

sharlotta
28. aug 2013

@evakva ked som skoncila studium pocas MD, zamestnavatel mi este kredity nepriratal.Chcela by som sa prihlasit na prvu atestaciu,ale budem znova na MD. Ako to mam vybavit?

evakva
28. aug 2013

@sharlotta U riaditela si napis ziadost o pozastavenie platnosti kreditov pocas MD. Kolko mas kreditov?

sharlotta
28. aug 2013

@evakva neviem 😅 skoncila som rozsirujuce studium na univerzite,oni nikde neuvadzaju,kolko ke za to kreditov. V praci mi povedali,ze staci,ked im to donesiem po skonceni RD,takze este nic nemam zaratane. Teraz by som si chcela pocas dalsej MD urobit tu prvu atestaciu.

sharlotta
28. aug 2013

Skoncila som to minuly rok.

evakva
28. aug 2013

@sharlotta Tak potom treba zajst do skoly a povedat im o tvojom plane, urobit si 1. atestaciu. I tak by ti musel riaditel podpisat prihlasovacie tlacivo k atestacii. Moja kolegina dostala za rozsirujuce studium 60 kreditov.

sharlotta
28. aug 2013

@evakva dakujem

evakva
28. aug 2013

@sharlotta Ako si citam ten clanok, tak do toho datumovo nespadas. Treba sa spytat v skole.