Maminky na rozprávanie. Nájde sa niekto?
ahojte maminky som tu nova a na taj stranke nieje s kym pokecať.Kto mate zaujem kontaktujte ma tu na fore alebo prostrednictvom IP. 😉
@cilicka22 este jedna taka a asi sa zblaznim 😀 😀
Dnes sme boli s celou rodinou, svokra si na tom dava dost zalezat, pre nu je rodina na prvom mieste. Tak sme od rana vyvarali a vypekali a na obed sa vsetci zisli. Deti sa spolu vyblaznili, aj na dvore, lebo sme mali pekne pocasie. Mia mi cez obed ani nespala, nemohla si nechat ujst ani minutu, tak som povolila a sla spat az vecer. Z vecere zjedla tretinu, v sprche ledva stala a po hodine a pol spanku uz bola hore a kricala na mna... Musela som ju ukladat znova, ja som sa medzitym prebrala a teraz ponocujem 🙄 no hrozne, co spravi jeden den 😅
@mia258 no to ti verím..člvovek ked sa v noci nevyspí je celý den ako prispatý..no nie..u nás to teraz takto vyzerá celú noc ..sto krát je hore a sto krát ho utišujem aby spinkal..neviem čo sa deje..ale ja ráno vstane ako kebysom ani nespala...
no to si nechcela nechať újsť..taký super den a ona by s neho kúsok prespinkala..to poznám..malý tiež nechce spinkať akonáhle u nás niekto je .,..to ani počuť
@cilicka22 moja sa v noci nebudí, pokiaľ nie je chorá alebo jej nejdú zúbky. Prespí celú noc. Len včerajší deň na ňu bol veľa, pre ňu je spánok dôležitý a včera jej už chýbal. A možno z toho vyčerpania sa mi ešte raz zobudila. A potom spinkala až do siedmej rána 🙂
Ja sa snažím zariadiť si návštevu vždy tak, aby som tým malej nenabúrala režim. Aj včera som myslela, že sa vrátim s ňou, nech sa aspoň 2 hodinky vyspí a prídeme späť, ale nakoniec som to nechala tak. Dúfam, že si na to nezvykne a nebude poobede štrajkovať 😕
@mia258 no ved aj u nás to bolo tak spinkal pekne..večer sme zaspali a búval až do rána..ale teraz má niake divné obdobie..v noci sa budí a plače..neviem či sa mu to stále niečo sníva..
u nás vždy voláme náštevy až ked sa malý zobudí ale do vtedy ako pojde búvať..ale ked sme niekde a nestihneme sa skor vrátiť tak troška to má poposúvané..ved nie vždy sa to dá presne na bodku dodržať..
@mily7 prve som rodila tu v NL a aj druhe planujem rodit tu. Preco sa bojis rodit na SR? Nemyslim, si ze na SR je to az take strasne. Teda okrem niektorych zbytocnych procedur a neochote lekarov ta nechat rodit v inej polohe ako na chrbate.
@mia258 posli ju ku nam, ked budem musiet ostat na tyzden sama doma bez manzela. Vzdy sa bojim ked musim ostat cez noc sama bez neho. Taka mala bojovnica by sa mi zisla 😎 😉 mozno by som aj ja odvahu nabrala.
@cilicka22 joj tak to su prijemne starosti s oslavou. potom daj sem fotky z torty. ja chcem teraz piect svokrovcom ked budeme na SR, lebo obaja budu mat v tej dobe narodeniny. Tak rozmyslam, nad nejakym peknym spolocnym srdcom 🙂 som rozmyslala nad tym vasim spanim, lebo aj ja mam teraz znova problem s mojimi vlasmi pocas spanku. drobec ma niekedy riadne vykvaka, ked lezi vedla mna. neskusala si si dat vlasy do copu? Ale nie vzadu na stred hlavy ale na temene. Tam by ti to nemuselo ani zavadzat.
Inak konecne sa mi asi polepsuje. Lebo tento vikend mam vela energie a aj navstevu nasich slovenskych priatelov som zvladla v pohode a este nespim v posteli.
@cestovatelkaandrea ahoj..no tortu som už dala objednať pridám fotku čo nám ponúkla ako prvú tak ešte počkám lebo že tento týžden ešte robí jednu podobnú tak uvidíme..chceme toho tomáška pre malého..
no skúšala som aj ja vlasy do copu to nepomáha..gumičku zhodí a hotovo..teraz v noci ani moc vlásky nerieši ale strašne zle sppinká prehadzuje sa mrnčí..občas sa zobudí a nerváči a ráno zase príde do našej postele a zase vlasy..ja už idem zošalieť z toho..nevyspatá každý den a najradšej mám ked on stane o pol šiestej čiperný ako keby spal celú noc,.. ☹ ☹
tak to je super..a čo v práci ako ti je nechce sa ti spať alebo nebývati tam zle..kolegovia už vedia.. 😉
@cilicka22 mozno ze by pomohlo keby ste mu dali postielku na ine miesto v izbe. nam Damian plakaval na jednom mieste v izbe a potom som presupla postielku blizsie ku nam, asi aj tam, kde nie je prievan a odvtedy spava lepsie. Ale to je len taky tip. Nejdu mu nahodou dalsie zubky?
V praci mi byvalo zle az moc. Stale som chodila len na zachod a v jedalni som nemohla normalne jest. Teraz je to uz lepsie. Zvlastne ako sa mi za posledne tri dni ulavilo a je mi lepsie a ani taka unavena nie som. Normalne mam aj hlad 😀
Vcera mi nasi priatelia doniesli asi kilo cukrikov, tak som ich vecer uz tlacila do seba 😀 Samozrejme aj Damian sa potesil, lebo tolko cukrikov pokope nevidel 😀 a on rad pomoze s ich likvidovanim.
@cestovatelkaandrea no aj ja som nato myslela..ked sme raz dali postielku inak tak to nespal vobec..takto je má úplne pri našej a aj tak nič moc spánok..no nebadám nič..ten nám už vyšiel..tak uvidíme či sa niaky neobjaví..ae je ako osa.. ☹
tak je super moja..tak si naplno možeš užívať tehu... 😀 😀 no to verím to by ti aj moj malý pomohol..keby si mala niake kinder čokoládky..tak hned je tam.. 😀 😀
@cestovatelkaandrea za malych certikov,celkom im to sadne. 😀
Drzim palce nech je vsetko v poriadku.Ja som sono zboznovala. 🙂
@jitkatatarova parada, to som vzdy chcela byt a nikdy som taky kostim nemala 😎
Mi ani nehovor o sone. Ja sa uz neviem dockat zajtrajska 😉 aspon na par minut uvidime drobceka.
@cilicka22 mame aj take, tak ho mozes poslat 😀 😀 len by sa asi s Damianom o ne natahovali. Aj ked Damian sa vie podelit aj o cukriky aj cokoladky.
Doktorky si sa na poradni nepytala co by to mohlo byt, ze tak zle spava? Viem ze okolo 2.5 roka mavaju deti normalne nocne mory a tak plakavaju zo sna. Ale ked to trva dlhsie tak to treba riesit s lekarom. No Matko nema este ani dva, tak to asi tym nebude.
@cestovatelkaandrea tak je priateľský a podelí sa..to sa cenní maloktoré malé dieta sa vie takto pekne podeliť..aj malého sa to snažíme učiť a väčšinou vždy sa podelí aj ked má kuštičiek.. 😀 😀 on zbožnuje kinder čokoládky to je jeho 🙂
áno pýtala ale vraj len to má také prechodné obdobie a že s toho musí vyrásť..tak už neviem..snad má pravdu ale koľko to bude trvať to nik netuší a mna može aj šlak trafiť..no uvídme snad sa to dá čím skor do poriadku ☹
@cilicka22 super, ze sa vie aj Matko podelit. mne sa to lubi u deti, ked to vedia. my sme Damianovi ani nic nemuseli vysvetlovat, asi si to vsimol v skolke, tak preto s tym nema problem.
No dufam, ze Matko z toho vyrastie. Kolko to vlastne uz trva co takto zle spava?
Dnes ideme na dalsie sono o tretej tak uz ma mrle zeru v robote 😀
@cestovatelkaandrea no dúfam..no už je to takto vyše mesiaca skoro dva..už ma nervy berú takto sa nevyspí u nás nikto..
jeeeeeeeeeejko tak to verím..to by aj mna..už sa nevieš dočkať však..daj potom vedieť ako sa bábätku darí.. 🙂 🙂
@joannas no on si hned po chvíľočke odgrgne tak to nemusíme ani..ja už tiež neviem..nočnú lampičku mu vobec už pomaly nezhasínam ved aj tak je každú chvíľku zase hore..už som s toho na nervy..to sa takto nikto nevyspí..ani mi ani on..ja už neviem čo by pomohlo keby som ho dala do svojej izbičky tak to už vobec..už sme to raz skúsili a bola to hrúza..neustále plakal a chodil s plačom k nám..už spinká v klasickej postielke tak je hned u nás.. ☹ ☹ jaj máme to ťažké s tými našimi detičkami že ?
@cilicka22 ja by som to spomenula na dalsej poradni, ze sa ten spanok nezlepsuje. ze uz to dva mesiace riesite doma a nic nepomaha. ved lekari to nemozu nechat len tak, ze z toho vyrastie.
sono dopadlo dobre. mame velmi aktivne dieta. neustale sa krutilo, skakalo a kopalo, ze ho nemohla poriadne ani zmerat. zmenili mi datum podla toho co namerala o den neskor na 16.9. tak uvidime kde bude nakoniec pravda 😀 ale inak vsetko v poriadku. uz som vsetky videa co mi nahrala pocas sona ukazala nasim cez skype tak len zasli.
a aj moje vysledky krvi dopadli dobre, len vitamin D si musim davat kazdy den extra, lebo ho mam o cosi menej.
@cestovatelkaandrea v čom je vitamín d? naozaj neviem 😀 😀
@cestovatelkaandrea ved som jej to aj spomenula a niak to nerieši..dnes to bolo o čosi lepšie..celkom fajn sme sa aj vyspali tak uvidíme..snad sa to zlepší..lebo ja už niekedy za celý den nevládzem a večer padám unavená..
tak to je super..aj Martinko bol také živé dieťatko furt sa krútil kopal a hlavne v noci ked maminka chcela spať... 😀 😀 tak sa vaši vytešujú s tebou....
mne zas v tehu chýbalo na konci železo..bola som mierne chudokrvná ale rýchlo sa to našťastie upravilo..
@joannas precitaj si http://sk.wikipedia.org/wiki/Vitamín_D budes mudrejsia 😉
@cilicka22 ja mam zeleza dost. aj pri Damianovi som mala dost. Len to D-cko mam znizene. Tak si musim kupit kvapky pre babatka a davat si dvojnasobnu davku. Vravela, ze mi to mozno kleslo uz pri kojeni pri Damianovi (ja som ho vtedy nebrala ako odporucali 😅 ) a teraz jej to vybehlo v rozbore krvi
Super, ze ste sa jednu noc viacej vyspali. Nam teraz Damian tiez troska horsie spava, ale to je to usnou infekciou. Inak usno nosna ho vcera skontrolovala a skonstatovala, ze Damian je na tom omnoho lepsie ako rok dozadu a aj uska sa mu pekne hoja. Prave vyzera dobre a lave sa pomalsie dava do poriadku. Este ideme na jednu kontrolu v juny ale to vravela, ze by uz malo byt aj lave usko v poriadku.
@cestovatelkaandrea nechce mi to otvoriť,tí mi prečo nechceš povedať?
@joannas dufam, ze uspokojim tvoju zvedavost
Vitamín D alebo kalciferol(y) je názov skupiny v tuku rozpustných vitamínov.
Pod vitamínom D sa rozumie skupina látok, ktoré boli objavené v roku 1922 (Elmer McCollum). Sú to steroidové hormonálne prekurzory, ktoré sú známe najmä svojou antirachitickou účinnosťou. Keďže si ho telo vytvára samo, ide skôr o hormón, ako o vitamín. Pri dostatočnom oslnení človek potrebuje vitamín D prijímať ešte v potrave. Vitamín D je rozpustný v tukoch.
Za normálnych okolností sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Ultrafialové žiarenie štiepi B jadro zlúčeniny za vzniku cholekalciferolu, teda vitamínu D3. Kto strávil aspon 2-krát týždenne 20 min.na jarnom či letnom slnku /jasné že nie medzi 11,00-15,00h/ by teoreticky mal mať aspoň načas po probléme. Ľudské telo vie vyrobiť 10.000 – 12.000 medzinárodných jednotiek IU (1mcg zodpovedá 40 IU) pri 30 minútovom letnom opaľovaní. Slnečná ochrana s faktorom (SPF) 8 a viac zablokuje UV lúče, ktoré produkujú vitamín D. Počiatočné opaľovanie v trvaní 10 – 15 min. bez použitia opaľovacieho faktora vytvorí dostatok vitamínu D. Potom by sa mal ihneď použiť ochranný faktor 15 a viac, aby bola pokožka chránená. Takéto opaľovanie, ktoré zahŕňa tvár, ruky, dlane alebo chrbát najmenej dva krát do týždňa zabezpečí dostatok vitamínu D. Zásoba vitamínu D stačí na 2 – 4 mesiace. Existujú však faktory, ktoré limitujú využitie UV B na tvorbu tohto slnečného vitamínu v koži, t. j. ročné obdobie, lokalita, časť dňa, smog a vek. Napríklad ľudia žijúci na severnej alebo južnej pologuli (od 40° zemepisnej šírky na sever a na juh) nie sú vystavení dostatočnému množstvu UV B počas zimných mesiacov potrebných na tvorbu vitamínu D. S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť organizmu syntetizovať vitamín D expozíciou slnečným žiarením. Zaujímavé však je, že ak sme opálení alebo ľudia s tmavšou pokožkou budú príjimať oveľa menej déčka, pretože ich pigment pôsobí ako filter a prepustí menej slnečných lúčov. Problém nastáva v období od novembra do februára. Dávka slnečných lúčov v zime nie je dostatočná na to, aby sa v pokožke vyprodukovalo dostatok vitamínu D.
V zime sa dostáva do tela zväčša iba potravou živočíšneho pôvodu (napr. olej z rybej pečene [treska, platýz], sleď, sardinka, losos). Menšie množstvo je v mäse, vaječnom žĺtku, mlieku, mliečnych výrobkoch. Vegetariáni majú k dispozícii iba hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, ďatle. alebo rastlinne tuky a oleje či cereálie "umelo" obohatené /fortifikované/ o vitamín D. Rajčiny obsahujú déčko len v lístkoch rastliny. Zelenina je na tom dosť zle. Pri varení sa našťastie vitamín neznehodnocuje.
U rastlín je prekurzorom ergosterol a rastlinný vitamín je potom ergokalciferol, alebo vitamínu D2
[upraviť]Účinky vitamínu D v organizme
Vitamín D sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápniku a fosforu. V čreve a obličkách sa aktiváciou receptorov vitamínu D /VDR/ zvýšuje absorpcia týchto minerálov. Týmto účinkom prispieva spoločne s parathormónom, kalcitonínom a nadobličkovými hormónmi k udržaniu minerálnej rovnováhy medzi vápnikom a fosforom v telesných tekutinách a tkanivách (účinok hormonálneho charakteru). Okrem známych účinkov na hustotu kostí a zdravie chrupu aj ďalšie pozitívne účinky. Má potenciál regulovať - priamo či nepriamo - viac ako 200 rôznych génov zodpovedných za mnohé biologické procesy ľudského organizmu. Posilňuje imunitný systém (tzv.cytotoxicita makrofágov a aktivita buniek imunitného systému– zabijakov). Hypoteticky je dokonca schopný modifikovať proliferáciu a diferenciáciu buniek, angiogenézu. Týmto spôsobom zabraňuje aspoň čiastočne a za určitých okolností deleniu rakovinných buniek, predovšetkým v prípade prostaty, hrubého čreva, rakoviny kože a prsníka a vyvoláva niekedy aj smrť rakovinných buniek. Pôsobí teda antikarcinogénne. Je účinný pri liečbe niektorých ochorení kože /psoriáza/, stimuluje rast a rozvoj buniek pokožky (zabraňuje deleniu keratinocytov). Dopĺňanie vitaminu D počas tehotenstva zabezpečuje správny vývoj kostry plodu a predchádza nízkej pôrodnej váhe. V období dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka. Adekvátny príjem vitamínu D v detstve a puberte sa tiež podieľa na správnom vývoji organizmu. Vitamín D má aj dokazateľné pozitívne účinky centrálny nervový systém. Deficit spôsobuje únavu, depresívne ladenie. Uvažuje sa o význame jeho nedostatku v etiológii roztrúsenej sklerózy a neutralizácii toxických účinkov olova a ďalších ťažkých kovoch. Posledné štúdie naznačujú, že vitamín D môže zlepšiť glukózovú toleranciu nielen diabetikov a znížiť riziko cukrovky 1.typu.
[upraviť]Odporúčaná denná dávka
Komplexné pozitívne účinky vitamínu D na organizmu na imunitu, procesy bunkového delenia, kosti, svaly, mozog a psychiku, krvný obeh, ochorenia ako cukrovka 1.typu, roztrúsená skleróza, porážka, sa môžu podľa najnovších štúdii uplatniť až pri vyšších dávkach metabolitov déčka, ktoré sú dopĺňané do tela. Výrobcovia by mali informáciu o obsahu vitamínov uvádzať na obaloch alebo etiketách výrobkov. Najnižšia koncentrácia 25-hydroxy-vitamínu D3 v krvi je pre väčšinu ľudí 30-32 ng/ml /74-80 nmol/l/ . Denný príjem má celoročne zodpovedať odporúčanej dávke /POZOR! norma sa zvýšuje hlavne v zime/, tj. 25 µg alebo 1000 IU. Dávka by nemala za deň prekročiť 50 mcg. Zhruba 5 mikrogramov /200 IU/, ktorá sa dá získať v 200 g ryby, 3 vajciach či 100 g avokáda je v zime pre dospelého človeka nedostačujúca.
vek (roky) cholekalciferol [μg]
Dojčatá 0,0-0,5 7,5
0,5-1,0 10
Deti 1-3 10
4-6 10
7-10 10
Muži 11-14 10
15-18 10
19-24 10
25-50 5
51+ 5
Ženy 11-14 10
15-18 10
19-24 10
25-50 5
51+ 5
Tehotné ženy 10
Dojčiace matky 10

@cilicka22 veď práve ale nejako si zvykám, že toho sa od nej nedočkám...
Mm stále hovorí, že chce mať doma dve ružové princezné 😀