icon

Maminky na rozprávanie. Nájde sa niekto?

rozpravka99
25. júl 2011

ahojte maminky som tu nova a na taj stranke nieje s kym pokecať.Kto mate zaujem kontaktujte ma tu na fore alebo prostrednictvom IP. 😉

cilicka22
16. nov 2011

🙂 @cilicka22 idem si odbehnúť okúpkať malého a snad sa sem ešte dostanem, zatiaľ pa 🙂 dúfam že ho s tej vane niak dostanem 🙂 😀 😵

cilicka22
16. nov 2011

idem si odbehnúť okúpkať malého a snad sa sem ešte dostanem 😉 , zatiaľ pa 🙂 dúfam že ho s tej vane niak dostanem 😀 😀
@mia258

mia258
16. nov 2011

@cilicka22 ja antibiotika odmietam, snažím sa riešiť každú chorobu hneď na začiatku a liečiť radšej prírodne, alebo sirupmi atď. Doteraz mala ATB len 2x, tomu sme sa nevyhli, keď na ňu liezli krátko po sebe choroby a bola z toho dosť vyčerpaná ☹
A snažím sa posilňovať imunitu, zelenina je u nás denne, ovocie tiež. Sprchujeme sa, neobliekam ju veľmi teplo, keď sa vonku spotí tak ideme domov prezliecť aby neprechladla v takom počasí. Aj chodíme medzi ľudí, do kolektívov. Teraz je druhý týždeň v jasličkách a trošku sa jej spustili soplíky, ale len bezfarebné. Dnes - zajtra ju nechám doma a potom pôjde znova. U nás je zákaz mať dieťa v škôlke, aj keď má len bezfarebné soplíky, alebo trošku pokašliava. Resp. môže byť v škôlke, ale samo s jednou učiteľkou, aby nešírilo chorobu ďalej.

cilicka22
16. nov 2011

@mia258 no mi sme mali antibiotika tiež len raz ked mal zapalené hrdielko a už to bolo dosť zlé vobec sa to nezlepšovalo ,tak sme ich nasadili aby to nebolo ešte horšie a potom sa mi s nich ešte aj vyhádzal tak to bolo fakt super ☹aj jeho teličko ich asi odmietalo ☹ a ozaj malá ti papa už všetku zeleninku lebo mne moj malý odmieta papradajky, ked bol menší aj spapal paradajkovú polievočku ale teraz mi ju odmieta, už som skúšala snad všetko, ale ved možno niekedy im pride na chuť 😀 😀 uvidim možno musime len počkať 😵 🙂

mia258
16. nov 2011

@cilicka22 ako? už okupaný, napapaný a spinká? 😵

A nemal z nich reakciu? Ja som s paradajkami začínala opatrne, dala som jej 1x v roku jeden mesiačik ochutnať a postupne trošku viac. Ale ani teraz nedávam veľa naraz. A vlastne paradajkovú polievku jedla len raz, ja robím takú s mliekom, ale dlho som nerobila 😀
Ona zje všetku zeleninu, my máme zeleninu úplne každý deň doma, varená alebo surovú alebo ako šaláty.
Akurát som si pripravovala zeleninu na zajtrajšiu polievku, robím kapustovú, niečo na spôsob minestrone. To ešte nejedla, tak som zvedavá či jej bude chutiť 😅

cilicka22
16. nov 2011

@mia258 no už okupkaný, aj mliečko vypité a už spinká ako anjelik a čo vy? nie nemal nič ani sa nevyhazal, neviem, tiež robievam paradajkovú takú krémovú aby trošku zjemnila tu kyselkavú chuť......verím že je určite bude chutiť 🙂 a už jej postupne dávaš všetko čo varíš........mi už pomaličky všetko ochutnávame 🙂 😵

mia258
16. nov 2011

@cilicka22 Ja som moju uložila už pred siedmou 🙂
Musím pohľadať nejaké recepty na nete a skúsim jej nejakú po dlhom čase urobiť 😉
Dávam jej všetko. Mm je v práci, tak varím väčšinou pre nás dve. Bez soli a korenie používam len niektoré. Ale čo sa týka potravín tak jej dávam všetko už.
Keď mu varíš, osolíš to trošku? Alebo vôbec??

cilicka22
16. nov 2011

@mia258 vieš čo ja nepoužívam pre malého sol radšej dávam trošku vegety a dochutcuje radšej bylinkami, oregano, timián, majoránka a tak ☹ 😉 ...........niekedy už neviem čo uvariť aby mal skoro stále čosi iné tak sa to snažím trošku obmienať 😉 niečo upiecť a tak, a kde hľadáš recepty len na nete či aj inak........ 😀 porad niečo nové osvedčené 😀 😀 🙂

cestovatelkaandrea
17. nov 2011

@mia258 wou tak to zasnem nad pristupom v skolke. ale v dobrom. u nas chodia do skolky deti soplami oblepene okolo celej hlavy, a drobec to potom lahko nosi domov. kvoli tomuto, ze deti byvaju v skolke dost chore, tak aj on byval, az mu museli vybrat krcne aj nosne mandle. Odvtedy je nastastie pokoj ale tie sopliky nas stale trapia v zimnom obdobi. Niekedy su cire, niekedy mierne sfarbene do zelena.

cestovatelkaandrea
17. nov 2011

@cilicka22 neboj on tym rajcinam pride na chut casom. nas drobec taktiez nechcel rajciny tiez velmi dlho.

cestovatelkaandrea
17. nov 2011

@jitkatatarova no to mas riadne bambulky 😀 ja sa dozviem od drobca tiez niekedy take dobrodruzstva, ze len kukam. niekedy rozprava zo sna, tak aj vtedy sa nieco dozviem, hlavne to, ktory kamarat ho v skolke otravoval 😀

jitkatatarova
17. nov 2011

@cestovatelkaandrea jednoducho su to take male zlaticka. 😀
Vcera som 1x zazila co je to mat iba jedno dieta.Zo skolky chceli ist k dedovi a ked som chcela ist domov tak Katka vsetkym oznamila ze ona domov nejde ale s vladkom na prechadzku./svagor/.Tak sa chvilu medzi sebou dohadovali a skoncilo to tak ze my s Nikou sme isli domov a oni do lesoparku.A tak az cele 2 hodiny sme boli same dve.To ticho! 🙂 Ale stale sa ubezpecovala ci Katka pride domov.Este sa nestalo zeby same od seba boli bez seba,iba ak jedna zaspala,takze o tom ani nevedela. 😉 Asi sa zacinaju osamostatnovat. 🙂 🙂 🙂

mia258
17. nov 2011

@cilicka22 ja sa snažím vymýšľať stále niečo nové, alebo aspoň s nejakými obmenami, aby sa neprejedla jedného. A väčšinou sú to len recepty z toho istého - tofu, sója, ryby (iné mäso nezje), zelenina, ryža/zemiaky/kuskus/cícer.
A recepty si hľadám buď na internete alebo v časopisoch. Aj keď musím uznať, že najlepšia zbierka receptov je moja svokra, ona pozná recepty na úplne všetko, aj na to, čo neexistuje 😀 😀

@cestovatelkaandrea práve preto také deti neberú. Ja som síce malú mohla nechať v škôlke, keby som musela do školy/práce, ale radšej si ju nechám doma, tam by aj tak bola sama, len by bola v inej miestnosti s dospelou učiteľkou a hrala by sa len s ňou 🙂
Ale je to určite lepšie takto, zatiaľ som s jasličkami nadmieru spokojná 😵

Len rozmýšľam nad tým, že keď pôjdeme v zime na Slovensko, tak na 2-3 mesiace, či ju mám dať tam aspoň dočasne do jaslí 😒

cilicka22
17. nov 2011

@cestovatelkaandrea no dúfam mi s mužom ich mame veľmi radi, ale ked on nebude svet sa nezrúti 😀 , nútiť ho predsa nebudem 😉 😀

cilicka22
17. nov 2011

@mia258 no to máš pravdu, moja mama vymýšla furt niečo nové ani sa nestačím diviť, mooj malý spapa aj kuracinku, morčacie ale iné mi niak nechce a ryby má zo všetkého najradšej 😀 🙂 no a cestovinky to je jeho srdcová záležitosť 😀 ked papá špagety sú všade v puse , aj na zemi ale najlepšie mu chutia rúčkami 😀 😵 🙂

mia258
17. nov 2011

@cilicka22 jasné, na cestoviny som zabudla, to je u nás tiež dosť často 😀

Inak ti malý rozpráva? Lebo moja ešte nie 😒

cilicka22
17. nov 2011

😀 @mia258 no ale len také základné mama, papa tata, kaka, havo a zvieratka niektoré aj ako robia,kde je, neni, nie, ano, a vie krásne na všetko povedať na každý nápoj káva 😀 😵 to sa naučil lebo ked nás vidí piť kávu on chce tiež kávu čajík 😵 😀 je taký podarení 😀ale ved ešte majú čas nikde predsa nieje napísané že musia hovoriť všetky detičky naraz a čo vy aké máte oblúbené slovička 🙂 😉

cestovatelkaandrea
17. nov 2011

@jitkatatarova to si viem zivo predstavit 😉 to ticho. nas drobec niekedy nepotrebuje vobec nikoho a sam sa dokaze prehrat aj hodinu az dve. ja si pri nom navarim a poupratujem. len pocujem ako si brble popod nos tie frazy z tomasa a priatelov, ked sa hra s vlacikmi 😀
v kazdom pripade je dobre, ak sa bambulky naucia byt aj osamote 😉

cestovatelkaandrea
17. nov 2011

@mia258 fakt ti to uprimne zavidim, lebo aj ja by som nieco take skor brala. no co uz holandania su jednoducho sialenci co sa tyka chorob. chori chodia vsade a potom sa to lepi z jedneho na druheho.
co sa tyka tych docasnych jasli, tak neviem, viem ze s tym maju problem maminy co su stale na SR, lebo ich je malo a deti vela. Ale za pokus nic nedas.

cestovatelkaandrea
17. nov 2011

@cilicka22 aj nas drobec ma stale take vynimky co nechce. napriklad kapustu a fazulu do neho este nedostanem.
a ryby ma tiez strasne rad, presne ako aj tvoj. a ked mu urobime cestoviny s kecupom so syrom, tak zvali do seba dospelacku porciu. to by mohol jest kazdy den. nas drobec je este aj dost chlebikovi. to papa tiez velmi rad.

cestovatelkaandrea
17. nov 2011

@mia258
@cilicka22
baby nas drobec je radio, rano sa zapne a vecer vypne. niekedy rozprava este aj zo sna. ale tak on bol vyrecny uz ako malicky. Asi po mne 😅

cilicka22
17. nov 2011

@cestovatelkaandrea náš má rád rožky tie by jedol aj celý deň, stačí mu naň natrieť trošku masielka, plátok šumky syr a je spapané,,no ale sú tie naše detičky občas výberavé že 😀 😀 moj malý tiež niak neholduje strukovinám, jediné čo mi spapá je hrachová polievčka, ale musí byť rozmixovaná a krémová, nemá rád tie kusky hrachu 😀 😀 vymyselník jeden maličký 😀 😀

mia258
17. nov 2011

@cestovatelkaandrea ja som tie jasličky myslela hlavne preto, aby nevypadla z toho režimu a keď sa vrátime do FR, bude plakať lebo si za ten čas odvykne 😒 Ale možno s ňou budem chodiť do nejakých centier, aby sa aspoň pohrala s detičkami 🙂
Aj tu je to tak, že proste robiť sa musí, aj keď je človek chorí, ale na deti dosť dbajú. Viem, že švagrine vždy volajú zo školy, nech si po ne prídu keď sú choré, alebo ich vyšetria hneď u školskej lekárky.

@cilicka22 no mi nemáme žiadne slovíčka práveže. Ale to bude asi tým, že vyrastá v bilingválnej rodine. Na fran. reaguje lepšie, viem, že keď sa jej niečo spýtajú, tak na to pozrie, chápe čo jej hovoríme, len ona nehovorí. Keď sa jej spýta mm pri hre či nechce piť, tak pozrie na pohár a natiahne k nemu rúčky ale nič neodpovie.
A keď sme vonku na prechádzke, tak len niečo bľabotá, ale to sú len také zvuky. Mám pocit, že chce niečo povedať, aj vie čo, ale akoby to nevedela povedať 😕

cilicka22
17. nov 2011

@cestovatelkaandrea no to sa máme načo tešiť 😀 😀 , ešte že nevedia tak riadne rozprávať, lebo ked pride obdobie neustálych otázok ako? prečo? a našich vyčerápajúcich odpovedí tak sa máme načo tešiť však či 😉 😀 😀
@mia258

mia258
17. nov 2011

@cestovatelkaandrea z mojej bude asi športovkyňa, lebo jej vášňou je v poslednom čase lopta a malý basketbalový kôš, hokejka, bránka, raketa a podobne. Všetko má také detské a stále športuje 😀

cilicka22
17. nov 2011

@mia258 no uvidiš snad to chce len čas, ona asi aj viem čo chce povedať aj čo sa jej pýtate, len je asi ešte trošku zmetená a nevie ako to povedať,,,učiš ju tiež po slovensky však možno má ešte s toho trošku mišmaš 😀 😀 neboj to pride postupne............moja švagrina je z rakúska a tiež deti učí aj po nemecky aj po slov...syn nechcel povedať ani slovko po slovensky nič nevedel a jedného krásneho dna vie povedať všetko krásne obydvoma jazykmi 😀 😀 až mu človek nestíha

mia258
17. nov 2011

@cilicka22 preto sa snažím nestresovať, lebo vidím na nej, akoby sa nevedela rozhodnúť ako to povedať. Keď sa jej niečo pýtam, tak vidím, že rozmýšľa ale nepovie to, radšej ukáže.
Možno som urobila chybu a mala som s ňou od začiatku hovoriť francúzsky ☹

cilicka22
17. nov 2011

@mia258 nie neboj uvidiš to chce len čas len jej vždy povedz to slovičko obydvoma jazykmi a ona sa časom sama rozhodne ako to povie uvidiš, 😀 😀 🙂 🙂

cilicka22
17. nov 2011

ja tiež nepočúvam rady niektorých múdrych mamičiek u nás, ked sa neustále rozprávajú že ich detičky ako skoro začali rozprávať a ešte ako super už 🙂 🙂 len či to tak ozaj aj bolo neviem 😀 😀 len sa pousmejem a poviem mi máme čas nič mu neutečie nie 😵
@mia258

mia258
17. nov 2011

@cilicka22 mne sa zdá, že pri mm a jeho rodine sa snaží viac, lebo tá fran. jej asi ide lepšie, lepšie jej rozumie. Veď uvidíme, ešte počkám, možno sa jej po čase rozviaže jazyk 🙂

Ona je zas na také fyzické veci šikovnejšia, skoro sa postavila v postieľke, začala chodiť, najradšej sa štverá po nábytku a naháňa so psami, to jej ide najlepšie 😀