Mať dieťa bez vlastného bývania?
Dievčatá riešim pre mňa dosť zásadnú dilemu. S partnerom by sme chceli dieťa, ja ale váham, nemáme vlastné bývanie. Partner je po osobnom bankrote, takže jemu nikto hypo nedá, ja zarobím celkom dobre, ale takisto som hypo nedostala. Obaja pracujeme, zarábame dobre, nič nám nechýba. Som z toho nešťastná, jednak z toho, že ktovie či vôbec niekedy budeme mať vlastné bývanie a jednak z toho, že bývame v prenájme a nie som celkom stotožnená s myšlienkou mať dieťa bez vlastného bývania.
Čo si o tom myslíte?
@heleninamama hej ved toto,ze to je tou slovenskou naturou 🤣 napr môj muž nieje slovak a na začiatku nevedel pochopiť, prečo sa všetci na sk zadlzuju...ale teraz už aj on by chcel niečo svoje,len sme sa ešte nedostali do takej fázy,žeby sme si to mohli dovoliť.
@lusyyy36 Veď hej, jednak slovenská nátura, ale aj potreba prežitia v týchto časoch. Proste, u nás je hypotéka po každej stránke výhodnejšia ako podnájom.
@heleninamama máš dáke dobre argumenty, ale nerozumiem, prečo sem tahas bezdomovcov. Kto má byť akože ten bezdomovec, ten kto žije v podnájme? Nechápem, na čo urážať...
Ako výhodné sú hypotéky dostupné pre každého sa už raz ukázalo. Následky pocítil celý svet.
@bluka2 Neurážam, len Ty si vztahovačná. Reálne je človek žijúci v podnájme naozaj bezdomovec, často má dokonca adresu na "mesto." Jedine, ak sa nad ním zmiluje niekto z rodiny a dá mu trvalý pobyt u seba. Prenajímateľ túto povinnosť nemá a nerobí to. To sú fakty.
A plynú z toho samé nevýhody pre toho človeka - už spomenuté miesta v škôlke, škole...
Ty žiješ s deťmi v podnájme v zahraničí a vyhovuje Ti to, keďže tam je to bežné, ale Slovensko má v tomto iný pohľad. Skús to akceptovať.
Dnes je to ťažko. Ale keď do podnájmu tak určite bez deti. A zase ľudia čo platia 500€ za podnájom , ťažko naskrabu 20% na byt vlastný čo im treba ku hypotéke. Dnes už byt málokto prenajme rodine s dieťaťom. Najskôr ako sa hovorí treba mať faru až potom maru. Za mňa určite nie.
Nežijem na svk, tu je zitie v prenajme normálne ale prenájom nesmie presiahnuť 1/3 tvojho príjmu a väčšinou sú to sprav. Spolocnosti kt byty prenajímajú pomenej súkromné osoby. Plus taky bežný človek máloktorý by si tu hypo mohol aj dovoliť... Keďže by musel mať 20-35perc vlastných prostriedkov cca 150 tis a viac.
Takže ja by som zvážila so akej miery je váš príjem istý....ake mam úspory plus rezervné Riesenie, čo by som robila a kam s dieťaťom išla v prípade ze to nevyjde podľa predstáv a podla toho sa rozhodla pre dieťa...
@heleninamama sorry, urážas tu všetkých v podnájme, bezdomovec, asocial, nejde iba o mňa. Mne to proste príde absurdné, keď známi s ďaleko vyššími prijmami než tento tu spomínaný, deťmi a všetkým bývajú v tých podnájmoch a sú to úplne normálni ľudia. Keď vo väčšine sveta je to bežne akceptované a potom na Slovensku sa nájdu ľudia ako ty, čo sa majú potrebu povysovat kvôli forme bývania, neviem, prečo by som to mala akceptovať. Neakceptuje to, nie je to správne živiť tento stary pohľad, ktorý aj na Slovensku skôr či neskôr vymizne. Takéto zmýšľanie a rozprávanie o bezdomovcoch je v tomto prípade neakceptovateľné. Preto som stále v tejto diskusii, lebo vidím, že to viac ľudí tak vidí a zdá sa mi to nedobre, takto robiť rozdiely medzi ľuďmi.
PS: podnájom nemáš nikdy istý si písala. Tak z mojej skúsenosti som podnájmy ukončila vždy iba ja a to ich bolo veľa, keďže robím v medzinárodnej oblasti. Ani raz mi nikto neukončil zmluvu a ani s predĺženim nebol problém
@elizabet173 každý kto si nechce kúpiť byt a chce žiť v podnájme celý život, si samozrejme musí odkladať na dôchodok. To je základ a myslím, že kto tak žije to vie
@elizabet173 Veď presne to som aj písala, ale fakt je, že na rozdiel od mnohých iných národností sme my Slováci fakt fixovaní na vlastné bývanie. Žila som aj v zahraničí a tam je úplne iný prístup k výchove detí, k ich osamostatneniu, k vlastnému bývaniu/nájmu.
Slováci túžia po vlastnom bývaní. Najlepšie z tehly (môj muž chcel stavať drevodomy a nešlo to 😂) Poznáš to: Postav dom, zasaď strom... Sme extrémne rodinne založení a dospelé deti sa často držia rodičov, žijú s nimi (s ich súhlasom). V minulosti sa plánovane stavali viacgeneračné domy. Za vidinu domu, ktorý raz možno zdedia, mladí ľudia často zapredajú aj slobodu. Každý, koho poznám, chce mať vlastné bývanie. A ja už teraz špekulujem, ako zabezpečím deti aj tomto smere (a to sú ešte malí). V mojej generácii 40+ má už hádam každý náš rodinný známy nejaký byt kúpený ako investíciu - zatiaľ na prenájom a neskôr pre deti.
Nechápem ani tomu argumentu, že vlastníctvom bytom stráca človek flexibilitu. Ja sama som sa niekoľkokrát sťahovala - vždy do lepšieho a určite sa ešte sťahovať budem. Máme stavebnú firmu a realitný trh ma zaujíma aj súkromne. Na Slovensku má tento biznis stále dobré vízie do budúcnosti.
@bluka2 Len toľko Ti poviem: Prídi žiť na Slovensko. Ako osamelá matka s deťmi tu pracuj za priemerný slovenský plat, hľadaj si podnájom v bežných podmienkach a potom uvidíš realitu.
Momentálne nemáš potrebné skúsenosti a šancu objektívne zhodnotiť život u nás a problémy bežných ľudí.
@elizabet173 s tým všetkým súhlasím, aj keď teda peniaze nemáš v ponozke, ale niekde investované. Jasné, asi to vynáša menej ako nehnuteľnost za čas. Ale niektorí ľudia nechcú bývať stále v jednom dome, keď potreby počas života su rôzne. Raz ti lepšie bude menší byt, v istej fáze keď sú deti malé niečo s výbehom, raz niečo v centre. Ak sa stále fixujes na jeden dom, najmä dáky viacgeneračny, môžeš sa o dosť ukrátiť. A niekedy to ani natura práce neumožňuje, ked je clovek vyslany niekam a podobne
to čo si si našla za magora, že zarába dobre, ale radšej ide do osobného bankrotu, keď vie, že nič nesmie nadobudnúť
autorka, kedy najskor mozes dostat zmluvu na neurcito? lebo toto aj podla mna je kamen urazu
a ty si to ides komplikovat tym, ze si vezmes chlapa so zaznamom. neviem, ako dlho ho este bude mat, ale ak dlhsie nez vizia novej zmluvy, resp. prace, tymto krokom si zablokujes cestu k vlastnemu byvaniu na este dlho
jedine zeby ste mali od zaciatku rozdelene bsm
(opravte ma ak sa mylim)
Ked máš dobrý prijem, tak si kúp chalupu, či chatu.
@heleninamama teraz som len tak zo srandy bazos zapla. Máš pravdu. Podmienky na podnájom pracujúci obydvaja napr. niekde aj zmluvy chcú vidieť bez zvierat a dokonca niekde aj bez deti. Takze určite je to ťažké.
@heleninamama na Slovensku sú malé dôchodky oproti iným štátom. Preto chcú všetci vlastné bývanie. Si zober, že na dôchodok ostaneš sama a nemáš kde bývať. A plať podnájom z dôchodku.
@heleninamama Ja nie som osamela. Skus prosim lepšie volit slova v komunikacii s ludmi - robi to svet trochu prijemnejsim miestom
urcite najprv byvanie potom dieta, lebo potom sa budes aj prisnejsie posudzovat s dietatom, prijem mas dobry obehaj vsetky banky niekde ti snad budu akceptovat aj zmluvu na dobu urcitu a oni si vedia preverit aj na socialke ze robis sustavne x rokov, ze to neni ziadna sezonna praca🤷
@bluka2 A ver, ja nepoznám nikoho z rodiny, z prác (pár som ich vymenila), medzi kamarátmi, známymi, bývalými spolužiakmi medzi spolužiakmi mojich detí, ktorí by ako rodina žili dlhodobo dobrovoľne v podnájme.(A sú to stovky rodín) A ešte by nebodaj na to boli hrdí.
Rovnako, keď si pozrieš albumy tu na MK. Vlastný byt/dom je po deťoch asi najfotografovanejší artefakt. Nie je to namyslenosť, ale aj z fotiek cítiš, že tí ľudia svoje bývanie milujú a sú naň pyšní. Je to symbol ich životnej snahy, úspechu, spokojnosti, pohody a rodiny. A ja verím, že sa to len tak rýchlo nezmení, lebo niekto, kto tu ani nežije, to považuje za neakceptovateľné a zastaralé.
@elizabet173 hej, to je tak skvelé. V podstate tiež sa idem na to dať. A nevidím problém v tom, že deti neboli v niečom s listom vlastníctva od počatia. Nemyslím, že to hra pre ne hocijakú rolu. Osobne vidím úspech, radosť a naplnenie v úplne iných veciach než v statkoch
@sasa1310 Samozrejme, a hlavne sú tu aj nízke platy. Čiže to, čo píše
@bluka2, že človek v podnájme si má odkladať na dôchodok, je tu úplne nereálne. Tí ľudia zvyčajne prežívajú z mesiaca na mesiac a naozaj sú na tom oveľa horšie, ako tí, ktorí si splácajú vlastné bývanie. Ale to ona nechce pochopiť.

Vo vseobecnosti ti daju do 100 000 hypo pri plate 1000e. Standardne 80 percent z hodnoty kupovanej nehnutelnosti. Vyslovne si v banke podala žiadosť o hypo a zamietli ju?