Mať dieťa bez vlastného bývania?
Dievčatá riešim pre mňa dosť zásadnú dilemu. S partnerom by sme chceli dieťa, ja ale váham, nemáme vlastné bývanie. Partner je po osobnom bankrote, takže jemu nikto hypo nedá, ja zarobím celkom dobre, ale takisto som hypo nedostala. Obaja pracujeme, zarábame dobre, nič nám nechýba. Som z toho nešťastná, jednak z toho, že ktovie či vôbec niekedy budeme mať vlastné bývanie a jednak z toho, že bývame v prenájme a nie som celkom stotožnená s myšlienkou mať dieťa bez vlastného bývania.
Čo si o tom myslíte?
@heleninamama ty nechceš pochopiť, že nie všetci sú rovnakí. Ty vidíš iba tu skupinu, čo prežíva "bezdomovci". Ja som v Bratislave robila pre medzinárodnu organizáciu a kolegovia bývali väčšinou v skvelých podnájmoch. Zahraniční, aj Slováci
@elizabet173 ale vies dobry prenajom je aj tazke najst, poznam tolko pripadov napr. Kamaratka mala takeho prenajimatela, ktory si tam nechal v chodbe mrazak a pravidelne chodil si tam davat maso, lenze malo prenajmov bolo tak drzala hubu a krok. Dalsia kamaratka- v prvom prenajme jej chodila na kontrolu bytu majitelka fakt velmi casto a stale jej nieco vadilo, napriklad obraz na stene(klincek)a ine hluposti,prestahovala sa a z druheho prenajmu ju majitel po kratkej dobe hnal, lebo ho chcel.predat.. to ako sa ma clovek citit v takomto ako doma? 😳ved to sa stale kocuje, ziadna istota..toto ma byt domov?
@bluka2 Rýchlo by si prehodnotila, keby si nemala za čo ani zaplatiť deťom školu a iné potrebné veci. A toto je realita mnohých ľudí v podnájmoch, ktorí často dajú za bývanie aj polovicu svojich príjmov a aj po rokoch stále nemajú nič. Robia len na svoju bežnú spotrebu - bývanie, účty, strava.
Úspech, radosť a naplnenie je niečo, čo žiaľ mnohí takíto ľudia a ich deti nepoznajú. Na úspory nezostáva. Proste vlastné bývanie je tu stále výhoda a istota - teraz aj do budúcnosti.
@ckocka zisk z predaja bytu zaťaženého hypotékou? 😀 14 rokov splácam hypotéku. Ani o nej neviem. Mám ju poistenú, v prípade našej smrti, automaticky hypotéka zaniká.
Za druhé: hodnota nehnuteľností mi stúpla za tých 14 rokov hádam aj o 300 %. Tak si to vyrátaj aká je hodnota bytu zaťažená hypotékou spred 14 rokov 🙂 Vychádza nám to momentálne 20 % hypotéka. Keď sme ju brali bola hypotéka 100 %.
@bluka2 Ty tu stále pletieš zahraničie, nadnárodné spoločnosti a ich zamestnancov (tým bývanie zvyčajne platí firma) a platy sú niekde inde. Táto téma je však o obyčajnom slovenskom páre, ktorý nemá šancu dostať hypotéku a chce si založiť rodinu.
@heleninamama ja chápem tvoju pointu a dokonca s veľa súhlasím. Ja ich sem pletiem, lebo ty všetkých hadzes do jedného vreca. Ale rada tu prestanem spamovat, len som cítila potrebu ohradiť sa (a tých ľudí), keďže ty stále píšeš všeobecne, akože toto je situácia na Slovensku. Na Slovensku je viac realít, než len tá čo píšeš. Nie sme odrezaná krajina od sveta.
Také detaily, nepoznám takú organizáciu, čo ti platí nájom. Sú tam možno výhody, ako že ti doplatia zvyšok, keď presahuje istu hodnotu a tak, ale možno sú aj také ako spomínaš - podľa mňa nie bežný štandard.
@sasa1310 Presne toto. Ja nechápem, že to tí ľudia nevidia. Ja som vďaka výhodným hypotékam a kúpe/predaji bytov zbohatla.
2009 - kúpila som byt za 70 000 na prenájom. (hypo naň bola 20 000 a splatila sa sama) V roku 2018 som ho predala za 140 000. Kúpila som novostavbu ešte rozostavanú cez developera za 200 000. Vtedy si mnohí ťukali na čelo. Nedávno mi za tento byt núkali 300 000 v hotovosti.
@bluka2 Tu v ZA, sú napr. kórejskí manažéri z Kie výborní podnajomníci. Síce robia bordel, ale firma platí všetko a načas bez jednania. Predtým som mala v nájme chlapa, ktorí robil vo vedúcej pozícií vo firme na topánky Ecco. Mal tu manželku a dieťa a keďže v Martine nebola súkromná škola s vyučovaním v AJ, bývali v Žiline. Takýmto spôsobom kočovali po svete, ale plánoval s tým časom seknúť a vrátiť sa domov. Všetko mu hradila firma ako bonus k platu - bývanie, auto, školu pre dieťa. Ale toto je úplne iný level podnájomníkov.
@heleninamama vidím, že si tu budem musieť založiť vlastnú tému a poradit sa. V podstate by sa zrejme oplatilo čo najskôr daco kúpiť povedzme niečo lacné na Slovensku a prenajať to, keďže nechcem kupovať byt v krajine, ktorej žijem
@bluka2 Skús, minimálne deti Ti raz budú vďačné. 😂
@heleninamama možno vnuci, ja mám ešte kopec plánov pred dedicskym konaním 😂
@heleninamama lenses toto je prave ten iny level podnajomnikov, kde neriesis. keby si sa mala sama obracat a riesit nedoplatky a zniceny interier, trochu inak by si asi hovorila
aj nas zahranicny management byval v prenajmoch. ale jednak to neboli kralikarne na okraji mesta a tiez cokolvek sa stalo, bolo okamzite vyriesene a uhradene. z toho pohladu sa to moze zdat ako bezpracny cisty zisk
su vsak ludia, ktori prenajimaju tiez len beznym ludom a tam to zdaleka nie je take ruzove.
@bluka2 Veď to mám aj ja😂. Predovšetkým po 50ke chcem tráviť čo najmenej času v práci, ale zároveň si dobre žiť a dopriať deťom kvalitné vzdelanie bez zadĺženia.
@taskataska Ale veď ja toto všetko viem. Mala som rôzne byty a v nich rôznych ľudí a prispôsobujem sa okolnostiam. Začínala som sama s 1zbákom na sídlisku a našťastie neskôr prišiel chlap, ktorý bol tolerantný k mojim aktivitám a nechal ma riešiť si naďalej svoje. Ale od roku 2002 až doteraz boli v realitách len a len dobré časy. A optimisticky verím, že aj ďalej budú.
Autorka,velmi sa mi nechcelo vyjadrovat,ale po precitani par komentarov mi to neda…
Bohuzial,chyba mi aj info,aki ste stari…je rozdiel zamyslat sa nad babom a byvanim v 20 a ine v 30…ak sama tvrdis,ze do byvania mate este daleko,no ty mas uz “vyssi vek”,tak by som babo nejako neodkladala…ono ani nemusi vyjst,ze hned ostanes tehotna,mozno to bude zdlhavy proces (bodaj by nie),v dnesnej dobe dost casty problem parov.
Dalej,niekto tu pisal,ze s takym chlapom by neboli a bla bla bla. Moj nazor je,ze mladost=pochabost a kazdy si zasluzi druhu sancu. Za mna je dolezite,ze sa poucil,aj ked to je dost vysoka dan za chybu,ale co uz. Proste robi,plati ucty atd,uz si na to dava pozor,ako si pisala,ty vies,s kym zijes a ci to bol iba nestastny krok vedla alebo by sa to mohlo zopakovat…
Potom ti tu pisali,ze hypo ta vyjde menej ako podnajom. Dovolim si nieco ti napisat k tomu. Moj prvy Byt som riesila pred cca 3 rokmi,po niekolkych rokoch stravenych v podnajmoch. Presne som zdielala ten nazor,ze ved hypo ma vyjde menej. Vies,je to tak,napr som byvala v garzonke za 350 a hypo mi vysla na dvojizbak 330. Vravim si,supeeer,z minigarzonky idem do dvojizbaku s 2 balkonmi atd atd. a za 330 e. Ale!!!! Mat vlastny byt nie je LEN o hypo. To bola len jedna polozka. Zrazu som zistila,ze moje uspory nestacia este aj na zalohu za byt,na kupu parkovacieho miesta a na kompletne zariadenie bytu,tam som si vzala este spotrebak z PSS…cize k hypo dalsia polozka 60e. No a ked som sa oficialne prihlasila,tak sa mi zratali energie 120e so vsetkym,ktore sa btw kazdy rok navysuju. Potom som riesila TV a wifi,zlucila som to s pausalom (telekom), spolu vsetko platim skoro 50. Ak si to zratas,si niekde na urovni ceny podnajmu. Proste 2-izbaky idu po cca 600-700 e v BA. Nehovoriac o tom,co ma vysli poplatky pred resp aj po kupe. Ako som pisala,nejaka zaloha,notar,kolky na katastri cca 120e a podobne. Cize aj taka kupa musi byt premyslena a mat dost penazi na aj neocakavane vydavky…to nie je len prist do banky a ze schvalenim hypo sa vsetko konci. Prave naopak,vsetko sa zacina. Pre tie,ktore si chcu rypnut,pisem o byte v Ba a o mojich poplatkoch,je mi jasne,ze tie co byvate inde mozu byt sj rozdielne vydavky…
No a sice je pravda,ze je tazsie najst podnajom s detmi,aleeee,tak isto je tazsie Vas z toho bytu dostat. Takze asi nikto by Vas len tak nevyhodil zo dna na den. Ak je dobra najomna zmluva,ochrani obe strany. Si myslis,ze si prva,ktora pri dnesnom stave ms realitnom trhu nema na hypo???nie,nie si…a stale nie je nic stratene. No tak budes mat babo v podnajme. Pojde rom za rokom,casom tento priatelov preslat bude vymazany odvsadial a zacnete na novo. Kolko mam aj ja znamych co zacinali s babom bud v podnajme alebo v mini bytiku,aj ked vo vlastnom…no a tiez staci mat aj sikovneho financneho poradcu a pojde to lahsie,ten vie casto vybuchat lepsie podmienky v banke pre klienta…a ulahci cely proces…mozno by som sa s Vasou situaciou rovno obratila na nejakeho a zacala na tom pracovat,upratat financie,partner tiez,posetrit a casom riesit vlastne…urob tak,ako to ty citis,ale ja by som to vobec tak negativne nevidela ako to niektore opisuju…drzim palce
@heleninamama mohla by som ti prosim napisat IP ohladom podnajmu?
@lavender273 Skús...
@bluka2 na Sk sú nájmy komerčné a neskutočne drahé, keď máš zaplatiť mesačne nájom ktorý tvorí pomaly celý Tvoj plat v lepšom prípade polovicu platu, ver žeby si rozmýšľala inak. Lebo aj všetko ostatné je hrozné drahé. Tu je jednoducho Luxus žiť v nájme, lebo na slovenské pomery je to neskutočne drahé a nevýhodné.

@elizabet173 to robí atmosféra v dome 🙂