Mať dieťa bez vlastného bývania?
Dievčatá riešim pre mňa dosť zásadnú dilemu. S partnerom by sme chceli dieťa, ja ale váham, nemáme vlastné bývanie. Partner je po osobnom bankrote, takže jemu nikto hypo nedá, ja zarobím celkom dobre, ale takisto som hypo nedostala. Obaja pracujeme, zarábame dobre, nič nám nechýba. Som z toho nešťastná, jednak z toho, že ktovie či vôbec niekedy budeme mať vlastné bývanie a jednak z toho, že bývame v prenájme a nie som celkom stotožnená s myšlienkou mať dieťa bez vlastného bývania.
Čo si o tom myslíte?
@ofzuza preco by to urobit nemohol? Tak otazka nestoji. Samozrejme, ze kto chce moze dat TP komukolvek, aj polke vyrobnej haly vo Volkswagene. Ale mne cudzia osoba, nemam s nou ziadne väzby ani citove, ani rodinne ani co ja viem kolegialne a nie je to pre mna ani "top klient" (no hold nie je rodina s dietatom), ktoreho by som si z nejakeho dovodu chcela uchytit pred konkurenciou, tak moja otazka je preco by to robil? Prenajimatel nie je tvoj kamos, je to biznis. Ja som prenajimatel a vela mojich znamych tiez a teda TP nikto z nas nedava. Ak potrebuje niekto TP v mieste byvania, nech si ho da na mesto or mestsku cast.
3-izbový byt v TT, 4 osoby - hypo+správcovské poplatky (služby a fond opráv),elektrina,plyn,internet+TV = cca 600€, plus dan z nehnutelnosti (stupla 3-násobne) a som na úrovni mesačného nájmu (dokonca v tej istej lokalite)...
čiže nie vždy je nájom drahší ako réžia bytu... pri prenájme je asi najväčšie riziko, že majiteľ sa môže rozhodnúť byt predať a musíte hľadať ďalší...
Ak máš 30+ tak to dieťa by som začala riešiť... materská, rodičák - to sú tri roky (nemusíš byť ani tri roky doma), opäť sa zamestnať a potom už s priateľom riešiť hypo...
@bibi33 tak autorka momentalne aj tak nema inu moznost. Skor je otazka ci radsej nepockat rok dva na pz na neurcito.. Ale ak su obaja zodpovedni, vedia hospodarit, maju nasetrene tak ja si myslim, ze oba scenare su ok - ci sa rozhodne pockat na hypo alebo pojde na matersku do podnajmu.
@bibi33 Len táto kočka bude na to bývanie sama. Teraz aj o pár rokov. Jej priateľ je po osobnom bankrote, tomu banka už nemusí dať hypo nikdy. A s dieťaťom bude v horšej pozícii pri žiadosti, lebo dieťa = náklady. A banku zaujímajú len fakty na papieri, nie pocity, plány, optimistické vízie...
Musí mať dobrý príjem, trvalú pracovnú zmluvu a tých 20 % hotovosti.
@bibi33 ked si tohoto zoberie za manzela, tak ani o par rokov hypo nedostane, kedze mlady pan mal osobny bankrot, budu ako spoluposudzovani pre banku nedoveryhodny klient. Aj ked ona je cista ako lalia. A kedze ani ona nie je cista ako lalia - uz jej raz neschvalili hypoteku (dovod nie je az podstatny), tak sanca na ich spolocne vlastne byvanie je... Este tak mozno casom ona sama, s manzelom s osobnym bankrotom urcite nie.
@makova333 tak napisala,ze vie koho si berie🤷🏼♀️😅ja osobne by som si cloveka po osobnom bankrote nebrala,ona ho pozna,tak snad neurobi hlupost...
tiez by som nechcela byvat s dietatom v podnajme bez vizie,ze coskoro ideme do vlastneho-(preraba sa byt,stavia dom a podobne),musia si to sakra dobre premysliet a preratat,aby to aj zvladli tahat pocas pripadnej materskej (tusim nikde nespomina aky prijem ma priatel)
ci je sanca dostat hypo po osobnom bankrote neviem posudit,s tym mali ist hned za dobrym poradcom,ten by mal vediet s tym poradit,ci vobec niekedy ist do hypo spolu,po kolkych rokoch a podobne... asi neboli,kedze jej samej zamietli uz 🤷🏼♀️ @heleninamama
@bibi33 https://banky.sk/mozem-dostat-hypoteku-po-osobn... ja si myslím , že hypotéku mu už nedajú.
Ja mam tiez priatela po osobnom banķrote mame 2 deti a je nam dobre.zaraba dost mame vsetko...neviem preco by mal byt horsi clovek a mala by ho nehat..cudneee...a mali sme skor fieta ako vlastne byvanie.a uz mame aj vlastne byvanie🙂 ja by som necakala s dietatom neskor mozes lutovat ze sa nedari alebo sa narodi postihnute atd...pocase sa vsetko casom vyriesi 🙂 ked ma parner pracu z ktorej vas uzivi plus tvoja materska tak chod do toho
@henka123123 nemusí on náhodou ten osobný bankrot splácať?
@annamalaga nie
@henka123123 kazdemu ako vyhovuje. Pre mna by to bol ekonomicky rizikovy partner a nesla by som do takeho vztahu. Ja rozumiem druhe sance a napravy a polepsenia... ale mne takyto kolac nechuti.
@makova333 ale to ze by si ty do toho nesla neznamena ze ine by nesli...ja zas chcem cloveka ktoreho lubim a viem aky je a ne aby mi financne vyhovoval...srdcu nerozkazes 🙂
100 000 si ziadala vela. Uz ked si pozries HYPO kalkulacky tak pri prijme 1000 eur to vychadza na 96000. Mozno trochu ubrat.
Urcite nejde o to ze si nemala uver. Prave ked si bez dlhov a poziciek je pre nich lepsie.
Ale zmluva na urcito to urobila. Neviem kedy to konci ale pre schvalovatelov je to cervena kontrolka
@henka123123 preto som napisala komu ako vyhovuje.
Autorke: veľmi váham, či písať, nerada sa tu pustím do diskusií, ale možno ti to aspoň trochu pomôže... S partnerom máme ponad 25, bývame v podnájme, dokonca sa plánujeme presťahovať ešte do menšieho, ak sa podarí, je to v procese. A čakáme dieťatko. Partner bol toho názoru tiež, že ako môžeme mať dieťa, keď nemáme vlastné bývanie. No po čase sme prišli na to, že buď hypotéka na 30r, alebo byť v podnájme ešte chvíľu a ešte sa snažiť trochu ušetriť (študovali sme VŠ, takže do tých 24.rokoch sme si veľa našetriť nemohli). Navyše, ako to tu už niekto písal, nie je pravdou (spravidla), že za rovnakú sumu sme si mohli už odplácať aj svoj dom. Áno, takto to odplácam niekomu inému, to je nevýhoda, no keby som si odplácala sebe hypo, stálo by to viac. Vždy má všetko za a proti. Pre nás sú ceny dosť vysoké a navyše nie sme stále definitívne rozhodnutí, že tu chceme zostať. Zatiaľ nám to však vyhovuje. A tak sme si povedali, že skúsime aj to bábätko, psychicky sme na to pripravení a aj on keď si uvedomil, že dieťatko chce mať, a hypo nechce brať, aspoň nie ešte, tak sme nemali už nad čím rozmýšľať. A ešte sme si hovorili, že kto vie kedy sa to vlastne aj podarí, radšej skúsime, aby sme to neľutovali po rokoch snaženia, že sme na to nešli skôr. Podarilo sa a sme veľmi šťastní. Samozrejme, že otázky ohľadom bývania sú a budú, ale život letí a kým vieme, že nežijeme z výplaty do výplaty, stále si niečo šetríme a nemáme na krku žiadne dlhy, sme spokojní. A kým si nie sme istí, že toto je ono, tu chceme bývať a žiť, má to pre nás význam takto. Život je aj o kompromisoch a aj o takej spokojnosti, presvedčeniach, nie len o finančnej istote. Zase zdôrazňujem, že nejaká zdravá váha tam musí byť. Takže je to na len a len na vás, každý má svoj názor a to je ok, treba to rešpetkovať, vypočuť, ale rozhodnúť sa podľa seba. Teda, vás dvoch. Ja som len zdieľala moju skúsenosť a názor. Držím palce, nech sa rozhodnete tak, aby ste to neľutovali a boli spokojní a šťastní.
@ofzuza pozri ked si mozes vybrat, tak si vyberies to vhodnejsie pre teba (a nehovor, ze ty si vyberas nevyhodne ponuky, lebo toto ti fakt nik verit nebude), nie to horsie. To nie je o slovenskej mentalite, ani o zakaznikoch a nasich panoch. Ked mam podmienku, ze ziadni psi (lebo ja mam take preferencie a uz som co ja viem menila parkety lebo mi ich nejake zviera donicilo), tak si budem vyberat najomcu, ktory psa nema a je s tym ok. Ak mam podmienku, ze TP davat nebudem, tak to "zakaznik" musi akceptovat alebo hladat dalej. Tak isto, ak mi niekto nebude sediet (nazvy to intuicia alebo co) tak mu nic neprenajmem. Ja nie som povinna mat ten byt prenajaty, ani nemam povinnost dat ho do prenajmu hocikomu "lebo nas zakaznik, nas pan". Prenajom bytu nie je moj hlavny zdroj prijmu, ja nie som podnikatel, takze nemam zakaznikov. Mam podmienky nefajciar, bez zvierata a ziadny TP. Tak ak je s tym niekto ok, dobre, ak nie aj tak dobre.
@makova333 su podmienky, ktore su rozumne. Ako nefajciar, zviera, lebo ti to moze majetok znehodnotit. Ale ako ti ublizi TP? Ja som nastavena inak. A kopukrat robim x veci, ktore nemusim, za ktore nie som platena a nemam v naplni praci, ale urobim ich pre spokojneho zakaznika. A oni su to tvoji zakaznici, lebo ponukas sluzbu.
@ofzuza ale dpvolis, aby som si podmienky stanovila sama, ci? A ano, aj ja robim kopu veci, ktore nemusim, vela krat som robila veci zadarmo, vo svojom volnom case... (npr. som jednej mamicke, ktora ostala s dietatkom sama, na 200€ rodicaku pomohla vybavit a doniest z Ciech od distributora na pol roka UM, lebo nemala dat co minimu jest, kedze svoje mlieko nemala atd. nejdem to to vsetko rozpisovat) a nemusela som.
@elizabet173 kamoska s tym problem mala, ked mlady, ktoremu v dobrej viere dala TP zacal mat problem s exekuciami a prisiel exekutor do jej bytu, kedze tam mal TP. Samozrejme, od spotrebicov bloky uz nemala (ved mu tam ani nedala najnovsku Tv a podobne). Situacia sa nakoniec vyriesila v jej prospech, ale stalo ju to nervy, peniaze a cas. Detto prihlasenie na MU - cas, volno v praci, Odhlasenie MU - cas, volno v praci. Za pol roka sa mozu (nemusia) vystriedat dvaja, traja, clovek by nic ine nerobil len bral volno resp. cas nadrabal, kedze MU je po mojej pracovnej dobe zavtvoreny.
@elizabet173 ano, ale zacinaju o 8.00, vybaveni sme okolo 8.30 (lebo nie vzdy sa dostanes dovnutra 8.01, ta pol hodka je minumum ked idem nieco na urad vybavovat) a ked sa prestrikujem cez BA zapchu do prace je 9.30, cize som 1,5 hodiny v minuse (a to idem autom, nie mhd, to by bolo este na dlhsie 😀 ). Takze to, ze to trva par minut, nie je az tak smerodajne.

@makova333 na škôlku stačí vo väčšine prípadov aj prechodný pobyt, a to normálne v dlhodobych podnajmoch davaju