icon

Máte obavy, že AI nahradí vašu prácu?

jankafresova
16. sep 2024

... bojíte sa, že prídete o prácu, a nahradí vás umelá inteligencia, alebo proste stroj?

Tak ako kedysi existovalo zamestnanie "lampár"... Večer rozsvietil lampy na ulici, každú jednu zvlášť. Za úsvitu sa lampár vrátil, aby ich uhasil pomocou malého háku na tej istej tyči.

A dnes už táto práca neexistuje ... Lebo väčšina miest s plynovým pouličným osvetlením ho nahradila novým elektrickým pouličným osvetlením.

Čaká nás to všetkých?

mojemenonikto
16. sep 2024

@jankafresova Práca lampára síce zanikla, rovnako ako mnoho iných povolaní ako napríklad sadzač v tlačiarni. Ale namiesto nich vznikli desiatky iných profesií s inou špecializáciou. Technického rozvoja a nových technológií sa netreba báť. Treba sa snažiť porozumieť im a nájsť spôsob ako ti môžu pomôcť k práci. A v najhoršom prípade sa netreba tiež obávať zmeniť špecializáciu a zamestnanie. Neprežijú len tí, ktorí sa nedokážu prispôsobiť. 😉

jankafresova
autor
16. sep 2024

@simona20201309 veď tá doba je už tu, deti sedia na zadnom sedadle auta a ťukajú do tabletu, aby nekričali,neplakali... jednoduché hry a rozprávočky pre 3ročných:

https://www.youtube.com/watch?v=uqF2gryy4Gs

alebo:

https://www.youtube.com/watch?v=ua1VEhMr1TE
petracandle
16. sep 2024

@jankafresova tak ako v minulosti bolo plno povolaní, ktoré dnes už neexistuje, rovnako to platí aj naopak. Čiže vzniknú ďalšie povolania, ktoré dnes ešte neexistujú. Tak ako oblasť IT - kedysi neexistujúca, dnes jedna z najviac zárobkových. V budúcnosti AI nahradí mnohé sféry IT, ale zároveň ďalšie vytvorí

bloger
17. sep 2024

Určite to vnímam ako hrozbu. Nie len v otázke zamestnanosti. Celkovo to môže zničiť ľudí. Toho sa obávam.

tiika
17. sep 2024

@sfinks podľa mna na to ešte len prídeme, že nie všetko sa da naozaj nahradiť, čo sa na 1.pohľad zdalo; nie všetko je len o informáciách, riešeniach, ale i o sociálnej interakcii, blízkosti, vzájomnom pochopení, človečenstve. K tomu patrí i ten lekár, učiteľ a iné profesie. To AI nenahradí, pokial áno, niekde negatívne sa to prejaví.
Možno budú deti nabité vedomosťami, no ako ľudom im niečo bude unikať, bude tam niečo chybat.
Mne už teraz chýbajú tie predavačky a pokladničky, ktorých je v obchodoch menej. Sme spoločenske tvory, a to je nám prirodzené, aj sa medzi sebou radiť, aj si pomáhať, aj mat konflikty a uzmierovať sa…

tululu
17. sep 2024

Ha,ha. Umelci. Pracujem s AI v grafickom dizajne a aké šialenstvo to vie vygenerovať. To závisí od zadania. Ale na druhej strane mi občas uľahčí tvorbu pozadia a iných scén.

katka700
17. sep 2024

@jankafresova Skôr sa bojím že ľudia stratia všetku kreativitu - načo desiatky hodín písať knihy, maľovať, skladať piesne keď AI to spraví na prvý šup lepšie, rychlejsie, a jediné čo teba je trochu to ucesat.
Ak sa bude AI používať na fact check, stratia sa aj posledné zvyšky kritického myslenia.

katka700
17. sep 2024

@walentina7 Problém nepodmieneneho základného príjmu sú financie. Ťahať to z daní pracujúcich je nereálne. A akcionári firiem sa podeliť nechcú veď z čoho by si kúpili 35. jachtu či 2000. nehnuteľnost. Kým bude možnosť ulievat do daňových rajov sa tento problém nevyrieši, a keďže všade na svete vladnu ľudia čo si do tých rajov ulievaju je neriešitelny.

vladi4444
17. sep 2024

@walentina7 ako, tak toto si reálne neviem predstaviť. Tiež som špec ped s VŠ a nie, tiež neverím, že AI nás môže nahradiť. Autizmu som sa venovala vo veľkom aj v rámci výskumu, faktorom, dôvodom vzniku - to je tak široká škála a stále sa nevie, čo to spôsobuje, nevedia zistiť prenatálnou diagnostiku tak akým spôsobom by im dávali čipy do mozgu, keď nerozumejú pôvodu vzniku? A koľko autistov, má pridružené diagnózy, mentálne postihnutie, psychické poruchy..
Každé dieťa je iné, neplatí na neho, to čo na ostatné, plus si vyžaduje individualny, empatický prístup. Toto je zaujímavá debata, naozaj, ale ak by nás mala AI nahradit aj v pracovných oblastiach, kde je (najmä) potrebná ľudskosť, tak sme ako spoločnosť skončili.

guudy
17. sep 2024

No takto 🙂
AI zatial vie pracovat iba s tymi informaciami, ktore do nej natlcie clovek. Nevie samostatne rozmyslat. Takze k tomu, aby nas svet ovladla AI, je este hodne daleko.
Muz studoval umelu inteligenciu na VS, nase dieta pracuje vo firme, ktora vyvija AI - Midjourney. ;)

simona20201309
17. sep 2024

@jankafresova nechce sa mi pozerať nejaké videa, ale chcelo by to par faciek niektorým rodičom. Rodic ktorý strčí svojmu dieťaťu mobil, hru, tablet.. je totálne neschopný a zlyhal na plnej čiare.

mayami
17. sep 2024

Žijem v meste, kde čo sa týka práce skapal pes už dávno, ani netreba AI, tak neviem či sa konkrétne tohto bojím. Ale viem, že tento umelý svet ma baví čím ďalej, tým menej. Bojím sa skôr toho ako dokáže AI manipulovať s pravdou, ako dokáže vyprodukovať ,,realitu". Veď už teraz je celý FB zaplavený fotkami, obrázkami vytvorenými AI takmer na nerozoznanie od skutočnosti, tak ľahko sa to dá zneužiť v mnohých smeroch...

bonboniera
17. sep 2024

@simona20201309 k tvojej prvej správe - preco všetko robite dvojmo?

tenerifka
17. sep 2024

Nemam obavy.
AI-co to vlastne je? Nieco, co vymyslel clovek tym, ze do toho naskladal vsetky data a dostupne informacie a naucil ho vygenerovat odpovede na zaklade statistickeho predpokladu, nieco ako Siri alebo vylepseny Google. A co je na tom nebezpecne? Stale to bude clovek, ktory rozhodne, ako a kedy sa tento system pouzije. Naozaj si myslite, ze budu po meste chodit roboty podobne ludom a riadit to tu? Ze namiesto lekara tam bude sediet robot a la Fantomas? Ale ak tam bude lekar, ktoremu AI cez pc pomoze pri urceni diagnozy, navedie ho na vysledok, podla mña je to super.

99% profesii sa nahradit neda, 1% mozno ano (uz spominani ucitelia, uctovnici ci umelci), ale toho sa vobec nebojim, je to prirodzeny proces, rovnako ako HO v niektorych odvetviach, a kedysi sme si to vobec nevedeli predstavit.
Niektore profesie zanikaju prirodzene, v niektorych firmy nahradzuju ludi strojmi uz odnepamati (bez nejakej AI) , len teraz su tie stroje viac sofistikovanejsie.

h2
17. sep 2024

Mám oveľa väčšie obavy z prirodzenej neinteligencie, než z umelej inteligencie.

lelelienka
17. sep 2024

@sfinks robim vysoko specializovanu pracu, ktoru nedokazu urobit stroje 😉 ale to clovek, co je presvedceny, ze AI hravo nahradi lekarov ci ucitelov (nie, nie som ani jedno z toho), asi tazko pochopi 😉

bonboniera
17. sep 2024

@h2 pobavila si ma dakujem 😂👌

jankafresova
autor
17. sep 2024

@h2 pekna slovna hracka... ale neinteligencia ti az tak ublizit nemoze...

gribka1
17. sep 2024

@jankafresova Ale ubližuje v kazdodennom zivote to vidno.

jankafresova
autor
17. sep 2024

@gribka1 videla si protest writers a grafikov co bol pred necelym rokom?lebo ich pracu chceli nahradit umelou inteligenciou? štrajk bol od 2. mája a požadovali vyššie platy, povinné obsadenie televíznych písacích miestností a zabezpečenie ich práce pred používaním umelej inteligencie...

gribka1
17. sep 2024

@jankafresova Nevidela, ale tu predsa nejde, ze vsade uprednostvovat AI čo je aj neetické, ale ze sa tomu bohužial nevyhneme, a to myslim aj dobu, ked uz my tu nebudeme. Realitou sa to stane, nove generacie tym ziju, netvrdim, ze je to spravne.

zuzanaa239
17. sep 2024

@nicicka 😂😂😂 presne

h2
17. sep 2024

@jankafresova To žartuješ? Že neinteligencia nemôže ublížiť? Môže a veľmi. Čo ty nežiješ na Slovensku?

lenkasarka
17. sep 2024

@h2 vidí sa mi že nie 😂

jankafresova
autor
17. sep 2024

@h2 žila som aj rok v USA. aj tam boli neinteligentní ľudia. aj tí ublížili. a aj inteligentní. a aj tí boli nebezpeční.
žila a pracovala som ešte dlhodobo v 2 ďalších krajinách mimo Slovenska... niekoľko rokov.... neinteligencia samotná je vačšinou ľahšia, dá sa totiž takým ľuďom proste vyhýbať.
to, čo ublíži je ak je spojená so zlomyseľnosťou,
alebo ešte horšie: inteligencia plus zákernosť spolu....

ale áno, stane sa aj, že niekto dobromyseľný, ale veľmi málo inteligentný, urobí hlupe rozhodnutie, a ohrozí život druhého.

viac ma desí, keď to urobí naschvál. s inteligenciou.

lenkasarka
17. sep 2024
gribka1
17. sep 2024

@lenkasarka A táto je inteligencia ci neinteligencia? 🤣

jankafresova
autor
17. sep 2024

@simona20201309 prvé video má 20 sekúnd. druhé je príliš dlhé, ale to ako cca 2ročnemu dievčatku strčí tablet do ruky a ťukajú, je v 8mej minute,
stačí len pár sekund a vidíš.

no, je to proste bežné. netvrdím, že je to ok. Deťom tablety s hrami strkajú do ruk bežne. Spokojní, že dieťa dá pokoj a nereve.

h2
17. sep 2024

@jankafresova Najhoršia je kombinácia neinteligencie s mocou.

mayami
17. sep 2024

@gribka1 to je špecifický prípad, volá sa umelá neinteligencia