Máte obavy, že AI nahradí vašu prácu?
... bojíte sa, že prídete o prácu, a nahradí vás umelá inteligencia, alebo proste stroj?
Tak ako kedysi existovalo zamestnanie "lampár"... Večer rozsvietil lampy na ulici, každú jednu zvlášť. Za úsvitu sa lampár vrátil, aby ich uhasil pomocou malého háku na tej istej tyči.
A dnes už táto práca neexistuje ... Lebo väčšina miest s plynovým pouličným osvetlením ho nahradila novým elektrickým pouličným osvetlením.
Čaká nás to všetkých?
@jankafresova Tak to je o rodičoch, nemyslis? Preto nas to zvalcuje v buducnosti.
@gribka1 ak myslíš tie tablety v rukách detí, áno, to je o rodičoch..... napísala som tu príspevok o tom aká som zúfalá z toho, že stretávam ľudí, ktorí o rodičovstve nič nevedia ale hrabú sa byť rodičmi s otvoreným postojom že vraj to bude ľahké, a z nejakého dôvodu na mňa začalo dosť veľa ľudí útočiť,že som zlá,
že majú právo plodiť deti veselo bez prípravy s postojom že to bude ľahké a potom šokovane hovoriť, že nečakali, že to bude také ťažké....
takže hej, veľká neinteligencia u ľudí, veľká nezodpovednosť, a totálne nanič rodičovstvo, ale
nesmieme si dovoliť varovať ľudí ani upozorniť na to...
@jankafresova Myslis, ze v minulosti tie deti boli nejako planovane? A mnozstvo sa vychovalo samo. Nikto na nich nemal cas. Česť výnimkách. Ty mas deti?
@gribka1 prečo by som myslela že v minulosti boli deti plánované? samozrejme že sa "vychovalo samo", preto je svet taký aký je. veď ľudia hlupo verili že maju isť do vojny, do vojen, že je to svaté, že ich krajina si to zasluži. Ľudia nedovolili ženám mať vlastny bankovy učet do 1970teho. bránili černochom sobášiť sa s belochmi v 1960tom. v 1991 bolo ešte legálne znásilniť manželku v niektorých štátoch v "prvom svete".... na mňa rodičia mali čas - vrieskať že je vraj som jebnuta sprosta krava, že je moja vina čokolvek zlé, čo sa mi stalo, či sexualne obtažovanie
od učitela, či šikana, za vsetko si ako dieťa možem sama,že si nezaslúžim takú lásku ako súrodenec. potom keď som mala 25 mama sa strááášne rozplakala a nevedela prestať aspon 30 minut ked
zistila že som sa pokušala o samovraždu. cele detstvo na mna vrieskala že iba deti vo vojnových krajinách maju právo citit sa zle, ja sa vraj mam dobre. takže ani pomoc, ani zlutovanie a ešte som
vraj aj rozmaznaná,akoto že sa necitim super, že nemame vojnu ani rakovinu? no tak som sa skušala zabiť, lebo ved som tu uplne nespravne,trpim a ani vraj nemam dovod. teraz
už je skoro na dôchodku a plače a priznáva, že nemala mať mna, dieťa, kým bola na vysokej. a že mala poriadne počuvať, ked som jej vravela, čo ma bolí,
času akože "nemala", ale mala času veru dosť, len ho zle využila.
ale
nikto sa nechce poučiť z jej chýb. všetci chcú zopakovať jej chyby, zničiť si decko a potom na dôchodku plakať a ľutovať.
@jankafresova To je mi ľúto, aký si mala život, to ale neznamená, ze ked tvojej mame by prospelo porozmýšľať, že bola fakt prepnutá, tak mozes tvrdit, ze druhí nie sú pripravení byť rodičmi, pretože nikto nikdy nie je skutočne pripravený. Nemôžeš za to akí boli tvoji rodičia, ale budeš moct ivplyvnit aký budeš rodič.
@jankafresova tak už rozumiem, z čoho pramení tvoja zatrpknutosť voči rodičovstvu
@jankafresova smiem sa opýtať prečo si sama lajkujes príspevky? Dosť čudne
@gribka1 dakujem za lutost. mama zial nebola prepnuta. bola proste norma. Aj dnes, a aj tu na modrom koniku vidis aka stigma je napr proti pomoci s psychickym zdravim. "neprezivaj to tak"... "si divna!"... a to iste povedia doma trpiacemu dietatu len za to, ze nema viditelne telesnu chorobu. Nie,
nemozem tvrdit, ze druhí nie sú pripravení byť rodičmi, tvrdim to len ked mi to do tvare sami potvrdzuju napr poznamkou: "ja som nevedela, ze to bude take tazke! nie som zvyknuta, ze na mne niekto zavisi 24 hodin denne!"...ehhh... a to si to nevidela v knihach a casopisoch a aj na internetovych forach, ze to
tak bude? to mam vazne tvrdit, ze bola pripravena? alebo chlap: "a ved rozdiel medzi interupciou a menzesom neexistuje!"... taky chlap je pripraveny mat dceru?... keby
sme sa tak uz konecne poucili z chyb predchadzajucich generacii, ktore toho tolko pokaslali.. ale nie, stale ich opakujme....
a vdaka technologii este pridajme aj nove chyby.
skor chapem chyby nove, ale ze opakujeme co robili tolki pred nami a vidime tie tragicke nasledky, a aj tak to opakujeme... nemam slov.
@10zabka ja mám "zatrpknutosť voči rodičovstvu?"... ako som písala, mám dvoch priatelov ktorí sa tešili na bábatko a svedomite sa pripravovali. ľúbim ich deti, a aj deti v mojej rodine. páčilo sa mi aj pracovať s deťmi.. ach jaj..
škoda reči... opakuješ zas tú chybu.... rýchlo súdiš, domýšlaš si.
@lenkasarka už som tu vysvetlila tristokrát že to robím automaticky, som tak zvyknutá z redditu, z youtube komentov, a z webstránok ktoré ti automaticky daju "lenka uploaded and liked the post..." argh. idem si oddýchnut, tu je to stále dookola to isté.
@jankafresova opakujem "zas" tú chybu? Ja určite rýchlo nesúdim a ani si nedomýšľam 😉, prečítala som si všetky tvoje komentáre a napísala to na základe toho, ako jednáš s ľuďmi. A lajkovať si vlastné príspevky je naozaj čudné.
@jankafresova Ja mam deti a ziadne take hluposti co pises som neriesila. Nic ma nešoklo, ano, ucili sme sa, ale to co popisujes je mimo. Asi sa pohybujes v divnej spolocnosti. A áno, stale tvrdim, ze tvoja mama je prepnuta, ziadny normal. Ale ty to nepochopis, lebo netusis co je normal.
@gribka1 alebo pozri na ten prispevok kde tu zena pise, ze jej 15rocne
dieta sexualne obtazovali na koncerte,
a vsetci "pripraveni byt rodicmi" jej odpovedaju ze to je normalka, a ze akoto ze jej to vadi...
podla mna dobra matka,ze to neberie na lahku vahu, ale vacsina ludi.... je to smutne, ale to je norma.
Obchytavali ta? no a co. alebo este aj: tvoja vina.
ked som vyrastala, do casopisu do poradne napisala ceska , ze ju obchytaval dospely sused, 14rocna, chudatko, a ze rodicia
jej len povedali ze nech to nikde neyvyklada aby nemala ona "ostudu"... cisty victim-blaming...
... ale jasne, toto su ludia pripraveni mat dieta, ano...
... alebo priamo v tej poradni inej babe ten mudry cca 50rocny ujo poradca odpisal, ze no a co,
ze ju frajer spoluziak nasilim bozkaval ked hovorila "nie" a nechcel prestat, ze ved si nieco sluboval, ked spolu uz chodili.
klasika. ako Alabama a Severna Karolina v 1991 - znasilnenie manzelky bolo legalne.
Nikam sa vobec neposuvame... kdeze poucit sa z chyb minulosti,
nie,
znicme dalsie generacie.
Psychologovia potrebuju pracu, a samovrazd mame malo...
Marilyn Monroe bola znasilnena ako dieta a v dospelosti spachala samovrazdu, ucme nase deti, nech sa z nej vysmievaju a tvrdia, ze hlupa blondynka...
Takto, ak by AI mohla sposobit to, ze vsetci budeme na jednej lodi co sa tyka napriklad spolocenskeho uznania, tak nech ta doba uz je tu, dnes je vela profesii ktore s danej profesie a cloveka doslova robia elitu naroda, lebo ich obor bolo tazke vystudovat, napriklad medicina, alebo jadrova fyzika, alebo nieco obdobne. A vela ludi si uz len z povyhy prirodzenosti sami nevážia samých a závidia týmto ľudom lebo majú postavenie a dobré financne ohodnotenie. Takže ak by AI vedela dorovnat to že všetci by sme boli viac menej rovnako trieda z pohľadu zárobkov, myslím že na psychike by nám to len pomohle ako takej v spoločnosti. Na druhej strane, konkurenčný boj je asi vždy dôvod prečo ako ľudstvo napredujeme, takže tie nerovnosti tu asi budú, ale AI by to mohlo celkom dobre zredukovať.
@jankafresova a v rámci korporátu by si nevedela nejako ďalej rást?
@jankafresova mňa skôr trápi, čím nás krmia....ze nemáme možnosť si kúpiť za normálnu cenu cnic zdravé... Obchody sú plné tovaru balného v plášte plne chemie...umela inteligencia? Ľudia zničia samy seba... Bohuzial. 😔
@10zabka inak, vedela si, že existujú ľudia, ktorí mali dobrých
rodičov, pekné detstvo,
ale nechcú sa stať rodičmi?
a tiež, že naopak, existujú aj ľudia, ktorí mali zlých rodičov, zlé detstvo,
ale chcú mať deti, chcú byť
rodičmi? Niektorí dokonca aj chcú nezopakovať chyby svojich rodičov ...
skoro ako keby všetko nebolo len čierno-biele ... len buď-alebo ...
@bonboniera neviem....
@10zabka uz som vysvetlila tristokrat lajkovanie svojich prispevkov. s ludmi jednam slusne. na nikoho neutocim. ani na teba. iba sa branim proti tvojim komentarom na mna. inak,
vedela si, ze existuju aj ludia, ktori nemaju materinsky instinkt ale maju velky sestersko-ucitelsko-tetovsky instinkt? radi s detmi travia cas alebo aj pracuju, a citia velky ochranarsky instinkt voci detom?
@derdia smutne
@gribka1 každý si o sebe myslí, že my sme tí normálni, to len druhým preplo. až na dôchodku bude potom plakať. Keďže pravdivé skúsenosti, ktoré zažívam, nazývaš hlúposti ...
v dobrom dúfam, že to, ako ten tvoj dôchodok vyzerá teraz z môjho pohľadu, sa snáď zmení.
@jankafresova Nie nemam.
Ale inak prave dnes som zahliadol toto... Ja by som toho zlozvyku radsej zbavil ;)
@jankafresova no to som zvedavá ako sa môžeš pripraviť na niečo na co sa nedokážeš pripraviť. Rada by som bola, keby si to opísala. Áno ženy si vedia predstaviť, že sa po pôrode nevyspia, ale reálne nevedia ako bude ich psychika a telo reagovať na to, že sa naozaj nevyspia a budú okrem toho riešiť všetko možné. Niekto to zvládne lepšie, iný horšie. Niektoré deti sú ľahšie na výchovu a pozornosť a iné 100x ťažšie. Ako sa dá na to akože pripraviť? Alebo je odpovedou proste nikdy nemať deti? Aj to je veru možnosť, môžme to tu vsetci zabaliť a je to. A porovnávanie byt tetou vs mamou je ako ísť do zoo vs žiť v dzungli, to ako prepáč 😅 (Aj keď beriem, že je veľa ľudí, čo skutočne deti mat nemali, ale takto zovšeobecnovat a tváriť sa, že máš na vsetko odpoveď, lebo si to videla z okna, no neviem)
@raztovsetkozmizne bože len toto nie, žiaden universal Basic income, ľudia sú fakt schopní koli lenivosti zapredať aj vlastnú slobodu, treba myslieť na to, že nič nie je zadarmo…
A tiež, odkiaľ sa budú brať peniaze na všetkých doma sa váľajucich darmožráčov?
Fakt dúfam, že sa toho nedožijem a ak áno, dúfam, že dožijem v nejakej “zaostalej” krajine.
@jankafresova "pozri, v roku 1985 nikto neveril že budeme telefonovať na kamere, normálne sa rozprávať s človekom na obrazovke. Bolo to vo sci-fi filmoch"
Noo, tak toto som si musel vygooglit. Prve videostanky boli v roku 1922, v Nemecku medzi par mestami sa dalo volat v 1940 a AT&T v 1969 ponukalo videotelefonnu sluzbu.
A nakoniec sa dostavame do roku 1984 kedy uz bolo ponukane digitalne videotelefonovanie cez ISDN.
https://en.wikipedia.org/wiki/Videotelephony
Takze ten rok 1985 bol asi len taky tip z brucha, vsak? 🙂
@jankafresova Tak ako sa tvoja mama správala nie je normálne, normálne je totižto deti ľúbiť, chrániť a pripraviť do života. Tam nepatrí častovanie vybranými slovičkami, urážanie, ponižovanie a iné chuťovečky. A ešte prosím vysvetlí, čo môj dôchodok? Nepochopila som. Ako vyzerá?
@sisaka musíš to chápať tak že tu sa bavíme už o tej dobe, že keď si otvoríš pracovný portál a bude tam jedna ponuka na ktorú sa prihlási 6 000 kandidátov a vyberú len jedného. Ja sa bavím už o tej dobe keď sa na finančný systém nebude pozerať ako na niečo čo sa volá peniaze, zatiaľ tam ale nie sme.

@gribka1 😂