icon

Máte radšej oslovenie pani alebo slečna?

8. feb 2023

Ako beriete alebo máte radšej ked vás ženy oslovia ,,pani" alebo ,,slečna" ?

denisah6
Autor odpoveď zmazal
autor
8. feb 2023

@denisah6 ježiš takéto som neznášala, mňa dokonca jeden chlap oslovil ,,mäsko" :D

ivka225
8. feb 2023

U starych rodicov som nasla akysi casopis z roku 1942. V spolocenskej rubrike stalo, ze oslovenie "milostiva" je vhodne v kazdej situacii. A este tam bola reklama na liek, ktory "odstranuje nechut k praci", dodnes je mi luto, ze sa uz nevyraba.

jankalukasova
8. feb 2023

Etiketa hovorí, že sa má vždy použiť oslovenie pani, keď dáma chce/má potrebu dať na javo, že je slobodná, opraví osloviteľa, že je slečna. Dá mu tým vedieť, že je ešte slobodná. Ak si žena chce túto skutočnosť nechať pre seba, osloviteľa neopraví a nechá ho v domienke, že už je vydatá.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
valeria_h
8. feb 2023

Slečna, ale žiaľ, už ma začínajú oslovovať mladá pani 😭🤣

denisah6
Autor odpoveď zmazal
autor
8. feb 2023
katkine_terapie
8. feb 2023

Podla etikety sa v oficialnom styku nemalo pouzivat oslovenie slecna, bez ohľadu ci ide o vydatu alebo slobodnu zenu. Vzdy treba pouzit PANI. Napríklad pani doktorka, pani učiteľka, pani predavačka. Aj zenu, ktora pride na urad nieco vybavit oslovujeme pani, aj rodička v pôrodnici je pani v žiadnom prípade nie slečna atď. Samozrejme, ak som niekde v partii, na diskoteke atď. a niekto nevie naše meno, može pokojne osloviť slečna, tam je to adekvatne ak ide o mladu zenu. Mne napriklad pride velmi vtipne, ked ma oslovuju v mojom veku (48) slecna, pretoze to sa nehodi ani keby nie som vydata.

autor
8. feb 2023

@katkine_terapie alebo čo tak ,,slečinka" :D

katkine_terapie
8. feb 2023

Autorka: to uz mi pride uplna sedlacina 😀 "Slečinkaaa šak si tu ke mne sednyte, podyškurujeme"

diewcatqoo
8. feb 2023

Vobec sa nad oslovenim nepozastavujem, ci pani alebo slecna, je mi to uplne jedno. Co ale neznasam, je oslovenie "pani zlata", to uz ak ma niekto takto oslovi, viem, ze rozhovor bude stat za to.... 🙄

autor
8. feb 2023

@diewcatqoo ach jaaj, aj také poznám :D

autor
8. feb 2023
mk1111111111
8. feb 2023

@diewcatqoo aj mne je to v podstate jedno, ked to povedia vo vsetkej pocestnosti... mne je skor divne mladunkemu dievcatu povedat pani.
Samozrejme, netyka sa to oficialnych osloveni

0silvia0
8. feb 2023

Spytam sa mojej 18 rocnej dcery ako by jej padlo oslovenie pani. Asi by sa citila staro.
Mna osobne este vacsinou oslovuju mlada pani, hoci mam 48 rokov.

thereisabear
8. feb 2023

Pani je ok, keďže som pani. Ale slečna vždy poteší.

simona2001
8. feb 2023

Nakoľko som slobodná tak určite slečna. Ale pokiaľ ma aj niekde oslovia pani tak mi to nevadí

vulka
8. feb 2023

Mladý muž. Ja tak bežne oslovujem mladých mužov, mládencov,študentov.

vulka
8. feb 2023

@thereisabear Veru, aj mňa potešilo, keď ma starší pán oslovil "slečna". Mám tesne pre 5Otkou 🙂 🙂 Asi nemal okuliare.

zuzi0911
8. feb 2023

Poväčšine mi hovoria slečna....pani mi snáď iba raz niekto povedal a to som vydatá a mam po 30-ke...
Jedine co ma irituje keď mi diét povie teta,,,to neznášam...😁 takze pokiaľ tie deti poznám tak mi musia hovorit menom a týkať...všeobecne nemám rada vykanie

lindous
8. feb 2023

Je mi to srdečne jedno 😂 keď som sa teraz nad tým zamyslela, cítim sa skôr ako slečna, aj keď s titulom už by som mala byť pani a práve som sa tu dočítala, že aj bez neho, keďže slečna by sa nemalo používať, ale inak som to nikdy neriešila, ani sa nad tým nepozastavila 😅

breznica
8. feb 2023

Mne príde maximálne nemiestne keď som niekde so synom a oslovia ma slečna, alebo hovoria o mne ako o slečne. Úplná topka bola minule keď som bola s mužom a so synom na výlete, stojíme v rade na punč, predbehla sa jedna pani a jej asi muž jej hovorí:asi si predbehla túto slečnu 🙈

dada558
8. feb 2023

Určite slečna nakoľko mam 25 rokov a som slobodná, ale často mi hovoria Pani 😄🤭

ropucha6
8. feb 2023

Slecna mi nevadi, beriem to tak, ze vyzeram mladsie 🙂

autor
8. feb 2023
katkine_terapie
8. feb 2023

@0silvia0 Silvi, mna neraz aj slecna, to uz je fakt dost mimo, bo mam tolko ako ty 🙂 Minule som riesila pracovne veci, asistentka z tej firmy dohadovala stretnutie so mnou a do telefonu Dobry den slecna XY mozete sa stretnut s p. riaditelom vo stvrtok o 13.00h? Pridem tam a zas Dobry deň slečna XY zavolam p. riaditela. Nuz, neodradil ju ani moj vek 😀

aniele
8. feb 2023

@kiwi3 No, v nemčine to je horšie, nie? Frau a fräulein (nemecky neviem, ale Ruth Kraft vložila vyjadrenie nevôle nad tým pomenovaním do úst jednej emancipovanej hrdinky - žena a ženička).
Inak, počas Francúzskej revolúcie zrušili oslovenie slečna, pani, pán a všetci boli občania a občianky. Neviem, či by sa nám to páčilo viac ;).
@ada12345

kepassa
8. feb 2023

Este nie som vo vyvinovom stadiu -mlada pani- ale chvala panu Bohu lebo vtedy sa mi otvara nozik vo vrecku 🤭😂
Som jedina, kt.ked oslovia slecna je polichotena? ☺️

1angelika
8. feb 2023

@kepassa nie si jediná, mne to vždy dobre padlo keď ma oslovil niekto slečna, fandila som si,že mlado vyzerám 🙂 no žiaľ už sa mi to nestáva 😁