Beriete generikum alebo radšej originálny liek?
Stalo sa mi v lekárni, že môj liek nemali a ponúkli mi generikum. Lekárnička hovorila, že účinná látka je rovnaká, len názov a výrobca sú iní. Vyšlo by ma to aj lacnejšie, len som mala zvláštny pocit, či to bude naozaj pôsobiť rovnako. Beriete lacnejšiu náhradu lieku bez problémov, alebo radšej trváte na tom pôvodnom?
Generikum mi nevadi. Treba si vsak dat pozor na pomocne latky, tie sa mozu od originalu lisit (napr. laktoza).
@anonym_autor pri lieku mi to nevadí, musia byť testované a mať preukázateľný účinok. Avšak pri vitamínoch/doplnkoch vezmem len vybranú značku, iné nie.
Pri niektorých takých bežných ako Panadol a Paralen, už ani neviem ktoré z nich je generikum 😅 takže nie, nemám s tým problém... pokiaľ je tam nejaká intolerancia, tak pozor na tie prídavné zložky ako je napísané vyššie
Áno, lebo poniektore originály sú u nás často nedostupné (cezera-alergimed, prenessa - a ani neviem čo mi dávajú pre muža ako náhradu ale prenessu som nekúpila možno aj viac ako rok)
@anonym_autor Nemusíš sa báť je to bezpečné. Obsahuje to tú istú látku. Niekedy zoberiem ak je výpadok a ten originálny liek chýba.
@anonym_autor pytam original ak mam moznost radsej pockam
Už pár rokov beriem Egilok, liek na srdce. A už viackrát nebol dostupný. Nevidím dôvod vymýšľať, beriem alternatívu.
@anonym_autor Nemam s tym problem, len sa moze stat, ze niekomu iny liek nesadne. A je jedno, cinje to original alebo generikum. Treba vyskusat a podla toho sa zariadit.

Bez problemov zoberiem generikum ak je ucinna latka a jej obsah rovnaky