icon

Máte skúsenosť s nejakým kresťanským spoločenstvom?

21. apr 2023

ahojte, máte skúsenosť s nejakým kresťanským spoločenstvom? títo ľudia sa stretávajú mimo kostola, majú svojho pastora, spievajú sa tam gospelové piesne o Bohu, rozprávajú sa... ide o to, že brat začal do takého spolku chodiť, vždy bol veľký odporca, čo sa týka cirkvi a pod. Teraz chodí s nimi aj mimo mesta na stretnutia, neviem, čo si o týchto spolkoch myslieť, jeho to vraj veľmi napĺňa. Ja viem, že zatiaľ sa tam nerobí nič zlé, ale či nebude časom nejaký sfanatizovaný alebo nebudú požadovať od neho niečo viac - čo sa týka majetku atď. Nechcem nikoho uraziť, ak tu je niekto taký, čo tam chodí/l, uveďte ma do obrazu....

maja22
30. apr 2023

@zuzinabila nevidim ten clanok cely, iba jeho uvod... ale ta dievcina to trocha skresluje, co sa tyka katolickej cirkvi. Ano, Boh miluje vsetkych, to hlasa katolicka cirkev od zaciatku, to je naplnou evanjelia, hlasat Bozie milosrdenstvo. Ale aj katolicka cirkev uci, ze predmanzelsky a vlastne akykolvek sex mimo sviatostneho manzelstva, je hriech. Cize nijako nepodporuje volne zvazky, ani zvazky homosexualne orientovanych osob. Hriech je hriechom stale, aj ked to mozno nezaznieva z katolickych kazatelnic nejako hlucne, ale Desatoro plati stale aj u katolikov.

zuzinabila
30. apr 2023

@maja22 no,myslim ze point je niekde úplne inde ako to co pises.v RKC ma v 17 rokoch nepovzbudzovali aby som si čím skôr nasla muza😀a samozrejme,xy dalsich veci je absolutne neporovnatelnych vo svojej najpodstatnejsej podstate🙂

valeria_h
30. apr 2023

@zuzinabila Mňa nezaujímajú vymyslené príbehy.

zuzinabila
30. apr 2023

@valeria_h a su vymyslene?

valeria_h
30. apr 2023

@zuzinabila Sú to nezmysly. Ale tak niekomu ide o to pošpiniť Milosť. Nič nové pod slnkom.

tululu
30. apr 2023

@maja22 Jej,inak to si pekne vystihla.Ak clovek respektuje Bibliu,tak zije proste inak ako niekto,kto ju neriesi.Tak ako sa vegan stravuje inak,ako si otuzilec posuva svoje hranice do pre vacsinu extremnych teplot.A mna zaraza,ako su ludia sokovani,ak niekto podla toho dobrovolne zije.A potom tu mame nabozenstva,rozne denominacie,ktore si to ucenie vykladaju pp svojom.Ale tak podme ku zdroju krestanstva a porovnavajme s nim,co je mimo.

cubo2
2. máj 2023

@valeria_h aj ty Milosti odvadzas desiatok z hrubej mzdy + dalasie prispevky na organizaciu akcii?

valeria_h
2. máj 2023

@cubo2 Na to si ako prišiel? 😃

cubo2
2. máj 2023

@valeria_h lebo peniaze na ich cinnost sa nerodia na stromoch 🙂

Ale chcel som este reagovat na tvoj starsi komentar "Áno, chodím do Milosti. Sekta to rozhodne nie je 🙂" - to je samozrejme. Clen sekty si nikdy neuvedomuje, ze je v sekte, to je zaklad. Na to potrebujes pohlad z vonka, ktory jasne hovori, ze to sekta je.

valeria_h
2. máj 2023

@cubo2 Ty máš teda starosti 🤦‍♀️
Pohľad zvonka je pohľad neveriacich? Tak taký pohľad ma nezaujíma.
Nie, peniaze nerastú na stromoch, kiežby 😁

cubo2
2. máj 2023

@valeria_h tak, teraz je trochu aktualne, lebo sa to medializovalo v suvislosti s Bartalos a jej postom na instagrame

fineta
2. máj 2023

Autorka - na YouTube je veľa videí z ich stretnutí, pozri si a názor si urobíš.

valeria_h
Autor odpoveď zmazal
tululu
2. máj 2023

@cubo2 Ak na mesacnej baze posielam urcitu sumu z vyplaty (akakolvek pravidelna suma je percentualny podiel,ak si to tak vezmes) organizacii,spolocenstvu,charite,ktoru podporujem a chcem aby fungovala,tak som ku tomu nutena a som sucastou niecoho "nezdraveho"? Ci len ak to suvisi s nabozenstvom? Ci ako to mam posudzovat?Lebo ja osobne podporujem siroke portfolio,aj ked skromne,tak len aby som vedela,na com som 🙂

autor
3. máj 2023

@fineta čítala som tie články (koľko sa dalo), aj videá som videla, brat mi to ukazoval s veľkým nadšením, že tam vpredu niekde stojí aj on.... 🙄 sledovala som to bez komentárov, ale myslím si svoje....

matabb73
3. máj 2023

@tululu keď posielaš peniaze dobrovoľne a nevadí keď ich posielať prestaneš, tak je to v poriadku. V sektách často nútia ľudí posielať peniaze psychickým nátlakom, výčitkami. To v poriadku nie je.

pink_lady
3. máj 2023

Ziadny clen spolocenstva s prvkami sekty si nepripusti že to co sa tam deje je ok. Alebo aj pripusti ale nechce vidět, pripadne nemá odvahu odist...Lebo vie co bude nasledovat. Bohuzial mám osobnu skusenost - kedysi fungovalo na Slovensku spolocenstvo v rámci KC - hovorili si že "beňovci". Umysel při zakladani bol dobrý ale neskor sa začali prejavovat prvky sekty - "ujov" (knazov) a "tety" (ženy dobrovolne v celibate) trebalo posluchat prakticky na slovo. Vsetci mimo hnutie bolí zlí krestania. Naši tam boli. Pamatam si že dokonca ked chceli kupit dom isiel s nimi ich duchovny vodca, či to schvali alebo nie. Neschvalil, tak sme ostalo v bytovke. 🤣 Partneri sa "vyberali" v ramci hnutia, drzat za ruky sa mohli až po zásnubách, ktoré bolí velmi skoro a ostatne samozřejmě až po svatbe. Sukne zasadne pod kolena, kratase prakticky tabu... Prilis velky tlak aby sa nezhresilo proti "sestke". Doslo to tak daleko že to zakazali biskupy, aj papež a zakladatel umrel sa mi zdá tuším exkomunikovaný. Ako potom po rokoch preorganizovali svoje pravidla a dostali povolenie fungovat aj funguju ale už dost obmedzene, a sú furt t mojho pohladu divný. A ak niekto Mal odvahu a vystoupil, tak vás na ulici ani nepozdravili. Ale oni boli ti najlepsi, každý den v kostole, ale spovedali sa len svojim, stretali sa len so svojimi. Ja som sa v 14 vzoprela že tam chodit nechcem, co ti So mnou robili, ta akoze "teta". Bola som za zlu, aleteraz sú už z tej skupiny vsetci mimo 😁

pink_lady
3. máj 2023

*nie je ok

cubo2
3. máj 2023

@tululu ako pisu nado mnou, chcel by som fakt vidiet, ako "dobrovolne" to naozaj je.. Jasne, ze je to nepisana povinnost.

Vsetky tieto sekty funguju na akomsi elitarstve, ze to MY sme ti "pravi krestania" a vsetci ostatni krestania su "zli" lebo bibliu nechapu, alebo si ju zle vykladaju, alebo ju nedodrzuju (doplnte si podla potreby). Samozrejme, MY budeme spaseni, lebo sme ti pravi krestania a vsetci ostatni zhoria v pekle.. ked tomuto uveris, uz mozu robit s tebou hocico.

veverickav
3. máj 2023

@cubo2 Ján 3:16
Lebo tak Boh miloval svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nezahynul, ale večný život mal každý, kto verí v Neho. (bude spaseny)
Ved toto je zaklad celej Biblie. Tu sa to nedeli na sekty, nabozenstva... staci splnit tuto podmienku Biblie ---- kto veri v Neho.

tululu
3. máj 2023

@cubo2 Rozumiem co myslis,ale to je v podstate znakom akehokolvek spolku a nemam rada taky hon na carodejnice,lebo je to "duchovny" spolok.Zacala som minuly rok otuzovat a spoznala som sa s niektorymi otuzilcami.90% z nich boli pohodaci, ale niektori doslova riskovali zivot,lebo isli do extremu typu podme skusit plavat pod lad, co je sialenstvo.Vies co tym myslim ja?Elitarstvo je vedlajsi znak akejkolvek exkluzivne zameranej skupiny,od barefoot obuvania, satkovania, veganstva, fitnessu, cez nabozenske spolocenstva.Skupina ludi spojenas nazormi,zaujmami.Samozrejme,ze ak zijem vegansky, povazujem zaobchadzanie s masom na dnesnom trhu za otrasne (co je fakt),cize mam ten pohlad,ze ja sa snazim robit veci lepsie a podla mojho subjektivneho nazoru inak. V com by mal byt takyto nazor medialne pranierovany a vysmievany? Vsetko s mierou a zdravym rozumom, moje heslo

cubo2
3. máj 2023

@tululu ano, suhlasim, vsetko s mierou je rozhodne spravne heslo. Co sa tyka tvojho komentu, ja si nemyslim, ze je elitarstvo, ked sa snazis zit udrzatelne a zodpovedne napriklad nekonzumovanim masa - co ano, samozrejme, ma racionalny (fakticky) zaklad. To nemozes porovnavat s nabozenskym fanatizmom ani nahodou.

tululu
3. máj 2023

@cubo2 to beriem, ale aj dobry umysel sa da vyhrotit do extremu. aj tu vies mat rozne cesty, ci uz markantne zlepsenie zivotnych podmienok pre zvierata, kvantitativne obmedzenie ich chovu a podobne.Alebo to mozeme rovno zakazat a ist do extremu,ak vies co myslim.Ale to sme uz odbehli od temy.Mne pride zaujimave v dnesnej dobe,kedy napr. je uplne bezne, ze na patreone posielas mesacne nejaku sumu svojmu youtuberovi alebo nejakemu kreativcovi,ktory vytvara pre teba dobry obsah alebo podporujes jeho nazor a ak rovnako posielas pravidelne nejaku sumu cirkvi,tak mas vymyty mozog.to mi proste nepripada fer.
ale ako spomina @matabb73, ide o dobrovolnost,samozrejme.

autor
5. máj 2023

@palculienka40 strašné niečo ...

palculienka40
5. máj 2023

Veru a ako tu zaznelo ti co su dnu tak si neuvedomuju, ze su v sekte.

autor
5. máj 2023

@palculienka40 no, som zvedavá, ako sa to bude vyvíjať u nás... darmo mu budem niečo dohovárať, aj tak urobí po svojom... budem to ticho sledovať, zatiaľ.

palculienka40
5. máj 2023

Asi len tak. Je dospely a svojpravny. 😉