Účasť na firemných akciách: Ísť alebo nie?
Potrebovala by som názor na situáciu v práci. Pracujem v menšom kolektíve, kde som ja osobne skôr bokom, pretože ostatní sa poznajú už dlhšie a majú medzi sebou veľmi dobrý vzťah. Stretávajú sa aj mimo práce, chodia spolu na rôzne akcie a je vidieť, že sú skôr partia než len kolegovia. Je to robota kde sú vždy len 2ludia. S tým že ja som vždy len s jedným a tym istým kolegom. S ostatnými som v živote nerobila len som ich pár krát stretla keď odchádzali alebo prišli mimo pracovnej doby.
Raz ma šéfka pozvala na spoločné stretnutie, ktoré sa koná každý rok v októbri. Zo začiatku som sa hrozne tešila a veľa som od toho ocakavala no nakoniec to bolo pre mňa trochu nepríjemné, pretože som tam prakticky nikoho nepoznala a väčšinu času som skôr počúvala ich spoločné zážitky. Vôbec ma nepredstavili ani nič podobné. Ďalší rok ma pozvala znova, ale dopadlo to veľmi podobne, oni sa rozprávali o ich zážitkoch o Tom ako každý týždeň chodia na bowling a ja som len sedela a počúvala. Zároveň som mala pocit že to kvôli mne skôr skončilo s všetci už po čase vyzerali byt unudeni. Pôsobia fakt skoro ako rodina.
Zároveň ma po čase pridali do spoločnej skupiny, kde však už dlhšie takmer vôbec nič nepíšu. Začala som preto premýšľať, či si náhodou nevytvorili inú skupinu, kde už ja nie som. A tá so mnou je len na oko.
Teraz neviem, ako sa zachovať, ak ma na ďalšie stretnutie pozvú znovu. Časť zo mňa by veľmi chcela ísť a skúsiť sa viac zapojiť, pretože nechcem mať pocit, že som úplne mimo kolektívu. Zároveň sa ale bojím, že ma tam v skutočnosti nechcú a pozývajú ma len zo slušnosti. Nechcem byť niekde navyše, otravovať ich alebo im pokaziť večer len svojou prítomnosťou. Ešte dodám že ja som veľmi tichý človek ale viem sa otvoriť, no toto je prena tak zvláštne celá táto práca že som dostala akoby blok. Na jednu stranu vyzerajú ako úplne presne ten typ ľudí s ktorými by som sa chcela baviť a byť v ich partií no na druhej strane ja fakt neviem ako. A nestále mám pocit že si o mne sepkaju a hovoria aka som divná. Ešte aby toho nebolo málo na tie stretnutia chodia aj pracovnici čo už v tejto firme dávno nerobia ale majú spolu takí dobrí vzťah že sa naďalej bavia.
Čo by ste v takej situácii robili? Išli by ste, keď vás pozvú, a brali to ako znak, že tam patríte, alebo by ste radšej odmietli?ale zasa nechcem vyznieť že ich ja nemám rada preto nejdem.
@anonym_autor Chod. Mozno si ticha, ale prejavis o nich zaujem. Aspon popocuvat. Ak odmietnes, tak si kompletne zatvoris dvere. Rozumiem tomu dobre, ze si vo firme 2 roky a stale sa s nimi nevies porozpravat?
@beata_k áno, už skoro 3 roky vpodstate. Ale pritom ja si myslím že máme aj veľa spoločných názorov čo ich tak počúvam aj rovnaký zmysel pre humor, len proste je to pre mňa tak nová a zvláštna situácia že neviem vôbec ako reagovať kedy sa zapojiť do hovoriť ani nic
Možno nepopulárny názor ale netlac sa k nim. Odrob si svoju pracovnú smenu a nerieš nič. Ja som tak vo dvojici s kolegom už skoro rok a rozprávame spolu len nevyhnutne o práci aj to je veľmi veľmi málo. Je taky typ a ja respektujem. Nechce sa s nikym rozprávať a od každého sa dištancuje a paradoxne s nim sa mi robí asi najlepšie. Neohovara nemá blbé reči nerype.. Je ticho ja som ticho a fungujeme a co tak počúvam vraj sme veľmi zohrata dvojka aj keď skoro nehovoríme pracovne sa dopĺňame.
A s tým jedným kolegom ako vychádzaš? Skús napríklad jemu navrhnúť, či by ťa nevzal na ten bowling s nimi? A uvidíš, aká bude jeho reakcia. Inak keď robíš stále iba s týmto jediným kolegom, tak tí ostatní sú ti vlastne úplne cudzí a kolegami by som ich ani nenazvala 🤷🏼♀️
Možno nepopulárny názor ale netlac sa k nim. Odrob si svoju pracovnú smenu a nerieš nič. Ja som tak vo dvojici s kolegom už skoro rok a rozprávame spolu len nevyhnutne o práci aj to je veľmi veľmi málo. Je taky typ a ja respektujem. Nechce sa s nikym rozprávať a od každého sa dištancuje a paradoxne s nim sa mi robí asi najlepšie. Neohovara nemá blbé reči nerype.. Je ticho ja som ticho a fungujeme a co tak počúvam vraj sme veľmi zohrata dvojka aj keď skoro nehovoríme pracovne sa dopĺňame.
@anonym_0779ea niečo na tom bude uricte. Len tu je ten rozdiel že on sa asi naozaj nechce nejako rozprávať a chce len pracovať, zatiaľ čo ja by som sa veľmi rada s nimi spriatelila len neviem ako na to
A s tým jedným kolegom ako vychádzaš? Skús napríklad jemu navrhnúť, či by ťa nevzal na ten bowling s nimi? A uvidíš, aká bude jeho reakcia. Inak keď robíš stále iba s týmto jediným kolegom, tak tí ostatní sú ti vlastne úplne cudzí a kolegami by som ich ani nenazvala 🤷🏼♀️
@baboobchod no s ním je to tiež také, ako pár krát vieme začať aj dlhú konverzáciu ale väčšina dní je takých že prehodíme pár slov a tým to končí potom sme celý deň tocho. Z môjho pohľadu ho beriem ako kamaráta a príde mi prirodzené že sme proste potichu ale viem že s ostatnými kolegami to má inak ana ako kamošku pravdepodobne vôbec neberie. A už ma pozývali aj na ten bowling ale potom to zrušili a už to viac nenavrhli.
A áno oni sú vpodstate pre mňa ako cudzí ľudia len toľko čo od toho jedného kolegu počujem o nich
Veď chod, možno konečne príde čas sa spriateliť viac, alebo budete mať nejaký nový spoločný zážitok.
@anonym_autor a ty ai niekedy napiasala do skupiny,ci len pasivne citas spravy.evidentne ta chceli spoznat a prijat,inak by ta nepridavali,ale musis aj ty vyvynut aktivitu..nielen sediet a pocuvat,viem ze je to mozno narocne.ale co tak do skupiny napisat,ze pome niekam,alebo budem mat meniny/narodky obcerstvenie v kuchynke...proste trocha sa zapojit..
Ak si to skusala a nejde to,aj to sa stava,proste ste si nesadli a vtedy treba robit ako to citis,ak chces ist chod,max sa ospravedlnis skor a pojdes domov.
Musis sa len zapojit, najst medzi nimi aspon jednu spriazdnenu dusu, lebo sa zda, ze si tazsie aj v osobnom zivote hladas kamaratky, preto si este nezapadla. Bez toho to nepojde. Troska sa uvolni a zapoj, ak sa stretavaju aj mimo pracu, spytaj sa kolegu, ci maju nieco na plane, ze sa rada pridas. A tak postupne, neboj, pojde to

@anonym_autor Chod. Mozno si ticha, ale prejavis o nich zaujem. Aspon popocuvat. Ak odmietnes, tak si kompletne zatvoris dvere. Rozumiem tomu dobre, ze si vo firme 2 roky a stale sa s nimi nevies porozpravat?