icon

Máte skúsenosti s liečbou/priebehom rakoviny pankreasu?

amalka147
10. jún 2019

Ahojte. Svokre zistili rakovinu pankreasu s metastazami na pečeni a pravdepodobne aj na pľúcach. Veľmi ťažko to nesieme..mal niekto podobnú skúsenosť? Skúšame prevoz do Bratislavy aby sa na ňu pozrel onkológ. Dá sa niečo zachrániť? Alebo aspoň spomaliť priebeh choroby? Strašne bolesti v bruchu má :( snažíme sa chovať normálne lebo na psychike jej to nepomoze.

lindusss2016
26. jún 2019

@tova prosim ta a ty mas skusenosti s rakovinou ako takou alebo konkretne rakovinou pankreasu? Lebo nie je rakovina ako rakovina, nieco sa vyliecit da, ale pankreas je konecna diagnoza. Velmi malo pacientov prezije vobec prvy rok od stanovenia. Mojmu otcovi dali 3 mesiace, prezil 6 od stanovenia diagnozy, ale posledne dva som sa modlila, aby uz radsej umrel nez sa tak priserne trapil. To, co pises, ze musi jest a prijimat ziviny, to pacienti s touto diagnozou nedokazu. Moj otec posledne dni ledva zjedol 2 piskoty namocene v caji za cely den!!! Bolo to obrovske trapenie, ta diagnoza je naozaj zakerna. Uz jedine, co mozu robit, tlmit bolest a prezit s nou posledne chvile co najkrajsie 😥 zial, ale taka je pravda

lindusss2016
26. jún 2019

@lindusss2016 ak este nema za sebou histologiu, tak nadej stale existuje. Ked tam ale zistia zhubny nador, pojde to uz velmi rychlo 😥

bambibam
26. jún 2019

😱😢😢😢Najhoršia je na vnútorných tráviacich orgánoch 😭😭😭😭 otec bojoval cca 1 rok, mama 3 mesiace.

denda83
26. jún 2019

Moj otec bol v nemocnici v Rakúsku a po neviem akých vyšetreniach po mesiaci mu zistili rakovinu lymfatických uzlín s metastazami na pečeni, previezli ho do viedne tam sa pridruzil aj pankreas a bol tam 10 dni, včera sme ho pochovávali 😔 ale dúfam že vás prípad bude šťastnejší s dobrým koncom.

amalka147
autor
26. jún 2019

@denda83 tak u nas sa zatial vie ze ma nador na pankreasi a riesi sa ci zhubny alebo nezhubny

queen_mary
26. jún 2019

Moja mama zacala prsník, teraz ma pluca, kosti, pecen, hlavu. Bojuje neuveriteľných 9 rokov. Moc drzim palce!

emily.s
26. jún 2019

@amalka147 Môj ocko mal tiež rakovinu pankreasu. Operovať sa to už nedalo, chodil na radioterapiu. V úkrutných bolestiach to ťahal pár mesiacov od stanovenia diagnozy, ale to už nebol život. Žiaľ, rakovina pankreasu je ten najhorší typ nádorového ochorenia a má veľmi rýchly priebeh.

lindusss2016
26. jún 2019

@denda83
@queen_mary kazda rakovina je zla 😥 ale mnohokrat existuje este sanca na vyliecenie, alebo aspon niekolkorocne prezitie, ale ako pise @emily.s rakovina pankreasu je ten najzhubnejsi typ a po stanove i diagnozy sa malokto dozije dlhsie ako rok

lindusss2016
26. jún 2019

Mna by zaujimali skusenosti tych, ktori v rodine niekoho s rakovinou pankreasu mali. Aky zivotny styl viedli tito chori? Strava, pohyb a cigarety? Moj otec sa stravoval priserne 😥 same maso a hlavne udeniny, minimum zeleniny a ovocia, fajcil minimalne krabicku denne, pohyb mal v praci, ale vacsinu zivota bol obezny. Ja si totiz myslim, ze sa k tej rakovine takto postupne dopracoval sam 😥 co mu aj doteraz nemozem odpustit, zaroven dufam, ze ak zijem zdravsim zivotom, tuto chorobu nedostanem na zaklade genetickych predpokladov. Ako na tom teda boli vasi blizki?

bambibam
26. jún 2019

@lindusss2016 môjmu otcovi povedali max 3-6mesiacov, držal diétu, bral vysoké dávky C čka, ovocie zeleninu, šťavy, len ryby a vajíčko sem tam, bez cukru, bez mlieka. Prvých 6 mesiacov žil naplno a užil si všetko co mohol, druhá polovica bola už o liekoch na tlmenie bolesti a posledne 3mesiace už hrôza Ale fajčil do poslednej minúty

bambibam
26. jún 2019

@lindusss2016 a mama si povedala keď mám umrieť chcem hneď, do 3 mesiacov to vzdala 😭

lindusss2016
26. jún 2019

@bambibam moj otec tiez fajcil do poslednej chvile 😥

lindusss2016
26. jún 2019

@bambibam a obaja mali pankreas?

maminuska
26. jún 2019

@lindusss2016 ja mám kolegyňu ktorej mama už s tým žije 3 rok . Len , oni jej to zistii uplne náhodne, mala problémy s únikom moči , a poklesnutú maternicu , tak ju mali operovať a išla na CT a na CT sa niečo radiologovi nezdalo , tak doporučil MR a tam sa ukázal novotvar na pankrease. Nemala žiadne s tým súvisiace problémy , žiadne žalúdočné ani tráviace problémy. Život jej predĺžila poklesnutá maternica.

Je to žena normálnej váhy, nikdy nefajčila a stravuje sa normálne.

bambibam
26. jún 2019

@lindusss2016 mame to išlo z pankreasu... žalúdok až k dutine ústnej a išlo to veľmi veľmi rýchlo, otec najskôr dg. Klatskinov tumor ale keďže žil aj po pol roku tak povedali zlcove cesty a pankreas. Takže ak to nevedeli lekári.

katka6161
26. jún 2019

@amalka147 nasa maminka zomrela na rakovinu pankreasu pred 3 tyzdnami 😞 zistili jej ju v polke decembra este bez metastaz... ak by si sa cokolvek chcela poradit kludne napis...my sme chodili do bratislavy na onkologiu...nechcela som ju nechat tu u nas v nemocnici a v BA nam velmi pomohli mali sme ju doma az do konca..zial mrzi ma ze to musim povedat ale tato diagnoza je velmi zla a casto jedina pomoc je pomoct tomu cloveku odist dôstojne a v pokoji...aj ked sa to tazko pocuva v bratislave nam to takto vysvetlili a sme radi ze nam tak pomohli v tomto strasnom trapeni 😞 velmi nam maminka chyba

modrava
26. jún 2019

@lindusss2016 sice to nebol pankreas ale zaludok... ale suvisi to s tvojou otazkou. aj ked odpoved sa ti nebude pacit. moj muz mal zdravu stravu, nosil si obedy z domu takze ziadne restiky, neprejedal sa, sportoval cely zivot, 4-5x do tyzdna, nemal na sebe skoro ziaden tuk, nikdy nefajcil, pil prilezitostne, vesela spolocenska povaha.... a zomrel na rakovinu zaludka. takze neverim, ze zdravy zivotny styl tomu zabrani...

lindusss2016
27. jún 2019

@modrava co je ale zdrava strava? Jedol maso? A hlavne by ma zaujimali udeniny, lebo ak su u niekoho na dennom poriadku sunky a salamy, aj ked "kvalitne", tak to za zdravu stravu nepovazujem. Ake oleje pouzival? Kolko mal rokov, ked umrel? Je mi jasne, ze zdravy zivotny styl nie je vsetko, ale je to vela. Ja co mam v okoli nadorove ochorenia traviaceho traktu, tak to su vsetko zaryti masozravci a vacsinou fajciari

lindusss2016
27. jún 2019

@modrava a samozrejme ako bol na tom s bielym cukrom?

modrava
27. jún 2019

@lindusss2016 jedol minimum vyprazaneho, mastneho, udeniny nie denne, maso jedol casto. vela zeleniny, sem tam sladke. neboli sme posadnuti kontrolovanim stravy, normalne striedme stravovanie. nefajcil. nemyslim, ze chrumanie mrkvy a stres z kuska kolaca cloveka ochrani pred rakovinou.

lindusss2016
27. jún 2019

@modrava no vidis, ale doktori tvrdia, ze udeniny by sme nemali jest vobec. Ja ich teda jem max 5x rocne, ale rada by som vylucila uplne. Maso tiez podporuje vzik nadorovych buniek. Minimum vyprazaneho je kolko? Ja vyprazam 2 x rocne, na vianoce a raz v lete patizon 😃 ale ide aj o to, ake oleje pouzivas bezne na varenie, ja uz mam hrozu pouzit tie klasicke supermarketove znacky, kupujem len za studena lisovane. Ale posadnuta tiez nie som, ide skor o nastavenie tej stravy tak, ze to pokladas za prirodzene. Naopak si myslim, ze ked sa ku svojmu telu spravas s respektom, tak sa to na tvojom zdravi odrazi. Tvojho muza je mi luto, z tvojho opisu to neznie tak, ze by na seba uplne kaslal a predsa 😥 kazdy organizmus ma hranice inde...

queen_mary
27. jún 2019

@lindusss2016 nehnevaj sa, ale toto co si napisala o tej strave 😅 moja mama je veganka a predsa. Cize si nemysli, ze by ta to malo obist preto, ze sa podla teba dobre stravujes. Bohuzial.

lindusss2016
27. jún 2019

@queen_mary no ale ty si pisala, ze tvoja mama mala rakovinu prsnika, to je predsa nieco uplne ine. Nemiesaj hrusky s jablkami, uz som sa vyjadrila vyssie, ze nie je rakovina ako rakovina. Pri rakovine traviacich organov je podla mna strava gro. Rakovina prsnika ma uplne ine rizikove faktory.... takze asi tak. Samozrejme mi je luto, ze to tvoju mamu postihlo, ale pri rakovine prsnika je dolezita hlavne genetika, aspon z toho, co som pocula od znamych. U nas sa tato choroba v rodine chvalabohu zatial nevyskytla.

lindusss2016
27. jún 2019

@queen_mary a jasne som polozila otazku na tych, ktpri maju skusenost s rakovinou pankreasu, aky zivotny styl viedli ich blizki... na ine typy rakoviny som sa nepytala, ale pankreas, zaludok, hrube crevo a pod ma nikto nepresvedci, ze nema nic spolocne so stravou

queen_mary
27. jún 2019

@lindusss2016 hrube črevo ti vedia zistit geneticku predispoziciu na klinike genetiky. Tam ide o dedicnost. Mozno aj pri tych dalsich co si vymenovala. Aj pri tych dalsich moze byt strava tak 5% predpokladam. Ale pre tvoj lepsi pocit, ak ti to pomoze..

lindusss2016
27. jún 2019

@queen_mary a ako dlho je tvoja mama veganka? A ja ozaj nikde netvrdim, ze kto neje maso, rakovinu nedostane. Ale rizikove faktory su rizikove faktory...

lindusss2016
27. jún 2019

@queen_mary geneticke predispozicie pri rakovine pankreasu sa udavaju okolo 5 - 10%, to fakt nie je vela. Vobec nejde o moj lepsi pocit, ale mysliet si, ze mozem jest vsetko, nehybat sa a fajcit jednu od druhej a nic sa mi nestane, to je dost naivne...

mogaa
27. jún 2019

@lindusss2016 určité druhy rakoviny majú genetickú preddispozíciu a pri určitých druhoch genetická preddispozícia nebola zistená.....Ja som to zisťovala na genetike ale konkrétne rakovinu pľúc - že tam genetická preddispozícia potvrdená nebola....otec pochádzal zo 6súrodencov - jeho otec mal rakovinu myslím pečene - otec rakovinu plúc, 1brat rakovina hrtana,ďaľší rakovina pečene a aj štvrtý mal rakovinu(tiež neviem presne čoho), piaty brat zomrel na infarkt a šiesty ešte žije....takže 4 zo 6bratov zomreli na rakovinu a každý na iný druh...my sme si chceli dať robiť genetické testy na preddispoíciu, ale robí sa to len pri druhu kde bolo potvrdené že môže ísť o genetickú preddispozíciu....

lindusss2016
27. jún 2019

@queen_mary mnoho druhov rakoviny sa vyvinie z inych problemov, ktore ten ktory organ dlhodobo trapia... napr.chronicka pankreatitida a pod. A tieto problemy uz strava priamo ovplyvnuje, takze nejaky suvis tam predsalen bude...

lindusss2016
27. jún 2019

@mogaa no presne tak aj ja viem, ze pri niektorych druhoch hra genetika rolu a pri niektorych nie. Ale ak blizky rakovinu napr.hrubeho creva a je vysoky predpoklad, ze to mozu dostat aj dalsie pokolenia, nie je prave toto dovod prejst na zdravsi zivotny styl? Ci maju rezignovat a povedat si, ze aj tak to zdedia? Pri rakovine pluc je asi dolezite hlavne to, co vdychujes, co samozrejme neznamena, ze nefajciari su v suchu. Staci lracovat niekde s chemikaliami a riziko je hned na svete