icon

Máte strach z vojny?

22. feb 2022

Dobrý večer. Nemáte strach že bude vojna? Ja mám z toho strašne zmiešané pocity..

acrobaleno
23. feb 2022

@lienka.7 A čo s tým majú dlhopisy USA? Ako to pomôže Číne k Sibíru a rozpínaniu do vnútrozemia? Nijako. Číne a aj Indii to bude len a len vyhovovať. Veď preto sa nevyjadrujú k ničomu. Ale máš pravdu, ťažko niekomu vysvetľovať.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
mb2021
Odpoveď bola odstránená
standusina
23. feb 2022

Ako zatial ani nie ze strach, kedze furt sa nejak snazim utvrdzovat v tom, ze sa nakoniec dohodnu tak, aby ssme sa proste vojne vyhli. No nejaky taky maly bobak isto tam niekde vzadu mam

20erika07
23. feb 2022

Nemam strach, beriem to s veľkou rezervou, nemam v hlave ziadne katastroficke scenare, takze sa nemam coho obavat. Myslim, ze konflikt ostane tam kde je a nas sa to okrem ekonomiky nijak nedotkne

negymama
23. feb 2022

@lienka.7 cina spolupracuje s ruskom , len kym sa jej to oplati, Oni expanduju hlavne ekonomicky, tzv. nova hodvabna cesta.
Nebudu riskovat , ze pre pripadnu vojensku pomoc Rusku stratia trh v usa a v EU, plus ich sekundarne zasiahnu tiez nejake sankcie ak by sa vojensky angazovali v prospech ruska.

rusku by na ponuku vojenskej pomoci, najskor odpovedali nieco ako "sorry, biznys je biznys. " vedia si spocitat ze strata trhu usa plus eu, plus ine krajiny ktore by s nimi nesuhlasili, by bola hodne vacsia ako stratit kupnu silu z ruska, s jeho mizernou ekonomikou a nizkou kupnou silou obyvatelstva.

negymama
23. feb 2022

Putin, kazdym krokom k vojne , privadza svoj narod do biedy. Len skoda ze vacsina obyvatelstva je tak dlhodobo masirovana propagandou, ze to este podporuju.

vladnut jednej krajine 20 rokov bez regulacie moci, je velmi nezdrave, niekomu to moze vyliezt na mozog,

nika12323
23. feb 2022

Nie nebojím sa , čo ma prísť príde , my to aj tak nezmeníme .. vypni tv nesleduj správy , a budeš v klude .

zlatica99
23. feb 2022

@nika12323 mas pravdu v tom, ze na tom mi nic nezmenime, no ja napriklad mam z toho taky divny pocit neistoty, kedze se tak blizko

lujza123
23. feb 2022

Strach nemam, čo má byť to bude a ja ako malý človiečik to neovplyvním. Snažím sa žiť pre prítomnosť, v tom mojom mikrosvete a nezamyslat sa, nemať názor na vojnu/koronu/zdražovanie...

Ono v realite mame pred sebou ďaleko väčší celosvetový pruser v podobe globálneho oteplovania, je to doslova časovaná bomba 🤯.

lienka.7
23. feb 2022

@negymama ked si myslíš ze Amerika prezije bez čínskych výrobkov (a teraz nemyslím cinske smejdy), tak si v tom zi aj naďalej 😉
@acrobaleno nevyjadruje sa preto, lebo to je taktika. Jednoduché. Co budu kecať do vetra ako nasi?
@mb2021 práveže to logiku ma, ale nebudem ta presviedčať.

annm81
23. feb 2022

@lienka.7 Amerika (aj Európa) bez čínskych výrobkov nejako prežijú. Rozhodne ľahšie ako Čína bez USA a EÚ (a Japonska). A rovnako EÚ prežije bez ruského plynu jednoduchšie ako Rusko bez západných platieb za ten plyn. Ja som tu už v inej diskusii písala, že traja najväčší čínski obchodní partneri sú USA, EÚ a Japonsko. Všetci traja zavádzajú sankcie voči Rusku. Rusko je 14. najväčší čínsky partner. Sú Číňania takí blázni?

negymama
23. feb 2022

@lienka.7 treba si polozit otazku , ci prezije cina bez exportu do vyspelych krajin? cina ma velmi nizku porodnost, starne jej obyvatelstvo, zachvilu ju dobehne slaby socialny dochodkovy system a nedostatok pracovnej sily. Jej ekonomickz rast je tymito faktormi velmi ohrozeny do buducna...a tak najmenej co potrebuje, je strata vyznamnych trhov a pripadne dalsie ekonomicke sankcie... pre vojensku solidaritu s ruskom.

nehovorim ze usa cinske tovary a komponenty nepotrebuje, ale rozhodne je menej zavisla ako napr. ekonomika Ruska. a vie si ich zadovazit aj inde ako v cine za dolare.

hopsadobrandejsa
23. feb 2022

Vzdy sa bojovalo, pravdepodobne cely tvoj zivot bez toho aby si o tom vedela a obavy si nemala. Jediny rozdiel je, ze teraz sa to odohrava nie tak daleko od nasich hranic.

Obavy nemam a aj keby som mal, boli by urcite mensie nez pocas 68-ho ked tu Rusi vpalili bez vacsieho odporu lebo nebolo nikoho kto by nam pomohol.

Clenstvo v NATO znamena, ze okrem osobnej vole branit vlastnu krajinu mi za chrbtom stoja po zuby ozbrojeni ludia ochotni podat pomocnu ruku.

puticka7
23. feb 2022

Toto uz radsej nesledujem lebo by ma porazilo. Hadam jednotlive velmoci vedia co treba robit a k vojne nedojde.

danalop
23. feb 2022

Ako asi väčšina ľudí, človek skôr pociťuje si myslím, že takú neistotu, nie vyslovene strach, no neurobíme s tým nič Ostáva nám len čakať na to, čo bude ďalej

lienka.7
23. feb 2022

@annm81
@negymama nemam tu zaujem sa hádať kočky 😊
Stačí co urobil nedostatok čipov ma trhoch. A po ďalšie, stopli nord stream 2... myslite, ze komu to poskodi? Rusku snad? Nam ostatnym predovšetkým! Treba trosku počúvať analytikov a nie prázdne politické blaboly👌

annm81
23. feb 2022

@lienka.7 Samozrejme, že to Rusko poškodí. Ako a kam teraz predá ten plyn? Ak si Rusko aj nájde nového, dostatočne veľkého odberateľa, tak to nie je tak jednoduché, že zo dňa na deň povie šoférovi kamióna, aby zaviezol zásielku na inú adresu. Rusi sú na predaji plynu absolútne závislí, nemajú na vývoz nič hodnotné okrem nerastného bohatstva. V Európe môžme mať dočasne problémy a ceny pôjdu hore, ale existujú aj iní dodávatelia. EÚ sa už dlhodobo snaží znížiť závislosť na Rusku a toto celý proces len urýchli

Čína žiadne čipy neprestane vyvážať. Pretože jediné, čo má zas ona, je lacná pracovná sila. Jednoducho je Rusko na západe závislé omnoho viac, ako západ na Rusku. A pre Čínu je zas objem obchodu zo západom daľeko hodnotnejší, ako nejaká spriaznenosť s Ruskom.

negymama
23. feb 2022

@lienka.7 ano rusku poskodi neschvalenie nordstream2.

ja mam ekonomicke pragmaticke uvazovanie, takze neviem preco prave mne spominas nejake politicke "blaboly"

oneinamillion
23. feb 2022

@mb2021 bavis sa tu s osobami, ktoré poväčšinou nemajú predstavu, kde v Európe sú základne NATO. Sú si isté, že sú “kade tade na Slovensku”. To len tak na margo tej Indie, čo príde na pomoc Rusku. Šetri čas.

att123
Odpoveď bola odstránená
oneinamillion
23. feb 2022

@andrejkap123 prosím ta, úplne vážne, vies čo sa stalo v auguste 1968 vo vtedajšom Československu?
Ak nie, prosím, prečítaj si. Kvôli sebe.
Ak áno, fakt ti dáva zmysel, že členstvo v NATO by nás ohrozovalo?
Kedy Rusi zaútočili na členský štát NATO?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
mb2021
Odpoveď bola odstránená
acrobaleno
23. feb 2022

@mb2021 Čínu chápem, to sú susedia, ale India...to je trošku od ruky. A Severná Kórea ani nehovorím.

annm81
23. feb 2022

@mb2021 Veľmi zložité množiny tu riešiš, keď píšeš, že každá vojenská základňa členského štátu NATO, je vlastne základňou NATO... Pre mnohých ťažko pochopiteľné. A ešte nepochopiteľnejšie pre nich je, že vznik nejakej veľkej základne s účasťou napr. priamo amerických vojakov kdesi v Snine alebo podobnom západákove by miestnym priniesol minimálne zopár desiatok pracovných miest priamo prepojených s takou základňou a ďalšie desiatky až stovky nepriamych.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
negymama
23. feb 2022

@mb2021 jj, aby si nezmysleli, ze este aj rusinov treba "ochranit" pred fasistami slovakmi.

annm81
23. feb 2022

@mb2021 Samozrejme hovoríme o teoretickej možnosti. Áno, napr. Kanada dnes schválila presun ďalších niekoľkých stoviek svojich vojakov do Pobaltia. Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko majú omnoho lepšiu historickú pamäť. Ktovie, prečo sme na tom my tak biedne.

panda6
23. feb 2022

Ja teda strach mam. Zly pocit z toho. Aky to bude mat dopad na SR. Vsetko predrazene, ludia budu v panike robit zasoby potravin, dopad na firmy, prepustanie. Mame uver tak ako vela slovakov. Chudaci dochodci...
Hrozne co musia prezivat ludia na Ukraine, chodia do prace? Ci chcu utiect? Maju plan kam, co zbalit? S detmi? Pre mna des. Nepredstavitelne.
Putin je pri moci príliz dlho, nevie co so sebou, s mocou....potiahne na Kyjev. A ktovie kam dalej. Podla mna chce celu ukrainu. Ak by sa nieco zvrtlo, zvrhlo ze by nam bomby lietali nad hlavami, tak s tym nic neurobime. Dalej je to asi o stasti, osude, pripravenosti....? Verim v zdravy rozum.