Máte vo svojom okolí ľudí bez školy zarábajúcich viac?
Mate v okoli ludi bez skoly, ktori zarabaju viac ako so skolou?:D lebo ja mam pocit, ze len takych mam v okoli :D nepytam sa teraz na vyaoke skoly, kde je vysoka potrebna, lekari, zubari, veterinari atd :D

Na znamky sa ma v praci nikdy nikto nepytal ale aby som tu oracu mohla robit tak som rie znamky potrebovala aby som sa dostala na skolu na ktoru chcem...
Takze ano su v zivote zial dolezite a nech mi vravi kto co chce su profesie kam sa vie clovek dpotlracovat na super pozicie svojou priebojnostou a sikovnostou ale su aj odbory kam sa bez skoly clovek nema sancu dostat...
Nejde o znamky ani o skolu. Ide o šikovného cloveka, ktory vie co chce, ide si za tym a ma v sebe drive, napad a chut zit. ALE!!!! Ak ak začínaš od 0 a nikto znamy ta na ziadne dobre miesto nedosadi , nezoberú ta do prace pre tvoje pekne oci. Mnoho firiem uz pomaly aj sekretárky berie iba s Vysokou skolou. Na vyberko uz ani nezavolajú stredoškolákov, ak nieco neposkytnes naviac, napr. dva svetové jazyky. Ja detom hovorim, ze ok nejde mi o to aby mali same jednotky ale musim vidiet, ze na sebe pracujes, ze sa snažíš. Nikdy som nemala same jednotky ani na ZS ale u nas v rodine platilo, ze ukončené vzdelanie konci az VS, takze to aj vsetci mame. Ale uprimne ak by mi syn povedal, ze chce byt kuchár, kaderník, elektrikár tak ho podporím, lebo remeslo bude vzdy potrebne ale musi tam byt ten drive, ucit sa, stale sa vzdelávať a využívať rozne príležitosti. A u mna doma plati, ze z Anglictiny musi byt 1, zatial nemaju druhy jazyk, a to je jedno co chces robit, lebo jazyky ti otvoria cestu do sveta aj ked budes mat 3 z matiky. Takze aj pri otazke známok a skol nie je vsetko iba biele a cierne ale je tam mnoho faktorov, ktore ovplyvňujú jednoznačnú odpoved, ci je to dolezite alebo nie.
Ja som názoru, že nie je jednotka ako jednotka pretože aj úroveň škôl je často veľmi odlišná. Inými slovami žiak s 3 na prestížnej SŠ môže mať vedomostí presahujúce jednotkara zo školy s omnoho nižšími nárokmi. Preto známky nehovoria o kvalite vedomostí resp. o nej hovoria málo.
Uvediem čerstvý príklad reálny. Učiteľ boduje odpovede aj písomky. Písomky zásadne systémom správna odpoveď jeden bod plus, nesprávna jeden bod mínus- casto staci ze tam nemate jedno slovo, ake on tam chcel. Ak teda napíšete zo 100b písomky polovicu dobre máte 0 bodov.
😉 Iný učiteľ na tom istom predmete znamkuje a boduje klasicky. Obaja žiaci majú výslednú známku 3. Jeden toho vie ale omnoho viac ako ten druhý.
A to isté sa deje pri VŠ, rôzne školy rôzna kvalita a zamestnávateľ si vyberie skôr absolventa školy čo má vysoké hodnotenie, hoci s horšími známkami ako čistého jednotkara z VŠ so zlým či slabým hodnotením.Lebo ten prvý toho reálne bude vedieť viac
Dokonca sú VS školy, ktorých absolventov zamestnávatelia povedzme obchádzajú

@queen_mary Ja zase nepoznám nikoho kto by pracoval vo fabrike s učňovkou.Možno jeden známy, ale ten nemá učňovku sa mi zdá, ale SŠ s maturitou.
Inak všetci majú lepšie zamestnania ako vo fabrike s hocijakou školou, vlastné firmy alebo odbornú prácu.
A zase fabrika nie je len práca za pásom.
Ale záleží od toho či človek pozerá na pohodlie alebo plat.
Ja by som ani s učňovkou nechcela robiť za pásom.