icon

Medveď v Liptovskom Mikuláši: Regulácia alebo ochrana?

tundra
20. mar 2024

Zaujíma ma Váš nazor na populaciu medveda na Slovensku.

1.Ste za regulovany odlov, za učelom zniženia stavov populacie medveda a zvýšenie bezpecnosti v lesoch.
2.Som na strane ochranárov,medveda treba chranit.
3.Je mi to jedno,nechodim do lesa,nezaujíma ma to.

Ďakujem, za zdieľanie názoru.

Strana
z6
aalt
19. apr 2024

Iniciatíva My sme les podáva trestné oznámenie vo veci usmrtenia medveďa pri Liptovskom Mikuláši. Pri odstrele medveďa bol podľa nej spáchaný trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestný čin pytliactva.
https://dennikn.sk/minuta/3949365/
Mimochodom to "kalamitne" drevo z narodnych parkov islo normalne na komercne spracovanie https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/veda/... takto dopadnu nase narodne parky, ked ich spravuju odbornici z radu nasich ludi ...

tundra
autor
19. apr 2024

@aalt môzes mi napisat,kam by malo ist drevo z kalamity,celkom ma zaujima Tvoj nazor.

aalt
19. apr 2024

Kalamitne drevo napadnute lykozrutom ide zvycajne na kurenie. Na komercne spracovanie nie je vhodne. Obzvlast ak ide o drevo z narodneho parku, kde by sa malo rubat iba naozaj kalamitne. Za druhe sa stale dusuju, ze drevo je nase narodne bohatstvo a nesmieme ho predavat do zahranicia. Tu proste v narodnom parku vyrubali zdrave aj listnate stromy a predali ich do zahranicia. Nehovoriac o tom, ze tazili na bezzasahovych uzemiech. Tam proste nemali vobec co robit.

tundra
autor
19. apr 2024

@aalt dakujem za Tvoj nazor.Hovori sa,ze aj hlupost je dar bozi,ak nechces byt za hlupaka,tak komentar vymaz.Nemam zaujem ist do konfrontacie,ale 1/3 pracovneho zivota som pracoval aj pri spracovavani kalamit.Nastuduj si kolko stoji vytazenie 1m3 dreva z exponovaneho uzemia kalamity,za kolko sa predava a kolko ti zostane.Ty keby si vlastnil les,tiez by si drevo predal lacnejsie susedovy, alebo by si ho predal tomu,kto da viac.Ak si si odpovedal,tak prestan sirit hluposti o exporte,lebo vzdy je to o ponuke a dopyte a hlavne o peniazoch.

akbara77
19. apr 2024

Treba zabiť všetkých medveďov a vyrubat všetky lesy. A hlupákov Treba živiť hoaxami a hlavne NEVZDELAVAT, lebo blbí ľudia sa daju ovládať.

aalt
19. apr 2024

@tundra OK budem za hlupaka, ale poprosim teda vysvetlit, ci je fakt uplne normalne tazit zdrave listnate stromy v narodnom parku v bezzasahovom uzemi z dovodov napadnutia smrekov lykozrutom. Dakujem.

tundra
autor
19. apr 2024

@aalt kazdy jeden les ci sukromny alebo statny ma hospodarsky plan obnovy.Ked sa rozhodne o vykone tazby z dôvodu kalamity,tak prirodzene,ked su tam aj listnate stromy idu dole.Na požiadavku lesnika sa môze nechat par kusov napr.Smrekovca na prirodzenu obnovu.Zakony na Slovensku mame vypracovane dobre,to ze sa niekde rozhoduje nekompetentne je pravda,ale nechavat napadnute stromy lykozrutom,bez zasahu cloveka je nespravne.Existuju študie,z krajin,ktore maju viac skusenosti s kalamitami a jednoznacne potvrdzuju,ze priroda,pokial jej clovek pomôze, sa obnovi ovela rychlejsie.

aalt
19. apr 2024

@tundra Takze sa zhodneme, ze to nebola kalamitna tazba, ale proste komercna tazba. Akurat v narodnom parku v bezzasahovom uzemi. A lykozrut bola proste iba zasterka.
Cital som o lese na cesko rakuskych hraniciac, kde bola "lykozrutova kalamita". Cesi svoju cast vyrubali, rakusania nie. Hadaj, ktora cast dopadla lepsie?

aalt
24. apr 2024

Po neúspešnom pokuse o zanesenie strieľania medveďov do ústavy prichádza minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) s ďalším unikátnym nápadom. Chce zaviesť nové pravidlá výrubu stromov, ktoré povolia sťatie aj väčších drevín, aby bola krajina priehľadnejšia a medveď sa v nej nevedel skryť.
... bez komentara ...

maranco
24. apr 2024

@aalt správne, lesy treba vyrúbať, drevo predať, budú peňáze a medvede ujdú do zahraničia = problém s medveďmi vyriešený 😅
IronyOff

aalt
10. jún 2024

Odbornici z SNS:
https://www.facebook.com/watch/?mibextid=rS40aB... pripomeniem, ze to bol kandidat na ministra zivotneho prostredia. Ale nevadi, takych odbornikov ma SNS kopec na vsetky rezorty ...

maranco
10. jún 2024

@aalt ak by bolo nulové CO2 zahynú rastliny potrebujú ho na "dýchanie" a fotosyntézu, zase vysoké CO2 škodí živočíchom je potom skleníkový efekt.
Všetko je presne nastavené ako je potrebné pre život na našej planéte a každý extrém škodí prírode.

aalt
10. jún 2024

@maranco mne to vysvetlovat nemusis, vysvetli to Huliakovi a jeho volicom.
Nikto nechce zastavit prirodnu produkciu CO2, ale znizit priemyselnu. CO2 je vo vzduchu 0,04%! To by fakt sposobilo vybusne prostredie a udusenie sa kyslikom. Nie som zastanca prisne zelenych zdrojov, ale som za znizenie znecistovania. Ani sa nebojim o zivot na zemi, ta sa uz vysporiadala aj s vacsimi katastrofami ako je ludstvo ...

maranco
10. jún 2024

@aalt život na zemi sa s tým vysporiada a dostane do rovnováhy tak, že budú zničený ľudia ktorý ničia zem

aalt
27. jún 2024

V období od 6. - 22. mája 2024 bolo na Slovensku zastrelených 16 medveďov. 16 medveďov za 17 dní! Všetko pod taktovkou Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.
https://www.facebook.com/majo.hletko/posts/1021...

tundra
autor
27. jún 2024

@aalt 👍

aalt
16. aug 2024

Štátne Lesy SR pod rúškom lykožrútovej kalamity urobili holorub a vyťažili 200-ročné jedle v lokalite Studienec v Nízkych Tatrách. Smrek tvoril len asi polovicu vyťažených stromov, padli aj buky.
Les, ktorý bol zničený, bol veľmi zachovalý, nemal ďaleko od pralesa. „Očividne tu vôbec nejde o ochranu pred lykožrútom, ale o vyťaženie čo najväčších objemov dreva,” hovorí Ondrej Kameniar z Iniciatívy My sme les.
Bývalé vedenie parku chcelo túto lokalitu zaradiť do A zóny. V lokalite žijú výnimočné druhy hmyzu aj vtákov.
https://dennikn.sk/minuta/4148540/

aalt
20. aug 2024

https://dennikn.sk/4152789/ako-sme-objavili-nel...
Obe lokality sú zaradené do európskej siete chránených území Natura 2000 a chráneného vtáčieho územia Nízke Tatry. Vek niektorých stromov, hlavne jedlí a dubov, presahuje 300 rokov.
...
Všade navôkol bola zelená čečina, išlo o zdravé stromy. Jedna z jedlí, na ktorej sme stáli, mala podľa letokruhov vyše 200 rokov.
...
Karol Kaliský z iniciatívy napočítal na jednom z jedľových pňov podľa letokruhov vek jedle nad 300 rokov.
...
Nad vyrúbanými stromami je v strmom svahu holorub s pôdou odkrytou až na kamene. Lesníci tu pritom mali vyberať z porastu len smreky napadnuté lykožrútom, nie iné stromy.
...
Očividne tu vôbec nejde o ochranu pred lykožrútom, ale o vyťaženie čo najväčších objemov dreva.
...
Ťažiť holorubným spôsobom je zakázané, prípustné je to len v prípade kalamity.

aalt
23. okt 2024

Na severe Slovenska spustili po smrteľnom útoku medveďa pri obci Hybe veľký lov. Za deväť dní v širokom okolí Hýb zastrelili už najmenej dvanásť medveďov.
Pozorovanie expertov a aj detailná analýza Investigatívneho centra Jána Kuciaka ukazujú, že v tomto roku na Slovensku strieľajú medvede bez jasných pravidiel a často aj bez toho, aby na to bol nespochybniteľný dôvod.
Takto už zabili napríklad aj tri mláďatá s matkou medvedicou alebo aj plaché medvede, ktoré sa nevracali k ľudským obydliam.
https://icjk.sk/348/Analyza-Strielali-aj-medved...

aalt
26. nov 2024

Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá de facto znefunkční dobrovoľnú stráž prírody. Platiť začne od 1. januára 2025. Zákon vyraďuje verejnosť z konaní o životnom prostredí a ochrane prírody na okresných úradoch, tá sa nebude môcť ani obrátiť na súd.
Zákon ďalej zavádza tzv. fikciu súhlasu, ak sa štátni ochranári v termíne nevyjadria k zámeru v chránenom území, bude sa to považovať za súhlas so zámerom.
Umožní aj jazdiť autom a pohybovať sa mimo chodníkov pre pracovníkov ministerstva a okresných úradov v akomkoľvek stupni ochrany. Okrem toho sa na týchto zamestnancov nebude vzťahovať zákaz pohybu mimo značených chodníkov v národných parkoch a rezerváciách.

aalt
20. dec 2024

Správa Národného parku Slovenský kras vyrúbala stovku stromov v najprísnejšie chránenej Zádielskej doline, ktorá sa nachádza v A zóne s najprísnejším, 5. stupňom ochrany. Stromy tu rúbal národný park s odôvodnením, aby niekomu nespadol na hlavu konár.
Neodborný je aj návrh na stavbu asfaltovej cesty, ktorá tam pôvodne bola za socializmu. Fulín hovorí, že sa to snažili vysvetliť riaditeľovi parku, ale ten im povedal, že cesta tam musí byť, lebo čo keď bude horieť a ako sa tam dostanú hasiči.
https://dennikn.sk/4368447/o-zraneneho-netopier...

aalt
31. dec 2024

Tento rok na Slovensku zastrelili 94 medveďov. Ešte nie je polnoc, tak možno ešte nejakých stihnú. Za minulý rok som dohľadal 10, ale oficiálne číslo sa mi nepodarilo nájsť.

aalt
7. okt 2025

Od januára zastrelili 160 medveďov, počet útokov na človeka je aj tak najvyšší v histórii. Ide o rekordný počet zastrelených medveďov v horizonte posledných 100 až 120 rokov. Rekordný je však aj tohtoročný počet napadnutí. Od začiatku roka zaznamenala štátna ochrana prírody 19 útokov, zranilo sa pri nich 17 ľudí.
Mladú medvedicu pri Sučanoch podľa bývalého vedúceho zásahového tímu popravili 19 výstrelmi, postrelené medvieďa údajne utopili v potoku.
https://dennikn.sk/4890278/od-januara-zastrelil...

aalt
8. okt 2025

Od januára zastrelili rekordných 160 medveďov, no počet útokov na človeka je aj tak najvyšší v histórii.
Je férové pripomenúť, že viacerí odborníci takýto vývoj očakávali. „Dôležitý je výskyt medveďov pri ľudských obydliach a tam ich koncentrujú poľovníci vnadiskami a krmoviskami,“ hovorí Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK.
Problém s vnadiskami však vláda pri minuloročnej zmene pravidiel úplne odignorovala. A štátne lesy si urobili z „regulácie“ medveďov výnosný biznis.
Na Poľane, kde ich žije najviac, predávajú Lesy SR lov na jedného medveďa za 2 400 až 9 900 eur, potvrdila hovorkyňa štátneho podniku pre STVR.
Ide vraj o lov problémových jedincov, na ktorý majú výnimku od ministerstva životného prostredia. Podľa bývalých aj súčasných členov Zásahového tímu pre medveďa hnedého však štát nestrieľa iba problémové medvede, ale aj také, ktoré sa pohybovali mimo zastavaných území, čiže v extraviláne.
https://e.dennikn.sk/4893606/rok-strielania-med...

Strana
z6