Ide sa riešiť situácia s medveďmi?
Ahojte. Včera bol v TV novinách ďalší príspevok o výskyte medveďa v podstate v strede ulice v meste. Ide sa niečo s tým robiť? Z tej mapky som bola hotová. Všade sú premnozene nie je to len otázka tatier a ich výskyt pri hoteloch. Hocikde som mala s deťmi naplánovaný výlet o pár dní tam bol záber kde zachytili medveďa v blízkosti. Reálne sa bojím chodiť po Slovensku a objavovať jeho krásy nakoľko chodím sama s deťmi a necítim sa v bezpečí kvôli tomu, rieši to vôbec dakto? Alebo čaká sa na čo? Neviete nejaké info?
To by nas viacerych zaujimalo, vsak niekde sa uz az k domom dostali, takze je to na zamyslenie...
a čo takto spraviť niečo s ľuďmi. ktorí sa tlačia medveďom do reviru...
@anonym_289ed9 základ je začať od seba
@anonym_289ed9 Bavíme sa o medveďoch, ktorí sa bez hanby preháňajú už aj cez mestá, ktoré "stoja" v našej vlasti niekoľko desiatok rokov. Toto nie je prvý prípad medveďa. Ale áno, milovníci medveďov ich budú ochraňovať z bezpečia svojho domu alebo paneláka. Škoda, že nezavíta k tebe do mesta a nestretne sa s tebou tvárou v tvár, možno by si potom inak pišťala.
@anonym_autor "Ide sa niečo s tým robiť?"
"V roku 2022 a 2023 bolo na Slovensku zastrelených spolu 19 medveďov. V roku 2024 ich počet stúpol na 92 a v roku 2025 bolo zatiaľ zastrelených rekordných 201 jedincov. Ak sa k týmto číslam pripočítajú aj medvede, ktoré zahynuli rukou pytliakov, pri nehodách alebo prirodzene, tak počas ministrovania Tomáša Tarabu už zahynulo najmenej 383 medveďov."
https://www.pravda.sk/spravy/domace/clanok/7779...
@anonym_289ed9 pozri mame tu premnozene dive zvery, nie, ze sa im niekto niekde pcha... maju obrovsky revir a medvedica rocne aj 2-4 mlade.. .su hladne, agresivne a ano idu az do domov. Nemusis do ziadneho lesa chodit, ale ides vyniest v dedine smeti... velka sranda takto posielat rano deti do skoly. Ale to ta v panelaku asi nenapadne.
Kriticke myslenie treba zapojit. A nie sa nechat strasit mediami.
@anonym_autor "Ide sa niečo s tým robiť?"
"V roku 2022 a 2023 bolo na Slovensku zastrelených spolu 19 medveďov. V roku 2024 ich počet stúpol na 92 a v roku 2025 bolo zatiaľ zastrelených rekordných 201 jedincov. Ak sa k týmto číslam pripočítajú aj medvede, ktoré zahynuli rukou pytliakov, pri nehodách alebo prirodzene, tak počas ministrovania Tomáša Tarabu už zahynulo najmenej 383 medveďov."
https://www.pravda.sk/spravy/domace/clanok/7779...
@hiro keby vieš koľko sa ich k tomu ešte odstrelil bez papierov. A aj tak sú premnožené.
Zalezi na lokalite a rocnom obdobi. Typicky lezu do kukurice, napriklad pri Hrochoti a Ocovej, tam je nakladene na cestu kvalitne, zle rozhryzenu kukuricu v tom jasne rozoznas. Bez obav som tam bajkom presiel, medved cez den zerie v poli a nema dovod vychadzat. Na jesen zase idu na ovocne stromy. V Slovenskom raji, ked je mierna zima, kazdy rok najdem v snehu stopy, vobec sa tam nebojim chodit. Vlcie hovna plne srsti tamtiez.
Na prechadzky s detmi asi nepojdes hlboko do hor a mimo znacku, nemas sa coho bat. Ovela vacsie riziko je, ze ti deti zrazi turbo kolobezkar s donaskou jedla alebo ich pohryzie pes.
@anonym_289ed9 pozri mame tu premnozene dive zvery, nie, ze sa im niekto niekde pcha... maju obrovsky revir a medvedica rocne aj 2-4 mlade.. .su hladne, agresivne a ano idu az do domov. Nemusis do ziadneho lesa chodit, ale ides vyniest v dedine smeti... velka sranda takto posielat rano deti do skoly. Ale to ta v panelaku asi nenapadne.
@anonym_963944 Ano, je zopar takych dedin. Zle zabezpecene smeti a polovnici sypu jedlo par metrov od dediny, aby ti isti kricali o zlom medvedovi.
Ako všade a stále, ludia sa delia na dve kategórie, tí, čo sú proti strielaniu medveďov, a tí, čo sú za zastrelenie medveďa...
Bývam v horách, u nás je veľa medveďov, zatial som stretla iba ľane, jeleňov a srnky.. ale tiež mi nie je všetko jedno, naozaj sú premnožení a malo by sa niečo, s tým robiť, je pravda, že medveďom patria lesy, ale nie je normálne, aby chodili do obydla ľudí a napádali ich, ja im do lesa nechodím, zdržujem sa tých miest, pretože sa bojím, ale nechcem sa báť chodiť von..
Medveď 2x za posledných x rokov napadne chlapa a hneď je z otoho kauza, mediálna masáž a šírenie nenávisti voči prírode. Niekoľko desiatok žien bolo zavraždených svojimi partnermi za poslednych pár rokov, niektoré aj tehotné, ale na to sa tu zvysoka serie.
Robis paniku. Chodim po lesoch a horach kde-kade, aj mimo znacky, stopy najdem, ale ziveho medveda som nikdy nevidel.
Nezer bulvarne media a ich spravy.
@patrike Ty bulvarne medium. Mame info od realnych ludi, ze videli medveda tu a tu a tu. Ziadne bulvarne info. Neviem kde ty sa pohybujes asi v centre BA, ale tuna na vychode je ich teda pozehnane. A uz coraz castejsie v takych obciach kde donedavna neboli. Je podozrenie ze tu niekto aj navaza.
Ako všade a stále, ludia sa delia na dve kategórie, tí, čo sú proti strielaniu medveďov, a tí, čo sú za zastrelenie medveďa...
Bývam v horách, u nás je veľa medveďov, zatial som stretla iba ľane, jeleňov a srnky.. ale tiež mi nie je všetko jedno, naozaj sú premnožení a malo by sa niečo, s tým robiť, je pravda, že medveďom patria lesy, ale nie je normálne, aby chodili do obydla ľudí a napádali ich, ja im do lesa nechodím, zdržujem sa tých miest, pretože sa bojím, ale nechcem sa báť chodiť von..
@anonym_31877e Medved ide po jedle, ak sa raz nauci, ze ho najde v obci, bude tam chodit.
@patrike ach človeče, ako to robíš, že sa nebojíš? Roky chodím po horách ale za posledné dva roky len nimi prechádzam ako hybernet. Predtým som dokázala zotrvať v lese niekoľko hodín a nasávať ten pokoj. Teraz, len prechádzam žiadna zástavka, žiadny nádych výdych, už aj šum veveričky ma vedel vyhostiť z lesa.
@patrike Ty bulvarne medium. Mame info od realnych ludi, ze videli medveda tu a tu a tu. Ziadne bulvarne info. Neviem kde ty sa pohybujes asi v centre BA, ale tuna na vychode je ich teda pozehnane. A uz coraz castejsie v takych obciach kde donedavna neboli. Je podozrenie ze tu niekto aj navaza.
@anonym_297909 videla som dokument, ako v Tatrách našli turisti kýble kukurice. Prečo? Aby medvede prilákali bližšie k ľuďom.
@anonym_31877e Medved ide po jedle, ak sa raz nauci, ze ho najde v obci, bude tam chodit.
@patrike lenze je aj clovek sa môže stať pre medveda potravou, kedysi sa toľko ľudia nebáli prečo teraz ?
@patrike celý život bývam pri juzných hraniciach, a každý rok sa objavujú aj u nás, bratranec či kolega ho aj videli s dialky. Tiež mám obavy
@anonym_autor myslíš obec Závažná Poruba, áno v strede dediny medveď skočil na chlapa. Za posledné 2t sa medveď par krát objavil pri škôlke, a par krát na dvoroch ľudí.
Zrejme je hladný, je mladý, z hlbokého lesa ho vyhnal asi dominantný starý samec.
Nechcem nikoho urážať, ale mnohi sa asi spamätajú keď maca na sídlisku medzi panelákmi uvidia, že to nie je sranda ak sú medvede už v dedinách.
Treba sa bat kliestov, nie medvedov. V lese sme kazdy den a zivy medved ziaden
@julish To ze ty si nemala "stastie" na medveda neznamena ze nie su predsa premnozene inde, ze ano.
Robis paniku. Chodim po lesoch a horach kde-kade, aj mimo znacky, stopy najdem, ale ziveho medveda som nikdy nevidel.
@patrike A keď som nikdy nemala rakovinu, znamená to, že rakovina neexistuje? Ani moja najlepšia kamoška ju nemá. Rakovina je blbosť. To len lekári panikária.
@anonym_autor Ukludni sa! V prvom rade by sa malo riesit, preco devastujeme nase lesy a nemame respekt k prirode a preco potom zver zlieza dole, aby prezila. Ja sa pytam, co ideme robit s ludmi ako ty?
@anonym_297909 Nizke, Vysoke Tatry, Mala / Velka Fatra, Slovensky raj / kras ...
Zalezi na lokalite a rocnom obdobi. Typicky lezu do kukurice, napriklad pri Hrochoti a Ocovej, tam je nakladene na cestu kvalitne, zle rozhryzenu kukuricu v tom jasne rozoznas. Bez obav som tam bajkom presiel, medved cez den zerie v poli a nema dovod vychadzat. Na jesen zase idu na ovocne stromy. V Slovenskom raji, ked je mierna zima, kazdy rok najdem v snehu stopy, vobec sa tam nebojim chodit. Vlcie hovna plne srsti tamtiez.
Na prechadzky s detmi asi nepojdes hlboko do hor a mimo znacku, nemas sa coho bat. Ovela vacsie riziko je, ze ti deti zrazi turbo kolobezkar s donaskou jedla alebo ich pohryzie pes.
@patrike strašne to zlahcujes.Minuly týždeň bol medveď na popradskom plese pri symbolickom cintoríne my sme sedeli v reštaurácii už sa nám nechcelo ísť ďalej za chvíľu to ľudia hovorili.Myto pod Ďumbierom a okolie.je plne medvedív aj v dedinách.Nie, mal si iba šťastie, že si ho nestretol par metrov zoci voci
Kazdy rok chodime v auguste na dovolenku zvycajne do Tatier. A tento krat nepojdeme. Nebudem chodit ako Santa Claus s rolnickami po lesoch. Ideme do zahranicia. Rakusko 0. Cesko 0. Okrem migrujucich jedincov. Ako nech sa na mna nikto nehneva, ale aby v Podbanskom na turistickom chodniku bol vedla toi toiky cerstvy medvedi trus, tak to je vela. Tie medvede stratili akukolvek plachost z cloveka a ja tomu riziku svoju rodinu nevystavim. Okrem toho za rovnaku sumu je najma v Rakusku menej ludi. Nehovoriac o kvalite sluzieb.
@anonym_autor to máš najtichsie deti na svete že sa bojíš? Moji rucia na celý les ak tam dáky medved je radšej sa zdekuje.. To že na nejakej fotopasci zachytia medvedicu s mladými neznamená že tam ti macovia sú stále.
Žijem na lazoch, beham aj horskej ceste - dokonca som už stopy odideneho maca našla aj pri kočíkovaní. Stretli sme ho priamo - že sme ho aj videli, trikrát. Zakaždým sa otočil zadkom a ušiel. Poznám tu v okolí poľovníkov a viem, kde majú vnadiska - jedno teraz nahlásila chatarka 150m od zastávky autobusu, asi niekto strašne potreboval natočiť medveďa blizko ľudí. Nikdy sa toľko nestrielali ako teraz a predsa sa ľudia boja - no prečo asi, lebo idú voľby, strach predáva.