icon

Mesačný pobyt pre stredoškoláčku v zahraničí

gabrielarilla
27. dec 2018

Dobrý deň,
chcela by som sa vás opýtať, či by ste mi vedeli poradiť, ako a kde nájsť pobyt v zahraničí na cca 1 mesiac, najlepšie cez letné prázdniny. Prípadne, nepoznáte niekoho s kým by som sa mohla na výmene dohodnúť. Alebo mi poradiť nejakú dobrú agentúru, takú, ktorá nemá tak premrštenú cenu.
Ďakujem

Strana
z3
tenerifka
29. dec 2018

@janinah oni maju take zvlastne narecie, proste hned vies, ze ten clovek je z Andaluzie (a hlavne z Granady), ja to mam doma a zijem s tym, ked je mimo svojej rodnej hrude, je to vcelku ok, ale ked ideme tam, no koniec😂...oni jedia niekedy prvu a niekedy druhu polovicu slova, priklad: escucha povedia cucha, to musis zazit

baumka
29. dec 2018

@gabrielarilla ÁNo, dcéra ide už 3x, jej sa to páči, sú tam študenti z celého sveta,doobeda je "vyučko" ale hlavne konverzačnou formou a poobede rôzne aktivity. Naša chodí na 2 týždne,dá sa ísť aj na dlhšie. Je to pre rôzne jazyk. úrovne a pre rôzne vekové kategórie. Dám link,je to tam všetko podrobne rozpísané: https://www.actilingua.com/de/home/

bodka70
29. dec 2018

@gabrielarilla , nie nebolo to nič ťažké, všetko si vybavila dcéra sama, vtedy 17 ročná, ak sa dcéra nebojí ísť sama a nevadí jej trošku priložiť ruku k dielu, tak je to ideálne a bez veľkej finančnej záťaže- Nemecko je na začiatok ideálne, je tam veľká ponuka tých táborov, je to relatívne blízko a podobná kultúra, Nemci všetko perfektne zorganizujú. Toto leto chce ísť dcéra opäť ale už je odvážnejšia, tak chce skúsiť niečo "exotickejšie" asi Island, Fínsko alebo Škótsko 🙂, tam to ide systémom, že zaškrtneš krajiny, o ktoré máš záujem a oni ťa pridelia na konkrétny tábor - ide to systémom, kto prv príde ten má viac na výber 🙂

bodka70
29. dec 2018

@gabrielarilla - no a doklady to ti všetko prepošlú, čo je treba, ale klasické veci, ako do bežného tábora v zahraničí, potvrdenie od lekára, že je dieťa zdravé, ak nie je plnoleté, tak súhlas rodiča, európsky zdravotný preukaz, pas alebo občiansky preukaz, no a samozrejme tá prihláška a zaplatený poplatok.

bodka70
29. dec 2018

a ešte som chcela napísať, že nie všetky krajiny sú úplne zadarmo, ale Nemecko je samotný tábor zdarma ale aj ďalšie krajiny

matqa411211
29. dec 2018

@bodka70 škoda že nejde tá stránka, aj mňa ako študenta to dosť zaujalo 🙂 :/

bodka70
29. dec 2018

@matqa411211 , popýtam od Soni - dcéry mail a kontakt na tú organizáciu, môžeš im priamo napísať, pošlem ti do správy

gabrielarilla
autor
29. dec 2018

@baumka O, to je zaujímavé, majú to naozaj pekné vypracované, ani neviem, ktorým smerom sa v Tom orientovať. Na ktorý kurz chodí vaša dcéra? Myslím, že dva týždne sú ideálna doba. Keď sa vyberá úroveň, je potrebné si vybrať tú, ktorú práve má či tú, ku ktorej by sa chcela priblížiť? Ako bola ubytovaná? My by sme chceli, aby bývala v nejakej rodine asi.
Ďakujem vám veľmi pekne za typ, vyzerá to skvelo.

gabrielarilla
autor
Autor odpoveď zmazal
matqa411211
29. dec 2018

@bodka70 ďakujem 🙂

gabrielarilla
autor
29. dec 2018

@bodka70 Ďakujem, ďakujem, ďakujem. Myslím, že toto jednoducho treba využiť. Mohla by som aj ja poprosiť kontakt na organizáciu...? A ešte by som sa chcela opýtať, ako skoro ste to všetko začínali vybavovať?

gabrielarilla
autor
29. dec 2018

My by sme nateraz mali záujem práve dosť možne priamo o Nemecko, alebo teda možno podľa ponuky.

bodka70
30. dec 2018

@matqa411211
@gabrielarilla , tu dávam ten kontakt, vybavolali sme to v apríli-máji na leto, ale nie sú to len letné pobyty, sú rôznej dlžky aj viacmesačné a počas celého roku. Jednali sme s touto pani: Miroslava Zvacová, placement officer Inex Slovakia, mail: out@inex.sk , adresa združenia: Prokopova 15, 851 01 Bratislava.

bodka70
30. dec 2018

a tu je link na ich FB stránku, aj tam sa dá napísať, je tam aj video z campu na Slovensku, tie tábory sa pochopiteľne robia aj na Slovensku, tu chodia tiež zahraniční študenti

https://www.facebook.com/INEXSlovakia/

baumka
30. dec 2018

@gabrielarilla čo sa týka výberu úrovne,tak do objednávky zadáte,ako asi momentálne na tom je. A po objednávke vám pošlú online test,ktorý keď vypracuje,tak sa jej tá úroveň prípadne upraví. Po príchode do Actilinquy ešte zvyknú učitelia s deťmi viesť taký malý konverzačný rozhovor a aj to rozhodne,kam dieťa zaradia. NAša dcéra bola 1x ako 12-ročná a 2x ako 14 ročná a žila v priamo v tej škole,kde sa aj učili,je to krásna,tereziánska budova s pekným parkom,kde trávili voľlný čas,dám link na fotky,je to budova na 4 fotke. Táto Sommerschule je na Favoritenstrasse od centra Viedne asi 15min metrom. Metro je blízko školy. https://www.actilingua.com/de/fotos-und-videos/...

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1bW5Xc...

Ubytovanie je asi možné aj v rodinách,ale my sme vybrali izbu superior priamo v tej škole,potom jej stačilo len zbehnúť dole schodami do učebne, v budove je aj jedáleň ( plná penzia). V izbe superior boli 3 dievčatá na izbe a mali tam aj svoju kúpelňu+ wc. Potom sú izby standard,kde majú wc,ale kúpelňa je spoločná na chodbe. CHodby /poschodia sú delené podľa pohlavia,takže chalani majú svoju chodbu a wc a dievčatá detto. Samozrejme v učebniach sa už stretávajú spoločne. :D Je to mix národov,dcéra si našla kamošky z Ruska, Ukrajiny.BG, Taiwanu,USA, Talianska, Gruzínska,ČR...., boli aj SLováci,ale menej. Bola s takým mixom aj na izbe a zároveň si precvičovala aj ANJ,lebo niektoré tie baby ešte mali slabú nemčinu ,ale v ANj boli dobré. Samozrejme na vyučovaní len "sprechovali." Poobede sa venovali športovým aktivitám, podľa záujmu,kto nechcel,mal voľno. Chodilo sa na výlety ( za príplatok),ale napr. nočná Viedeň, prehliadka mesta,disco a iné veci boli v cene. V budove mali aj wifi v cene, Strava bola na výber, v budove sú aj automaty na nápoje. oproti budove je SPAR,kde si kupovali,čo cheli. V Sommerschule je 24h dohľad,ale dalo sa napísať nám ako rodičom,že jej povoľujeme vychádzky od do. Takže poobede vyrazila s kamoškami na nákupy alebo išli pozrieť nejaké pamiatky, do Prátru atd... Teraz ide mať 17 rokov a ide na Ferienkurs. Ten je pre mladých od 16-19 rokov. https://www.actilingua.com/de/ferienkurs/deutsc... Samozrejme ešte ako 17ročná by mohla byť v tej Sommerschule. No ale v tomto Ferienkurse bude mať viac voľľnosti. Sú ubytovaní mimo tej školy,ale blízko je zastávka a za pár minút sú na vyučovaní. Na 1. pobyt by som uprednostnila skôr Sommerschule, keď je už dieťa väčšie a spozná trochu mesto a dá sa mu veriť,je zodpovedné,tak kľudne aj ten Ferienkurs. Naša sa naučila dosť samostatnosti, komunikovať s ľuďmi mimo SR, nebojí sa cestovať metrom a inou dopravou v tak veľkom meste,to som bola sama prekvapená. Inak do 15r majú deti vo Viedni cestovanie celou dopravou zadarmo. Samozrejme na organizované výlety sa chodí s lektormi školy,takže ak je dieťa bojácnejšie, nebude zavreté celý pobyt len v areáli školy.

baumka
30. dec 2018

Ešte dodám, že som všetko objednávala online cez ich stránku, netreba na to agentúru. Okrem nedele a sviatkov sa s nimi dá spojiť, odpovedajú na všetky otázky,komunikácia je možná okrem NEJ aj v ANj.

baumka
30. dec 2018

Ešte doplním,že cestovanie do 15r. zadarmo je cez letné prázdniny,neviem ako cez zimné. Naša bola len v lete. Na tejto škole sa dajú absolvovať aj kurzy mimo prázdniny.

gabrielarilla
autor
30. dec 2018

@bodka70 Ďakujem, skúsim sa s nimi skontaktovať a uvidím, čo z toho vzíde, teším sa, snáď to vyjde! Toto je skúsenosť na nezaplatenie, ani som nevedela, že niečo také existuje. Ďakujem!

gabrielarilla
autor
30. dec 2018

@baumka Ďakujem za info, asi skúsim napísať ešte priamo do tej školy a opýtať sa na to ubytovanie priamo v rodinách, lebo to dosť silno zvažujeme. Ale ako skúsenosť to znie na nezaplatenie, pre dieťa, aby sa osamostatnilo, niečo si zažilo, spoznalo nových ľudí, kultúry... ideálne.
Medzi Ferienkurs a Sommerschule je teda rozdiel len v tom ubytovaní a tej samostatnosti? Keď deti kurz skončia, tak majú aj nejaké porovnávacie skúšky alebo tak, že dostanú nejaký certifikát či také niečo?

baumka
30. dec 2018

@gabrielarilla ano,zákl. rozdiel je v tých dvoch ubytovaniach len v tej samostatnosti, že decká nie sú 24h pod kontrolou a stravu majú tiež v tom svojom internáte,len školu spolu,prípadne výlety,ak majú záujem. Na konci dostanú certifikát o absolvovaní školy. Taký riadny certifikát - rakúsky jazykový diplom,kde prejde dieťa aj skúškami,kde ho aj na neho extra pripravia,tak ten sa dá tiež získať,ale stojí to extra. Najlepšie asi je napísať im a oni radi odpovedia. Tu je stránka, kde sú zhrnuté dané certifikáty aj z ich možnosťou uplatnenia v reálnom živote alebo v ďalšom štúdiu. Táto príprava na certif. však prebieha pravdepodobne v osobitnom kurze,ako sa píše aj dole na tej stránke. Respektíve by sa to asi dalo absolvovať po Sommerschule. Ale najlepšie info dajú priamo zo školy. 🙂

https://www.actilingua.com/de/kursinhalt/deutsc...

matqa411211
31. dec 2018

@bodka70 a po tých dobrovoľníckych prácach a plánoch mali aj možnosť ísť niekedy sami/ v skupinke do mesta? Myslím svoj vlastný plán, rozchod..

bodka70
2. jan 2019

@matqa411211 , jasné, neboli tam ako vo väzení 🙂

matqa411211
2. jan 2019

@bodka70 tak to je super, vďaka 🙂

Strana
z3