icon

Mladé maminky - skutočné príbehy

vejkazvejka
20. dec 2016

Ahojte ženy, ste tu mladé maminy medzi 20-25? Ako zvládate? Nelutujete to? Plánovali ste alebo sa zadarilo? A staršie maminky, vy nelutujete, že ste čakali a mali detičky neskôr? Napíšte svoje príbehy. Aké ste mali plány do budúcnosti a ako sa vám zmenili alebo vyšli?

womankc
20. dec 2016

@vejkazvejka ja som mala prvú dcéru 23r,.´potom syn 25r. a neskôr jedno tehu 30 prišla som o bábätko, nebolo to dobré obdobie , náročné na psychiku no a poslednú dcérku som mala v 33 r. , za mňa najideálnejšie obdobie bolo tých 25 rokov , po tridsiatke to bolo pre mňa úplne po zenite a cítila som sa omnoho vyčerpanejšie.... a teraz mám už veľké staršie deti , sú to moji parťáci a mladšia je už dostatočne veľká tiež , aby som mohla aj indivindi s mužom chodiť čosi pocestovať .... Osobne nechápem dnešný trend rodenia hlboko po tridsiatke , už len s tej fyzikálnej stránky . Mladý oragizmus má tú reprodukciu omnoho lepšiu predsa ..... V tejto dobe sa silno tlačí do popredia materializmus , čo je myslím si škoda pre klasický model rodiny...... Je to môj názor, každý si to zariadi ako chce a ako mu to vyhovuje
Väčšina mojich priateliek , ktoré sú po cca30-35r a zakladajú teraz rodinu majú problémy s počatím

majka01_74
20. dec 2016

prveho syna som mala ao 21 rocna, dceru o 18 mesiacov neskor a na 30ku som si dopriala este jednu dievku 🙂. Nelutujem ze som ich mala mlada, neriesila som, nebala som sa, ano, brala som to trochu ako hurvinek valku, ale zvladli sme to a deti su uz velke, dokonca uz o pol roka budem aj babicka, dcere sa zadarilo trosku neplanovane uz v 19tich 🙂.Na druhej strane, v tridsiatke som uz aj tehotenstvo znasala horsie, aj som viac unavena z dcery a teraz ked uz by som si mohla vychutnavat relativny klud, prezivane zase pubertu 😀... ale ani ju nelutujem ze mam, som vdacna za vsetky svoje deti...

miskax2
20. dec 2016

Ja som mala prvú dcéru v 18 a druhú ktátko pred 21 som rada že ich mám. Prvá neplánovane druhá plánovane.Teraz mám 25 a keby som ešte deti memala určite by som prvé chcela 23-25. A max do 30. Po tridsiatke už deti ani neplánujem. Ak by sa pritrafilo tak fajn ale robime vsetko preto aby bol pocet nasich deti konecny.

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

Ale ako to vysvetliť chlapovi?

1zabka11
20. dec 2016

Ja 19

sticker
zooeynka
20. dec 2016

@vejkazvejka Ak je tvoj partner rovnako mlady ako ty tak by som ho do dietata nasilu netlacila...on zrejme este netuzi po starostiach rodicovstva a veruze ma chlapec pravdu...skaredo povedane si dietatkom zviazete ruky a bude po rozlete...

vejkazvejka
autor
20. dec 2016

Je o kuštik starší. Nie šak žiadne nútenie. To určite nie.

sykorkauhliarka
20. dec 2016

ja som mala malu ako 21 rocna muz mal 25 sme bez VS ale manzel je velmi sikovny takze ma dobru pracu mame aj byt ...robi pracu pri ktorej mu VS netreba a ja sa chystam este nieco studovat..predtym som nevedela kam dalej co so zivotom iba jedine som chcela a to rodinu...moja mamina ma44 a je rada ked rano vstane z postele nie to este aby mala napr 9 rocne dieta...ozvala sa jej skolioza a zle vyvinute bedrove klby je rada ze radost jej robia uz iba vnucata

miriam2908
20. dec 2016

My sme deti tiež neplanovali, no zaradilo sa, tak sme to brali, že to tak malo byť. Gynekologicka na mňa čumí, usmieva sa a zrazu zahlási že dvojičky, neľutujem doteraz. Porodila som kúsok po 20ke nádherný zdravý párik, veľmi mi to vyhovuje, ešte mám rok na rodičovskej a potom práca a hypo. Momentálne bývame so svokrou (alebo ona s nami... ako sa to vezme) a nesťažujem si🙂 všetko ide tak, ako má, nikdy by som s nikým nemenila.

bluka2
20. dec 2016

Wow, podla uvodneho prispevku spadam s 1. dietatom v 28 do kategorie starsie mamicky? To snad nie 🙂

alllexis13
20. dec 2016

Necitala som vsetko,a!e zhrnula by som to takto:Ak neplanujes zavratnu karieru,je podla mna lepsie mat deti v skorsom veku.Potom povyrastu a ty sa mozes venovat comu chces.Ja mam deti po 30ke a vravimsi,skoda ze nie su uz vacsi..Ja nemam karieru,len som sa rozisla s dlhorocnym partnerom s ktorym sme akosi o detoch nehovorili...Teraz som vydata za ineho,ktory ma zmysel pre rodinu.

erika272
20. dec 2016

Moj zivot sa po 18tke velmi zmenil :D :D v 16tich som zacala robit na tpp s tym ze som chodila do skoly dialkovo bolo to super.. :D robila som to co ani jedna moja kamoske ne :D bolo mi dobre v 17tich som stretla vtedajsieho priatela bolo super az kym som sa do neho nezalubila :D vysse roka som bola stastna ze som s nim zrazu po 18tke v lete zbadam ze je vo vztahu s inou okeeeeeeej vtedy bol este aj so mnou :D nevadi prezila som :D asi 3 mesiace nato po burlivom obdobi ked som bola v depresiach som stretla mojho partnera terajsieho :D v oktobri sme sa spoznali vo februari som otehotnela ... tesila som sa ? nie... Az postupom casu som si zvykla nato ze budem mat dieta... Nikdy ma nenapadlo ze rave s nim budem mat dieta... A vobec ze tak skoro budem mat dieta.. V 19tich som porodila krasneho chlapca som stastna mama a zena ze mam doma dvoch najlepsich ludi na svete aspon pre mna.. 🙂 ked sa tak kuknem do zadu nemenila by som nic z toho :D Ani tie premarnene lasky staci mi jeden :D A moj maly princ 🙂

majoska
20. dec 2016

Ja som sa v oktobri ako 19 rocna vydavala, v januari som zistila, ze som tehu 🙂 . v 20.tke som porodila syna, v 26.stke pribudlo dievcatko....a nelutujem...mozno jedine to, ze sme si malu mohli doniest skor, aby medzi detmi nebol taky velky rozdiel...😉

emilia25
21. dec 2016

No ja som muza spoznala ked som mala 19 teda kratucko pred 20tkou.vyse 2 rokov sme spolu zili mali pracu a tak ked bol vhodny cas tak prisli deti kolo 22 24 26 a teraz v 30.mame 3 chlapcov a konecne dievcatko.a nelutujem ja ked si porovnam tehu a plodenie kde 3 hned ako sme chceli a malu kde sme sa snazili vyse roka a nic az ked som uz nechcela tak sa zadarila fakt na prvy sup.no a tehu no tak to som sa fakt citila ako stara babka kde az 2krat ma seklo tak brutal ze 2hodiny som sa z postele nemohla dostat.potom zapaly mocovych ciet potom zapal oblicky potom vseliake bacile co som tam v zivote nemala.proste moje posledne tehu zo zdravotneho hladiska bolo zle ale mala bola v poriadku vyvyjala sa pekne ako mala aj porod bol mega rychly.ja nic nelutujem.a som najstastnejsia mamicka na svete aj ked sem tam moji certici neposluchaju.

vejkazvejka
autor
21. dec 2016

@bluka2 ale to niee, nikde som nedefinovala vek starších mamičiek... :D 28 je ešte stále v pohodičke

janickacrazy
21. dec 2016

@vejkazvejka Pozri sa, každá žena to vníma inak, niektorá chce mať deti skor, iná neskor. Ja som mala prvé v 22, druhé v 33 a tretie v 38. Prvé bolo neplánované, druhé a tretie plánované. Neľutujem nič. Mať deti je proste krásne v každom veku. Čo sa týka porodu a zotavenia, tak ja som mal najlepší tretí porod a aj som bola najskor v poriadku po treťom porode, čo nikto nechápal a všetci sa čudovali, behala som ako srnka. Prečo? Psychika. Veľmi som to tretie bábo chcela a tešila som sa nanho, takže som sa tak nejak naprogramovala, že všetko zvládnem. teraz mám 39, malý má rok, je úžasný a ja si užívam materstvo. Cítim sa stále mlado a aj vyzerám, takže mať dieťa vo vyššom veku je tiež super. Udržuje ma v kondičke. 😀

evittam
21. dec 2016

@simca06022011 No vidis to si ty. Kazda sme ina. Aj ked som so svojim chlapom od 23,tak prve dieta som mala v 30 a druhe v 36-pre mna to je "terno" a super😉 Takto sme to chceli a aj planovali.

evittam
21. dec 2016

@janickacrazy Presne tak-uplne suhlasim.😉

mima4
21. dec 2016

@vejkazvejka
pytas sa ako ukecat chlapa...
no ukecat sa da aj zariadit, otazne je, co bude potom.
Nie je zle mat dieta aj vo veku 20 - 25, pokial zena to tak vnutorne vnima a pokial ma skvelého manzela (nie priatela - citala si aj tu prispevky...ako niektore zeny dopadli), maju mladi byvanie (nie nasackovanie sa ku svokrovcom, ci zivot v "detskej izbe") a proste dietatko chcu 🙂

simca06022011
21. dec 2016

@evittam no ved ja sm hovorila za seba :D hadam som ta neurazila :D

evittam
21. dec 2016

@simca06022011 Ale kdeze.😉

erickatt
21. dec 2016

Ja som otehotnela deň po svadbe ( tvrdá výchova do svadby panna) a mala som 18 dcéra sa mi narodila 19 ročnej. . Za tri roky syn. Teraz mám úžasnú 20 ročnú dcéru. 17 ročného syna. Šťastne rozvedená, mám super partnera.

khkt
21. dec 2016

Mne sa prvá dcérka narodila, keď som mala 29, druhá keď som mala 30 (rozdiel 17 mesiacov). Teraz mám 31 a vôbec sa necítim stará. Plánujeme pomaly ešte tretie bábo. Žiadna z mojich kamarátok ešte nemá deti, proste sa to u nich tak vyvinulo.
Ja by som mala rada deti aj skôr, ale nemala som partnera. Manžela som spoznala, keď som mala 26. Po necelých 2 rokoch chodenia sme sa vzali. Medzitým som sa ustabilizovala v práci, mám zmluvu na dobu neurčitú, takže sa mám kde po materskej vrátiť.
Ja som možno staromódna, ale najprv by som na vašom mieste riešila svadbu, aby sa bábätko narodilo do stabilnej rodiny.

anjelic
21. dec 2016

Tiež patrím do skupiny, ktoré rodili skôr: môj prvý sa mi narodil ako 20 ročnej a to sme sa vyše pol roka o bábätko snažili... žili sme v podnájme /v podnikovom byte/, ja som po skončení školy /s maturitou/ prácu nenašla a vedeli sme hospodáriť s mužovho platu a materskej a dopriali sme sebe aj synovi toho dosť.... Druhý syn sa mi narodil pred 25-ťkou /11 dní pred mojimi narodeninami/, predtým som o jedno bábätko prišla v 11 týždni. PO narodení druhého syna sme sa po mesiaci sťahovali do dedkovho domu na dedinu - zmena, ale ustáli sme to a znovu to bolo jedno z najkrajších období. Muž si vždy našiel lepšiu prácu, aby sme to /a neskôr aj podnájmy utiahli/ lebo chcel, ja som sa venovala rodine najskôr na materskej a potom aj ako nezamestnaná /keďže manžel ťahal nepretržité smeny, nedalo sa prestriedať/. Obaja synovia boli plánovaní a vytúžení... chceli sme to tak obaja. Keď som sa konečne zamestnala a našli sme si trvalé bývanie, pritrafila sa mi "nehoda" alebo ako ja hovorievam - dve deti som si ja naplánovala, tretie mi naplánoval Pán Boh... narodila sa mi dcérka, po mojich 33 narodeninách. Tehotenstvo som už nezvládala dobre, takisto som sa nevedela ani tak s ňou "pohrať" ako som zvykla pri chlapcoch... jednoducho som sa už tak dobre necítila a nevládala i keď malá bola zlatúšik.
Nemávali sme to s mužom ľahké, ale keby som mala kalkulovať s prácou, peniazmi, zabezpečením, či je ten pravý a pod. , zrejme by sme sa nikam nedostali. Neľutujem ani jedno z mojich rozhodnutí... mám dospelého zarábajúceho syna, pubertiaka a tretiačku... pestrá to rodina.
Opakom je moja sesternica, ktorá rodila ako 39-ročná. Bývala aj s priateľom u maminy, teraz už aj s dcérkou. Začali vybavovať HÚ, kde situácia kvôli veku a kratšej dobe splácania nie je ružová. šomre, nadáva, snaží sa hodiť do pohody, ale nejde to... čas už nevie vrátiť.

anjelic
21. dec 2016

A inak som rada, že som podobne zmýšľajúce maminky našli... je príjemné vedieť, že nie každý berie peniaze, kariéru a majetok za prioritu pre dieťaťom.

evittam
21. dec 2016

@anjelic To,ze ma niekto deti neskor este neznamena,ze dal prednost kariere a peniazom.😉

anjelic
21. dec 2016

@evittam nemyslela som to globálne, samozrejme. Viem, že mnohé ženy sa matkami nemôžu stať hneď ako by chceli a musia si počkať. Mala som na mysli komentáre, že je potrebné mať peniaze, bývanie, kariéru a potom, až potom deti. Inak akoby to ani nešlo v tejto dobe.

mima4
21. dec 2016

@anjelic No ale realne ty potrebujes mat tie peniaze a byvanie. Jasne, ak mas vsetko na podnose od rodicov, tak to neriesis, ale zial, nie kazdy ma tuto vymozenost. A co sa tyka kariery, u vzdelanej a inteligentnej zeny je to prirodzena vec. Jasne, ze zena, co skonci ucnovku v 18 v hornej dolnej a ma moznost nastupit akurát tak do fabriky za pas za minimalnu mzdu, tak ma skor dieta a viac deti, ako zena, co vystudovala kvalitnu vysoku skolu a rozbieha job v medzinarodnej firme s platom 1500 EUR. Ale to nie je o kariere, to je o schopnostiach a moznostiach dotycnej.

anjelic
21. dec 2016

@mima4 v prvom rade, naši rodičia nám nič nedali a ani nemali z čoho, všetko sme si museli sami kúpiť, vybaviť, zohnať...
V druhom rade nemám učňovku z hornej dolnej, ale maturitu a ďalšie dva certifikované kurzy, napriek tomu nemám potrebu sa prehnane naháňať za kariérou...
Ono to nie je otázkou toho,čo kto a koľko má alebo ako veľmi je vzdelaný... šťastie sa dá nájsť aj v iných, obyčajnejších veciach ako je mimo iné aj materstvo. Alebo tým pádom je už žena menej cenná, keď to cíti takto? Nemám pocit, že keby som mala diplom z VŠ v hornej dolnej alebo muklovala 12 hodín v kancelárii pre zahraničnú firmu, žeby som mala väčší pocit naplnenia a šťastia. Ale to som ja... ja nesúdim ľudí podľa vzdelania/ veľa krát aj vysokoškolsky vzdelanému človeku chýba "zdravý sedliacky rozum"/ alebo majetku /ten je tiež pominuteľný/. A takisto sa v diskusii nepotrebujem navážať do ľudí s opačným názorom... vyjadrila som len ten svoj /nevadí mi, ak sa niekomu nepáči, jeho vec./

mima4
21. dec 2016

@anjelic ale tu nejde kto ma aku hodnotu, kazdy clovek ma hodnotu, bez rozdielu ake ma vzdelanie, vyzor, a neviem co este, tu ide o to, ze su ludia, zeny, ktore sli do skol s cielom venovat sa praci, ktora ich bavi, naplna a mozu v nej profesionalne rast. A je uplne v pohode, ze ty nemas taketo tuzby, ambície, preto som pisala, kazdy sa riadi svojim schopnostami a moznostami. Len pojmy "uprednosnovanie kariery" vyznievaju frustrovane zo strany niekoho, kto ziadnu karieru nema a nema ani tuzbu v sebarealizacii po tejto stranke.
Ludia su rozni a o tom je zivot 🙂