Močenie na verejnosti
Pekný deň prajem, mojím zámerom nie je rozpútať vlnu pohoršenia, skôr sa zamyslieť. Myslíte si, že cikanie malých detí na verejnosti je v poriadku? Kdekoľvek odhaľovať svoje deti? Vysvetlím. Bola som na nákup v OC, veľké parkovisko. Rovno na strede parkoviska pred mojim autom stál muž okolo 30tky so svojou cca. 4 ročnou dcérou a veselo ju držal kým sa vycikala. Ja som medzitým prišla k autu a pozerám... či ma oči neklamú. Mohli zájsť za budovu, mohli zájsť ku neďalekým kríkom. Potom jej dosť dlho naťahoval gaťky a niečo tam riešil, čiže dievčatko tam stálo dole bez uprostred parkoviska. OK, povieme si, je to dieťa, jednoducho to na ňu prišlo. Potom som sa zamyslela. Mám 81 ročného ocina. Má Alzheimera, demenciu, problémy s prostatou a inkontinenciu, mentálne je na úrovni 3-4 dieťata. Všetko čo mu poviem sa on už nenaučí, neosvojí si, práve naopak. Je zaplienkovaný, ale potrebu nechce robiť do plienky, používa ju skôr ako takú záchranu keby... a chodí cikať každých 5 minút, nakoľko berie aj lieky na odvodnenie. Stalo sa nám, že sme išli na prechádzku, boli sme v takom povedzme lesoparku. Ocino išiel predo mnou, zašiel mi za roh. Keď som za pár sekúnd dorazila za roh, otec už stál pri strome a cikal. Spoza stromu sa vynorila matka s dvoma deťmi a spustila, čo je to za uchýlaka sa tu obnažovať pred deťmi, či sa nevie ovládať a vykonať potrebu inde, veď tam sú deti a ženy apd. Nechcela si nechať vysvetliť. že ocino je chorý. Otec prestrašene stál a nevedel čo spravil zle. On nevedel, že toto sa nemá, že niekoho môže pohoršiť. A aj keď som ho na to upozornila, nezobral si z toho nič.
Čiže - deti môžeme obnažovať na verejnom priestranstve pred inými ľuďmi?
Seniori už nie?
Je rozdiel dieta a dospely clovek.. aj ked samozrejme dotycne nemohli vediet jeho diagnozu..
Ja napriklad nechapem aj to s malymi detmi, nevadi mi, ked ich rodicia daju cikat, su to decka, este to tak nevedia zadrzat/vydrzat, ale v 99% pripadoch su situacie, kedy sa rodic neobtazuje dieta vziat aspon niekde za roh/strom, trosku mimo oci verejnosti, ale robia to meter od chodnika..
Toto si ale inak vsimam niekedy aj pri dospelych chlapoch.., meter od cesty, kde ich kazdy vidi, pritom staci prejst par krokov a vedia sa zasit niekde za roh/strom..
Ak si mám vybrať či dám dieťa vycikať na verejnosti, alebo si ociká komplet gate, slipy, topánky a ponožky tak áno, dám ho vycikať hocikde vonku aj pred ľudmi. Predvčerom cikal pri parkovisku pri Lidli keďže tam wc niesú. Samozrejme, keď už je dieťa väčšie a chvíľu vydrží tak na záchod. K dôchodcovi sa vyjadriť neviem koľko vydrží a nakoľko rozumie čo je vhodné a čo nie. Pokiaľ by som vedela, že tiež nevydrží a hrozí že si ociká aj oblečenie, tak tiež by som ho nechala. Ale pokiaľ nosí plienku tak toto asi nehrozilo.
@zojanka nenechá si vysvetliť, že môže cikať do plienky. Neberie mu to hlava. On sa aj v noci budí a chodí na záchod, i keď má plienku. Jednoducho je mentálne na úrovni toho dievčatka. Potrebujem cikať nevydržím idem... a ocinovi môžem povedať, neberie mu to hlava. Neudriem ho...
Zbytocne to analyzujes...kazdy z nas sa ocitol aspon raz v zivote v situacii, ked nejaka spolocenska moralka isla bokom lebo to proste dana neprijemna situacia vyzadovala. Oba priklady vyssie su presne taketo situacie...ludia vedia odsudit niekoho aj kvoli vacsim banalitam, takze by som si z tohto velku hlavu nerobila. Ci je jedno OK adruhe nie?...v konecnom dosledku je to jedno lebo to bola nutnost, ktoru si dana situacia vyzadovala. 🤷
Ja myslím, že ani dieťa cikajúce na verejnosti nie je úplne v poriadku. Áno, niekde v lese, kde sa schová za kríky, a kde ho nik neuvidí - takto to v Európe robia aj dospelí, lebo ak si hodiny na výlete, nepomôžeš si. A zvlášť si nepomôže dieťa, ktoré sa odúča, alebo práve odučilo od plienok.
Ale na parkovisku pred OC? V tom OC sú toalety, rodič tam mal zájsť. Parkovisko je absolútne nevhodné - pre dieťa nedôstojné a pre okoloiducich tiež nič moc pohľad, zvlášť, ak sa vyciká na miesto, kde ktokoľvek môže ísť o pár minút a stúpiť s prepáčením rovno do štaniek.
S ockom si bohužiaľ nepomôžeš. Pochop prvotné naštvanie okolia, ospravedlň sa a povedz, že je chorý a nevie čo robí - väčšina ľudí bude mať potom pre neho pochopenie.
Tak keď je na tom takto, tak čo riešiš. Ocina už nezmeníš, niektorí ľudia čo nepoznajú situáciu budú vždy pohoršení - ani to nezmeníš. Jedným uchom dnu, druhým von, max povedz že otec je chorý a snažiť sa také situácie mať pod dohľadom (aby necikal napr. na zastávke, na ihrisku a pod.). Len nerozumiem prečo to porovnávaš s malými deťmi.
Tak keď je na tom takto, tak čo riešiš. Ocina už nezmeníš, niektorí ľudia čo nepoznajú situáciu budú vždy pohoršení - ani to nezmeníš. Jedným uchom dnu, druhým von, max povedz že otec je chorý a snažiť sa také situácie mať pod dohľadom (aby necikal napr. na zastávke, na ihrisku a pod.). Len nerozumiem prečo to porovnávaš s malými deťmi.
@zojanka lebo je mentálne na úrovni malého dieťaťa v dospeláckom tele a nerozumie veciam. Lebo tá istá matka by kľudne pri tom strome podržala svoju dcéru alebo nechala vycikať svojho syna. Ale keď to urobí starší pán, čo má zjavne problém, tak budeme na neho kričať pred všetkými.
Kašli na ostatných a ocinko nech robí to, čo mu treba. Presne na týchto starých ľudí sa často zabúda a deťom je fakt dovolené všetko.
Malé deti a ani stari ľudia mi vôbec nevadia. Proste potrebuju urobiť potrebu tak ju urobia
Ale vadia mi bezdaci ozrani ktorí urobia potrebu hocikde
Potom to žiaľ niekedy na sídliskách vyzerá tak ako vyzerá
Ty sa na to pozeráš zo svojho pohľadu ale skús pochopiť aj tú matku. Ona nevie, že je tvoj otec chorý len videla dospelého chlapa s gaťami dole hneď pri chodníku, čo si mala pomyslieť?
Ty sa na to pozeráš zo svojho pohľadu ale skús pochopiť aj tú matku. Ona nevie, že je tvoj otec chorý len videla dospelého chlapa s gaťami dole hneď pri chodníku, čo si mala pomyslieť?
@januska12323 vyslovene som jej povedala, že otec je chorý a že to nemyslel že, že si neuvedomuje už situáciu. Kričala ďalej a nadávala na neho, že je úchyl. Čiže deti sú v pohode, ale senior, ktorý sa nevie ovládnuť už nie je? Počkaj aj tvoj manžel bude starší muž so zväčšenou prostatou, čo v 80tke bude rád, že dôjde ku stromu. A to ani demenciu nebude musieť mať.
@1ryba toto som sa chcela zamyslieť? Že to aj USA sa toto robí? Alebo v UK alebo FR?
vadi mi to, akurat vcera sme vecerali vonku a zenska hned vedla nasho stola dala decko na chodnik, dost nechutne aj nas presla chut, nebola to slovenka, zrejme ukrajinka, pri tom 3 metre dalej mala kriky, treba brat trosku ohlad na inych ludi
@1ryba lebo americké deti majú do 5 rokov plienku
@pribinak To je úplná blbosť. Americké deti rozhodne bežne nemajú plienky do 5 rokov. Koľko takých si už prosím ťa videla? Jednoducho majú dostupné verejné toalety, alebo si so sebou nosia nočník a riešia to omnoho diskrétnejšie. Pri dospelých je absolútne neprípustné, aby močil niekde na verejnosti a k tomu vedú aj svoje deti.
O deťoch som nič nepísala ale keď chceš vedieť môj pohľad, u detí to viac pochopím pretože sa to dá spraviť aj tak aby nič nebolo vidieť. Rodič z tvojho príkladu mal zobrať dieťa za roh, ideálne do obchodu na záchod.
Nie ja osobne nechapem ,keď decka ostiavaju všetko a ,to parkovisko je vrchol
A ešte nechapem ,keď poviem,či to decko musia dať napríklad na tom parkovisku čurať,však je to dieta ,ten moč ,ale rovnako smrdí
Tvoj otec je jednoducho chorý,tam s nedá nič riesit
Podľa mňa by sa nemalo vykonávať potrebu na verejnosti
Nie ja osobne nechapem ,keď decka ostiavaju všetko a ,to parkovisko je vrchol
A ešte nechapem ,keď poviem,či to decko musia dať napríklad na tom parkovisku čurať,však je to dieta ,ten moč ,ale rovnako smrdí
Tvoj otec je jednoducho chorý,tam s nedá nič riesit
Podľa mňa by sa nemalo vykonávať potrebu na verejnosti
@minenkaa ten páchnuci moč je podľa mňa zo psov, hlavne v mestách. Psa má pomaly každý druhý občan a keď si predstavím, že psík ide pišať minimálne 2 x denne vonku, tak hneď ako vyjde z brány tak vykonáva potrebu. Som z KE a priľahlé trávnatá plocha pri bloku je plná hovien od psov. Bohužiaľ nie každý poprace od psa kakanie. To pišanie detí nie je až také časté ako psie.,🥺
No tak to je zaujimave, lebo ja som prave v jednej dovolenkovej destinacii a cika tu prave do krikov maly brit 🙂 a polska matka prave presviedcala dieta, ze je okej vycikat sa do bazena, takze asi tak a vcera podla prizvuku americka matka dala dieta na skladaci nocnik a kakalo uprostred restauracie, je to lepsie? Nemyslim si, ze je to nejaky ukaz slovenskych a ceskych matiek.
Ano moje dieta cika na verejnosti, lebo je vo faze, ze potrebu cikat ohlasuje vtedy, ked do vypustenia zostava presne 5 sekund, vezmeme ho za najblizsi krik a cika. Sme v obrovskom rezorte a ja mam problem dobehnut na zachod, ktory je na opacnom konci arealu a nie moje male dieta. Kazdopadne nie je v poriadku vykonavat potrebu uprostred parkoviska, verim, ze to bola akutna situacia a rodic si mohol vybrat vsetko ocikane vs. parkovisko. My maleho samozrejme ucime, ze na verejnosti sa potreba nevykonava a ked uz, tak co najviac diskretne a nie kde prave sme a kde si zmysli, musi sa ucit vydrzat.
A zial faktom je, ze ked vidis vykonavat potrebu na verejnosti 3-4 rocne dieta, tak je to uplne ine na prvy pohlad ako ked to robi 70 rocny dospely clovek (lebo zial, to ze ma nejaku diagnozu nikoho z prvej nenapadne), pani to nemusela prehanat s reakciou ale asi sa to do istej miery da pochopit.
Mne su nechutne oba pripady. Akoze, ked je dieta este len vo faze odplienkovania, tak pochopim... stres panika.... ale teda dieta, co je odplienkovane a nevie zadrzat na par minut moc to je na diagnozu.
Raz sa mi stalo, ked som kocikovala, ze jedna krava zastala rovno na chodniku (meter od toho bolo parkovisko) a otec vyskocil s dcerou (cca 8r) a dal ju curat na to parkovisko... nedalo mi a povedala som tej matke svoje (hlavne preto, ze zabrala chodnik pri odbocke, takze som bola nutena ist s kocikom na cestu, aby som presla dalej..) ten jej muz, polocigan za mnou dosiel ci nechcem na pi.., ze to ako sa s jeho zenou rozpravam :D Ludom nevysvetlis... 🙈
Kašli nato. Otec urobil to, co musel. Kto je normálny, ten to chápe. A kto nechape, je sprostý, možno ma len 8 ročnú základnu. Presne ako ta ženská v parku. No krava, co iné. Vidíš, vysvetlíš, ani tak nechápe.
Okrem východného bloku som fakt nevidela nikde dieťa cikať na verejnosti.
Ani v USA, ani Kanade, ani UK (píšem o normálnych ľuďoch, možno nejaký prisťahovalci nemajú zábrany, ale ešte som sa s tým nestretla) sa to jednoducho nerobí. Nie, deti nenosia plienky do 5 rokov, ale nosia ich, kým sa nenaučia ovládať zvierače. Kto ovláda zvierače, tak vydrží zájsť na WC do obchodu, verejného WC, nákupného centra, alebo domov a nepustí to v tej sekunde do gatí - to len znamená, že dieťa ešte nie je zrelé na chodenie bez plienky. Odchytavanie moču starostlivými mamičkami nepovažujem za odplienkovanie. Takže nie, deti tu neočúravajú kríky ako psíkovia a tobôž nie dospelí.
Pre mna je detska nahota uplne tabu. Vzdy sa snazim najst verejne wc, ak nie je, tak sa deti vycikaju skryto, bez oci - ved kolko je skutocnych uchylakov ( nie tvoj chudak ocino, reakcia tej zeny bola prehnana, kedze si to ani nenechala vysvetlit. Mrzi ma to) A uz vobec nechapem hole deti na kupaliskach. To je strasny zlozvyk toto.
Okrem východného bloku som fakt nevidela nikde dieťa cikať na verejnosti.
Ani v USA, ani Kanade, ani UK (píšem o normálnych ľuďoch, možno nejaký prisťahovalci nemajú zábrany, ale ešte som sa s tým nestretla) sa to jednoducho nerobí. Nie, deti nenosia plienky do 5 rokov, ale nosia ich, kým sa nenaučia ovládať zvierače. Kto ovláda zvierače, tak vydrží zájsť na WC do obchodu, verejného WC, nákupného centra, alebo domov a nepustí to v tej sekunde do gatí - to len znamená, že dieťa ešte nie je zrelé na chodenie bez plienky. Odchytavanie moču starostlivými mamičkami nepovažujem za odplienkovanie. Takže nie, deti tu neočúravajú kríky ako psíkovia a tobôž nie dospelí.
@sisaka čudná krajina 😕
Veľa krát som to videl s tými deťmi. Nemalo by sa to. Myslím, že reakcia tej ženy bola prehnaná. Videla predsa, že je to starší človek. Nereagovala ani na objasnenie situácie z tvojej strany.
Tak zase 4 ročné dieťa nemočí každých 10 minút. Teda rodič by mal vedieť koľko pilo, koľko vydrží a proste zastať už cestou do nákupáku niekde na benzínke napríklad. A ešte väčší hnus pre mňa chlapi čo zostanú na kraji cesty a tam močia, síce chrbtom k ceste ale aj tak vidno že majú rozopnutý zips a čo robia. Proste oboje čistá sedláčina.

Ak si mám vybrať či dám dieťa vycikať na verejnosti, alebo si ociká komplet gate, slipy, topánky a ponožky tak áno, dám ho vycikať hocikde vonku aj pred ľudmi. Predvčerom cikal pri parkovisku pri Lidli keďže tam wc niesú. Samozrejme, keď už je dieťa väčšie a chvíľu vydrží tak na záchod. K dôchodcovi sa vyjadriť neviem koľko vydrží a nakoľko rozumie čo je vhodné a čo nie. Pokiaľ by som vedela, že tiež nevydrží a hrozí že si ociká aj oblečenie, tak tiež by som ho nechala. Ale pokiaľ nosí plienku tak toto asi nehrozilo.