Modrookí rodičia - hnedooké dieťa
Ľudia jediná otázka.
Práve som si uvedomila že moj priateľ ma hnedé oči - hnedé tak veľmi, že mu zrenice nevidno.
Jeho rodičia, obaja svetlomodrá.
Z biológie si pamätám že z rodičov s modrými očami nemajú ako byť tak hnedé oči.
Mimo jeho majú ešte dcéru - ona má svetle oči po nich..
Prosím vás, je toto vôbec reálne ?
Moja mama modre. Otec hnede. Tri deti mame hnede oci.
Ja teda hnede. Muz take/sivo-modro-zelene/
A prvy syn ma hnede po mne.
A dve deti maju krasne modrucke oci. Az sa kazdy cuduje. Take ma moja mama a mala moja babka a prababka.
Po muzovej strane neviem vsetkych predkov kro ake mal ale…
Napr brat ma tiez hnede. Jeho manzelka modre.
Deti? Jedno ma modre a druhe zelene.
nie,modra s modrou mozu mat len modrooke deti,pripadne zelene ale hnede nie.
@silvike podľa tej tabuľky to nesedí viacerým, pozri na ten link, ktorý som dala vyššie
@h2 No ale podla tejto tabulky mam problem aj ja, lebo mam hnede oci a dvoch zelenookych rodicov 🙂 Ze som ich je evidentne 🙂.To nebude uplna pravda. Resp. mozno ta 0 znamena v skutocnosti 0.4%, takze nejaka sanca tam je.
Jasné že je to možné. Nemame len gény rodičov ale aj prarodicov, ..... My sme s manzelom hnedooky. Obaja. Máme 3 deti. Prvé má sivo modré ( jeden dedo mal) už sa mu menia trošku ale tak ma 12 rokov uvidíme aké bude mať neskôr. Druhý syn má zelené ( po mojom otcovi ) a tretí syn má hnedé konečne po nás 😂🙈 sme sa smiali že budeme robiť deti kým nebude hnedooke 😂😂🙈
Tabuľky nepustia. Určite percento tam je, aj keby boli modrooký do neviem ktorej generácie, hnedá resp tmavšia môže zvíťaziť.
Ja ani neviem akej presne farby mám oči. 😅 Sú také zeleno-sivo-oranžovo-hnedé... 😃
@h2 tabuľky sú jedna vec ale príroda a gény celého rodu druhá vec. Ja som sa už presvedčila, že nič nie je nemožné
ja som mala kedysi zelené, teraz mám také sivo modré. Moja dcéra má dvojfarebné - sivomodré s hnedým kúskom 😉. Po kom má tú hnedú časť, keď u nás v rodine ani v mužovej hnedé oči nikto nemá
A neskúsis sa opýtať svokry😂😂😂🤭
@elzu my sme sa na biológii učili presne tu tabuľku,čo tu baby zverejnili a tiež sme sa učili ,že dvaja modrooki nikdy nebudú mať dieťa s hnedými očami ..ale áno..gény sa dedia niekoľko generácií dozadu .
Ale.zjavne to nebude úplne pravda ,keď je tu toľko ľudí ,čo túto teóriu vyvracajú na vlastných príkladoch .
@mamkalentedkova my jsme se dedicnost barvy oci ucili (jsem rocnik *86) uz s aktulanimi vedeckymi poznatky- jako jeden z nejznamejsich prikladu polygenni dedicnosti.
@elzu ja som ročník 89 a učili sme sa to po starom .Ale je to snáď úplne jedno.Vserky.moje deti sú úplne jedinečné ,každé iné a také aké sú ich ľúbim,či už.majumoci hnedé ,alebo modré