icon

Modrookí rodičia - hnedooké dieťa

29. sep 2022

Ľudia jediná otázka.
Práve som si uvedomila že moj priateľ ma hnedé oči - hnedé tak veľmi, že mu zrenice nevidno.
Jeho rodičia, obaja svetlomodrá.

Z biológie si pamätám že z rodičov s modrými očami nemajú ako byť tak hnedé oči.
Mimo jeho majú ešte dcéru - ona má svetle oči po nich..

Prosím vás, je toto vôbec reálne ?

felycity
29. sep 2022

ups podľa tejto tabulky by som nemala byť dieťa svojich rodičov, ešteže mám materské znamienko na tom istom mieste ako otec... výpočet farby očí je zložitejší a zarátaváju sa tm aj starí rodičia, pamätam si ako sme to pracne biologii rátalie nebolo to také jednoduché 🙂

cicuca
29. sep 2022

Je, mám tak dcérku. Ja tmavohnedé oči, jej biologický otec tiež tak a dcéra má zeleno - divo - modré oči s tmavomodro oramovanou duhovkou

ailiba
29. sep 2022

@januska12323 v zasade je to tak, ale nemusi... Ja mam hnede, manzel modre a obaja synovia maju modre.

adka176
29. sep 2022

Nie je to možné ak obaja sú skutočne modrookí....len či si si istá či to nie sú obidvaja s podielom zelenej....

Inak mu o tom nehovor...

negymama
29. sep 2022

je x deti mimo vyzoru rodicov. Moji svagrovci su obaja tmavi, tmave skoro cierne vlasy, tmavohnede oci, syn je ako oni, dceru maju platinovu blondinu s modrymi ocami, slecna je uz skoro dospela a vlasy jej nestmavli. Bezne sa ich ludia pytali, ci aj to dieta je ich.

adka176
29. sep 2022

Ale vidím, že mnohé tu nečítate.... opačne to je možné...dvaja hnedookí môžu mať modroké deti....ale dvaja modrookí v žiadnom prípade.....genetika 9.ročník ZŠ

tykat
29. sep 2022

Nie, modrooki len modre.

21anjelik19
29. sep 2022

Moji rodičia sú obaja zelenookí.....dvaja surodenci maju zelene, sestra dalsia ma hnede oči a ja mam modre 😊
A to iste s vlasmi ...ja a manzel máme tmave vlasy a dcéru mame modrooku blondinu ..(oci mame obaja modre tak to sedi) ale vlasu nie 😅

palomka
29. sep 2022

Nechcem sa nikoho dotknúť ale stretávam v predajni veľa romov a ich deti majú krásne modré oči a rodičia tmavo hnede. Takže si myslím, že je to reálne ☺️

adka176
29. sep 2022

@palomka takto áno dvaja hnedookí áno môžu mať modrooké .....ale modrookí hnedooké NIKDY

ailiba
29. sep 2022

@adka176 ja to viem tiez tak.... Alela, pre farbu oci sa bezne pouziva ako jednoduchy priklad ako funguje genetika. Dvaja hnedooky mozu mat svetlooke dieta, ale naopak nie. Tak ako krvna skupina... Ostatne veci, ako farba vlasov, vyska su uplne ine.

ckocka
29. sep 2022

@adka176 Keby si ty čítala tak zistíš že to už je prekonané.

rebellefleur
29. sep 2022

Moji rodicia obaja tmavohnedé oci, ja mam modré..

hradnapani
29. sep 2022

uz sa to tu tiez niekto pytal a dostal odpoved od geneticky :D vraj, ano, da sa to https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

elizabet173
29. sep 2022

@adka176 môžu mať aj rodičia obaja s modrými očami dieťa hnedooké, tiež sme sa kedysi učili, že to neexistuje, ale opak je pravdou

nikha2809
29. sep 2022

@h2 Ťa tabuľka očividne nesedí, ja mám zelené, dcérin otec modré a dcéra tmavohnede

palomka
29. sep 2022

@adka176 no ja mam zelené a manžel modré. Moji rodičia tiež zelené a modré, mužovi modré a moje deti - dcéra modré a syn má zelene také, že idú do hnedej farby. Keď bol malý mal modré a neskôr sa mu začal na jednom oku robiť taky hnedý pasik, rozširoval sa... Farba sa zmenila na zelenú v kombinácii s hnedou pri okrajoch. a ten pasik ostal hnedý. Oči sú vyšetrene a v poriadku. Jedno oko je tmavšie. Keď bude mať manželku s modrými alebo zelenými očami, myslím, že kľudne sa im môže narodiť dieťa s hnedými očami. 🤷‍♀️

hradnapani
29. sep 2022

"Keďže je tam veľa interakcii génov, to môže spôsobiť, že napríklad u jedného rodiča sú modré oči z dôvodu, že on síce má hnedý gén ale je v ňom "preklep" a preto sa nevytvorí dostatočné množstvo melanínu, avšak pri delení pohlavných buniek (vajíčko alebo spermia) sa môže tento preklep opraviť a dieťa následne zdedí hnedý gén schopný tvoriť dostatočné množstvo melanínu alebo napríklad nezdedí iný gén, ktorý ovplyvňuje tiež vylučovanie melanínu v oku, avšak u rodiča je prítomný a potláča toto vylučovanie, táto druhá varianta je častejšia."
to je z odpovede geneticky, co som dala link vyssie 🙂

kirakira
29. sep 2022

moc to nerieš asi nechceš rozvratit vztahy v rodine

maisynka
29. sep 2022

🤣🤣🤣🤣🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

adka176
Autor odpoveď zmazal
viky_21
29. sep 2022

Ja mam hnede aj manzel ma hnede a nas syn 11m ma zatial modre. Ja si myslim, ze ich zdedil po prababke

adka176
Autor odpoveď zmazal
ckocka
29. sep 2022

@adka176 Doplnené práveže boli
Genetické určení a dědičnost barvy očí je značně komplikovaná. Dříve se věřilo, že barva duhovky se dědí podle základních mendelovských pravidel, kdy hnědá má kompletní dominanci nad modrou barvou. Dnes se však již ví, že jde o polygenní znak, na jehož vzniku se podílí až 15 genů. Za nejvýznamnější z nich se považují geny OCA2 a HERC2[6]. Přestože genetika barvy očí je tak komplexní, že u rodičů a dětí se může vyskytnout v podstatě jakákoliv kombinace barev[7][8], většinu výsledných barev duhovky můžeme vysvětlit polymorfismy na těchto dvou genech.[9]
https://cs.wikipedia.org/wiki/Barva_očí

veronikaa1998
29. sep 2022

Moji rodičia majú hnedé oči a ja mám modré. Môj dedko mal modré oči. 🙂

mironka
29. sep 2022

@mamula20 aj moj muz ma svetle hnede,ja zelene...vsetky nase 4 deti maju uuuplne tmavohnede az cierne oci...z nich 3 deti su blond....

nevenka
29. sep 2022

@h2 moj manzel ma hnede oci, ja take sedomodrozelene, ci aka je to farba. A prve dieta oci niekolko rokov nebesky modre a teraz bude mat 9 rokov a ma ich uplne do zelena s takymi hnedymi skvrkami. Druhe dieta uplne jasno modre oci. Az tretie dieta ma mega tmavo hnede ocka, som celkom zvedava na to stvrte...😅

nevenka
29. sep 2022

@mironka zaujimave to mate a ostatni clenovia rodiny? Lebo co pozeram, tak u nas su caste take sedomodrozelene, hnede oci ma moja starka, mamina ma zelenkavosede s takymi hnedymi skvrnkami, take ma aj nas najstarsi syn, jej rodicia mali cisyo modre, ocino ma zelene oci a jeho otec - to si uz nepamatam ani ☹. Starka este zije, ona ma takr svetlo hnede.
Manzel tmavo hnede oci a jeho mamina modre, aj jej rodicia mali modre. Iba svokor ma hnede. No a nase deti teda tie silnejsie hnedooke geny akosi nepodedili, iba jedno ma hnede oci, su zatial traja a na stvrte som zvedava, ake bude mat ocka 🙂. Ono sa to namixuje asi veeeelmi nahodne 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená