icon

Modrookí rodičia - hnedooké dieťa

29. sep 2022

Ľudia jediná otázka.
Práve som si uvedomila že moj priateľ ma hnedé oči - hnedé tak veľmi, že mu zrenice nevidno.
Jeho rodičia, obaja svetlomodrá.

Z biológie si pamätám že z rodičov s modrými očami nemajú ako byť tak hnedé oči.
Mimo jeho majú ešte dcéru - ona má svetle oči po nich..

Prosím vás, je toto vôbec reálne ?

Strana
z3
mamula20
Odpoveď bola odstránená
maryetta
29. sep 2022

Moja mama modre. Otec hnede. Tri deti mame hnede oci.
Ja teda hnede. Muz take/sivo-modro-zelene/
A prvy syn ma hnede po mne.
A dve deti maju krasne modrucke oci. Az sa kazdy cuduje. Take ma moja mama a mala moja babka a prababka.
Po muzovej strane neviem vsetkych predkov kro ake mal ale…
Napr brat ma tiez hnede. Jeho manzelka modre.
Deti? Jedno ma modre a druhe zelene.

lasoli
29. sep 2022

nie,modra s modrou mozu mat len modrooke deti,pripadne zelene ale hnede nie.

silvike
29. sep 2022

@h2 Tak to je zvlastne, lebo podla tej tabulky by ani nas syn nemal mat hnede oci a veru ma. Ja mam modre, manzel zelene.

elizabet173
29. sep 2022

@silvike podľa tej tabuľky to nesedí viacerým, pozri na ten link, ktorý som dala vyššie

marianarem
29. sep 2022

@h2 No ale podla tejto tabulky mam problem aj ja, lebo mam hnede oci a dvoch zelenookych rodicov 🙂 Ze som ich je evidentne 🙂.To nebude uplna pravda. Resp. mozno ta 0 znamena v skutocnosti 0.4%, takze nejaka sanca tam je.

uckova
30. sep 2022

Jasné že je to možné. Nemame len gény rodičov ale aj prarodicov, ..... My sme s manzelom hnedooky. Obaja. Máme 3 deti. Prvé má sivo modré ( jeden dedo mal) už sa mu menia trošku ale tak ma 12 rokov uvidíme aké bude mať neskôr. Druhý syn má zelené ( po mojom otcovi ) a tretí syn má hnedé konečne po nás 😂🙈 sme sa smiali že budeme robiť deti kým nebude hnedooke 😂😂🙈

uckova
30. sep 2022

Tabuľky nepustia. Určite percento tam je, aj keby boli modrooký do neviem ktorej generácie, hnedá resp tmavšia môže zvíťaziť.

drimonna
30. sep 2022

Ja ani neviem akej presne farby mám oči. 😅 Sú také zeleno-sivo-oranžovo-hnedé... 😃

kvetinka75
30. sep 2022

@h2 tabuľky sú jedna vec ale príroda a gény celého rodu druhá vec. Ja som sa už presvedčila, že nič nie je nemožné

kvetinka75
30. sep 2022

ja som mala kedysi zelené, teraz mám také sivo modré. Moja dcéra má dvojfarebné - sivomodré s hnedým kúskom 😉. Po kom má tú hnedú časť, keď u nás v rodine ani v mužovej hnedé oči nikto nemá

kamatopo
30. sep 2022

A neskúsis sa opýtať svokry😂😂😂🤭

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mamkalentedkova
30. sep 2022

@elzu my sme sa na biológii učili presne tu tabuľku,čo tu baby zverejnili a tiež sme sa učili ,že dvaja modrooki nikdy nebudú mať dieťa s hnedými očami ..ale áno..gény sa dedia niekoľko generácií dozadu .
Ale.zjavne to nebude úplne pravda ,keď je tu toľko ľudí ,čo túto teóriu vyvracajú na vlastných príkladoch .

elzu
30. sep 2022

@mamkalentedkova my jsme se dedicnost barvy oci ucili (jsem rocnik *86) uz s aktulanimi vedeckymi poznatky- jako jeden z nejznamejsich prikladu polygenni dedicnosti.

mamkalentedkova
30. sep 2022

@elzu ja som ročník 89 a učili sme sa to po starom .Ale je to snáď úplne jedno.Vserky.moje deti sú úplne jedinečné ,každé iné a také aké sú ich ľúbim,či už.majumoci hnedé ,alebo modré

Strana
z3