Môj príbeh: 18 zubov vytrhaných na posedenie😃 a riešenie pre mňa ?
Zdravím, keďže mam panicku hrozu zo Zubára ktora mi vznikla pred 6 rokmi keď mi zubár ťahal zo zuba nerv vtedy som pocitil taku bolest ,že som vyskočil na kresle a zubarova poznamka ,že to kreslo stoji 10 tisic euro ak ho polamem (ma zničila) tymto aj pozdravujem doktora J.S . konkretnejšie menovať nebudem :D Od vtedy som dostal fobiu zo zubarov a od vtedy som u zubára nebol vdaka čomu sa mi samozrejme pokazili zuby, Extrahovali sa postupne až som došiel na číslo 23 zubov. minuly rok v máji mi v Košiciach vybrali 5 Zubov a pred pár dňami sa zasa začali ozyvat velke bolesti ďalšieho zuba. Mal som 18 zubov v ustach z toho bolo 15 na Vrtanie a ošetrovanie , 1 na extrakciu a 2 boli zdrave. Čo som ja včera urobil bolo to ,že som zavolal na tu istu kliniku (Demident) čo minuly rok a povedal že chcem všetke zuby von :D a či je to možné napr na 2 sedenia.Tak mi začala počitat sumu 18 zubov x 120e podla ich cennika, na to som sa spytal či je normalna a že viac ako 1000e im za extrakciu 18 zubov nedam tak mi povedala ,že sa spyta doktora.. O par minut mi zavolala sestrička naspat ,že sa to bude dať urobiť na jedno sedenie a suhlasil doktor ,že to bude za 1000e. Tak som tam šiel prv ma presviedčali ,že to je škoda ,že sa daju prakticky všetke zuby zachranit, vyčist kanaliky vybrusit urobit korunky mostiky a budem mat usmev ako z hollywoodu cena 11.000 euro. Taketo dačo by som v živote neprežil, tolko vrtania a tahania nervov a neviem čoho viem ,že je možnost aj v celkovej anesteze ale aj tej anestezy sa bojim a cenovo by to bolo verim ešte daleko vyššie. Preto som sa rozhodol pre radikalne riešenie a nedal sa presvedčit, dali mi do ust asi 12 vpichov na cele usta a išlo sa na vec. 18 zubov mi tahal CCA 100 minut. niektore šli aj behom minuty ine boli problematickejšie zlomili sa a podobne, najhoršie šiel očny zub cca 15 minut šperhakovania + keď vzal vrtačku do ruky som sa ho pytal či to s nou ide za inym pacientom no povedal ,že nie ,že to mi musi navrtat do zubu aby bola lepšia manipulacia a mohol ho vybrat, tak minutu ma musel presviedčat krv už vytekala ako zo svini keĎže cca 15 zubov už bolo von :D ale nakoniec som sa podvolil, povedal som si , posledny krat v živote vrtačka v mojich ustach OK uži si to :D Po tomto trhani som to odšoferoval domov 150km dal som si analgetika a vyspal sa uplne vpohode (prekvapivo) Dnes citim bolesti ale ihned ako si dam liek proti bolesti necitim nič. Ok prejdem k pointe, Je tu niekto kto ma vyberacie protezy v ustach ? hore aj dole ? ako ste s nimi spokojný ? premyšlam aj nad implantatmi 4 hore a 4 dole a na to proteza. No tento rok asi budeme kupovat barak a tak nechcem rozhajdakat peniaze na zuby, čiže momentalne jedine tu vyberaciu protezu. Ake mate s nou skusenosti ? lebo viem ,že sto ludi sto skusenosti, niekto je velmi spokojny niekto nie. Rád by som prečital neake osobne názory a skusenosti na to. Vďaka a sorry ak som v niektorych pasažiach mal Divny slovosled, písal som ako ma napadlo a nechcelo sa mi to už čitať po sebe zasa a opravovať. Dovidenia a vdaka za odpovede :D
Ako ja netuším o čo tu ide..... 1.) Napísal svoj príbeh - svoju skúsenosť 2. ) Chcel len poradiť,či má niekto takúto protézu- čiže nejaké skúsenosti 3.) Neviem o tom, žeby muži mali zákaz sa registrovať na túto stránku ....chcel len recenziu a dočkal sa tak maximálne útoku na jeho osobu....... Chápem ľudí,čo fakt majú panický strach zo zubárov ...veľkú rolu tu zohraje genetika a nie len nepostačujúca hygiena... Svokra má protézu od 30 a žije s ňou už 40 rokov...ak nemáš financie aj to je riešenie všetko je o zvyku ( samozrejme vlastnej zuby nič nenahradí ) otec si dával robiť teraz ,že zvrchu mu nasadila do kostí na ďasná akoby plech a zuby si na to zacvakne ,čiže to nieje ako klasická protéza, nakoľko tá mu stále vypadávala...no vyšli ho to 4000 eur
Ja si myslím, že nie je problém vytrhať toľko zubov naraz, aj keď by sa to nemalo. Náš zákazník, náš pán a treba zarobiť, nie? Tak im je to jedno, za peniaze všetko. Keď chce vytrhať, tak vytrhajú.
No nenapíšem co si o tom myslím.. Celý postup divný, no ale ak predsa .. Bez rozmyslu si dat vytrhat zuby, dúfam ze máš aspoň 50+ rokov... Lepsie by bolo pár ich opraviť ak nie všetky a až potom r iesit náhradu... Jasne návrat nové zuby je lahôdka bezbolestná. A výmen zubára, mňa by moja zubarka takto nedokatovala, n e poznám zubára co by sa na toto dal. Btw 1000 eur za zuby som nedala za celý život ani s dentslnou hygienou 🤦♀️ možno asi s kefkami😁
@irusa ak máš paničky strach zo zubára sadnes do kresla a necháš si vytrhnúť všetky zuby? A ideš ďalej? Lebo moja sestra fakt nezvláda zubárov, chodí tam s doprovodom x plysakom a celú cestu je jej zle 😂 a zub jej robia po jednom--dvoch lebo nezvládla by viac.... Mala všetky zuby hádam pokazené 🤦♀️ ako nespochybňujem príbeh, ale je zo zvláštne..
@simca06022011 napísal svoj príbeh....kto verí -tak verí,kto nie - tak nie...no on sa pýta na skúsenosti s protézou ...no nejak sa odpovedí nedočkal.....ale sú tu témy ohľadom skúsenosti s protézou,tak snáď mu to pomôže
"Pri preparáciách pre výplne a korunky sa podľa rozsahu a trvania ošetrenia aplikuje 0,5 - 2 ml/1 zub. Celková dávka na 1 ošetrenie nemá presiahnuť 7 mg artikaínu/kg telesnej hmotnosti pacienta, t. j. 6 - 7 ampúl pre dospelého človeka."
https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/suprac...
Len toľko k tej anestéze, čo píšeš že si dostal 12.. ak si to fakt dostal take dávky, viac by ma trápilo predávkovanie ako protéza..
a nesmut, že ti tu píšu ženy z koníka bez skúseností s protézou, aspoň budeš mať tému stále živú a možno si to niekto s protézou prečíta a poradí.. 😉
jana vďaka za medicinsku prednašku, len už si asi piata ktorá nečita s porozumenim 🙂 každy si prekrutil z vas podla seba niečo a vzal to podla seba :D ja som písal 12 vpichov, a samozrejme nedaval celu jednu ampulku na jeden vpich ale jedna ampulka šla možno na 3 miesta a použil cca 4 ampul na rozbeh a potom ešte 1 na doumrtvenie lebo niektore zuby mi neumrtvilo, tak to ešte dopichaval. No možem to doplnit o vec čo sa počas toho stala, ked mi daval tu piatu ampulu hore na očny zub tak zašiel ihlou tak hlboko asi až do nosohrtanu lebo ta injekcia mi stiekla do hrdla a skoro som sa zadusil , čiže nešla do tkaniva ale tiekla rovno do hrdla :D .. Irusa dik za link , pozriem sa na to
inak mam 28 rokov dúfam až teraz budete z toho pobúrene ,že taky mlady a bez zubov aku sprostosť urobil nema rozum atď :D Irusa ten link som už čital .. No dúfam ešte niekto napiše neake skusenosti , poprípade ak mate niekoho doma s takou protezou tak možte aj cudzu skusenost.. dik
@panpravdovravny mňa tvoja téma zaujala, lebo mám partnera, ktorý má silnú paradentozu a o zuby prichádza postupne. Za tri roky co spolu žijeme prišiel o niekoľko zubov, asi 7, väčšinu si vytrhol sám, lebo veľmi boleli. Neverila som vlastným očiam, zub zdravý, koreň pokazený, je to hrozné na toto sa pozerať, veľmi tým trpí. Tiež zvažuje protézy. Tak ak budeš mat s tou protezou skúsenosť, daj vedieť.
@panpravdovravny nechapem logiku tvojho konania 🤣 akoze dat si pichnut injekciu a vytrhnut zub to ano ale dat si pichnut injekciu a vyvrtat alebo vycistit kanaliky to nie 🤷🏼♀️ nepoznam nikoho kto by si nejako protezu vychvaloval..stari rodicia nosia z nutnosti jeden ani nenosi lebo si na to nevie zvyknut
@w123 Nechapeš lebo nemaš dostatočne vysoky Emočny quocient a dost veľa z vás ho tu nema čo som si všimol , bohužial no :D Ak nevieš pochopit panickemu strachu z vrtačky a toho aky som mal zažitok ktory som opisoval v uvodnom texte , tak čo sa ti tu budem viac rozpisovať. Vrtanie je pre mna 100x horšie ako extrakcia to je cele. Písal som to už viac krat
@panpravdovravny to nebolo utocenie na tvoju osobu neber to v zlom, len som vyjadrila svoj nazor, pochopenie pre to z casti mam, ale aj s panickym strachom sa da pracovat a bolo to unahlene..a ako si sam povedal niekto ma s protezou pozitivne skusenosti niekto negativne uvidis sam, mozno budes spokojny drzim palce
@w123 pohoda nevadi. Mohol som to napísať aj inak, ale myslím si ,že v tom čo som už popísal sa tá logika da vynajst🙂 Prečo som to takto urobil. Keby som chcel isť do vrtania musel by som v celkovej anesteze, brusenie zubov asi tak isto. Kto ten pocit nezažil nepochopi, ja mam dost vysoky prah bolesti , povedal by som až fakt vysoky. A to čo som vtedy na tom kresle počas vyberania nervu zo zuba v 2014 roku zažil bola trauma. A teraz som si mal dat robit kanaliky a tahat nervy na 16ich alebo 17ich zuboch. Tak vdaka za podporu
11mirka22 : jasne ,možem dat vediet ako to dopadlo s tou nahradou. Ale určite je to lepšia volba ako trpiet ako ti trpi partner a nejde len o bolest ale aj cele telo a ak aj ma neake kazy prechadzaju bakterie do tela + škodi to dost na srdce. čiže radšej s umelymi menej funkčnymi zubami ale zdravymi ustami, ako to nechavať preťahovať ked možno tiež nema psychiku na zachranu tych zubov. Alebo možno sa už ani nedaju zachraňovat ked to je tá paradentoza.
Nech sa neboji 🙂 kolko ma ešte zubov ?
@panpravdovravny Nepremyslal si nad keramickými náhradami, ktoré sa nastreluju do ďasien?
Asi je to dosť drahé, ale na druhu stranu by si nemal problémy s vyberaním protézy (lebo by si to mal ako vlastne zuby). ☺
Ahoj, ja som už zuby svoje aj dcerkine dala okolo 8000, ale Radim ti dobre, daj si implantáty, pretože, snimacie protézy ťa budú obťažovať a stále niekde tlačiť a tiež nie sú zadarmo. Navyše to najdôležitejšie, ak nebudeš zaťažovať kosti, budú sa ti postupne zmenšovať,spomen si ako vyzerali niekedy starí ľudia, akoby nemali čeľuste alebo tak vyzerajú mnohí bezdomovci. Implantáty nahradia zubné korene a dajú sa na nich pripevniť zuby, ani nebudeš vedieť,že nie sú tvoje.Dom nedom zuby potrebuješ,nevyberaj riešenie podľa lacnej ceny, nie si taký bohatý (nikto),aby si si kupoval lacné veci a strata kosti je horšia ako strata zubov. Môžeš to i splácať.Ries to teraz, lebo ešte máš zrejme nedávno po vytrhnutie a kosti sú ok. Jeden implantát ca. 1500 eur aj s korunkou, v Breclavi sú dobrí lekári a nie sú predrazeni. Mnohí tu len mudruju a krútia hlavou,nevšímaj si to,ale ver mi,o proteze vôbec nepremyslaj,nebudeš ju chcieť nosiť,je s tým viac roboty a starosti ako s vlastnými zubami.
Ja som platila za strojčeky, ale na zuboch veľmi neušetríte,nech si vyberieš akékoľvek riešenie. Ide o to, čo za tie peniaze dostaneš,často človek zvolí najprv lacnejší variant a potom zaplatí ešte raz ten drahší,lebo nebol s prvým spokojný.
A vlastne ešte niečo, nosím už vyše 2 rokov strojček invisalign, a už sa tak teším,až nebudem mať v puse žiadne plasty, stále ma bolí jazyk,lebo ma to niekde vecne odiera a po jedle mám na zuboch kopec zbytkov, zuby budeš musieť po každom jedle vypláchnut... Mamina má dolu malú protézu (nie na všetky zuby,len zadné) a na horne stolicky si dala urobiť implantáty a nedá sa to porovnať. 2 implantáty aj s korunkou ju v Breclavi vyšli tuším 2000 eur. Držím ti palce,mysli aj na svoju čeľusť,nielen na to,aby si mal nejaké zuby ;)
Boze,chudak..teda,si si prežil.... na tvojom mieste by som som vyskúšala najskor tie protézy,aj ked urcite ani tie nie su zadarmo a casom uvidis....drzim palce,aby si to doriešili a bol hlavne spokojny a zdravy 🙂
@simca06022011 ved bez rozmyslu to praveze neurobil,zle si citala
A si mladý, 28 rokov, musíš nejak vyzerať,nebudeš predsa vyzerať ako bezdak, nefajcis,nepijes a ešte si zarobis,život máš pred sebou.Ja mám 39 a som rada,že som do toho sla. Uvedomila som si,že tie pokazené zuby vlastne majú na svedomí rodičia, všetky 6-kg stoličky mám plombovane od detstva a 1 išla von v 15-ich,zastavil sa vývoj kosti, celá jedna strana horného oblúka sa posunula dovnútra a zadná sedmička sa zrotovala o 180 stupňov a preto teraz cvakam.Inak mám zuby ozaj krásne a roky bez kazov. Dcérka má 8 rokov, ani jeden kaz,medzi hornymi jednotkami jej vyrástol trvalý zub navyše (mesiodens) a ten museli ťahať,keď mala 6 rokov,podotýkam trvalý zub a kvôli tomu nosila strojček,presne zuby mala zrotovana,ten mesiodens ich vytlačil zo správnej polohy,nevedela sa ani do jablka zahryznúť,strojček nosila 3 mesiace a je už fešanda,mala fixný a teraz už nosí len nočný. Stalo to peniaze,ale čo narobia,niekde pustia,niekde usetris,ale rozhoduj sa rozumne s ohľadom na výhody a nevýhody.Su tu témy o snimacich protezach a veľa ľudí tiež píše,ako si nevedia zvyknúť.Ak sa nebudeš poriadne o protézu starať,bude ti z pusy veľmi zapachat.
@luciade vies co, za to moze vtedajsia “osveta” typu “ved mliecne aj tak vypadnu, naco cistit”. to, ze prve trvale zuby vyrastu prave 6 snad rodicia ani nevedeli a tak aj ja mam prave tie chudatka v najhorsom stave. mam rovnaky nazor - vlastne su vlastne a nemrzi ma dat za zuby a napr.na obleceni trochu usetrit
@tana85 Presne to som myslela ;) Nebola ta osveta a dodnes si ešte pamätám ako sme ako prváci na zakladke vyfasovali od doktorky fluoridove tabletky a cestou domov sme ich cele zjedli ... Také malé biele guličky s čudnou chuťou, ani sa lekárka neunuvala oboznámiť rodičov,dala to priamo nám malým deťom do rúk ... Dnes sú preventívny a osveta a veru aj mňa prekvapilo ako rýchlo tie 6-ky vylezú deťom.
Príde mi to ako úplný vymysel, nijaký zubár nevytiahne 18 zubov naraz, úplná blbosť 🙂🙂 možno ešte v celkovej narkóze, keď okamžite pália cievky, aby nekrvacali, ale nie ambulantne za hodinu a pol. Keď autor sa bojí vŕtania, tak ťahanie mu už nevadilo? Po 18 zuboch ešte sam šoféruje 150 km? Celý výmysel, neverím ani slovu

@panpravdovravny chod o*ebavat niekoho ineho