icon

Montessori doma. Vaše názory, postrehy a skúsenosti

johanka.
4. mar 2011

Je tu síce na koníkovi zopár tém venujúcim sa montessori pedagogike, ale všetky len v zmysle, že či dať dieťa do montessori škôlky / školy. No montessori zďaleka nie je len o tomto. Dieťa môžme uviesť do montessori sveta aj doma ponúknutím vhodných aktivít a vytvorením vhodného prostredia. Tak sa s montessori možu deti stretnúť aj vtedy, keď rodičia nemajú možnosť dať dieťa do takéhoto špeciálneho zariadenia. Navyše výchovu v duchu montessori môžme aplikovať prakticky od narodenia, netreba čakať, kým dieťa dáme do školky (ak si to teda vôbec môžme dovoliť). A tak by som bola rada, keby sme sa tu stretli mamičky, ktorých tento štýl prístupu k deťom chytil za srdce a radi by sa podelili o myšlienky, postrehy, názory a skúsenosti, ako sa im podarilo aplikovať montessori doma.

mamusia
22. nov 2011

@hexi a ako jej ide montessori v tomto veku?Moja sa rychlo vsetkym znudi,tak na 10 min 😒 ale my sme len teraz zacali asi pred mesiacom,tak asi preto,ze este nie je nato zvyknuta 😅

hexi
22. nov 2011

@mamusia ahoj, no ako kedy ju to bavi, musi mat naladu tiez, ale rada robi s plastelinou, ale navlieka na snurku goralky, nastihane slamky, cestoviny, pecieme a ona vykrajuje, fazula a strukoviny ju nebavili s toho mi spravila strasny bordel, no a tvoja malinka este asi nechape co asi by si od nej chdela alebo sama sa tak nevie do toho angazovat to je tazko , precitala si si o montessori stranku?

mamusia
22. nov 2011

@hexi hej,mam to nastudovane,ze byvaju citlive obdobia,ktore treba podporovat,tak nasa ma uz dlho citlive,ze opakuje s babikou po maminke,co robi s mladsou a najradsej ju oblieka do jej veci 😀 mala obdobie,ze seba stale obliekala,no teraz babiku.Tu plastelinu chcem vyskusat aj ja - strihat najma hadikov,ze tym by sa malo zacinat.

hexi
22. nov 2011

to je jedno stihanie hadikov, papiera a robit z toho vytvory , lepit na vykres, vyfarbit, listy zbierat vonku, zalude, gastany, kamienky, je toho dost, my uz sme v obdobi, ze sa straaaaaaasne pyta a vsetko ju zaujima, ju moc hracky nebavia, seem tam babika, ale miluje puzzle skladat

mamusia
22. nov 2011

@hexi to je super,som citala,ze hadici z plateliny sa najlahsie strihaju,papier,ze az uplne nakonci,najprv sa musi noznicky naucit otvarat 😅 ja by som tiez bola rada,keby uz ju vsetko viac zaujima,tak ale hadamja k tomu prideme 🙂 Ty budes mat tazky vyber na Vianoce potom 😀 nasa dostane puzzle,tak som zvedava,ze ci ju to zaujme.

hexi
22. nov 2011

@mamusia ja uz mam pre nu nakupene, knizky , didakticke kocky, kolobezku a este mnoho , no ale teraz este aj frcime na dvd, takze montessori davam vtedy uz ked moc pozera tv a nehra sa

maximma
23. nov 2011

@hexi je naozaj dobra. Ja si teraz idem robit kurz Montessori, uz sa moc tesim. Zaujal ma aj waldorf, bola som na dvoch prednaskach a chystam sa este na dve. Je to tiez super. Ja som si z kazdeho vybrala nieco 🙂

hexi
23. nov 2011

@maximma a co je to valdorf? to pocujem prvy krat

maximma
23. nov 2011

nieco o waldorfskej pedagogike http://www.iwaldorf.sk/ no ja by som to s montessori neporovnavala, len som si z kazdeho vybrala svoje. Montessori je mi bližšie 🙂

dudri
23. nov 2011

Ake cinnosti vhodne pre rocne dieta? aj 1 a pol rocne i druhe rocne?
vdaka

doty1
26. nov 2011

ahojte maminky, my sme začali s montessori len nedávno, keď som absolvovala prvý stupeň - praktický život. U nás je to hrôza ☹ všetko je zaujímavé len 1 krát a na max. 1 minútu. Napríklad dnes si doniesla farby a po prvom ťahu mi povedala, že už sa s tým nebudeme hrať. Potom nasledovalo sypanie cez lievik - po dvoch lyžičkách bolo hre koniec, a tak je to skoro so všetkým - okrem lega, to je na cca 10 minút, a samozrejme tv - to keby som dovolila, tak hádam aj hodina. Máte niektorá aj takéto horšie skúsenosti? 🙂

tara2
26. nov 2011

@doty1 - ja sa tiez snazim maleho zamestnavat podla montessori a tak viac ho to zacalo bavit az teraz...takze nezufaj, ono to pride 😉

hexi
29. nov 2011

@doty1 ono nie kazde dieta hned zaujme montessori, treba dietatu nechat slobodnu volbu hrania, ty jej len predloz s cim by sa mohla hrat a nechaj to na nej, pozri si film o marri montessori a tam tiez deti necha nech sa rozhodnu sami s cim a ako sa budu hrat, co stym predmetom urobia, ako sa s nim pohraju, len lievik ako si pisala sa da pouzit na presypanie, liatie vody do pohara, ako trubka , ako klobuk na hlavu, ako dalekohlad a dieta na to pride same a vytvori si svoj svet montessori, ja malu nenutim ked sa zahra s niecim 5 minut tak ona si najde inu cinnost pri ktorej je hodinu, takisto ju za chvilku bavila plastelina, zachvilu fukacie fixky, malovanie, tvorenie niecoho to vsetko pride postupne s vekom, aj my ficime aj na dvd a telke, ono je kazde dieta ine a inak sa rozvija a vyvija

doty1
29. nov 2011

@hexi ja ju práveže nechávam, myslím, že som vcelku pochopila hlavný princíp, aspoň teda dúfam 🙂 Mňa len zarazilo, že žiadna z aktivít - hračiek - , ktoré som dala na police ju nezaujala, resp. ako som už písala, zaujala na jeden krát a na max.1 minútu. Voda, sypanie, lievik, kadejaké potraviny (to ešte tak skúsiť, či sa to dá zjesť), kamienky, sviečky, nádobky...nič. Keď jej napríklad chcem ukázať čo sa čím dá robiť, tak ani nie je ochotná pozerať sa čo robím, hneď mi signalizuje nezáujem - to sa mi zdá zvláštne. No uvidím, v januári idem na druhý stupeň, budem zas o niečo múdrejšia.

mamusia
29. nov 2011

@doty1 my to mame podobne,ale trosku dlhsie,10 minut sa tak pohra,ked maluje,tak rozmaze farbu a uz krici,ze hotov,umyt rucky 😀 najviac ju bavi sa vyzliekat a obliekat a obliekat babiky do mladsej veci.Este ako tak kamienky a fazulky na dlhsie trosku,ale tiez velmi malo.

Inak ma zaujima baby,ze vsetky tie hry,co mate pre deti,tak ich niekde odkladate,ci vyhadzujete?Napr.ja mam na vsetko misky,naberacky,fazulky,kamienky,cestoviny.....a vsetko to mam odlozene na posteli,tak je tam tak vela hraburd a neviem,ze ci to mam vyhadzovat(ako napr.ked som potrhala papiere do guliek,aby sa s nimi hrala),alebo to odkladat,ze mozno sa s tym bude este hrat?Bo fakt ot robi taky bordel,jak slak 😀

maruska78
7. dec 2011

@doty1 ahoj...len tak bruzdim na stranke montessori - celkom ma zaujala metoda kedze som tiez ucitelka.Tvoj prispevok ma zaujal...a hlavne ta telka. Ja mna 2 deti a ked chcem nieco doma stihnut - navarit, tak zial musim sa uchylit k TV... a bohuzial niekedy je to aj 1h...no co je pozitivne na tv ze sa mala uci francuzsky, pustam jej francuzke pesnicky, rozpravky a mozem povedat ze ma 2 a3/4 roka a ide jej to paradne. Ked nepozera TV tak sa hra sama - pouziva oba jazyky a hrava sa casto na to co videla v TV...a kombienuje rozpravky medzi sebou...v daciku predavaju skvele spolocenske hry doporucujem - nemusis vyrabat : volaju sa napr: Farma, potraviny, hygiena, odbornici, matematika...neviem ci je to podla montessori metody ale je to triedenie a priradovanie...jedna hra stoji max.4 eur. Mala ich ma vsetky, a hravame sa zatial len farmu...velmi ju to bavi. Doporucujem. V nomilande som kupila akcia/reakcia a opozita...za par susnov...mala to uz sama perfektne sklada ...niekedy vie veci lepsie ako ja 🙂 . Ale co sa tyka motoriky ...hm...sme dost pozadu. Nuz kazde dieta vynika v niecom ale na koniec to vsetko dobehnu. Nasa zacala rozpravat velmi velmi skoro...aj s franinou som zacala velmi skoro. Pre mna su dolezitejsie asi jazyky ako montessori, preto sa teda viac venujem tomu... ale od kedy mame aj maleho tak je toho casu malo...Ale ma dobre zaklady.

doty1
8. dec 2011

@maruska78 maruska, ja mám síce len 1 dieťa, ale s tv je to podobne - východisko z núdze. Takže sa snažím veľa vecí urobiť po nociach 😒 U nás je problém v tom, že malá nie je ochotná sa hrať sama ani minútu 😠 a to nepreháňam. Keď sa napríklad hráme, idem sa napiť, alebo si uvariť kávu a pre ňu je to koniec hry, dokonca často sa stane, že po takejto minútovej pauze už nie je ochotná vrátiť sa k pôvodnej hre. Čo sa týka montessori - zatiaľ začína celkom zvládať poriadok (upratanie si po sebe, umytie stolíku, zeme, koberček na hranie). Všimla som si, že ju nebaví robiť niečo len tak (prelievať si, presýpať, strihať,...), musí to byť reálna, skutočná činnosť. Takže teraz fachčí v kuchyni spolu so mnou (priznám sa,niekedy je to o hubu 🙂 . Momentálne vedie olúpenie mandarínok a práca s vodou (akákoľvek) 🙂 Inak ďakujem za tipy na hry, určite vyskúšame.

maruska78
8. dec 2011

@doty1 ten kobercek v montessori sa mi zda trosku ako u svedkov jehovovych 😀 ....my sme malu ucili sa hrat...naozaj sme si sadli a hrali sa my a ona sa pozerala a teraz sa sam hra , opakuje to co sme ju naucili a uz si pridava. Napr.zobrala som si 2 macikov a 2 detske salky a akoze su jeden u druheho na kavicke...a sa rozpravaju a nalievaju si kavicku aj mliecko...inak robit si poriadok, tak to u nas nehrozi...len ked poviem ze hracky vyhodim...inak je to u nas hotova spust.

doty1
8. dec 2011

@maruska78 😀 ten koberček možno vyzerá nedôveryhodne, ale je to super, teraz už vie, že hračky za koberček nepatria a basta. Predtým som len zháňala hračky po celej miestnosti a stúpala na kocky z lega. Čo sa týka hrania bolo to u nás podobne, tiež sa spolu hrávame, kávičkujeme, varíme, chodíme na návštevu, k lekárovi, k zubárovi, staviame domy, garáže a čo ja viem čo ešte, ona to všetko ovláda, akurát nie je ochotná to občas robiť chvíľu sama 😒

maruska78
10. dec 2011

@doty1 no tak to uz asi potom zavisi od povahy....co sa tyka koberceka 😀 ...alebo zeby moslimovia, nie srandujem...vidis ma to zmysle, nad tym som nerozmyslala, ale neviem si predstavit malu ako by som ju donutila dodrziavat to. Nevies mi poradit kde by som si mohla najst nejake to ctenicko o tej omacke okolo toho? Ja som vobec nevedela ze sa ma hrat na nejakom koberceku 😕 ...o aktivitach som co to citala (tiez som to neprehanala). Aky pristup zvolit a vysvetil 2,5 rocnemu decku ze rozloz kobercek tu sa hraj a ked sa dohras, sup zbalit? Je jasne ze deti v tomto veku zaujima jedna aktivita max.15 min. Cize z toho vypliva ze jedna aktivita povedzme ze s presipani bude trvat 15 min. Po 15 min to vsetko spakujeme a co potom...Toto je o co by ma zaujimalo. Ideme na lego na to bude zasa kobercek inej farby? Aj to by malo v podstate svoju logiku. Ale potom si neviem predstavit nas byt 😀 ... bolo by tam kobercov a kobercekov a uz by sa tam vobec nedalo phnut 😀 😀 ...Takze ak mi vies dat radu ty alebo hoc kto iny ..sem s nou a vopred dakujem!!!!

maruska78
10. dec 2011

@hexi Ahoj hexi, vies poradit kde sa da pozriet/zohnat film o montessori?

mamusia
10. dec 2011

@maruska78 ahoj,kobercek je iba jeden,pred hrou rozlozit,po hre zlozit,ak nasleduje dalsia hra,tak sa necha rozlozeny 😉 Ja velmi odporucam zrkadla,my sme kupili vela zrkadiel a obidvom nasim babam sa velmi pacia 😵 U nas teraz celkom fici vyzliekanie sa a upratanie veci,prezlecenie,oblecenie do pyzamka a aj sa sama umyva,len ponozky si nevie dat este 😀 A zacala aj prelievat vodu celkom dlho,vydrzi sama tak pol hodky uz,co je fakt pokrok 😝

doty1
10. dec 2011

@maruska78 tiež som sa obávala, či to príjme, keď zrazu vytasím koberec a ideme sa hrať na ňom. Keď sme sa išli hrať s legom, tak som jej povedala, že teraz jej ukážem jeden špeciálny koberček pre deti 😀 a ona sa skúsi hrať len na ňom. Prvý deň - homo ignorantus, druhý detto, tretí si to vytiahla sama. Občas sa jej stane, že zabudne, ale stačí už len pripomenúť. No a s tými aktivitami - ja som jej na začiatok ponúkla niekoľko, ktoré som si doniesla z kurzu, ale ako som už písala, úspech sa nedostavil. Tak som teda začala pozorovať, čo ju baví najviac a tomu sa snažím prispôsobiť hry. Takže teraz je to hlavne voda - nebaví ju ale niečo len tak prelievať, tak som zvolila vaňu a tam sa vyhráme s naberačkami, pohármi, balónmi, farebnými kamienkami a kadečím iným. Tiež je to teraz šúpanie-mandarínky, cibuľa,...tak si teraz lámem hlavu, akú aktivitu vymyslieť na "toto téma". Deň je u nás v podstate rovnaký ako bol - hráme sa s tým, na čo má chuť, akurát jej ponúknem niečo v štýle "poď ukážem ti niečo zaujímavé".

maruska78
11. dec 2011

@mamusia aky ma byt velky ten kobercek? my totiz mame v obyvke normal koberec po celej izbe - mame maleho kristofka-plaza/este nelezie a plus na koberci runo obalene v navlecke aby mohli deti vylehovat... tak neva dame este 1 koberec ale z akeho materialu? malej sa to bude pacit, ma rada nove, veci az pokym jej to jej maly brat neznici. co robi tvoja mladsia ked sa hra starsia? neviem si to predstavit s nasim maly....

hexi
11. dec 2011

@maruska78 skus cez youtube, ja som to videla na ct2

hexi
11. dec 2011

baby a com je tema s tym kobercekom, aky kobercek uvedte ma do vasho rozhovoru ak mozem

mamusia
12. dec 2011

@maruska78 my mame tento http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/3005... v montessori sa preferuju prirodne materialy,tak aj kobercek by mal byt a rucne tkany,ako tento. Mladsia uz 4nozkje,tak hned chce starsej pomahat,no to sa neda jej to dovolit este,tak ked presypa,prelieva vodu,maluje....tak to vsetko robi za stolikom a mladsia tam este nedociahne,zatial sa este nestavia na nohy,alebo vacsinou jej davam robit nieco,ked ide mladsia spat.
@hexi kobercek je nato,aby sa dieta naucilo hrat na jednom mieste,rozlozit si to,s cim s achce hrat a potom si to naspat upratat,aby nerohadzovalo hracky po celej izbe/byte,ale aby sa hralo na jednom miesto a ten kobercek,to je len taka "symbolika" toho. A samozrejme po hre zrolkovat kobercek a odlozit na miesto,pred hrou rozlozit.

hexi
12. dec 2011

@mamusia my mame tkany kobercek , vidis super napad, ano lebo ona sa potom hra na posteli manzelskej , ajej by to bolo lepsie na koberceku ktory rozlozime a potom zlozime super. diky

maximma
17. dec 2011

Ahojte, my tiez zhaname rucne tkany kobercek, no zatial, pokial nemame, som mu na zem rozlozila malu deku a tam sa hra. Vysvetlovala som mu, ze sa za deckou uz nehra a celokm to pochopil. Ucime sa vzdy po dohrani s hrackou vratit hracku naspat do domceka (ma policku, kde je 9 otvorenych suflickou a kazda hracka ma svoj suflik) 🙂 Inak, prelieva ostosest. Ma total vodove obdobie. Ja mu obleciem prsiplast a dam mu stolicku ku umyvadlu a prelieva a prelieva a potom to vypije, takze aj pitny rezim ma 😀 potom u na funguje presypanie fazuliek do misiek, dava spajdle do flasiek, ma rad otvaranie a zatvaranie flasiek (som mu odlozila rozne flasticky-z jogutov, malinoviek, masla....), vcera som mu ukazala, ako si ma umyvat topanocky, tak sa hral. Vydrzi celokm dlho, len niekedy musim sediet pri nom, len tisko sediet. A mame aj rozne ine aktivity, inspirujem sa roznymi stránkami.

syringa
21. dec 2011

Som prekvapená že mnohé deti pozerajú televízor. Je to v súlade zo zásadami montessori? Teda ja som mojim chalanom - podotýkam že sú to dvojičky, televízor do 4 rokov vôbec nepustila. Prvýkrát pozerali keď mali 4 roky, a to len krátke 10-15 min. rozprávky. Ja mám skúsenosti že keď sa zapne televízor záujem o iné aktivity je menší. Keď máme obdobie že za celý týždeň televízor nezapneme ani na chvíľu tak majú oveľa väčší záujem o iné činnosti. Mám kamarátku ktorá má 7 ročného syna a doteraz nemajú doma televízor, a ide to aj bez neho, zdá sa.
Ja som doteraz toho veľa neprečítala o momtessori ale tiež som sa im musela venovať a vymýšľať aktivity aby sa celý deň nenudili, napríklad som im dala tri nádoby a povedala nech do jednej prinesú všetko čo nájdu červené, do druhej všetko čo nájdu modré, do tretej všetko zelené. Radi som mnou varili 😀 teda vyťahovali hrnce a nasýpali si tam ovsené vločky a miešali a potom nasýpali do misiek a nakoniec aj zjedli. 🙂