icon

Montessori doma. Vaše názory, postrehy a skúsenosti

johanka.
4. mar 2011

Je tu síce na koníkovi zopár tém venujúcim sa montessori pedagogike, ale všetky len v zmysle, že či dať dieťa do montessori škôlky / školy. No montessori zďaleka nie je len o tomto. Dieťa môžme uviesť do montessori sveta aj doma ponúknutím vhodných aktivít a vytvorením vhodného prostredia. Tak sa s montessori možu deti stretnúť aj vtedy, keď rodičia nemajú možnosť dať dieťa do takéhoto špeciálneho zariadenia. Navyše výchovu v duchu montessori môžme aplikovať prakticky od narodenia, netreba čakať, kým dieťa dáme do školky (ak si to teda vôbec môžme dovoliť). A tak by som bola rada, keby sme sa tu stretli mamičky, ktorých tento štýl prístupu k deťom chytil za srdce a radi by sa podelili o myšlienky, postrehy, názory a skúsenosti, ako sa im podarilo aplikovať montessori doma.

hexi
21. dec 2011

@syringa no ja som bola kedysi zastankyna ze ziadny televizor dietatu, ale neskor ked som ostala sama bez muza som musela k tomu pripustit lebo ked som chcela nieco uvarit alebo urobit mala by mi nedovolila nic spravit, ale postupom casu som videla ze som spravila chybu a teraz je zazrata do dvd rozpravok, rano len otvori oci a mi povie mami pusti mu dvd, ale ked sa jej dostatocne venujem ze nemam nic na praci tak sa dokaze hrat aj pol dna a nechyba jej telka, ja si myslism ze je to tiez proti montessori , ale to je jedina vec pri ktorej dieta dokaze presediet a nechat nas varit 😀

doty1
28. dec 2011

@hexi čo sa týka varenia, tak skús ju zapojiť, podľa mňa sa chytí. Moja je mladšia o 2 týždne od tvojej a je vo svojom, keď môže so mnou robiť čokoľvek. Ja varím cez týždeň veľmi jednoduché jedlá a tak, aby mohla asistovať úplne pri všetkom. Samozrejme, že varenie trvá dlhšie a občas to chce hlboký nádych a výdych 😀 ale u nás je potom pokoj. A týka sa to všetkého - vysávanie, čistenie pece, vyberanie z umývačky....Pred sviatkami so mnou piekla medvedie labky - porozkladala formičky, plnenie ju nebavilo, ale potom vyklápať a obaľovať v cukre. Občas sú dni, keď večer prídem na to, že sa vlastne ani nehrala s hračkami, len sa mi "motala popod nohy" 🙂

hexi
28. dec 2011

@doty1 mas pravdu, ale ja nie som typ cloveka ktory ma velku trpezlivost, mozno by osm jej nieco povolila, ale keby sa mi moc plietla pod nohy tak by som zacala byt nervozna, vysavanie to robi somnou ja ju vysavat nechat,prach este nie, ale podava mi pradlo s pracky a vesiame spolu, no ved teraz tiez dostala tolko hraciek a vobec s tymnehra, len s legom a to je cele, niekedy ma dni ze sa pekne pohra a ine len tv a to ja niekedy nerada robim, ale potom pisti ze chce pozerat telku

doty1
28. dec 2011

@hexi ani ja nie som ukážka trpezlivosti, ale treba sa zaťať 🙂 prach utierať môže - daj jej malú mokrú handričku a nech maká 😉 jasné, že to nebude ideál, ale ona bude mať radosť a ty to potom opravíš keď pôjde spať. Čo sa týka vianočných hračiek, tak našťastie sa ma každý spýtal, takže dostala skoro nič 🙂 a urobila som dobre. U nás stále frčí len plastelína a legové kocky. A ešte knižky. A tv - ak máš pocit, že je toho už veľa, tak by som jednoducho stanovila denný limit a finito. Ale inak ťa úplne chápem, keď je človek na veľa vecí sám, tak občas robí aj horšie rozhodnutia 😒 ale určite to zas také zlé nebude 😉

hexi
29. dec 2011

@doty1 aj my frcime na plasteline a legu a s tym prachom mas pravdu xi , a mu mna to zatatie bude moc velke lebo ja rychlo vybuchnem , obdivujem klludne a trpezlive povahy, no a hracky do jej troch rokov uz ziadna kupa hraciek, u nas zbytocnost, ako bola nadsena pod stromcekom tak teraz to stoji v kute bytu a tv snazim sa jej to uz skresavat 😀 , radsej viacej vonku alebo si skladame puzzle ako tv

syringa
30. dec 2011

@hexi spomenula som si ako som našim chalanom pustila rozprávku omylom po anglicky, to bolo ešte na začiatku keď začali pozerať televízor, a vôbec neprotestovali a pozerali. Viem o ľuďoch čo sa pozeraním kanálov v cudzej reči, naučili cudzí jazyk, pozerám že že máš ešte malé dieťa, tak by sa to dalo pekne využiť, ešte si zvykne a bude jej to aj prospešné. Moji sa tomu už bránia. ☹ ale niekedy im neustúpim a trvám na tom - chcete pozerať tak v origináli - zaberá to len na rozprávky ktoré nevideli a veľmi by chceli, a nesmiem to používať veľmi často 😉

hexi
30. dec 2011

@syringa no neviem ci by mi to teraz uz chcela pozerat v anglictine, radsej ostanem v preklade a anglitctinu necham na skolku xi 😎

samika
6. jan 2012

baby, prosím , kde kúpim vhodný ,,montessori" koberček????? v aký rozmer by mal asi mať???

mamusia
9. jan 2012

@samika rozmer je jedno,my mame z Ikey

hexi
10. jan 2012

@samika to nemusi byt podla mna nejaky pravy montessori kobercek, co mate doma tak tomu daj na hranie 😀

samika
10. jan 2012

@hexi jasné že nie nejaký orig. montess. 😉 len všetky čo som videla sa mi zdali buď malé, veľké, príliš farebné, so strapcami..... 😀 😝 ale konečne som v nedelu kúpila koberček s dobrou veľkosťou.... 😀 už aj poličkovú skrinku máme zmontovanú a včera sme skúsili aj nejaké aktivity na koberčeku. 😉 len môj malý je v poslednom čase strašne ,,zdivočelý", tak na tom musíme popracovať 😝 ale inak sa celkom chytil 😉

@mamusia dik za odpoveď

a vám sa ako darí v praktizovaní mont. doma?

fabienamata
10. jan 2012

Ahojte vsetky zanietene montessori mamky, pridam sa k vam ak mozem.
Nasa mala skolkarka chodi do montess.skolky. Sme nadseni co vsetko tam vyrabaju. U nas doma dost frci teraz oblepeny balon s lepidlom a novinnovym papierom, a potom vyrabame malujeme a co nas napadne...baletku, hrib, je to velmi jednoduche a efektne.Dieta sa pri tom pekne zabavi. Poznate??
S hrackami sa nehra vobec.
Kobercek ,je jedno aky je, ide o princip.

hexi
11. jan 2012

@fabienamata kolko ti ma mala rokov? a nebavia ju hracky?

fabienamata
11. jan 2012

@hexi 4 roky, hracky ju nebavia vobec, v podstate sa dokaze hrat sama len z babikami, aj to tak max.pol hodinku, ale prestane ju to bavit pomerne rychlo. Takze jej vyhovuje skor take co sa vyraba, a nie hotove z obchodu. Absolutne jej to nic nehovori, pritom v obchode chce vsetko a ked to ma doma, konci to vybalenim z krabice.
Vcera sme sa zabavali z plastelinou, ale vyhradne pouzivam taku co sa pripravi doma. Lepsia plastelina - konzistencia, ako takato, neexistuje...Potom sme farbili skrupinky od orechov, pri tom sme sa pohnevali,lebo mi nechcela dat ani trosku zamalovat. Ja to veelmi rada robim. Hocico taketo. 🙂

doty1
11. jan 2012

ahojte maminky, tak som bola minulý týždeň na kurze montessori 2.stupeň a ja osobne som bola nadšená, normálne by som sa vyhrala aj ja sama 🙂 toľko úžasných zábavok. U nás je pokrok v trpezlivosti, nie veľký ale je. Momentálne ideme stále na šúpaní čohokoľvek, najnovšie sú to búrske oriešky 😀 a hádzanie vecí na zem, takže v rámci možností chodíme hádzať konáre a skaly do vody. Plastelína pomaly utícha.

@fabienamata super, že si sa prihlásila, môžeš nám dávať tipy na hry z prvej ruky 😉

hexi
11. jan 2012

@fabienamata a ako robis plastelinu , my sme dostali tu Play - doh a mala sa s tym stale hra, teraz stale malujeme vodovymi farbami, kreslime si , vykreslujeme, vysavame, a hracky sem tam ked ma naladu tak sa vie pekne pohrat 😀

fabienamata
12. jan 2012

@hexi
300ml vody, 1 pol.lyz.oleja, 2 pol.lyz.octu, potravinarska farba, vonna esencia
150g hl.muky, 70g.soli.
Do teflon.hrnca dame suche suroviny a pridame ostatne k tomu. Premiesame a miesame cely cas pokial sa to nezacne tak lepit do seba, 3 az 4 minuty max. potom to das vychadnut, a pocas chladnutia to mozes prehnietit rukou, ako obycajne cesto.A mas plastelinu, lepsiu ako z obchodu,konzistenciou,lebo mne vadilo na tej z obchodu ,ze sa mrvila ked trosku vyschla.Tato je uplne vlacna, aspon mne taka vyhovuje uplne,je sice jednofarebna, ale casom aj ta z obchodu sa pomiesa dokopy.
Inak ta vonna esencia je dobra, lebo na zaciatku plastelinu trosku citit po octe, ale potom uz vyprcha, a je superska.
Tak vela spasu pri vyrabani plast.
Inak som citala prave kolko hraciek je zavadnych ,a stahuju sa z predaju, drviva vacsina je plastovych, v skolke maju vsetky hracky zasadne drevenne, nastastie, i ked sa uz neda mozno nicomu verit.
My sme dnes nastrihali a natrhali vela papieru, chystame sa ho vylisovat, vyrobit taky tvrdy papier, to som nasla na nete, tak uz len cinky musim pohladat ,lebo lis nemame, a ani ho nemienim kupovat, musime byt kreativny a poradit si s tym co mame doma. 😉

hexi
13. jan 2012

@fabienamata waw vy ste fakt aky kreativny , ale to je dobre, tu plastelinu vyskusam, to usetrim kopu penazi, a co sa tyka plastovych hraciek , tak tie nemusim mam normalne na ne alergiu ked ich vidim xi 😀

fabienamata
13. jan 2012

@hexi ja si myslim,ze ked ma dieta vela hraciek, tak je to totalne kontraproduktivne. Ved je toklo "hraciek" vsade okolo. napr. na jesen kopa suchych listov okolo, tak zbierali najskor najvacsie, to boli ako tatinkovia ,potom mensie maminky a nakoniec male listocky babetka, aj sme boli dlho na cerstvom vzduchu, a potom doma sme polozili papier a na ten papier kreslili, a zostali tam tie listy akoby obtlacene. Inak vobec nic nove.
Alebo ked si volaco kupim ,tak rozmyslam, no na co by som mohla pouzit krabicu... a tak sme urobili z kartonu domcek, len z 3 casti spodna cast a dve casti sikmo..ako strecha , a potom sme spodok vystlai listim, a na strechu sme lepili suche jesenne listy, a domcek pre skriatka bol na svete.Este sme tam dali aj sisky, no a mame ho doteraz na teraske. 🙂

hexi
13. jan 2012

@fabienamata jej vidiet ze sa jej venujes, a ostava ty cas aj na domacnost a tak pre seba? 😉

doty1
13. jan 2012

mne sa tiež páči viac domáca plastelína, zdá sa mi taká hebkejšia. Niekto vraví, že nevydrží dlho, ale ja ju mám v chladničke a vydrží teda dosť.

kaja73
13. jan 2012

@fabienamata
@doty1 Tu plastelinu treba drzat v chladnicke,alebo ju mozem mat v plechovke aj v izbe?
A aj vam trochu lepi?
Ked maly vkladal tvrde cestoviny do nej,tak sa to už nedalo vybrat tak,aby boli ciste-dost sa to na ne nalepilo. Alebo to len v prvy den? Robila som ju dnes a nepoužila som ani farbivo ani esenciu.
Inak malemu sa hrozne praca s nou pacila-hral sa v kuse vyse 40min-inak tak max 15min vydrzal s plastelinou-ma 24m.

doty1
13. jan 2012

@kaja73 pri recepte bolo napísané, že to treba držať v chladničke, tak to tak robím 🙂 ale raz sme ju zabudli zobrať a v pohode vydržala v kuchyni na stole 2 dni v igelitovom vrecku, tak asi vydrží aj mimo chladničky. Mne sa osvedčilo, že čím dlhšie ju "varím", tak tým je lepšia a ani moc nelepí, ale podľa mňa na 100% nelepivá nebude, je to predsa len múka a voda.

fabienamata
13. jan 2012

http://www.firstpalette.com/Craft_themes/Specia...
inspiracie 🙂
k tej plasteline, prave to sa mi paci ,ze sa nelepi a nemrvi ked zoschne,,ja ju hned po hrani odlozim do chladu.

samika
15. jan 2012

tak my sme sa dnes konečene dostali k strúhania mydla a fúkaniu mydlových bubliniek 😉 tiež som skúšala hru na slepú babu - snažili sme sa triediť cestovinku a fazuľu so zaviazanými očami. toho moc nechytilo, skôr mi tie cestoviny vyjedal, ale chvíľu sa s tým pobavil, ale podľa svojho 😉 len ja s ním neviem docieliť takú tú kľudnú atmosféru. on je v poslednom čase strašne živý. keby mohol tak aj to mydlo strúha za pochodu 😝 no a ke´d to nešlo, tak si pri tom aspom spieval rafaelu stonožku. baby viete mi poradiť ako ho ,,skľudníť"?

samika
15. jan 2012

@fabienamata , super stránka 😉 určite využijeme 😉

fabienamata
16. jan 2012
https://www.youtube.com/watch?v=HNAvAPjps18

nieco aj pre nas montess. mamky ,alebo ako si vyrobit dekoracie do detskej izbicky, samozrejme za vydatnej pomoci nasich sikovnych deticiek,obcas riadne nezbednych, ale Nasich! 😉
My na "art attack" na youtube.com frcime dlho,ale je to trosku pre starsie deti, alebo robit na etapy,lebo s koncentraciou dlhodobejsou sa este nekamaratime max. pol hodky! 🙂

fabienamata
16. jan 2012

@hexi cas na domacnost si musim najst,aby sme nepomreli od hladu 😀 , a na seba, asi o takomto case ako je teraz, ale ved bude raz aj lepsie 😵
ale keby som volaco stale pre nu nevymyslala, tak nam tu rozoberie cely byt, ona je hrozne temperamentna, v kuse rozprava tisice argumentov, a proste ked sa nudi, to je hotova sodoma -gomora. 😀
dnes prisla sama s napadom ,vyrobit kuzelnu palicku s hviezdickou,/dve zlepene hviezdicky a medzitym spajdla/ ale je zahodena v kute, lebo ,ze nefunguje. 😀

hexi
17. jan 2012

@fabienamata ja som clovek lenivy a pohodlny ked byvam na byte, keby na dome mozno viacej by bola moja mala zamestnana

mamusia
17. jan 2012

@fabienamata ja mam zas problem,ze kde tie "hry" vsetky skladovat,bo sa mi to nechce stale vyhadzovat a robit nove,alebo fazulu vracat do kuchyne....... tak potom sa robi z toho jeden velky bordel 😠 ale pred 2 dnami som to vsetko preriedila a upratala,teraz som po dlhej dobe znova vytiahla motessori hry a normalne je velky pokrok od minula 🙂