icon

Montessori doma. Vaše názory, postrehy a skúsenosti

johanka.
4. mar 2011

Je tu síce na koníkovi zopár tém venujúcim sa montessori pedagogike, ale všetky len v zmysle, že či dať dieťa do montessori škôlky / školy. No montessori zďaleka nie je len o tomto. Dieťa môžme uviesť do montessori sveta aj doma ponúknutím vhodných aktivít a vytvorením vhodného prostredia. Tak sa s montessori možu deti stretnúť aj vtedy, keď rodičia nemajú možnosť dať dieťa do takéhoto špeciálneho zariadenia. Navyše výchovu v duchu montessori môžme aplikovať prakticky od narodenia, netreba čakať, kým dieťa dáme do školky (ak si to teda vôbec môžme dovoliť). A tak by som bola rada, keby sme sa tu stretli mamičky, ktorých tento štýl prístupu k deťom chytil za srdce a radi by sa podelili o myšlienky, postrehy, názory a skúsenosti, ako sa im podarilo aplikovať montessori doma.

mamusia
17. jan 2012

A este,ze co robievate s tou plastelinou,len tak ju nechate detom magat,alebo nejake kreativne napady? 😅

doty1
17. jan 2012

@mamusia skus v izbe kde v podstate trávite deň (u nás je to obývačka a kuchyňa) vybrať miesto, kde budú len hračky. Ja som na to premiestnila policový systém zo špajze 🙂 V jednom regáli je len monte výbava, v druhom je klasika hračky. Čo sa mi zdá, že práve nie je v kurze dám do krabice a odložím do kumbálu. Za nejaký čas skúsim vytiahnuť. U nás napríklad toho nie je veľa. Čo sa týka montessori tak sme teraz objavili čaro ružovej veže a hnedých schodov, stále frčí kuchyňa. Inak hlavne lego, zvieratká a ľudia, knižky a pomenej plastelína. Vonku hlavne niečo na čo sa dá liezť. Takže caky-paky sú značne zredukované 🙂
S plastelínou sme robili kadejaké postavičky, jednoznačne viedol ježiško - rozumej ježko 😀 - lebo sme tam pichali špajle a na tie sme potom urobili ovocie. Potom sme obalovali kamienky, páčil sa jej lis na cesnak a následné urobenie pána vlasáča a podobné prkotinky.

@fabienamata som sa dobre zasmiala, že "kúzelná palička leží v kúte, lebo nefunguje" 😀

mamusia
18. jan 2012

@doty1 no lenze ja to musim mat zas hore vsetko,kvoli mladsej 😅 tak zatial to je na poschodovej posteli hore,no mladsia uz dorasta,tak hadam sa uz budu spolu hravat pomaly 🙂 este jej chcem aj hracky celkovo zredukovat na minimium,resp na to,s cim sa hrava,bo lego a spol si ani nevsimne,teraz ficia plysaci a hranie sa na mamicku 😝

fabienamata
18. jan 2012

my mame zase taku krabicu ,kde davame vsetko na "vyrabenie" vsetkeho mozneho, dnes sme temperkami malovali krabicu od vajocok, a vysli z toho poriadne hory, tak sme chceli aj lyziarov ale casovo nevydalo, a zajtra uz bude ine v kurze.
A do tej krabice davam aj ja nieco, ked ma napadne, to je taka krabica na vsetko, inak ma v detskej izby len drevenny domcek pre babiky,aj babiky drevenne, a potom kocik s 4 babami z latky, a take umelacovske, jaj a postielku pre babiky, tot vsio!! Naco tam budu hracky o ktore nie je zaujem,zbytocne je s toho len chaos a bordel 😠

mamusia
19. jan 2012

@fabienamata aj ja som dnes vsetky hracky vyradila,iba plysaky som nechala,bo s tymi sa hrava,postielka pre babiky,auticko a tabulka na kreslenie a to je vsetko 🙂 A Tvoje dietatko je ake stare?
Dnes asi skusim urobit tu plastelinu. Ale celkom u nas teraz ide triedenie,cervene a modre gulky do cervenej a modrej misky a seddi pri tom,dokym to nevytriedi 😅

hexi
19. jan 2012

@fabienamata
@mamusia aj vy tak triedite hracky ako ja? moja si to ani nevsimne, viem s cim sa casto hra, to jej necham a ostatne zabudnute a blbe zbytocne plastaky zahadzujem alebo dam do materskeho centra alebo do skolky 😀 , aj tak sa tym postupne zase zaplny dom xi

mamusia
19. jan 2012

@hexi jasnacka,ja som to dala dnes do kocikarne,no zobrala som jej iba na zatial,ze neskor sa vratime k nim,budu ako nove 😀

doty1
21. jan 2012

@mamusia na triedenie som niekde našla fajn zábavku - papierová krabička od vajíčok, spodok každej priehradky som vymaľovala inou farbou a do každej som dala po 5 kamienkov tej istej farby. Bola som v šoku, keď to všetko roztriedila na prvý krát a bez nejakej väčšej námahy. Potom sme hľadali kamienky v ryži, v piesku, v plastelíne,...

gia111
24. jan 2012

Ahojte kočky, chcem sa poradiť ako začať s touto metódou a kedy, moja dcérka má 11mesiacov ale o aktivitách a pravidlách v tomto veku som toho veľa nenašla. Ďakujem 😉

hexi
25. jan 2012

@gia111 neviem ci by to ona este pochopila skor tak okolo roka a pol

gia111
25. jan 2012

@hexi a nemáš nejaké zdroje ako postupovať?tú poličku na hračky v rámci poriadku by som chcela aj tak, od kedy som to čítala tak som jej začala dávať viac nových vnemov do rúčky, cencúľ, drapľavé, s lyžičkou búchame po rôznych kuchynských pomôckach, tak nejak jednoducho som to myslela 😉

hexi
25. jan 2012

@gia111 aj tak mozes, ale i tak ono to je pri jej veku skoro , lebo ona to este nechape, skus si najst cez internet o montessori, aj toto je dobre : www.montessori-doma.sk 😅

gia111
25. jan 2012

áno to som čítala, tak ďakujem za info. Od pol roka každé ráno do 2 min kaká na nočníku a teraz sa už vie aj cez deň povedať keď chce kakať. Kedže sme začali aj znakovať a saje to ako špongia, som uvažovala ako ju ďalej podporiť, ako je dávať podnety, ktoré ju môžu obohatiť a zároveň nezaťažovať neúmerne.

doty1
26. jan 2012

@gia111 ja si myslím, že začať môžeš v pohode aktivitami primeranými jej veku. Školiteľka na kurze rozprávala o svojej 9-mesačnej vnučke, takže do toho 🙂 Práveže tebe sa podľa mňa môže postupovať lepšie, pretože dcérka je malá a ešte "nepokazená" 🙂 . Ja som napríklad musela malú a celé prostredie najskôr "znormalizovať" 🙂 a potom pomaly zavádzať novoty. Pozri a poprečituj blog Milli Pažickej - veľmi dobré. Máš teraz veľmi veľa možností - voda, fazuľky, kamienky, látky.

mamusia
30. jan 2012

@doty1 ja som nasla nahodne u mojich rodicov farebne gumky a to som jej dala triedit,to ju fest bavilo,aj duplo lubi triedit 😅 aj s mladsou by som uz rada zacala,no neviem ako,bo vsetko co by som jej dala/nedala,tak len do pusy 😝 mozno ten kos prekvapeni uz skusit,hm?
@gia111 mozes skusit kos pokladov zozbierat,to ma byt na jeden rok priblizne,malo by tam byt 50-100 predmetov,ktore mala nepozna(tazitko,siska,varecha.....)a dat to pred nu,podmienka je,ze musi sediet a potichu jej ukazat,ze vyberies jednu vec,pozries si ju a vlozis naspat a nechat ju s tym kosom,nemalo by sa nic hovorit,lebo je to velmi stimulujuca a zatazujuca hra a dietatko by nemalo byt hladne,unavene......Malo by sa okolo hodky s tym dieta bavit.

mamuna55
27. feb 2012

ahoj ja mam doma polrocne babo a chcela by som pouzivat montessori..zacali ste niektora tak skoro? ako ste zacinali? dakujem za rady 🙂

leteku
4. mar 2012

Baby u nás v MC sme otvorili Montessori kútik a je úžasný, takže kto ste z Ba prídite sa pozrieť. Máme veľa originál pomôcok, no je proste super, decká z tade neviem ani dostať 🙂.

mamusia
5. mar 2012

@leteku parada 😵 a kde to je? 🙂

mamusia
5. mar 2012

@mamuna55 ahoj,ja som s mojou malou zacinala s odrazom v tacke,davanim roznych rpedmetov,ktore nepozna do rucky,aby ich skumala - klbko,varecha,meter.....veci z domacnosti ateraz sa chystame na prve malovanie jedlymi farbami 🙂

leteku
5. mar 2012

@mamusia - MC Budatko v Petržalke 🙂 http://www.budatko.sk/

mamuna55
6. mar 2012

@mamusia dakujem za odpoved 🙂 ja by som chcela urobit to pripravene prostredie doma, dat mu matrac na zem, nizke policky a tak..to je super napad stymi predmetmi...skusim aj ja..u nas ide teraz vsetko cez ustocka, viac veci ochutnava ako obzera 😀

mamuna55
6. mar 2012

@doty1 ahoj pises ze si musela "znormalizovat" prostredie..ako si na to isla? ja by som chcela doma urobit pripravene prostredie, teda odlozit vselijake plastove hracky, dat na zem matrac, nizke policky...

mamusia
6. mar 2012

@mamuna55 my mame tuto postel http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/8012... a velmi odporucam,matrac je na zemi a okolo ma zrkadla,vlastne zrkadla ma aj po jednej celej steny podoknom a v obyvacke maju tiez,stale sa obidve pozeraju do zrkadla a sa tesia,hlavne som zrusila vsetky krabice a hracky v nich,ale na policky sli,hracky som pretriedila na minimum,aj pre mladsiu,zostali jej 3 hryzatka a lopty a starsej iba plysaky,kocky,klavir.Ostatne som dala do vreca a odlozila prec,takto sa s tymi hrackami viac hraju,kedze ich je malo a zakazala som kupovat aj hracky celej rodine,ze ich je dost. 🙂

mamuna55
6. mar 2012

@mamusia ahoj dakujem za odpoved..aj ja som uz pretriedila hracky, lebo ked ich ma okolo seba vela tak jednu pusti a druhu vezme a so ziadnou sa poriadne nehra..mam zopar drevenych co dostal na vianoce ale tie mu este nemozem dat lebo si s nimi trieska po hlavicke..tak mam par latkovych zo sapito.cz a nejake hryzatko a jednu drevenu hrazdicku..to je vsetko, ostatne som schovala..uz satesim ked sa dostaneme do ikei aby som mohla kupit policky a nejake zrkadla. inak ak by si chcela zaujimave blogy o montessori som nasla, su sice v anglictine ale je tam vela vela fotiek takze sa da inspirovat aj tym maminam co anglicky nehovoria 😉
http://howwemontessori.typepad.com/how-we-monte...
http://sewliberated.typepad.com/sew_liberated/m...

mamusia
7. mar 2012

@mamuna55 super,tu jednu nepoznam 😉 aj my mameskrinky z Ikey a aj tie zrkadla,to su take 4 kusy v jednom baleni a nalepuju sa priamo na stenu,tak netreba vrtat a tak 😉 Ja by som mu tie hracky nechala,ak sa bude stale buchat po hlave,ved zisti,ze to boli a ze tak sa to asi nema 😉

doty1
7. mar 2012

@mamuna55 znormalizovať prostredie konkrétne u nás znamenalo oveľa viac ako vytriediť si hračky - keď sa na to pozerám spätne, tak odložiť nepotrebné hračky bolo najmenej 🙂 (aj tak sme ich nemali veľa ). Pre nás to znamenalo hlavne znormalizovať duševný priestor - neviem ako to mám správne pomenovať. Začala som si všímať čo chce robiť a týmto jej potrebám sa prispôsobovať, nech mi prišli akokoľvek "od veci". Takže skončilo teraz sa hraj sama, lebo mama ide robiť to a to, všetko sme začali robiť spolu, variť, riadiť, prať, robiť poriadky v garáži, ... keď sme boli von, tak som si prestala všímať, že skáče do mlák, váľa sa po zemi, prehŕňa sa v blate, škriabe sa na všetko čo príde pod ruku, že chce tancovať von na ulici, že sme prešli za hodinu 2 metre a pod. Prestala som "zvyšovať hlas" za každú blbosť a situácie sa snažím riešiť vysvetľovaním a rozprávaním (niekedy som za maximom svojej trpezlivosti 😀 ) . Prvé dva mesiace boli o hubu, potom sa to pomaly začalo zlepšovať, keď jej teraz chcem ukázať niečo nové, tak už je schopná ma pozorovať, už sa zahrá sama ale aj tak sa jej najviac páči, keď môže do hry vtiahnuť aj svojich úbohých rodičov 🙂 takže poslušne sa hráme na škôlku, papáme všetko čo navarí a napečie, z plastelíny robíme ježiškov (čiže ježkov) a vonku je momentálne najväčšia radosť riadne sa zmočiť v mláke.... začala chodiť do škôlky, ktorá je síce "obyčajná", ale pani riaditeľka v nej je úžasná, hračky tam majú roztriedené podobne ako v monte, aj prístup je perfektný, takže si myslím, že celé moje snaženie postupuje správnym smerom

mamuna55
12. mar 2012

Zienky je tu niektora z vas z BB?
@doty1 v tom aj ja vidim tu najtazsiu cast - "oslobodit" sa od výchovných stereotypov ktore tu funguju a otvorit sa niecomu inému, pre nas novemu..a tiež to asi vyzaduje dvojitú dávku trpezlivosti, nie len vysvetlovat dietatku ale aj celemu okoliu ktore si klepe na čelo a bombarduje cloveka buď tym ze to dieta bude rozmaznane aleboze bude zaostavat za rovesníkmi a pod....
No som rada ze som našla takúto skupinku tu 🙂

mamuna55
12. mar 2012

Baby este som sa chcela opýtať, či detickam robíte nejaky rezim , myslim co sa týka spanku cez deň alebo to nechavate na drobcov - či, kedy a ako kde zaspia? A uspavate deticky?

nercia
12. mar 2012

ani som nevedela že vediem moje deti v tomto duchu, ale veľa toho čo ste tu popisovali praktizujeme od malička. Ja sa im veľmi venujem a odmietam tvrdenia že deti sa maju hrať same alebo pol dňa pozerať televízor... Stále niečo vymýšľame a synovi sa páči všetko akrobatické takže večer som riadne uťahaná ale spokojná že som aktívna mamina, lebo naokolo mňa je tak 80 % pasívnych matiek, ktoré idú dňom za dňom bez aktívneho venovania sa dieťaťu. Verím že sa mi to všetko raz vráti.
A hlavne chváliť, chváliť, chváliť a určiť dopredu pravidlá

doty1
12. mar 2012

@mamuna55 tiež si myslím, že keď tak človek nefunguje od začiatku, tak je to potom ťažšie nabehnúť na niečo nové, ale ide to. Máš pravdu v tom, že niektorí ľudia z okolia sa pozerajú na teba - ťuk ťuk na čelo 🙂 ale ľudia si vždy niečo nájdu. Dieťa bude "rozmaznané" ak mu neurčíš hranice, mantinely a zaostávať kvôli monte určite nebude. Ja som vďačná, že som mohla nájsť aj takýto spôsob vedenia dieťatka životom. A čo sa týka režimu spánku - v roku sa nastavila na 1 denný obedňajší spánok, noc je od 8.00 do 6.00, prišlo to tak samovoľne, predtým doobedu 20-30 minút, po obede 1 hodina, spávať som ju dávala vždy v rovnakú hodinu. Uspávam ju stále, aj spí s nami v posteli. Nevadí mi to vôbec, večer máme svoj rituál, spravidla o 19.00 ideme do postele, tam sa ešte číta, rozpráva, potom chce masírovať nožičky, ručičky, chrbticu 🙂 a potom sa už spí.

@nercia ja si myslím, že sa tiež malej venujem v maximálnej možnej miere, chodím do hôr,, plávať, doma sa číta, modeluje, strihá, skladá....pasívna mama určite nie som, len som začala robiť také klasické chyby - toto nesmieš, tamto nesmieš, si malá, urobíme neporiadok - no hrôza, ešte teraz mi je to ľúto ☹ teraz keď ju vidím, aká je šťastná keď môže umývať riad v zásterke, tak by som ju zjedla od lásky a šťastia 🙂