Môže mať dieťa inú krvnú skupinu ako rodičia?
je mozne ze dieta ma inu krvnu skupinu ako jeho rodicia?
odporúčam: http://www.edusan.sk/zdravoveda/rodicia/dedicno... alebo predposledné číslo Mama a ja
.. aj u nás je to tak, že ja mám B, manžel A a najmladší syn má 0 ... manželov otec má tiež 0, tak tú skupinu možno zdedil po dedovi 😅
tu je odpoveď ....krvná skupina sa dedí iba po rodičoch 😉 nie po starých rodičoch
http://www.zdravie.sk/sz/content/722-37622/mam-...
my máme s mm B obaja,dcéra podedila B a syn má 0,moja sestra s neterkou majú tiež 0.
a ak ma moj otec A rh a ja mam B pozitiv je to moj otec?
vela bab sa tu moce a zle to chape - formulacia, ze skupinu dieta zdedilo po dedovi nie je spravna. jednoducho to vysvetlila uz emjee - a teda ze kazda krvna skupina (hovorovo Acko, Bcko, nulka, ABcko) sa sklada z dvoch pismenok, My hovorime, ze mame nulku, z biologikeho pohladu je to 00. ked ma niekto "Acko" - tak moze mat A0 alebo AA. Becko - je B0 alebo BB. a ABecko je jednoducho AB. Ak ma niekto Acko, z beznych vysetreni ani z darovania krvi nevie, ci je to A0 alebo AA. Kazdy rodic potom da dietatu jedno svoje pismeno.
mama 00 + otec 00 = dieta jedine 00 (rodicia s nulkou mozu mat deti len s nulkou)
mama A0 + otec 00 = dieta A0 (A dostane od mamy, 0 od otca a ma krvnu skupinu Acko) alebo dieta 00(od mamy aj otca dostane nulu a ma krvnu skupinu nulku)
mama A0 + otec A0 = dieta moze mat AA aj A0 (teda acka) alebo 00 teda nulku. to znamena, ze rodicom s krvnou skupinou Acko sa moze narodit dieta s nulkou - ale nema ju po dedovi ani prababke, ale ma ju od oboch rodicov - od kazdeho polku) ... a tak dalej. takzo sa to vysvetluje, ale chce to zaklady kombinatoriky. Takze ano, ak ma mama Acko a otec Bcko, deti mozu mat Acko, aj Bcko, aj ABcko a dokonca za urcitych okolnosti aj nulku ... ale ak maju rodicia nulku, tak dieta s inou krvnou skupinou ak nula nie je ich spolocne ( ako to tu niekto pisal - dany1986 ze ona ma skup .AB a mm 0 a deti maju AB - to nie je spravne. pretoze mama AB + manzel 00 = dieta LEN A0(A od mamy 0 od otca) alebo B0(B od mamy 0 od otca) - vela krat sa stava, ze nevieme, aku mame krvnu skupinu a to je chyba.
a @mirfusa5 - ano, ak mas B a otec A stale mozes byt jeho dcerou (mama je bud AB alebo Acko)
No napríklad moja kamarátka má krvnú skupinu AB a jej mama B aj jej oco B 😉
ja som pocula ze krvnu skupinu dieta zdedi bud po odcovi alebo po mame ja mam0 po ocovi a moj syn ma tiez 0 po mne manzel ma B
Chcem sa opytat ako je mozne ze ja mam krvnu skupinu A- a manzel ma 0 a nasa dcerka ma B+
K poslednej otazke, kombinacia A a 0 nemoze byt nikdy B. Treba si overit este raz KS u vsetkych.
moja sestra ma B svagor A a ich dcera ma 0,takze je to mozne
mama aj otec majú B, ja mám AB
Vie mi niekto poradiť či existujú nejaké testy ktoré zistia nielen krvnú skupinu ale presne ktoré gény nesieme V svojej DNA? Pre vysvetlenie: napr. ja mám krvnú skupinu A-pozitiv ale môžem mať buď AA alebo A0. Takže by som chcel vedieť či existujú aj testy ktoré zistia pesne či sme nositeľmi AA,BB,A0,B0,AB, 00?
Prosim vas, viete ako je mozne, ze nasi maju krvnu skupinu B, jeden + a jeden -, a ja mam krvnu skupinu A+?? Je to vobec mozne? Vsade citam, ze to mozne nieje.. nechapem.. a pre konpiracnych teoretikov, urcite som dcera oboch mojich rodicov.. 😂😂
@j_ank_a pokial jekrvna skupina ajrodicovstvo sto pro iste, tak je to ojedinely pripad: Fenotyp Bombay
I tvorba antigenu H je geneticky podmíněna. Může dojít k vzácnému případu, že jedinec je hh recesivní homozygot a netvoří tedy antigen H. Protože tento antigen je prekurzorem pro tvorbu antigenu A i B, může být syntéza antigenů A či B přerušena již v tomto kroku. Ve výsledku bude mít jedinec fenotyp skupiny 0 (nebude u něj prokázán antigen A, respektive antigen B), ačkoli jedinec může nést geny pro tvorbu některého z těchto antigenů (A či B, případně obou). Představme si situaci, že jedinec má genotyp AA ale zároveň i hh. Fenotypově mu bude určena krevní skupina 0 (právě tento fenotyp se označuje jako fenotyp Bombay). Pokud bude mít potomka s jiným jedincem se skupinou 0 - tentokrát ovšem jde o jedince s genotypem 00 a HH - potom bude mít tento potomek krevní skupinu A (genotyp A0 Hh). Výsledkem bude tedy situace, která odporuje základním pravidlům dědičnosti krevních skupin. Jedná se však o velmi vzácný fenomén, poprvé identifikovaný právě v Indii.
.... aj ked o bombay fenotype som citala len v suvislosti s krvnou skupinou 0 - mozno by v tvojom pripade stalo za vysvetlenie nejakeho genetiky.
... ale kedze to ma byt ojedinely pripad, pochybujem, ze vsetky baby, co pisu vyssie, ho splnaju, resp ze bud nepoznaju krvne skupiny, alebo je problem niekde inde 🙂
Ako to je ja mam A + manzel 0+ a prvy syn ma A- a druhy AB+?nechapem tomu
@martina12389 pravdepodobne ma niekto zle urcenu ks, niekto z vas rodicov, kedysi v tom mali celkom slusny bordel
@zuzana76 ďakujeme pomohlo pri písomke ❤️
môže mať dieťa krvnú skupinu negativ, ak sú obaja rodičia pozitiv
@alla6701 presne takyto pripad sme aj my, ja mam A+, manzel 0, syncek ma B
Kľudne môže dcérka má po mojom ocinovi
@modernaskola to nemoze byt. ako som pisala vyssie, pravdepodobne ju ma jeden z vas zle urcenu
@renata1981 ks sa nededi takymto sposobom 🙈
@soldi ja som nenapísala že ju zdedila!!!!!

tiez si myslim, ze hlavne v slovenskych podmienkach bola skor zle urcena krvna skupina rodicov, nez ze by kombinacia AB +B dala dietatu krv 0 🤐
ak rodicia nie su darcovia krvi alebo nepodstupili nejaku operaciu, mozu mat v zdravotnej karte napisane prakticky cokolvek... 😉