Môžem ísť na spoveď bez birmovky a prijímania?
Dobre rano, moze sa ist na spoved ak nemam birmovku ani sv. prijimanie, ale som pokrstena?
@maja22 súčasťou je jedna vec,ale sama o sebe nie si cirkev. Citujes bibliu,ale len to čo ti pre tvoju rkc vyhovuje.
@barbie2023 A ty to robis inak? Citujes aj to, co ti nevyhovuje?
@maja22 biblia nie je na to písaná ,aby nám vyhovovala.
@barbie2023 Ja viem. Ty si sa vyhla priamej odpovedi 😉
@maja22 ja tu už nemienim spamovat . Autorke to nepomôže k jej otázke a ty máš svoju pravdu takže je to úplne zbytočna diskusia.
@barbie2023 farárovi sa zdôveriť môže každý, ale to neznamená, že je to platná spoveď.
to je skôr taký duchovný rozhovor.
ak chce pokrstený človek ist na platnú svätú spoveď, tak chodí najprv na faru na náuku (aj dospelí to majú) a pred tým, ako sa blíži termín plánovaného prvého svätého prijímania, väčšinou deň predtým, ide na prvú svätú spoveď. v deň prvého svätého prijímania potom vyspovedaný prvýkrát prijme eucharistiu (hostiu) teda telo Kristovo. Nevolajme to oblátka.
Birmovka je už potom taká nadstavba, človek nemusí mať aj birmovku, aby potom mohol chodiť na sv. spoveď a prijímanie. Ale je dobré ju mať, kvôli pôsobeniu ducha svätého v človeku.
@maja22 no ved Jezis nekazal ze treba dat peniaze cirkvi a za to dostanes odpustenie od Boha. to zacala katolicka cirkev kazat v stredoveku a potom zabijala ludi ako Jan Hus ktori kazali proti tomu a prezradzali ludom, ktori nevedeli latinsky, ze co biblia pise... takze
katolicka cirkev uz davno nie je ta Jezisova.
@hopsas v prvom liste Timoteovi sa pise, ze knaz ma mat manzelku.Jezis nikdy nekazal ze treba dat peniaze cirkvi ako kupenie si odpustenie od Boha. To zacala katolicka cirkev tvrdit ludom v stredoveku a potom zabijala ludi ako Jan Hus ktori kazali proti tomu a prezradzali ludom, ktori nevedeli latinsky, ze co biblia naozaj pise... takze
katolicka cirkev teda uz davno nie je ta Jezisova. a ludia co sli proti tymto praktikam su praveze skor blizsie k tomu co chcel Jezis
@jankafresova eeeeeeej ale zavaádzaš !!!!! Neznalých Písma možno oblbnes ale vsetkych nie 😁
takže v prvom liste TIM sa.pise že kňaz má mať manželku? A nečítala si čo povedal Ježiš? Alebo si na to náhle zabudla? Lebo sa ti to nehodí?
Jeho učeníci mu povedali: „Keď je to takto medzi mužom a ženou, potom je lepšie neženiť sa.“ On im povedal: „Nie všetci pochopia toto slovo, iba tí, ktorým je to dané. Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky, iných takými urobili ľudia a iní sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo. Kto to môže pochopiť, nech pochopí.“ (Matúš 19:10–12)
Poďme ďalej: píšeš o tom že netreba dávať peniaze cirkvi, ale to predsa nikto nemusí, my to robíme dobrovoľne, vieš koľkokrát som videla v kostole ľudí čo neprispeli do zvončeka alebo aj zbierku? Každý ako uzná za vhodné a každý ti potvrdí že je to dobrovoľne.
Kupovanie odpustkov : študuj, nechce sa mi.pisat - https://christianitas.sk/odpustky-cirkevny-nezm...
Iba katolícka cirkev má postupnosť priamo k apoštolom ale je jasné že ľudia čo sa rozhodli vstúpiť do siekt čo sa odstúpili z našej cirkvi, pravej, vždy budú špekulovať nad tým, ako si to vykričať a tváriť sa že sú cirkev aj keď sú podľa všetkých definícií iba obyčajná sekta.
Dobrá rada na záver - nepustaj sa do teologických debát, nemáš to naštudované. Alebo ešte lepšie vráť sa do katolíckej cirkvi. Lepšie spravíš pre svoju dušu. Peace ❤️
@hopsas ach jaj. neprekrucaj moje slova, ze ": píšeš o tom že netreba dávať peniaze cirkvi, "... to si prekrutila, ale podme od zaciatku:
1 list Timoteovi kapitola 3, vers 1: "Ak sa niekto snaží o biskupstvo, túži po znamenitom diele. 2 Biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy, striezlivý...."
"Nie všetci pochopia toto slovo, iba tí, ktorým je to dané. Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky" -
- ano, su ludia ktori proste nehladaju partnera na zivot na manzelstvo. Asexuali, alebo aromanticki ludia, alebo promiskuitni - narodili sa tak, ze manzelstvo nie je pre nich. v tom mal Jezis pravdu, a nijako tam nevidim nic o tom, ze co ma robit knaz.
"iných takými urobili ľudia a iní sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo" - niektori boli sterilizovani v detstve inymi ludmi, zial, takze asi partnera moc v dospelosti nehladaju, a niektori sa
sami urobili pre nebeske kralovstvo napriklad sa stali mnichmi, alebo asketami ako Jan Krstitel.
Stale nic o tom, ze co ma robit knaz.
Nechaj si prosim osobne urazky o tom co ja mam alebo nemam nastudovane.
a: "vieš koľkokrát som videla v kostole ľudí čo neprispeli do zvončeka alebo aj zbierku?"
...??? co ty si videla teraz, to ma co spolocne s odpustkami spred 500 rokov?
S tym ako cirkev tvrdila, ze hriechy nebudu odpustene pokial nedas peniaze?
" píšeš o tom že netreba dávať peniaze cirkvi,"...
Pisem ze TO ABY TI BOH ODPUSTIL HRIECHY SA NEDA KUPIT PENIAZMI
A CIRKEV TVRDILA LUDOM, KTORI NEMALI MOZNOST SI CITAT BIBLIU INAK AKO LATINSKY,
ZE VRAJ MUSIA PLATIT ZA ODPUSTKY, ABY IM BOH ODPUSTIL.
Kupovat si za peniaze odpustenie.
Kde a kedy Jezis povedal ze musis dat peniaze, inak ti nebude odpustene u Boha?
Co cirkev tvrdila ludom v stredoveku
a ako sa nahnevala ked ludia zacali Bibliu prekladat z latinciny do ostatnych jazykov, aby aj bezny lud rozumel?
Asi by si si skor ty mala nastudovat poriadne historiu.
@jankafresova budeme sa tu naťahovať do rána? Mne sa nechce. Nemáš pravdu. Zavádzaš. Ako všetci sektari. Ohybaš.pismo. Názor očividne ani jedna z nás nezmení takže ako sa píše v Písme striasam si prach zo svojich nôh 😄☝️
@hopsas vidis, nazyvas ma "sektarkou"... uchylila si sa ku klamstvam o mne, k ad hominem, urazkam, lebo nemas odpovede a vidis, ze som citovala pismo spravne.
Nie som clenom ziadnej sekty.
Napisala som pravdu.
Neurazala som ta - ty mna ano.
@jankafresova slovo sekta ta uráža? Ale veď to je fakt.
@hopsas co som si nastudovala:
cistu pravdu, ako to stoji v biblii:
1 list Timoteovi kapitola 3, vers 1: "Ak sa niekto snaží o biskupstvo, túži po znamenitom diele. 2 Biskup musí byť bez úhony, muž jednej ženy, striezlivý...."
.... neviem, preco tvrdis ze nieco prekrucam. Ved iba citujem.
Dalej co som si nastudovala:
"V dobe okolo 15 - 16 storočia sa odpustky dali získať takmer výlučne za peniaze - milodar, ktorý bol adresovaný od konkrétneho veriaceho Cirkvi. Dnes sa už odpustky nedajú získavať za peniaze. Náuku o odpustkoch neuznáva ani pravoslávna a starokatolícka cirkev."
Je zvlastne, ze ty veris, ze s tymto Jezis suhlasil a ze to konala jeho vlastna cirkev, taketo vydieranie chudobnych ludi..........
Taktiez:
"predstavitelia cirkvi urobili rozhodnutie, pre ktoré tento preklad priniesol viac škody ako úžitku. Vyhlásili, že latinská Vulgáta má byť jediným schváleným prekladom Biblie. A tak to bolo po celé stáročia. Namiesto toho, aby Vulgáta pomohla obyčajným ľuďom porozumieť Biblii, bránila im v tom. Väčšina z nich už totiž latinčine vôbec nerozumela."
zvlastne, ze veris, ze toto Jezis odsuhlasil.... skryvanie Bozieho slova pred chudobnymi
ludmi ktori nevedia latinsky.
A nakoniec, este raz, ako som napisala:
ty citujes Jezisa:
"Nie všetci pochopia toto slovo, iba tí, ktorým je to dané. Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky" -
- kde tu spomina nieco o tom, ci sa knazi smu zenit? Jezis tu hovori,ze ludia ktori proste nehladaju partnera na zivot na manzelstvo. Asexuali, alebo aromanticki ludia, alebo promiskuitni - narodili sa tak, ze manzelstvo nie je pre nich. v tom mal Jezis pravdu, a nijako tam nevidim nic o tom, ze co ma robit knaz.
"iných takými urobili ľudia a iní sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo" - niektori boli sterilizovani v detstve inymi ludmi, zial, takze asi partnera moc v dospelosti nehladaju, a niektori sa
sami urobili pre nebeske kralovstvo napriklad sa stali mnichmi, alebo asketami ako Jan Krstitel.
Stale nic o tom, ze co ma robit knaz....
Pises mi ze ako nieco neviem, nemam nastudovane, ze prekrucam, ze som ako "vsetci sektari"...
to su vsetko dost utocne slova.
Potom vykrucas, ze sa ti nechce lebo je noc....
Ja zatial iba pisem z dostupnych zdrojov pravdu.
@jankafresova bez ohľadu na to ako strašne zúfalo sa snažís ociernivat katolícku cirkev a ako zúfalo ti to nejde - budem sa za teba modliť aby si sa vrátila k pravej viere. ❤️
@jankafresova odpustky nie su o odpusteni hriechov... Ozaj tomu nerozumies... A ano, bol to hriech jednotlivcov, ktori hlasali, ze veriaci si musi kupovat odpustky za peniaze. Neplatilo to vsak plosne pre celu cirkev, vsade, kde posobi, sa toto "ucenie" ani nestihlo dostat. Aj dnes su, zial, v cirkvi jednotlivci, ktori hlasaju "svoje" videnie sveta. Voci niektorym Svata stolica zakroci, inych len vyzyva k poslusnosti, ale poklady viery su hlboko strazene a platia univerzalne pre celu cirkev, aj keby sa napr. biskupi v Nemecku "postavili na hlavu"....
@hopsas ono je to take cudne,
skusat dnes tvrdit, ze za peniaze si mozno kupit Bozie odpustenie a ze cirkev to mala pravo tvrdit v roku 1500 , a ze to
bola vraj Jezisova cirkev, co to tvrdila....
Na spoveď nie, ale môžeš sa stále poradiť s kňazom,ak potrebuješ poradiť alebo povzbudiť...

@barbie2023 Ano. Ved co je cirkev? Predsa spolocenstvo veriacich 🙂 Citim sa jej sucastou, sucastou Kristovho tajomneho tela. Sam o tom hovori: „Kto je moje telo a pije moju krv, ostáva vo mne a ja v ňom“ (Jn 6, 56).