Môžu byť naše spomienky skreslené?
Ahojte. Nesiete si nejakú traumu z detstva? Ja si dosť pamätám bitky. Otec aj priznáva že má bil, stále si stoji za svojím, že deti musia občas poriadne dostať. Keď som mu ale povedala o Tom, ktoré bitky si pamätám, za čo som dostávala ( boli to hlúposti) tak sa urazil, že to nie je pravda. Ja si to ale pamätám úplne presne. Takisto si pamätám, že som sa občas pocurala od strachu, presne si pamätám ako mu mama povedala, už ju nechaj, postala sa. Toto si ale ani jeden z nich nepamätá a vynadali mi, že si vymyslam. Je možné, že mi to pamäť nejak skresľuje? Lebo podľa mňa nie, je možné že som to vnímala horšie ako to bolo, ale žeby to bolo celé úplne inak asi nie je možné, či hej? Lebo tým, že sa obaja postavili proti mne si prídem ako úplný debil.
Podľa mňa si to pamätáš veľmi dobe a im sa akosi podlomuje svedomie tak sa snažia nahuckať ti do hlavy, že to tak nebolo, aby sa uspokojili s tým, že to tak strašne nebolo. Znie to celkom manipulatívne. Pokiaľ by s tebou rodičia mali dobrý vzťah a nič také by nerobili nemali by teraz obavy ako ich vidíš. Možno sa boja ako vyzerajú v tvojich očiach a či to nerozšíriš niekde. Mám podobnú matku síce ma nebije.. Malé vydieranie jej ide. Posratá je keď sa s niekym rozprávam koho pozná. Ver mi viem čo hovorím.. To čo máš v hlave sa pre niečo deje a ich to desí.
Fúha. No ako aj ty aj tvoj manžel by ste si mohli teda poriešit tie veci čo v sebe máte to je poprvé. Ako naozaj to myslím. Toto je blbost že všetko musíš preniest na deti. Normálne si to vieš zvedomiť a pracovať na tých veciach, či už na terapiach alebo si kúp knihu o kognitivno behaviorialnej terapii a začni na tom pracovat.
Áno spomienky sa vedia skreslit keď si na ne spomínaš vieš si domysliet kontext od iných ludí a podobne. Zároven tvoj mozog "maže" veci ktoré nie sú podstatné, ak to pre nich bolo bežné že ta zbili tak si to nemali prečo pamätať.
@yoginka231 ja nevravím,že všetko prenesieme na deti. Ale, že vieš zmeniť Max 80%. Aj to nevravím ja, ale teraz si spomínam, že to vravel jeden psychológ, bol to veľmi zaujímavý podcast,vo veľa veciach som sa našla/alebo muža. Teda ak po tebe kričali,ponižovali ta denne, nesmieš si to a občas možno pri strese sa to spustí aj u teba,že sa neovladnes - príklad.
Presne s tým súhlasím. Ja si to pamätám,lebo to bolo pre mňa traumatizujúce. Im to prišli v pohode. Nič neobvyklé.
Podľa mňa si to pamätáš veľmi dobe a im sa akosi podlomuje svedomie tak sa snažia nahuckať ti do hlavy, že to tak nebolo, aby sa uspokojili s tým, že to tak strašne nebolo. Znie to celkom manipulatívne. Pokiaľ by s tebou rodičia mali dobrý vzťah a nič také by nerobili nemali by teraz obavy ako ich vidíš. Možno sa boja ako vyzerajú v tvojich očiach a či to nerozšíriš niekde. Mám podobnú matku síce ma nebije.. Malé vydieranie jej ide. Posratá je keď sa s niekym rozprávam koho pozná. Ver mi viem čo hovorím.. To čo máš v hlave sa pre niečo deje a ich to desí.
@vivien234 nemyslím. Skôr mi to príde,že pre nich to nebolo vôbec dôležité,tak skrátka na to zabudli. Mňa ale dosť prekvapilo,že sa urazil,lebo veď stále hlása tvrdú výchovu, bitky sú potrebné, kým som mu to priamo nespomenula,tak som si myslela,že jemu to stále príde ok. A zrazu sa urazil.
Možno nechcel aby ste sa k tomu vracala niečo za tým isto bude.. Možno jeho to boli aj keď to nedá von alebo cíti nejakú výčitku inak si to neviem.. Vysvetliť m samozrejme ze vy budete vedieť lepšie keďže ho poznáte
Je mi ľúto, že si si niečím takým prešla. To by žiadne dieťa nemalo zažiť. Nemyslím si, že máš skreslené spomienky. Akokoľvek je to veľmi smutné. Myslím, že si otvorila niečo čo ich vnútorne trápi. Preto zrejme taká reakcia.

Fúha. No ako aj ty aj tvoj manžel by ste si mohli teda poriešit tie veci čo v sebe máte to je poprvé. Ako naozaj to myslím. Toto je blbost že všetko musíš preniest na deti. Normálne si to vieš zvedomiť a pracovať na tých veciach, či už na terapiach alebo si kúp knihu o kognitivno behaviorialnej terapii a začni na tom pracovat.
Áno spomienky sa vedia skreslit keď si na ne spomínaš vieš si domysliet kontext od iných ludí a podobne. Zároven tvoj mozog "maže" veci ktoré nie sú podstatné, ak to pre nich bolo bežné že ta zbili tak si to nemali prečo pamätať.