Môžu kresťania na Bielu sobotu umývať okná?
Mozu krestania na Bielu sobotu umyvat okna?
@jaskolka nie su ziadne krestanske pravidla cez bielu sobotu- dokinca ani ist do kostola dnes nemame nariadene. Kto chce ide kto nie, nie. Kto chce robit moze ako v bezny den - kto nechce robit nemusi.
Nie je to o tom čo sa smie alebo nie. Kolegyňa veľká úprimná katolíčka sa spovedala farárovi z toho ako v nedeľu vždy upratuje rodičovský dom, lebo cez týždeň pracuje v inom meste a akurát nedeľa je ten jediný deň kedy môže svojim starým rodičom takto pomáhať a pri tom relaxovať. . A on jej povedal, či už je to pôst alebo nedeľa to nie je o tom, že nič nerobíme alebo nerobíme fyzicky alebo nejdeme mäso... Taky vegerian ma post celý rok? Nie.. Takisto ak psychicky pracujúci človek má jediný voľný deň v nedeľu a vtedy pôjde kosiť záhradu lebo je to pre neho relax a oddýchne si tak to je práve pre neho oddych. Tak ako sa moja kolegyňa v nedeľu obetuje a zároveň si psychicky oddýchne pri upratovaní. Takisto pôst nie je o nejedení mäsa ale o zrieknuti sa nejakého nášho neduhu ci už je to sladké, nakupovanie, sledovanie sociálnych sietí a podobne. Ak je biela sobota jediným dňom kedy môžeš umývať okná a zrelaxujes pri tom pokojne ich umy ale kľudne sa na ne vykašli a rozmýšľaj a tráv čas nad dôležitejšimi vecami v tvojom živote. Presne ci už je to stisenie pri božom hrobe, čas s rodinou, čas so sebou samým...
Sklo ako výplň okien sa v masovom meradle začalo používať až v 14. storočí, najprv v Normandii, neskôr aj inde. Preto sa ani v biblii o umývani okien nič nehovorí.
Treba sa zamyslieť nad výrokom..."Modli sa a pracuj"....prácou ako umývanie okien ešte nikto nezhrešil....skôr komentármi ako na tomto fóre....napr.zosmiešňovaním, ktoré sa nesie v duchu pohoršovania....."Beda tomu, z koho pohoršenie vychádza."
@zuzinka888 veď o tom celý čas píšem
Niekedy mi príde, že na mk a pod. fórach sa ľudia pýtajú každu otázku, ktorá im napadne, nehovoriac uistovanim sa, že či je toto v poriadku alebo pozor, mame problém 🙈 chcela by som vidieť, ako by sme fungovali 100 rokov dozadu s dnešným myslením , asi by sme sa zbláznili 🙂 neutocím na vás, to len tak na zamyslenie..