icon

Multi-kultúrne spolužitie po všetkých stránkach

vevesh
30. júl 2014

Tato tema je urcena pre kazdeho a akukolvek temu suvisiacu so spoluzitim viacerych narodov - po politickej, ekonomickej, nabozenskej ci kulturnej stranke. Nech sa paci, pridavajte akekolvek prispevky pozitivne ci negativne, usmevne ci "na zaplakanie", glorifikujuce ci kriticke, vitane su napr. aj multikulturne recepty, vychovne metody atd. atd...
Jedine pravidlo (ja viem "medzi nami zenami je tazke ho dodrzat..." ) je ***ziadne urazanie, osocovanie a nadavanie***! -aj ked ma niekto opacny nazor ako VY 😎

dalal
19. nov 2014

@keziah takisto ked ma podreze moslim nema to s islamom nic spolocne to mi ver. Inak by miliony moslimov na svete nerobili nic ine len podrezavali a na svete by nebolo viac nemoslimov. A ake bolo krestanstvo strasne mierumilovne a spravodlive sme videli v priebehu minulych storoci ze? A ked sa tedaz uz krestania ukludnili je nie zasluhou toho ich strasne mierumilovneho nabozenstva ale faktu ze si nasli ineho boha- peniaze tak sa o svoju povodnu vieru az tak nezaujimaju.
poznam vela krestanov ktorym by som ruku nepodala kvoli uplnej absencii etickych principov a poznam vela moslimov ktori su dobri ludia.. a zaujimave ze ma ako ateistku este nepodrezali ..To ci si dobry alebo zly clovek predsa nezavisi od toho ake praktizujes nabozenstvo alebo ano?

dalal
19. nov 2014

@keziah toto je tvoja mierumilovna biblia

No. 1:St Paul’s advice about whether women are allowed to teach men in church:

“I do not permit a woman to teach or to have authority over a man; she must be silent.” (1 Timothy 2:12)

No. 2: In this verse, Samuel, one of the early leaders of Israel, orders genocide against a neighbouring people:

“This is what the Lord Almighty says... ‘Now go and strike Amalek and devote to destruction all that they have. Do not spare them, but kill both man and woman, child and infant, ox and sheep, camel and donkey.’” (1 Samuel 15:3)

koran alebo biblia... je to rovnake lebo si vynucuju poslusnost na prikazov, zakazov, nariadeni atd...

keziah
19. nov 2014

@dalal suhlasim s tebou v jednom bode- v tomto: To ci si dobry alebo zly clovek predsa nezavisi od toho ake praktizujes nabozenstvo alebo ano?
Inak ma uplne opacny nazor. Samozrejme, ze ked ta podreze moslim, ma to s islamom spolocne vela. Aky bol zakladatel islamu, velky prorok a vzor vsetkych moslimov? Co ucil, co hlasal, ako zil? Mozes si z neho vybrat iba to, co sa ti paci a budes stale 100-percentny moslim? Podla mna nie.
Ano, krestanstvo bolo v minulosti tiez agresivne. Mas dojem, ze by to bolo tym, ze slo v slapajach svojich zakladatelov? Tych, ktori hlasali radostnu zvest a zle oplacali dobrym az do svojej-povacsine nasilnej smrti? Pokial sa krestania v minulosti skompromitovali- a urobili to vela krat, vid inkvizicie, nabozenske vojny, kriziacke vypravy- tak to nebola chyba krestanstva ako viery vo vzrieseneho Boha, ktory nam prikazal nasledovat svoj priklad. Bola to chyba ludi, ktory si zobrali krestanstvo ako zamienku pre pachanie zla.
Viem, ze ludia radi argumentuju sposobom, ze ked chce clovek robit zlo, moze sa schovat pod akekolvek "nabozenstvo" a teda ze samovrazedny atentantnik ma tolko spolocneho s islamom, ako inkvizitor s krestanstvom. To je OBROVSKY BLUD. Rozdiel spociva v porovnani zakladov tychto vierovyznani.
Aky clovek bol Mohamed?
Kto bol Jezis, ako zil a aky odkaz nam zanechal?
Pokial necitis rozdiel, tak potom naozaj nie je o com.

keziah
19. nov 2014

@dalal kludne daj aj z rohacka, je to najcistejsi slovensky preklad.
Ja som ale rozpravala o novej zmluve, nie o textoch, ktore predchadzali 1000-2500 rokov pred ukrizovanim.
Nasla by si aj ovela viac poburucich textov, kludne daj, poznam ich, mozeme ich poporiadku rozobrat.

sirinka
19. nov 2014

@keziah ty si ako vysvetlujes to, ze obrovske mnozstvo moslimov pocas celeho svojho zivota nezarezu ani jedneho nemoslima? Ti su potom zatrateni? Ako si vysvetlujes to, ze za stovky rokov sa im pri obrovskom mnozstve veriacich roztrusenych po celom svete nepodarilo este vyvrazdit vsetkych ostatnych neveriacich?

dalal
19. nov 2014

@keziah tak ako ty pristupujes k Jezisovi a biblii ako k zdroju dobra a inspiracii k laskavosti a robeniu dobra tak aj pre mnohych moslimov je Mohamad a koran rovnakym zdrojom... ver mi poznam ich mnoho... a najlepsie je ze pouzivaju presne rovnake slova na opis ´´ pozitiv´´ ich nabozenstva.... a zda sa mi ze ty citujes frazy casto pouzivane nemoslimami...

keziah
19. nov 2014

@sirinka zrejme pocuvaju len nejaku "soft" verziu koranu 😀 su predsa aj take. Ale pozarezavaju a poupaluju dost krestanov. Ci su zatrateni, to sa pytas na zlom mieste. Mozes si to potom skusit vydiskutovat s Bohom, az pred nim raz budes stat.

@dalal nerozumiem, ake frazy ti citujem? jezkovy voci, bol Jezis pedofil? vypalnik? znasilnovac? co chces akoze porovnavat?

dalal
19. nov 2014

@keziah prosim ta klidek... neber to velmi osobne aky pedofil ??? ked si vzal 10 rocnu a co ini si nie? krali, atd zeny sa vtedy vydavali skoro a skoro zomierali ale robit z neho pedofila? to su presne tie frazy o ktorych hovorim.... akurat som citala poznamocku od znamej slovenskej spisovatelky... niekto sa jej vlupal do domu a slohol pisaci stroj na ktorom pisala vsetky svoje knihy ... a to prosim pekne na nasom drahom slovensku plnom anjelskych krestanov 😀 😀 😀

sirinka
19. nov 2014

@keziah jaaaj, to ako s tou biblou, ked pises, ze @dalal tu nema vytahovat tie poburujuce texty ale len novy zakon, ktory uz teda asi je tiez soft???

keziah
19. nov 2014

@dalal klidek, neklidek, opakujem svoju otazku.
ad pedofil, aisha mala 9, ked ju stary chlap oprel. http://mokova.blog.sme.sk/c/305278/Pribeh-o-man...
mohamed znasilnil otrokynu svojej zeny. mam ti aj to vyhladat?

keziah
19. nov 2014

@sirinka ale kludne nech vytahuje. samozrejme, zidia dostali prikaz vyhladit amalekov a tusim amorejcov, nez vosli do kanaanu. je mozne, ze tych narodov bolo este viac, nechce sa mi to hladat. amaleci boli narod, ktory iniciativne prepadol zidov na ceste z egypta a vymlatil im cely zadok kolony, starych, chorych, male deti.
tieto narody uctievali "boha" baala, sucastou obradov bolo obetovanie vlastnych deti (tzv. prevadzanie cez ohen). vyhladenie celej rasy (izraelci vsak neboli dosledni a nakoniec sa s povodnym obyvatelstvom ciastocne pomiesali) bol prevajom Bozieho trestu. nehovoriac o tom, ze zidia a ine kmene boli v tom case proste nepriatelia na zivot a na smrt. a na rozdiel od krestanov nemali povinnost milovat svojich nepriatelov.

keziah
19. nov 2014

@sirinka a to nepriatelstvo trva dodnes, ked sme uz pri tom:
http://www.sme.sk/c/7502594/palestincania-zaves...

keziah
19. nov 2014

opravujem, obetovanie deti bolo sucastou viery v molocha, nie baala.

dalal
19. nov 2014

@keziah poviem ti to tak ak by si sa narodila na blizkom vychode bola by si teraz rovnako zapalena moslimka. Viera je vo vacsine pripadov zavisla a dana rodinnou vychovou a prostredim v ktorom vyrastas. Niekedy sa sice clovek rozhodne ´´ slobodné´ a vieru si zvoli a a za par rokov ked si to rozmysli tak ju moze zmenit znova.. stale veri ale v niekoho ineho ako to bolo pekne vidno z tvojho doporuceneho linku.

A neboj sa o @sirinku... ona toho dobreho vo svete vykonala a stale kona ze nebo jej rovno otvori branu a nebude sa vypytovat na jej vieru.ci uz tam boh bude alebo nie.

ellise
19. nov 2014

@kararinka Wintonovi je 105 roků, kolik příležitostí ještě bude aby mu udělili Nobelovku?

dalal
19. nov 2014

@ellise a co kararinka udeluje ceny?

keziah
19. nov 2014

@dalal no pokial si sirinka alebo ktokolvek mysli, ze sa za nejake dobre skutky dostane do neba, tak ako krestan sa o neho musim obavat.
Pac: Lebo milosťou ste spasení skrze vieru. A to nie sami zo seba; je to dar Boží; nie zo skutkov, aby sa nikto nechválil.
A tiez: Ak ústami vyznávaš Pána Ježiša a v srdci veríš, že Ho Boh vzkriesil z mŕtvych, budeš spasený; lebo srdcom veríme na spravodlivosť a ústami vyznávame na spasenie. Písmo totiž hovorí: Ktokoľvek verí v Neho, nebude zahanbený.
Ale to len na okraj, neprisla som sem evanjelizovat, ludia take veci neradi pocuvaju a ja nikomu nasilu evanjelium nevnucujem.

sirinka
19. nov 2014

@keziah ja verim v nieco uplne ine nez v nebo ci peklo 😉

dalal
19. nov 2014

@keziah nevadi je dobre si vypocut nazorj z obidvoch stran.Rovnake myslienky len ine meno pre boha.

ellise
19. nov 2014

@dalal já něco takového řekla? nejsem si vědoma.

keziah
19. nov 2014

@dalal to, kto sa kde narodil a preco je vdaka tomu krestan, ateista ci moslim mozeme nechat uplne bokom, pac teraz diskutujeme o tom, ci je islam pre nasu spolocnost hrozba.
nie je mojou ambiciou presviedcat ostatnych o svojej pravde. proste som poukazala na prostredie, z ktoreho islam vysiel, z jeho zakladov, ktore su skrz naskrz zle, z jeho nenavisti voci "neveriacim". nie su to krestania, ktori tocia videjka, ako "neveriacim" odpidlikavavaju hlavy. neboli to krestania, co toto leto uniesli okolo 270 dievcat a urobili si z nich sexualne otrokyne. nie su to krestania, co sa opasu vybusninou a vlezu do autobusu.
JA by som nikdy nesla zit tam, kde sa roztahuje tzv. "islamsky stat". Ty vari ano?

sirinka
19. nov 2014

@keziah ale ano, toho vsetkeho su schopny aj krestania a maju asi velke stastie, ze v casoch, kedy sa krestanstvo sirilo a pretlacalo do Europy neexistovali taketo zaznamenavacie prostriedky, asi by sme mnohi hrozou onemeli, takych cinov su schopni ludia akehokolvek vierovyznania ako aj bez neho, pokial ich niekto presvedci, ze tadial vedie jedina cesta k cielu. opat sa ta pytam, pokial su zaklady tak skrz naskrz zle, ako je mozne, ze zije po svete mnoho moslimov, ktori ziju minimalne rovnako slusne a pokojne svoj kratky zivot ako ktorykolvek iny obyvatel tejto zemi, ako je mozne, ze svojou brutalitou a bez respektu k smrti este nedobyli cely svet... Ten maju v rukach ini pani 😉

alice107
19. nov 2014

KEZIACH pacia sa ti tvoje argumenty. je vystizne to to podanie argumentu v podobe podrezavania. kazdy normalne zmyslajuci clovek vie, ze ak clovek patriaici k islamu podreze ´´nepriatela´´/ci je to inoverec, ci vlastne manzelka hoci/ tak ma oporu u v tej ideologii islamu, spolocenskej mnienke islamskej spolocnosti/a to ja tej, co zije v europe ci usa/ aaj vzakonoch islamskych statov.
podla islamu nie je takyto cin nic nemoralneho ani trestneho
taketo jednoduche fakty niekto nemoze pochopit ?
do raja sa podla islamu dostanu moslimovia len tak, ze samovrazednou metodou zabiju co najviac ´´nepriatelov.´´cize stanu s amartyrmi. podla tej ideologie ide o dobry skutok prave to zabijanie.
v krestanstve sa do raja mozno dostat len pre prikladyy, mravnym zivotom bez pachania nasila a zabijania.
kazdy normalny clovek vidi rozdiel v tychto dvoch ideologiach. ja fakt nemozem pochopit,a ko nejaka europanka nemoze vidiet rozdiely v morlake amysleni akonani medzi islamom a krastanstvom uz v zakladnom kameni ai ch filozofie .
nemozem pochopit europana ci europanku, ktori by mohli vidiet nieco pozitivne na zabijani , diskriminacii, popierani ludskych prav a slobod. a este to aj obhajovat . ci zu priamo ci nepriamo.a toto je prave obsiahnute v ideologii islamu.
takze za to tvoje vysvetlenie ti davam velky LIK

EVA8 , porozumela som teraz tomu vysvetleniu. 🙂

dalal
19. nov 2014

@keziah nerobia to lebo to a este horsie a masovejsie maju za sebou.... nesla by som a budes prekvapena ani normalnym liberalnym moslimom sa tam nepaci a nechcu tam zit ako vidis z velkeho poctu emigrantov... ja so osobne myslim ze nie je prinos zo ziadneho nabozenstva a naopak lez z nich plynu problemy... takze ja ostanem ateistka ako som, budem sa nadalej priatelit s katolikmi, ateistami aj s moslimami ( s tym ktorych poznam a doverujem) aj ked mohamed bol ako ty hovoris uchylak a pedofil. mne osobne je to celkom ukradnute lebo moji priatelia (zhodou okolnosti moslimi) su dobri ludia.

sirinka
19. nov 2014

@dalal presne tak, ciel dosiahli, koho by vrazdili, sustredili velku moc a majetky do svojich ruk, to nie je tajomstvo a navyse dodnes maju aky taky vplyv aj na politicke dianie. O aky prerod na umiernenenych krestanov zijucich v mieri a laske....

keziah
19. nov 2014

@sirinka islam samozrejme nemoze byt len plny zla a nenavisti. nevies, ze horsie, ako ocividne klamstvo je pravda s kvapkou klamu? nevies, ze aj muz, ktory pije a/alebo bije svoju zenu, je vo svojich svetlych chvilkach pozorny a nezny? ved kto by uz skocil na jasnu loz alebo zostal s niekym, kto by ho len tyral?
co sa tyka viery- ja zase verim, ze clovek ma v sebe potrebu verit, ze existuje nieco viac, urcity duchovny hlad, ktory nam dal Boh do srdca. Ak si mam vybrat- a ja si vybrat chcem- volim krestanskeho Boha, ktory sa ponizil az na smrt, aby sme my mohli zit. Ktory zil tak, ze nikto z nas mu nemoze nic vytknut.
Ja nepochybujem, ze aj medzi moslimami su dobri ludia. Lenze islam proste nema zakladatela hodneho nasledovania. V porovnani s Kristom nijako neobstoji. V islame je tiez vela zlych, nenavistnych myslienok. Kazdy si v nom teda najde svoje, aj clovek mierumilovny, aj nenavistny, lenze momentalne, ako vidis, je proste toho zla velmi vela a neprijemne sa siri.
O zle popachanom krestanmi som uz predsa pisala-jasne, bolo, nie sme o nic lepsi. Lenze rozdiel je v tom, ze kruty akozekrestan nema pre svoje pocinanie ospravedlnenie v Pisme.

sirinka
19. nov 2014

@keziah chces mi povedat, ze v tej dobe sa neodvolavali na vieru, na nabozenstvo a cirkev, ked prenasledovali, vrazdili a plienili vsetkych pohanov ci inych "neznabohov".
Prave pre tieto nezmyselne obhajoby jedineho spravneho boha som ja agnostik. Je opovrhujuce vyjadrovat sa takto o akomkolvek inom bohovi, ku ktoremu sa moze co len jediny clovek modlit v dobrej viere. Pre mna uplne nepripustne z nasej pozicie rozhodovat a urcovat, co je spravne a co nie, nieco, na co nemame ziadny dosah.

eva8
19. nov 2014

@sirinka ako agnostik berieš len to, čo je potvrdené. Čiže musíš súhlasiť s textom (myslím písmenami), kt. je napísaný v Novom zákone a v Koráne, teda aj s ich odlišnosťami. Obe písma sú základy daného náboženstva.

sirinka
19. nov 2014

@eva8 co to tu pises za nezmysly? Ja nemusim suhlasit zo ziadnym textom, ja som v tomto smere clovek slobodny 😉

eva8
19. nov 2014

@kararinka Trošku oneskorene, no vysvetlenie. Prvá mojv veta: Dávala si príklad ľudí, kt. páchali zločiny pod záštitou kresťanstva. Vezmime si pomer zločinov v súčasnosti páchaných pod zámienkou kresťanstva a islamu – to k tej “štatistike” Skutočná štatistika je o inom. Druhá veta vysvetľuje zvyšok prvej: Podľa wikipédie: “Proti Galileiho práci sa ostro postavil istý filozof Chiaramonti z Pisy. Neprajníci sa usilovali znepriateliť pápeža s Galileim. Presvedčili pápeža, že v Dialógu má Galilei pod Simpliciom na mysli samého pápeža….Po takmer trojmesačnom súdnom procese v roku 1633 musel sedemdesiatročný Galilei odvolať svoje učenie…Legenda hovorí, že Galilei po odprisahaní vyhlásil: „A predsa sa točí!“ (Eppur si muove!). Podľa Gina Loriu ide o domnelý výrok, ktorý by mal vystihnúť Galileiho nezlomnosť. Galilei hľadá útechu v ďalšom vedeckom bádaní” Prečo by sme sa nemali učiť z minulosti? Radšej dajme prednosť regresii, lebo isté dané náboženstvo ešte musí prejsť určitým vývinom, potrebuje čas (podľa pisateliek), veď prečo by sa malo vyvíjať v domovskej krajine, keď ich pravidlá, môžu presadiť v novej krajine?….
Prepáč, ten dodatok v zátvorke o Mosule som napísala, pretože tu na fóre bola opakovane spomenutá neobjektívnosť správ podobnými slovnými vyjadreniami aké som použila v tom dodatku. Je teda otázne, či sú tieto správy nesfalšované…absolútne som netvrdila, čo tebe vyplývalo, že súhlasíte a obhvjujete IS. Prečo ti z toho nevyplynulo to, že mi je nevinných ľudí ľúto? Každý vidí to, čo chce vidieť. S cítením obyvateľov v Mósule sa myslím zhodneme.
Nemyslím si, že zovšeobecňujem, snažím sa už len písať fakty. Nechcem sa hrať so slovíčkami, ale môžeš konkretizovať, aby som opravila, resp. vysvetlila svoje zovšeobecňovania? Keď som písala podľa erjony akože veľmi všeobecne, len citovala som jej konkrétne linky, alebo linky dievčat, používala som ich zdroje. Veveš vysvetovala ako to chránenie žien funguje medzi moslimami (to je podľa mňa zovšeobecňovanie), ja som napísala, že som videla I slzu v oku tých žien, kt. boli chránenené ako oko v hlave. Súhlasila som s feministkou, kt povedala, že “tie ženy nemôžu rozprávať” – to je možno trošku zovšeobecňovanie, neberú sa do úvahy výnimky. Ona, ako dievčina z Egypta, kt. žila I v Saudskej vie lepšie posúdiť, ako vevesh, či ja, čo vidíme len “zvonka” (aj keď si myslím, že ja som v niečom prešla I trošku “dovnútra”, aj keď veľmi zľahka) To, čo som písala ďalej o tom “must”- to je jednoducho príkaz a áno, čo sa týka mojich skúsenosti, či čo som počula, či čítala “Oni žijú vo svete príkazov a zákazov, oni jednoducho m u s i a !!! berú to za prirodzené” môj dodatok: „a samozrejme sa to očakáva aj od nás” Prečo muslimovia zo zahraničia poukazujú na to s čím nesúhlasia? Keď v tom žijú, si to neuvedomujú. Nesúvisí to len so vzdelaním a chudobou, na čo mnohé dievčatá apelujú… aj napr. v slávnom tureckom seriáli Šeherezáda, (všimli ste si?) klasická reprezentatívna moderná rodina, plná lásky a porozumenia, kde hlavou rodiny bol milujúci otec = starý otec. Jeho manželka ho s láskou poslúchala. Nevidela som všetky časti, nesledovala som ho, no možno som mala šťastie len na epizódy, kde sa naozaj s pochopením pasívne brali do úvahy príkazy hlavy rodiny, žiadny vlastný názor

Citujem ťa: "Vyjadrila som sa k tomu, ze sama vies, ze tomu tak nie je vo vsetkych moslimskych krajinach, lebo to uz znelo ako zovseobecnovanie" Čo nie je vo všetkých moslimských krajinách? Ja som nepísala o moslimských kajinách . Teraz nerozumiem ja. Nechcem sa hádať, či hrať sa na "kto z koho" Len si chcem poopraviť vyjadrovanie, aby som písala zrozumiteľne.