icon

Musia všetci učitelia chodiť na viacdňové výlety?

martina_1111
8. júl 2019

Prijali ma na pedagogickú fakultu UK, ale prijali ma aj na inú VŠ, no oveľa radšej by som študovala pedagogiku. Mám však istý problém a je pre mňa veľmi dôležité či učiteľka musí chodievať so žiakmi na lyžiarske, výlety a pod., proste na akcie kde sa prespáva, alebo sa dá tomu vyhnúť. Ak niekto vie ako to je, či sa dá týmto akciám dlhodobo vyhýbať, nech mi prosím napíše, je to pre mňa fakt veľmi dôležité. Ďakujem

Strana
z2
juliet86
9. júl 2019

@martina_1111 a lekari teda vedia ci nevedia? ztpko si na tu vec nevies vybavit? drzin ti palce. kludne chod.

sisaka
9. júl 2019

Zdravotný problém, o ktorom nevedia ani lekári?
Predpokladam, že to bude nejaké nočné pomočovanie. Kúp si inkontinenčné plienky pre dospelých a je to. Koli takejto somarine neísť študovať vysnívaný odbor, lebo sa môže stať, že budem musieť niekde prespať? Argumenty nedozreteho teenagera. Neštuduj teda telesnú, triednictvo sa da tiež odmietnuť a je to.
Moja mama učila cely život telesnu a zemepis a bola cely čas aj triedna. Nikdy nebola na výlete s prespanim, aj na plavecky a lyžiarsky dochádzali.
Najvyšší čas dozrieť a začať sa spravat a stavať k problém ako dospely človek, k tomu patrí aj vyhľadať lekársku pomoc, keď mám zdravotný problém.

hettinka
9. júl 2019

V školstve sú horšie veci ako “len” to, že treba niekde prespať mimo domu. Ale ak aj idem, mávam svoju izbu sama pre seba. Prinajhorsom si doplatis.

Aj v iných povolaniach sa spáva mimo domu - školenia, teambuildingy, pracovne cesty...

martina_1111
autor
9. júl 2019

Na to spolieham, že nebudem musieť nič konkretizovať a nikomu nič vysvetľovať, no bojím sa, že neraz nastane situácia, že škola na mňa bude tlačiť, že musím ísť, že to musím zvládnuť, že ich predsa nemôžem nechať v štichu. Na služobke, by to bolo asi trošku iné, ale ani to si neviem predstaviť, no na služobke, by aspoň nehrozila situácia, že sa to nejakou blbou náhodou roznesie nielen medzi učiteľským zborom, ale aj medzi deťmi a skončí to potupou. Lekári o tom vedia, veď sa liečim od detstva, no lekári už len čakajú, či to náhodou neskončí samo, lebo už vyskúšali úplne všetko.

barbellka
9. júl 2019

@martina_1111 lenze to ci sa to roznesie medzi kolegami zavisi od ludskeho faktora a rovnako sa to moze stat medzi ucitelmi ako medzi kolegami niekde inde..ci myslis ze len ucitelky su trubky co to roznesu ak sa to dozvedia a v inom zamestnani nie su a nic nepovedia? Tak to neni vobec pravda....je jedno kde pojdes robit, vsade je riziko ze je tam zakerny clovek ktory "ta roznesie" za vselico aj za totalne nepodstatnosti...to zavisi od cloveka nie od profesie

benit
9. júl 2019

Kludne chod studovat co ta bavi. Na viacdnove vylety ta nikto nedonuti ist. Kazdy triedny si organizuje sam so svojou triedou. Nikomu nemusis ani pri nastupe do prace nic vysvetlovat. Nikdy sa ma nepytali na pohovore na skolske vylety. Ver tomu, ze ako mladej zacinajucej ti ani triedu hned nedaju. Dcera ma triednu na sš a ta ich nikam neberie ani na jednodnove. Max v ramci mesta. A mozno to aj same odide ako hovoria lekari.

barbellka
9. júl 2019

@benit zalezi to od situacie na skole. Ja som min. sk rok zacinala a mala som triedu prvakov na ss....ale je pravda ze to bola vynimocna situacia bo nemali koho...mala som adaptacne vzdelavanie...bolo to kvalitne psycho :D ale je pravda ze na viacdnovy vylet by som s nimi nesl ani keby mi nohu rezali :D

moonlight1210
9. júl 2019

@martina_1111 co takto si najst pracu podobnu ucitelstvu. robit napriklad v nejakej spolocnosti, ktora poskytuje lektorov. neviem, co presne chces ucit.

alex49
9. júl 2019

na výlety nie je povinnosť chodiť, my sme síce chodili na základke, ale učitelia chodili dobrovolne, sami všetko vybavovali, nikam nemusíš chodiť prespávať. to je na tebe, nie na riaditeľovi. Len študuj, čo ťa baví.

baskustek
9. júl 2019

Ja učím 7 rokov a zatiaľ som na viacdňovych výletoch nebola a to som aj triedna. Učím SJ na 2.stupni, takže lyžiarsky ani škola v prírode sa ma netýkajú. Samozrejme, jednodňových akcií som organizovala veľa, ale bez prespania. Iba s kolegami sme boli na teambuildigu na Liptove, ale bez detí.

mooonika1975
9. júl 2019

@martina_1111 dá sa tomu vyhnúť, keďže kolektív je väčší. Treba na to upozorniť zamestnávateľa.

ibrunova
9. júl 2019

@martina_1111 Podľa mňa choď na školu, čo ťa bude baviť, ostatné teraz nerieš a netráp sa tým. Riešiť to budeš potom , keď to bude aktuálne. Držím palce!

martina_1111
autor
9. júl 2019

Srdečná vďaka za informácie a povzbudenie. Mám z toho o kúsok lepší pocit a ešte mám čas o tom rozmýšľať, tak snáď sa rozhodnem správne.

letfenixa
9. júl 2019

@martina_1111 U nas na 2.stupni chodia na prespavanie len telocvikari - lyziarske vycviky, viacdnove vylety sa neorganizuju.

hettinka
10. júl 2019

Ja si myslím, že tie viacdňové výlety sa postupne aj zrušia. Pre školy je to drahe, učiteľom nabieha NV a mali by platiť cestak, čo nerobia a porušujú tým zákon. Učitelia nemajú záujem riskovať a stresovať sa a ešte k tomu zadarmo. A deti v tom čase sú už aj polka triedy na dovolenke v júnovom termíne s rodičmi.

mooonika1975
10. júl 2019

Ja dom napríklad odmietla ísť do školy v prírode, s odôvodnením, že ťa zodpovednosť za deti je veľmi stresujúca, jednou nohou v base celý týždeň, ďalej má neotravuju s tým. Proste nepôjdem.

tykat
10. júl 2019

@martina_1111 ...podla mna sa tomu da vyhnut aj dlhodobo, vybavis si lekarske potvrdenie (nikoho nemusi zaujimat ci chrapes, beries lieky na spanie alebo mas epilepsiu). Podla mna to skola bude akceptovat. Upozornis na to zamestnavatela pri nastupe (ak na to pride rec) a ak budes dobra ucitelka tak to da detom ovela viac ako ked s nimi prespis niekde na vylete.

lilke
10. júl 2019

@martina_1111 myslím si, že v školstve si viac chránená pred viacdennými pobytmi ako vo firme. Nejsť na výlet, do ŠvP, vždy sa nájde niekto, kto pôjde rád kvôli kolegom či deťom. Aspoň u nás. Tiež máme kolegov, ktorí nikdy nechodia, nepýtame sa na dôvody, berieme to. Ale vo firme dlhodobo odmietať školenia, služobky, firemné akcie,... a tam určite nebudeš sama na izbe, to by ti neprešlo.

martina_1111
autor
10. júl 2019

Celkom ste ma potešili, no v BA som mala v pláne telesnú a jazyk, no to bola asi naivná predstava, že ono by to nejak šlo aj s takou kombináciou.
Asi je pravda, že vo firme, by to bolo ešte ťažšie, no ak by sa to roznieslo vo firme, tak len medzi kolegov (dospelých ľudí) a v škole hrozí, že sa to môže rozniesť aj medzi žiakov, lebo náhoda je blbec a nikdy nič nie je vylúčené.

ibrunova
10. júl 2019

@martina_1111 tak práve tá telesná, tak tomu sa asi nevyhneš ☹

kacena4
10. júl 2019

ahojko po pravde mas pred sebou studium, ak uvazujes vyucovat deti v prvom rade si musi utriedit psychiku ci toto zvladnes pracovat s detmi a poriesit si aj svoje zdravotne problemy nemozes to oddelovat - neda sa to. po case by ta to prevalcovalo, ten stres z toho vsetkeho... sama vidis ze este si ani nezacala studovat a uz si vystresovana ako to zvladnes v skole ☹ po pravde su skoly kde to nie je problem lebo na vylety chodia ucitelia ako zohrany tym, ale su skoly kde chodi vzdy triedny so svojou triedou bez debaty. samozrejme nemusis mat triednictvo!! toto nie je povinne mozes len ucit svoje predmety a nemusis sprevadzat triedu to by si mala vyhodu a nemusela by si sa viazat na viacdenne vylety a s dennymi ucitelom s triednictvom pomahat na vyletoch, no pri telesnej vychove treba ratat s tym ze tento ucitel organizuje na skole vsetky aktivity co sa tyka sportu, ak je to 2stupen tak lyziarsky, plavecky (ak je aj na 2st.) poznavacio-turisticky,... neviem co este je treba s tym ratat, ale na druhej strane kedze to organizujes nie je problem aby si mala samostatnu izbu v ubytovni kam idete 🙂 vsetko je o kompromisoch najdolezitejsie je aby tvoja psychika na tychto tyzdnovkach bola taka aby si sa dokazala postarat a cely huf "nezbednych" deti za ktore preberaz plnu zodpovednost. sama musis zvazit na co mas a na co nie studovat a co v buducnosti zvladnes robit a co len vystudovat a nepracovat v danom odbore... drzim ti palceky

martina_1111
autor
10. júl 2019

Byť učiteľkou je môj sen. Mám deti veľmi rada, myslím, že mám aj dostatok trpezlivosti a aj štúdium, by som mala zvládnuť. Problém je len v tom, že nemám predstavu ako to budem zvládať, keďže mám zdravotný problém, ktorého sa asi nezbavím. Naši to nezanedbali, v piatich rokoch to u mňa začali riešiť, absolvovala som už všetko, no som na tom stále zle a lekári ma už len nabádajú k tomu, aby som sa s tým vnútorne vyrovnala a brala to ako súčasť svojho života.

hettinka
10. júl 2019

@martina_1111 ak chceš 100% uplatnenie odporúčam prírodovedné predmety, matiku, informatiku, pripadne angličtinu s niečim. Slovenčinárov je habadej, telesnú v tvojom prípade kvôli kurzom radšej nie.

martina_1111
autor
10. júl 2019

Môžem ísť aj na matiku a informatiku, ale to zas nebudem v BA. Musím si to ešte dobre premyslieť, no telesná, v mojom prípade, asi ozaj nie je dobrá voľba. A čo sa týka uplatnenia, máš určite pravdu.

pokemonkaa
10. júl 2019

Byt ucitelkou bol aj moj sen. ale kvoli zdravotnym problemom som sa nakoniec rozhodla pre ekonomiku. doteraz to lutujem. chod za svojim snom...

Strana
z2