Musím mať právnika na súde ohľadom výživného?

darusik7
30. aug 2010

Ahojte..Na konci septembra budem mať súd ohľadom určenia výšky výživného a určenia,kedy môže byť malý s otcom..
Ex platí ako síce každý mesiac,ale vtedy ako mu to finančne vyhovuje.
Na súd že vraj nedôjde on,ale jeho právnik.Mám si aj ja nejakého zohnať?
Ďakujem

mariro
30. aug 2010

- zalezi na tebe ci si vezmes pravnika, alebo nie.Mat ho vsak nemusis,zakon to neprikazuje.

katka.gzd
30. aug 2010

ides proti sebe ak si pravnika nevezmes....hlavne ak je druha strana nie velmi pristupna slusnej dohode....ver mi ze nezainteresovany clovek, ktory vie o com hovori ti tam bude na nezaplatenie

lara1705
30. aug 2010

na sud sa musi dostaviť aj ex aj ked bude mať pravnika, to proste musi, či už budemať pravnika alebo nie. zaleži ešte aj od toho jake stare je dieťa a aky ma prijem ex. ak by si vedela o nejakom vedľajšom prijme byvaleho, mala by si zohnať nejaky dôkaz ak je to možne.podľa veku dieťaťa sa aj určuje vyživne.

wladka
30. aug 2010

ja som nemala, a bolo to v poriadku.. 😉

ale pravda, ze zalezi koho mas proti sebe.. ak je to nekompromisny clovek, tak asi ho treba..

ale zas na sude vzdy prihladnu na potreby deti, a vyzivne urcia na 100%.. ale ich vyska sa moze menit.. bud viac alebo menej.. s tym rizikom treba ratat..

hanka274
30. aug 2010

nikoho mat netreba, skor by som sa vyjadrila, ze je lepsie ho mat a nie treba 😉
a myslim, ze ani dostavit sa nemusi ak pravnik ho zastupuje a ma jeho plnu moc, ci???

sigsauer
2. sep 2010

ex sa nemusí dostaviť na súd ak má právnik jeho plnú moc. zákon hovorí o možnosti mať právnika, nie o nutnosti ho mať. Ako hovori katka, právnik ti pomôže, poradí, hlavne v prípadoch, kedy je zrejmé, alebo je predpoklad, že konanie neprebehne jednoducho. Každý spor je iný, i keď ide o výživné. Ak exmanželom nevyhovuje výška výživného v návrhu a zdá sa im suma vysoká, dobrý právnik dokáže nájsť milión dôvodov prečo má sudce návrh zamnietnuť. Ak by si sa rozhodla pre právnika, tak si skús nájsť ženu právničku, je to často aj o empatii.

ibabejatka
13. sep 2010

Ahoj, ja som právnika nemala, ale na súde bola prítomná kolízna opatrovníčka zo sociálneho odboru (ÚPSVaR), ktorá mi pomohla aj s návrhom na výšku výživného s ohľadom na potreby detí. Mal by ju prideliť súd. Ja som ju vyhľadala ešte pred samotným rozvodom, lebo ex sa odsťahoval a neplatil ani cent, tak sme mali najprv vyživovací súd a až potom rozvodový. Ex sa na súd nedostavil a sudkyňa vyniesla rozsudok aj v jeho neprítomnosti. Tá pani zo sociálky bola veľmi zlatá, bola u nás doma, u neho doma, aby posúdila vhodnosť prostredia pre deti a poradila mi aj kedy sa na čo opýtať sudkyne, aké dôkazy predložiť. V podstate mi poskytla právne poradenstvo. Držím palce, pre deti nie je nič lepšie ako mať doma kľudnú atmosféru a usmiatu maminu 🙂

mina2415
12. dec 2011

tak ahojte ja mam zajtra sud a mam aj pravnicku chcem 100e a on stym nesuhlasi tak neviem.a este mimochodom neplatil mi ani cent ak sa maly narodil moj syncek ma 2,5roka takze sa tam bude rozpravat aj o doplateni strasne som nervozna no uvidime co zajtra.

marry26
20. dec 2011

mina2415 napis ako si dopadla, riesim nieco podobne

janemari
20. dec 2011

Ja mám za sebou tiež takýto súd a mala som právnika.Prečo? Lebo ešte počas tehotenstva mi vtedy ešte manžel nedával ani cent,ja som bola PN a jednoducho mi financie nestačili.Na súde som bola bez právnika a dobre ma "oklamali" platil mi ani nie polovicu z toho na čo som mala nárok.Ale ja hlupa,bez právnika nechalala som sa oklamať. Na druhom súde ohľadom výživného na dieťa,rozvodu a stretávanie s otcom som už právnika mala.Moj ex mal v oboch prípadoch pravnika,len teraz ked som mala aj ja to nemal až také ľahké.Výživné sa ráta percentuálne z jeho platu,pokiaľ sám nemá záujem dávať viac.

fenea
1. feb 2012

Ahojte dievčatá, tak ja som včera mala súd ohľadm výživného na syna. S manželom sme v rozvodovom konaní, na malého neprispieval. No celý súd trval cca 10 minút, totálna fraška. Súdkyňa bola kompletne podplatená, vzhľadom na to, že manžel pochádza z finančne zabezpečenej rodiny. Súdkyňa mi nedala ani možnosť sa vyjadriť, stále zohľadňovala len potreby manžela, vôbec sa nepýtala na moje výdavky, na dieťa, len tak niečo povrchne povedala. Mňa vôbec neoslovala slušne, ani vysokoškolským titulom, za to keď sa pýtala niečo manžela - tak stále len "pán inžinier" , "pán inžinier". Tak ja tam prídem hájiť záujmy maloletého syna a vyjdem odtiaľ s pocitom že ja som tá najhoršia? A ešte sa má súdkyňy pýtala, že "dokedy mienite byť na rodičovskej dovolenke"? "Čo tak sa vrátiť už do práce?" ... Skoro som spadla z nôh... Že keby som sa vrátila do práce, tak by som nežiadala výživné na syna! Tak som jej slušne pripomenula, že za dieťa sú zodpovední obidvaja rodičia. Joj,,, nahnevala ma včera na tom súde.