Myslíte, že manželstvo je len papier?
ahojte, ja som dnes citala rozne pomylene nazory na manzelstvo, ze su to len papierovacky a ze to nie je prejav lasky atd...myslite si to i vy?ja som zastancom manzelskej lasky, ktora je pre dieta to najkrajsie co vobec moze dostat, a tiez manzelsky partner, ktory vlastne mojim suhlasom k tejto sviatosti si moze byt isty ze to snim myslim vazne...skoda ze dnes sa tolko manzelstiev rozpada koli hluposti a marnivosti mladych ludi:(........zeby uz prisaha nic neznamenala?a svedkovia pred sudom naco prisahaju ked tie iste sudy rozvadzaju od davnej prisahy manzelov?
@blahova_andrea ale ja sa nehladim na manzelstvo ako "zrusim to na sude".. Pre mna slub, toboz slub pred Bohom a svedkami je zavazok, ze svojho manzela budem milovat, aj ked mi nebude schopny to dieta dat, aj ked stretnem "muza dokonaleho", aj ked neviem čo... A ano, je na to aj papier 😉 a aj ten vyjadruje urcitu vaznost toho vztahu.
Na gauciku pri vinku clovek bezne naslubuje hory doly... ale kebyze ho realne postavis pred oltar... tak mnohi by hladali "unikove vychody" a to doslova! 😉
Je to kazdeho osobna vec, ako si zije, ale pre mna laska prijima zavazok. Dnes sa tychto zavazkov ludia boja, je jednoduchsie zit v partnerskom vztahu, hlavne pre chlapa!! Toto mi potvrdilo kopec muzov...
@blahova_andrea spolocne dieta je na cely zivot... ale kolko chlapov ma v pazi spolocne deti. Zeny to beru inak, ale pre muza spolocne dieta neraz znamena posielat 50 eur na ucet jeho matke... a kaslem ta ☹ ... uplna realita...
Netvrdim, ze rozvodovost je nizka, to nie je, ale rozchodovost druhov a druziek je oooovela vyssia. Najst par, co su v takomto vztahu nad 15 rokov, maju deti aspon nad 10 rokov je rarita...
@mima4 suhlasim, mam 2och bratov a teda dost dobre viem ako muzi zmyslaju o zavaezku manzelstva - ano o zavaezku... mat dieta sa da s kazdou druhou - dokazuju to nejedni medialni borci, ale vstupit do manzelstva a prijat vsetky zavaezky z toho vyplyvajuce je uz ine kafe pre chlapa😉
proste do manzelstva ide 99% chlapov, hlavne teda ti, ktori to naozaj riesia, naozaj len s tou jedinou s velkym J🙂 do vztahu s ktoroukolvek s ktorou je im aktualne dobre😉
podla mna zeny vztah vnimaju inak ako chlapy - znovu pisem o 99% - ked uz su v nom, tak vaecsinou s chlapom s ktorym si to manzelstvo a rodinu predstavit vedia, nielen preto, lebo im je aktualne dobre... cize pre nich ci vydata alebo nie je ta obeta pre vztah rovnaka a aj vnimanie domacnosti ako takej...
ja osobne mam pocit ze chlapov velmi dobre poznam - jedna vec je ze som s nimi vyrastala, druha ze cez bratov som celu svoju mladost sa pohybovala viac menej len v ich pritomnosti a zial som videla vela vztahov, ktore zeny vnimali ako zavaezujuce lebo ved su tam deti, rodina atd. aj ked teda papier nepotrebuju, ale zial chlapy to stale brali, ze ved nie sme spolu🙂 len dieta mame a byvame spolu... - takze tod ten rozdiel...
na zaver - tiez si nemyslim ze manzelstvo je garancia vecnej lasky a bezproblemoveho zivota a ja dokonca mam hranicu kde pre mna manzelstvo prestava byt funkcne a zmysluplne... viem ale ze o manzelstvo budem bojovat nech sa stane cokolvek a aj ked sa laska vytrati tak sa ju budeme pokusat vzdy nanovo rozhoriet a manzelstvo udrzat - obaja pochadzame s muzom z uplnych rodin a vieme ze by sme tiez spolu chceli zostarnut - napriek krizam a hadkam, sme svoji - v dobrom aj zlom🙂
nie, nie je to len papier a ja tak trochu nerozumiem tym, ktori to tvrdia. Teda, myslim si, ze nie su uplne uprimni 😉
No pre niektorych je to len papier, pre niektorych slub lasky a pre niektorych nieco medzi tym.
Tieto formy nazerania sa mozu rokmi menit u jedneho, druheho ci oboch partnerov.
Tak isto laska - pre niekoho len slovo, pre niektorych intenzivny prezitok, pre niekoho sa casom meni na nenavist, lahostajnost, priatelstvo.
Vsetko je v pohybe. 🙂
@teada ja by som chcela niečo podotknúť k tým homosexuálom, pedofilom a zoofilom - ak sa dvaja muži dobrovolne rozhodnú, že spolu budú žiť, že sa budú milovať, tak to predsa nemôže byť to isté ako keď pedofil znásilní malé dieťa, ktoré sa nedokáže brániť a už vôbec nie sa o niečom slobodne rozhodnúť.
pre veriacich je to sviatost absolutne posvatna, pre niektorych len papier. pre mna posvatne, ale krestanka som neni bohvie aka
@laurital tak to slyším poprvé, že by to bral někdo doma v pyžamu 😀 jsi originální. já po svatbě nikdy netoužila. až teď mi nějak začíná být divné říkat "přítel". každý se ptá na manžela, říká mi paní...asi stárnu. no ale přítel je rozvedený, takže se mu nedivím, že se mu do toho asi znovu nechce a mě to vše okolo toho taky moc neláká. jako být vdaná jo, ale ta svatba a ten čas předtím. sestra se před týdnem zasnoubila, vdávat se bude v červnu příští rok a máma už tři noci nespala a vše už jim naplánovala. šílí se už teď, občas jsou už teď i hádky nebo dohady. no potom fakt netoužím. asi bych nenosila prsten a sdělila jim to až o dost později 😀
@mima4 problém je, že něco tak pomíjivého jako lásku nemůžeš slíbit. to celé je pokrytectví. slíbit můžeš, že s ním zůstaneš v dobrém i zlém, že ho budeš ctít atd...ale ne milovat. před kým to slibuji je mi šumák. je jedno jestli je "přítomem bůh" nebo starosta. slibuji to hlavně tomu druhému a sobě, ne? a podle mě je to nastaveno tak, že už toho slibu, u toho začátku je to lež a pokrytectví.
uz si to nemyslim.
@laurital my jsme to takhle "skoro v tom pyžamu" udělali 😉 😉 😉 . v civilu, úřad ve vsi máme vedle domu, došli jsme tam, jen my, děti, svědkyně, bouchli jsme šampaňské a bylo🙂. klidný, milý, upřímný, tak, jak jsme to my chtěli. a jo, je to jen papír. my to máme pořád stejně , naštěstí (´tuk ťuk) se nic nezměnilo🙂))).
@blahova_andrea Já fakt jo, já po svatbě jako takové nikdy netoužila, svatební šaty atd. mě nebraly a velké peníze by mi za to bylo líto dát, ale můj muž je vdávadlo nebo spíš ženidlo 😉 , horší než většina bab.Ale zase je fakt, že děti jsem za svobodna mít nikdy nechtěla, vím jak to v porodnici bylo holkám blbé, když jim automaticky říkali paní... a ony byly slečna ..., to samé ve školce i ve škole.Já to prostě beru i čistě prakticky 😉 .Zase si říkám, že dítě je závazek větší než hypo, tak proč se bát a nevzít, nicméně chápu, že když to nevyjde, podruhé se do svatby neženeš.
Každopádně rodinu tvoří rodiče a dítě, ne jméno na papíře a pokud jsou spokojení, je to výhradně jejich věc.
@berenika39 My měli také malou svatbu, já jsem prostě praktická holka 😀 .Sice v zámecké zahradě, ale jen my, svědci a moje sestra.A pak pěkná oslava s kamarády...
@laurital rozumím. hlavní je, aby to bylo podle představ zúčastněných. ten vztah, to "potom", to je mnohem těžší a náročnější a složitější akce 😉 😉 😉
@laurital já mám zas vzor v rodičích. táta se ženil s mámou už po druhé a měli už dvě děti. měli jen obřad na úřadě a oběd. obyčejné, rychlé. dneska je to mamce děsně líto. všichni vzpomínají na zážitky a trapasy ze svateb, ukazují si fotky a ona stojí tak nějak mimo. nevím...asi raději budu litovat, že jsem se nevdala vůbec než že jsem si to nedopřála pořádně. tak v porodnici a u doktorů a tak problém nemám. syn má moje příjmení, takže mi sice říkají paní, ale jméno se mi neplete. vím, že volají mě a syna 😀
@berenika39 taky nejsem zastáncem toho, když si snoubenci neudělají nic podle sebe, ale pořád se řeší jen co rodiny na to. kdo se tam s kým pohádá, kdo koho pozval a ty teď musíš taky apod. nesnáším to, vadí mi to. je mi jasné, že by to tak u nás taky bylo, tak jsem toho svojí nevdaností alespoň ušetřena 😀
@berenika39 Přesně, je to jen jeden den z mnoha, i když důležitý, všední dny a starosti jsou daleko těžší a náročnější.Já se asi neumím vyjádřit 😀 , manželství jako potvrzení vztahu je pro mě důležité, ale samotný obřad už moc ne.Beru to tak, že je důležité je to, co slíbíme sami sobě a pak podle toho skutečně žít a nezklamat toho druhého, ale především sami sebe.
ja odjakziva manzelstvo povazujem za akoby pomyselnu bublinu-celok,rodinu,nieco velmi pevne ....ked sa povie manzel,manzelka,to si hned predstavim akoby boli obaja k sebe uviazany retazou....
a zivot na hromadke povazujem za nieco este nezrele,proste len na chvilu,docasne....kamosky co ziju len tak,pokazde sa ich pytam-este si s nim?....
manzelstvoje zavazok,.. kto sa ktomu neodhodla si chysta zadne dvierka uz na zaciatku...som toho nazoru,ze uz ked je clovek v manzelstve,viac veci prekusne a snazi sa ten vztah udrzat,kdezto ludia zijuci "na divoko" to lahkovazne hodia za hlavu a idu dalej.tos moj nazor 😉
@marissenka presne-zadne dvierka....to clovek aby zil ako na ihlach,ze ci ten druhy vobec pride vecer domov
manzelstvo ma iste vyhody, ktore partnerstvo nema, kedze stat a spolocnost uprednostnuje manzelsky zväaok, ale vztah dvoch ludi sa manzelstvom nemeni, cize je to len papier ... naozajstnym spojivkom medzi dvoma ludmi je dieta, to ich bude spajat az do smrti, papier a ani obrucka to nie su
@blahova_andrea nám trvalo šest let, skoro, než jsme si řekli ano, a věřím, že bez toho nebo s tím - jsme si souzený, vážně. 😉
impulsem pro nás byla naoko banální operace mm, tehdy přítele. když mi neřekli nic, protože jsem cizí....
@lubikan a podpisanym zapisnice na matrike dostavaju manzelia ocelove gule na nohy, co voditka, ci ako? 😀 ... ked sa raz jeden alebo druhy rozhodne, ze stacilo, tak ziadna obrucka na prste nie je taka silna, aby vztah udrzala
@lubikan to od tebe ale není hezké, takhle se jich ptát. čím je menší vztah na hromádce, kdy jsou spolu lidé 5 let, mají dítě i hypotéku a vše klape od manželství, které trvá teprve rok? já vdaná nejsem, ale to, že s někým žiju a mám s ním dítě je pro mě také velký závazek a rozhodně se nerozcházíme kvůli každé blbosti, jako by nám bylo 20. je jedno, že jsme se nevzali, prostě máme důvod za ten vztah bojovat, prostě proto, že chceme a ne proto, že rozvod je drahý a je to moc papírování.
Pre mna to nie je len papier. Je pre mna dolezite, ze nas manzelsky zvazok pozehnal a posvatil Boh, dal nam mnoho milosti do nasho rozhodnutia a stara sa o nas. Je to nase velke rozhodnutie odprisahat si lasku, vernost, uctu pred Bohom. Je to zavazok starat sa o nas vztah, aby sme tento slub plnili. Ta starostlivost prinasa do manzelstva vela ovocia a nevsednej lasky. Moj manzel to tiez moze potvrdit. Paci sa nam manzelstvo. Keby som nemala peniaze na krasne saty a hostinu, aj tak by som si to pred Bohom a cirkvou odprisahala. V zivote je tolko papierovaciek.......ze toto by ma urcite neodradilo. Som za prisahu pred Bohom, aj napriek papierovackam 😉
@berenika39 fakt cizí? oni ti neuznali statut družka? nám to zatím všude vždycky stačilo. jsme spolu 4 roky a ke svatbě to teda asi nesměřujeme
ale tak nezabudajte,ze keby aj k comusi doslo,ze muz zenu necha na holickach,ma na neho zakonne paky-vyzivovaciu povinnost a ine veci.......
ked sa koli niekomu vzdam slobody,tak nebude to take jednoduche 😉 😉
Já si tedy myslím, že každému je ..... do toho, proč spolu dvojice žije na hromádce.Přijde mi stejně blbé se ptát na to, kdy se vezmou stejně jako na to, kdy chtějí mít dítě.
Jak se říká-jejich věc a moje zbytečná starost 😉 .

@blahova_andrea Já bych bývala byla nejšťastnější, kdyby to šlo vyřešit doma v pyžamu podepsáním papíru.U mě je jisté, že se svou fobií z úřadů a papírování se rozhodně nebudu chtít rozvádět, teď ještě aby to tak měl i manžel 😀 ..
Konečně jediný celoživotní závazek je dítě, rozejít se můžeme kdykoliv, ale rodiči už budeme napořád.