Myslíte, že manželstvo je len papier?
ahojte, ja som dnes citala rozne pomylene nazory na manzelstvo, ze su to len papierovacky a ze to nie je prejav lasky atd...myslite si to i vy?ja som zastancom manzelskej lasky, ktora je pre dieta to najkrajsie co vobec moze dostat, a tiez manzelsky partner, ktory vlastne mojim suhlasom k tejto sviatosti si moze byt isty ze to snim myslim vazne...skoda ze dnes sa tolko manzelstiev rozpada koli hluposti a marnivosti mladych ludi:(........zeby uz prisaha nic neznamenala?a svedkovia pred sudom naco prisahaju ked tie iste sudy rozvadzaju od davnej prisahy manzelov?
@blahova_andrea Samozřejmě, nutit se nikdo nemůže...ale myslím, že by nad tím měly holky, co plánují miminko bez svatby, přemýšlet právě i z této strany, co jsme popisovaly. Dobře, nepotřebují být nevěsty, nepotřebují mít nějaký papír, záruku spokojeného života jim to samozřejmě taky nedá, ale může je to aspoň uchránit od situace, co jsem tu s @marcinek popisovala. Na začátku má každý růžové brýle, vztahu samozřejmě věří, je odhodlaný pro něho udělat maximum, je přesvědčený, že v případě rozchodu se domluví, ale ono to tak často pak není......Křesťané často říkají, že je manželství svátost, ale i v Bibli je psáno, že manželství je smlouva, v arabských zemích je to v podstatě obchod, v dobrém slova smyslu. ...a pominu-li nějaké psychologické a citové hledisko, tak je to opravdu "instituce", která má rodinu chránit.
@jancip já nepopírám právní výhody manželství. pokud by se mě nějak týkaly, taky bych to asi řešila. ale momentálně se tak nestalo. já otěhotněla ještě než se přítel rozvedl, takže vzít si mě logicky ani nemohl a majetek žádný nemá ani nebuduje, protože stále splácí dluhy z předchozího života. kdybychom podnikali, stavěli atd...co tu bylo popisováno, taky bych se chtěla nějak pojistit. není mi 20, abych měla růžové brýle a neřešila budoucnost. pro nás jen toto téma prostě zatím nebylo aktuální.
@blahova_andrea 🙂musim sa pousmiat, ako tu niektore moje reakcie ty ponimas, iste bezpecie si ty pisala o materailnych zalezitostiach a mne si to vlozila do ust, ja manzelstvo a materiu nedavam dohromady, ale ty mozno pod manzelstvom myslis len na tieto vyhody..ked sa nechce tvoj chlap zenit, nech sa nezeni, nech ma zadne vratka a ty tiez, Nechcela by som ani takeho chlapa ani taky vztah, ktory by viedol k nicomu ..co si ma ta zena mysliet ak jej chlap nepovie, ze ju chce na cely zivot??asi to , co si mysli aj chlap, ktory poziada zenu o ruku a ta ho odmietne, ale chce len "chodit"....
my už spolu ,,chodíme,, 10 let, táhnem 11tý 😀 a žádost zatím nepřišla, jen věta, že to stojí moc peněz, které nemáme 😝 asi ani na to, jít na úřad 😢
@teada já zas neberu manželství jako něco, co zavírá zadní vrátka. manželství se dá prostě zrušit, opustit. ano složitěji než bez něj, ale jde to. rozvodovost je ukázkou toho, že lidi ta složitost neodradí. ano...pod manželstvím vidím ty právní jistoty a záležitosti, protože vše ostatní může mít člověk i bez něj. já nechtěla v životě hodně věcí a mám je a naopak spoustu chtěla a nemám je. a co? život je jedna velká improvizace.
@sylvar to jako, že nemáte finance ani na to jít na úřad? nebo jak jsi to myslela?
Ja som jednoznacne za manzelstvo. Som hrozne hrda, ked mozem povedat, ze "toto je moja rodina, moj manzel a moja dcera". Som vydata 6 rokov a este stale ma neopustila euforia. Moj manzel je moja velka opora, moja stalica, moja laska. Ano, je to velky zavazok, ale ved o tom to je. Beriem mojho partnera vazne, chodime spolu urcity cas a manzelstvo je pre mna prirodzenym vyustenim vztahu. Neodsudzujem zivot "na divoko", ale mne by to takto urcite nevyhovovalo.
@blahova_andrea neshodneme se v tom, že chlap nechce jen se svědkama, já klidně ano 😉 na úřad bychom zřejmě peníze měli 😉 🙂 😉 na svadbu o x lidech ne, pochopitelné?
Myslím si, že manželství je posvěcená tradice, která má něco do sebe.....pak už je jenom "MY" a nic jiného. Jsem svobodná matka 😀 Od tý doby co mám miminko si uvědomuji, že rodina je pro mě vším! Budeme se brát až bude malý trošku větší 😉
Co když si ho nechci vzít , abych mu mohla dát děti na starost, žít volný život... mít odroděné a neplatit žádné peníze .... a žít si ve svém 1+1 pronájmu a tahat každý večer jiného frajera ???
Třeba jsme se proto nevzali :D ...
Kdo ví ...
@sylvar jj, teď už to chápu.
@laurital možná je chlap hodně fixovaný na rodinu a jejich tradice a prostě je u nich v rodině taková svatba prostě nepředstavitelná. mám pocit, že u přítele v rodině je to asi stejné. on už jednu velkou svatbu měl. třeba moje máma by takovou svatbu schvalovala, tátovi by to bylo líto, že mi na ní nebyl. mě přijde, že svatba je stres hned při prvních myšlenkách, co potom když fakt přijde na věc 😀
@janepa taky jsem si myslela, že se vezmeme až malý trošku povyroste, abych nemusela řešit mlíko a pořád jen chovat na svatbě, ale nestalo se tak. sestra to měla stejně. tak snad to klapne aspoň vám 😉
Já jsem zastáncem toho, že když rodina tak se sším všudy! Žádná psí kínížka.....
My se s manželem měli brát, než se nám narodila dcerka, ale zemřel mu dědeček takže jsem měli roční smutek. Brali jsme se letos v dubnu a malé bylo 5 měsíců.... sice nám to celé proplaklala, jelikož na ní bylo hodně lídí a já na ní "neměla" čas, ale jak bylo po hostině a my seděli už jen s nějlbižšíma byla to pohoda 🙂 a malá bylo ok
@blahova_andrea ok.
Tak jinak, napíšu, co si opravdu myslím. Žít ve vztahu jen tak, bez "papíru" je obrovská faleš. Svatbou dávám závazek, že vztah myslím vážně, chci s tím člověkem žít a vychovávat společně děti. Žitím na psí knížku dávám najevo, že to nemyslím tak vážně a nechávám si otevřená zadní vrátka. Představovat svého životního partnera přítel/přítelkyně je, jako bych řekla - "to je můj kamarád/ka, se kterým mám momentálně dítě". Moji rodiče zrovna nedávno řekli o jedné partnerce "to je jeho kamarádka" a vůbec je nenapadlo, že jsou partneři, i když mají dítě.
Tenhle typ vztahu vyhovuje chlapům. Ženským, kromě 0,001 % ne, ale nepřiznají to a radši hrají, že je vše ok. Mým nesezdaným kamarádkám to vadí, i když to nepřiznají. Necítí se v tom vztahu dobře, ale nemají odvahu si "dupnout".
A vztah, který je "na oko" děti vycítí a není jim v tom dobře. A jen pro odlehčení - svobodné kamarádky v případě nesezdaného chlapa tu jeho partnerku vůbec neřeší a jdou do něho. Že mají spolu dítě neřeší - nevnímají ten vztah jako opravdový závazek. V případě, že je ženatý, mají větší odstup.
Tímto jsem se vypsala. Žijte si, jak uznáte za vhodné, ale nelžete samy sobě. Pokud OPRAVDU vnitřně cítíte, že bez svatby je vám dobře, tak ok. V opačném případě s tím něco udělejte.
Pokud jsem lehce mimo téma, omlouvám se. Už si nepamatuji, o čem to přesně je a dítě se budí.
Môj názor je taky , že bohuzial na slovenku štat nepodporuje manzelske páry... ☹ my sme chceli dietatko, ktore nosim pod srdcom a ked sme zistili ze budeme musiet zit s menej penazi prevladol zdravy rozum... Takto ako "slobodna mamicka" mam dlhsiu matersku, vacsi rodicovsky prispevok, veci jednorazovy prispevok a viac vyhod po navrate do práce 🙂 , a kedze mame iba kupeny jednoizbovy bytik a chceme vacsi tak najprv to... bohuzial lepsie sa oplati financne myslim mat dieta, zabezpecit si rodinu a az potom sa vziat... ja som uz raz vydata bola ale nedopadlo to dobre....bolo to skor jednostranne ☹ a tak som odisla nebudem davat zo seba niekomu kto o to nestoji. Teraz som s priatelom 3roky. zijeme spolu bez papiera cele tie 3 roky , cakame prve dietatko a ked sa mala narodi a bude mat rok, chceme riesit kupu domceka na hypo a az potom svadbu v kruhu rodiny, kedze je to vsetko vyhodnejsie po financnej stranke ako byt manzelmi....ano ten pocit je krasny ale pre nas je dolezitesjie aby mala nasa mala vsetko a nic jej nechybalo a kopu lasky nas dvoch... to ze sme spolu stastny predsa nezalezi na nejakom papiery... a cochvila budeme rodina 🙂 tak svadba pocka...ked nas stat nepodporuje mladycha auz toboz nie mlade neromske rodiny !!!! toto vsjo 😎
@ivajaro ivi, nic ve zlém, ale zrovna ty nejsi prototyp spokojené novomanželky ☹
@verbalinka v mém světě zase je závazek dítě a ne svatba. jak už jsem psala, tak dítě nezrušíš, svatbu ano. je mi jedno, jestli nejsem pro případné sokyně dost velká hrozba, protože nemám titul manželka. pokud mi bude chtít muž zahýbat, tak bude jedno jestli jsem manželka nebo přítelkyně, družka, kamarádka...vztah dvou nesezdaných nepovažuji za faleš. za to manželství jen kvůli lidem, rodině, pocitu, že to tak má být a stejně to pak nefunguje...to za faleš považuji. já bych občas být vdaná chtěla a jindy jsem ráda, že nejsem. jsem velká falešnice 😀
a tu tvoji odvahu dupnout...to si doufám děláš srandu. to jako mají ženy na muže tlačit, aby si je za každou cenu vzali? co pozitivního si jako myslíš, že by to jejich vztahu přineslo, když by to manželství vzniklo právě takto? nějakou manipulací, nátlakem...tomu já říkáš faleš.
už dávno neříkám NIKDY. neříkám, že se nikdy nevdám. kdysi jsem tvrdila, že nikdy nebudu mít děti a jak jsem dopadla 😀 spíš říkám, že to není na špici priorit a že pochybuji, že se někdy vdám a dokážu s tím žít.
@blahova_andrea já taky nepíšu nic že jsem štastná, jen že když má být dítě tak že má být rodina úplná 😉
@blahova_andrea dítě není žádný závazek - chlap jich vyrobí tuny, když bude chtít a s kýmkoli. Já chci muže, který si mě vezme, i když nebudeme mít děti (naštěstí takového mám) a obráceně. A ano - princ na bílém koni je z říše fantazie. Já jsem svému muži řekla, že očekávám, že se vezmeme, že na psí knížku žít nehodlám. Romantické požádání to nebylo, ale vzešlo to z jeho svobodné vůle. Nikoho k oltáři, když nechce, nedokopeš.
Možná, kdyby si nesezdaní říkali "druh a družka", tak by to vypadalo jinak. Ale přítel a přítelkyně je degradující, ať si o tom myslí, kdo chce, co chce
@ivajaro takže i přes to, že ti vztah neklape, že šťastní nejste a dítě to samozřejmě vnímá a cítí, tak i přesto si myslíš, že je lepší být vdaná než mít doma láskyplný klid na výchovu dítěte a nemít na to ten papír?
@verbalinka tak já to beru z pohledu sebe. pro mě je dítě celoživotní závazek a pro chlapa kus od kusu...ale nemusí být závazek vůbec nic, ani ta svatba. já nikdy neměla potřebu mít děti nebo se vdávat. biologické hodiny zavelely a změnila jsem názor, možná to přijde i u svatby. jen si myslím, že by to nebyla svatba z lásky na celý život, ale prostě svatba z praktických a právních důvodů a protože se to jaksi ještě "nosí" a očekává.
s tím titulem přítel a přítelkyně mám taky problém, to s tebou souhlasím. přeci jen mi už není 15 ani 20 a zní to prostě divně. když někde něco řešíme, tak jsme automaticky druh a družka.
@blahova_andrea Já jsem se nevdávala proto že jsem byla neštastná! Tyhle problémy přišli až když jsme byli svoji do té doby to celkem šlo. Já se vdávala z lásky k němu, a teda i když ty problémy doma jsou nevidím na malé že by byla nějaká neštastná ....
Za problémy co vzniknou během manželství, tak neznamená že jsme se brali z nutnosti ....
Jak říkám, brali jsme se z lásky, a to co vzniklo ted rozhodně nemůže naše společné ANO
@ivajaro já to nemyslela tak, že jsi se vdala z nutnosti nebo jako nešťastná. myslela jsem to, jestli si i přesto, že ty problémy přišly a že to neklape, tak i přesto si myslíš, že prostě ta svatba to byla to správné a že to bude na celý život.
souhlasim se vsim, co tu napsala @verbalinka, kazde jedno slovo tesat do kamene. jak rika, pro spoustu lidi dite zavazek neni -- staci podivat se tady na konikovi na mnozstvi diskuzi typu "partner me opustil v tehotenstvi, tesne po porodu, neplati, o deti se nezajima".
ja osobne hlasuji pro manzelstvi. netvrdim, ze je samospasitelne a ze lidi, kteri se ozeni ci vdaji, budou uz do smrti stastni a zit na ruzovem oblacku. vdavala jsem se ze dvou duvodu -- jednak samozrejme proto, ze jsem potkala uzasneho muze, se kterym chci byt do konce zivota, ale take z duvodu pragmatickych. Vzdycky se musim pousmat, kdyz nekdo argumentuje tim, ze oni se maji radi a ze papir nepotrebuji -- to je sice hrozne hezky, ale kdyz se stane nehoda a muz zemre, tak nesezdana "vdova" s malymi detmi se muze jit past, protoze nedostane vdovsky ani sirotci duchod a zustane odkazana opravdu jen sama na sebe. A to uz je ji pak houby platne, ze oni na svou lasku papir nepotrebovali...
@dora13 já zase souhlasím s tebou. Lásky se nenajíš 😉
@blahova_andrea nevdávat se jen proto, že se můžu rozvést, je stejný příklad, jako že spolu nebudeme chodit/ žít, protože se můžeme v budoucnu rozejít. Svatba ochrání ženu a děti, láska až na druhém místě (trošku necitlivé, ale život není procházka růžovou zahradou). Toť moje ochrana @ivajaro
Konec diskuze z mé strany. Řekla jsem vše, co jsem říct chtěla a každý si stejně udělá život podle sebe. Nebo spíš podle partnera... 😒

@jancip v tomhle všem máte holky pravdu. kdybychom měli začít něco budovat, asi bych si to se svatbou taky rozmyslela, ale zase...přece ho k ní nemůžu nutit. zase chápu, že už mu to jednou chrachlo. sama bych se vdala jednou a pak už ne, i kdyby to nevydrželo.