Myslíte, že manželstvo je len papier?
ahojte, ja som dnes citala rozne pomylene nazory na manzelstvo, ze su to len papierovacky a ze to nie je prejav lasky atd...myslite si to i vy?ja som zastancom manzelskej lasky, ktora je pre dieta to najkrajsie co vobec moze dostat, a tiez manzelsky partner, ktory vlastne mojim suhlasom k tejto sviatosti si moze byt isty ze to snim myslim vazne...skoda ze dnes sa tolko manzelstiev rozpada koli hluposti a marnivosti mladych ludi:(........zeby uz prisaha nic neznamenala?a svedkovia pred sudom naco prisahaju ked tie iste sudy rozvadzaju od davnej prisahy manzelov?
nemyslím si, že manželství je jen papír. ale být vdaná nikdy v mém životě nebylo prioritou. neříkám, že by to ale občas nebylo lepší 😅 a čím budu starší, tím víc si to asi budu myslet. to mi ale ženicha nepřihraje a spokojený život nezajistí, tak proč se tím trápit.
@blahova_andrea Ono asi fakt hodně záleží, jak to člověk řekne. Ale i tak si myslím, že ženy se vdávají primárně z lásky, ta "ochrana" přichází v úvahu až v druhé řadě. V naší kultuře to opačné pořadí už tolik moc k vidění není.
@blahova_andrea To určitě souhlasím, manželství není zárukou spokojeného života.
niektoré ženy by sa veľmi rady vydali,len akosi k tomu požiadaniu o ruku nedajbože prísť,tak sa chtiac-nechtiac tvária,že ok,však manželstvo je len papier 😒 pre mňa takéto "manželstvo" bez sobáša je len niečo,odkiaľ môže partner hocikedy vypadnúť,má "právo" sa správať ako slobodný,však nič nesľuboval,neprisahal,takto by som nežila...samozrejme,aj z manželstva sa odchádza,ale na začiatku je aspoň snaha do manželstva vstúpiť a myslieť to ozaj vážne a navždy/aspoň nepredpokladám a nepoznám,aby sa niekto sobášil s tým,že nie je si istý a sobáši sa len na skúšku/
@jancip z lásky? myslím, že z lásky to dneska spousta lidí nestihne a berou pak spíš už právě z rozumu. nevím co je lepší
@janinah já si nemyslím, že jen proto, že nemá chlap prstýnek se může chovat svobodně. myslím, že je to o těch dvou lidech, jak si to domluví a jak jim to vyhovuje. třeba muži dělníci prstýnky ani nenosí 😀 ale ano...bylo by hezké mít nějaké jistoty, mít stejné příjmení, nosit stejný kroužek, aby to všichni hned viděli...ale jak už tu mockrát zaznělo, každému to nemusí vyhovovat, každý po tom nemusí toužit a bohužel ty jistoty jsou v některých případech taky jen imaginární.
třeba holky přiznávám...chtěla jsem se letos vdávat...akorát jsem holt muže nepožádala včas o ruku 😀
@blahova_andrea No, je pravda, že ve 30ti tam už hraje rozum taky velkou roli, ale když se rozhlédnu kolem, tak tam ta láska taky vždy je, ne třeba tak bláznivá jako by to bylo ve 20ti, ale pořád tam nějaká je.🙂
@jancip to rozhodně, to by být měla, jen není ten hlavní důvod jako v těch 20 😉
@jancip mam stejny nazor 😉
@blahova_andrea manzelstvi je vzdy takove jaky si ho ti dva udelaji. Ja se treba vdavala z lasky a verim, ze to bylo a bude na cely zivot. Asi pak budu zklamana, az zjistim, ze se pletu, ale chci mit porad ty ruzove bryle nasazeny.Tehdy jsme nemeli deti, nemovitosti, takze skoro s holym zadkem. Ted to vidim, ze to byl dobry obchodni tah. Nechtela bych byt v situaci, kdy tu neco spolu budujem, ja se o nej staram, podporuji ho, vydelavam a pak on by mi rekl, ze mi tady nic nepatri, ze to postavil sam, protoze ja se "jen starala o deti"
@janinah přijde mi zcestné tvrdit svorně o všech ženách, které se nevdaly, že jsou to zoufalky, které se vdát chtějí, jen je nikdo nechce 😀 přece už není středověk. být vdaná není v životě to nejdůležitější.
zdravim, kazdy dospely clovek je zodpovedny sam sa seba a bude zit zivot takym sposobom, aky si sam vyberie. Spolocenske a emocionalne vyhody manzelstva, ako institutu nikto nemoze popierat, ale zaroven treba sa zamysliet ci je manzelstvo vhodne pre kazdeho. Kazdy sme iny, sme individuality, stretavame roznych ludi, v roznom case, na roznych miestach a koname z roznych pohnutok. Neskatulkujme, nezaradzujme ludi do radu, nesudme. Tolerujme individualitu a roznorodost vztahov a ich dynamiku a tesme sa ze zijeme v dobe kedy si mozeme vybrat a kedy mozeme svoj nazor zmenit pokial nie sme spokojni. Kazdy z nas ponesie dosledky za svoje rozhodnutia - ci uz pozitivne alebo negativne. A netahajme do vztahov deti ako rukojemnikov, myslim ze to nie fer, aby sme my sudili co je pre cudzie dieta lepsie. Robme to najlepsie co vieme pre vlastne deti 😉
@marcinek já doufám, že nebudeš zklamaná. já bych přála každému, aby mu to vyšlo. kéž bych takové lidi znala a dovolilo by mi to mít ty růžové brýle taky 🙂 rozhodně se nedivím, že by jsi se nechtěla dostat do situace jakou popisuješ, to by asi nechtěl nikdo ☹
@figiflower ty jsi to vystihla...manželství smysl má...ale není možná vhodné pro každého. u některých lidí je dobře, pokud se neožení, nevdají...stejně tak jako u některých dobře, pokud nemají děti. ale to už je na tom každém z nich.
@blahova_andrea rozumieš slovu niektoré?.....a pre mňa v súkromí je byť vydatá ozaj to najdôležitejšie,teda ak mám to šťastie a stretla som chlapa,s ktorým mám rodinu...ak by som ho nestretla,tak žijem sama,i tak sa dá...,som preto nemoderná?
manzelstvo urcite nie je len papier... ked vidite napr. Modre z neba, tak ked je jeden z dvojice tazko chory, castokrat ten druhy partner vysniva svadbu. Je to silne gesto vyjadrenia stojim pri tebe v dobrom aj zlom.
Castokrat vsak ludia vstupuju do manzelstva nepripraveni a z toho potom prameni aj rozcarovanie, ktore prezivaju, ked im manzelstvo "nesluzi" tak ako ocakavali.
Pre mna je to ze si ma moj manzel vzal uistenim o tom, ze si ma vazi a ze sa rozhodol podelit sa so mnou o vsetko co ma - lasku, cas, naklonnost ale aj hmotne veci. A toto iste vyjadrenie som tuzila dat aj ja jemu. Sme manzelmi sedem rokov a stale tvrdim, ze sa mi v manzelstve ovela lahsie dycha, pretoze viem, ze uz som navzdy jeho a on moj. Viem, ze je tu pri mne a postara sa o mna a nase deti. Viem, ze mu mozem povedat o vsetkom co ma tazi a spolu sa nam to lahsie ponesie. A motivuje ma to k tomu, aby som dala zo seba vsetko co mozem, aby bol stastny.
@janinah nemoderní? možná, nevím. prostě je to tvoje priorita. mě přijdou v životě důležitější věci než být vdaná.
@blahova_andrea tak pokud na to dojde, tak zklamana budu a to hodne. Nebyla bych zklamana pokud by mi na nem nezalezelo.Cas urcite rany zhoji a clovek musi jit dal hledat stesti jinde. Ale aspon vim, ze se me jen tak nezbavi a nevyhodi s detmi na ulici. Taky bych mu to poradne opeprila.Ale verim v to dobre, ze se nic takoveho nestane. A prstynky nenosime kazdy den, nosime je jen kdyz chceme. Proste vime, ze k sobe patrime i bez dokazovani ostatnim prstynkami
@marcinek
@blahova_andrea Já bych se do takové situace taky nechtěla dostat a umím si fakt představit, jak se pak žena cítí. Jsem totiž taky na MD, na domácnost a syna jsem sama, vyvařuji na stavbu...a muž buduje (firmu, dům)...za ním jsou vidět výsledky, za mnou ne...za chvíli je totiž vše snězeno a pořádek vydrží, než se syn vzbudí🙂 Pokud bychom se rozešli (člověk nemůže nikdy říkat nikdy), nemůže mě vyhodit a říci, že si to postavil on...tedy může, ale skrz právo by mu to neprošlo. V tento moment manželství opravdu splňuje ochrannou fci. Pokud bych ale od začátku plánovala, že nechci mít děti, že do práce nebudu chodit a nechám se živit, tak pak je to vypočítavost.
@blahova_andrea mas pravdu v tom, ze manzelstvi neni pro kazdyho. Nekdo treba nenajde toho praveho, aby si byl jisty, ze to bude po zbytek zivota. Proste takovy ty svatby, ze ja se vdavam, abych byla zajimava pred kamaradkami, abych si dokazala, ze jsem nezustala na ocet, hlavni byla svatba a zenich se dostavil jen jako figurka do poctu, tak to je pro smich. Pak se nemuzou divit, ze pri sebemensi blbosti se hned rozvadeji...
@jancip tak to jsme v uplne stejne situaci-taky na MD, varim na stavbu, staram se o 2 deti, psa, uklizim nez deti znovu udelaji neporadek, k tomu jsem zacala podnikat a na stavbe mu delam pridrztasku, a muj muz buduje, stavi - je za nim nejaky vysledek, takze by me opravdu ale hodne nastvalo, kdyby to vsechno zustalo jemu a ja bych odesla s detma s holym zadkem, s tim ze on si tam pak nastehuje novou frajerku. Tohle udelal totiz tchan tchyni, ze on stavel a kdyz doslo na prodej, tak vsechny prachy shrabnul s tim, ze ona se "jen " starala o deti.Takze u nas byla pojistka manzelstvi vic nez nutna, a to vidim az ted zpetne. U svatby me to opravdu nenapadlo...
@marcinek Já tedy přiznávám, že mě to napadlo ještě před svatbou...protože jsem před ní svému nynějšímu manželovi říkala, že jako svobodná děti mít nechci (on děti chtěl, ale svatbu nepovažoval jako nutnost)...Kamarádka, co naopak chtěla moc děti a na svatbě netrvala, zažívá nyní to stejné co my dvě, ale je v jiné situaci......stará se o dítě, vaří, dělá zázemí a partner buduje dům...ale už se mezi chlapama proslýchá, že říká, že si ji už nevezme, aby se s ní nemusel o nic dělit, že si to vybudoval on....pro některé holky to asi působí dost přízemně, ale růžové brýle jsou sice možná někdy fajn, ale člověk musí být i trochu střízlivý.
Kaslem na papier, pre mna je dolezite to, ze som cosi pred vyse piatimi rokmi slubila jednemu muzovi. Pred Bohom (to cca polke z vas moze byt jedno 😝), ale pred asi 300 ludmi v tom kostole, z ktorych kazdy by mi dal cez drzku, keby som sa rozhodla, ze som to az tak vazne nemyslela (moja mama by bola prva).
Je mi srdecne co si o manzelstve myslia ludia, ktorych nepoznam. Ja ho vnimam ako slub a sluby dodrziavam. Svojho manzela som si brala vo vsetkej uprimnosti a bez tajomstiev a rovnako to urobil on a hoci nie kazdy den je prechadzka ruzovou zahradou, vzdy ked sa pozriem na obrucku na svojom prstenniku... nelutujem. Pretoze som si vybrala muza takych kvalit, ktore do partnerskeho zivota potrebujem. Laska ako ju vnimam ja, nie je nic "pomijive" (ako sa tu niekto na predoslych stranach vyjadril). Je to cit, ktory treba zivit a rozhodnutie, ktore treba urobit. Kazdym dalsim dnom a prezitymi vecami silnie, neostava obycajnou zamilovanostou, ktora postupne vyprcha.
@jancip jejda chudak holka, Clovek by mel byt tak nejak zdrave sobecky a videt to realisticky nez jen vzdusne zamky. Ja teda byla taky tak trochu na oblacku, ale o nic nam v te dobe neslo, tak to bylo bez problemu. Az potom, co se nas tchan snazil minuly rok dostat od sebe, tak jsem poznala, ze manzel je zmanipulovatelnej a uz jsme mohli mit i po manzelstvi. Pokud bych nemela manzelstvi, tak by me mozna i vystvali s holym zadkem.Proste dokud je dobre, tak to clovek tak nevidi, ale az tece do bot, tak si na to podiva i jinym uhlem pohledu.
@ivanka.7 tak to mame podobne, my ked sme prisli oznamit, ze sme sa zasnubili a planujeme svadbu, tak moja svokra vyhlasila: ale beda ak mi raz pridete povedat, ze sa rozvadzate, oboch vas po krizoch vylatam 🙂
a presne ako pises ty - som krestanka. V manzelstve nie som len ja a moj manzel, ale je tam s nami aj Boh a za nase manzelstvo a vychovu sa budeme raz zodpovedat jemu.
On mi pomohol najst manzela, ktory je pre mna presne ta opacna polovica mna, doplna moje slabe miesta a zosiluje tie silne.
@gretocka U mna aj keby som nebola krestanka, tak je to rovnake. Moj nahlad na lasku sa sice rokmi zmenil, ale s krestanstvom to nic nemalo spolocne, ale pohlad na manzelstvo sa od puberty nezmenil ani trochu a to som krestankou este nebola (nechala som sa pokrstit v 22 rokoch).
Lenze mala som v rodine priklad rodicov, ktori spolu boli 20 rokov a dvoch parov starych rodicov, ktori vsetci oslavili minimalne zlatu svadbu. A tiez si nezili na ruzovom oblaciku ale v tazkych casoch... a milovali sa, ci miluju az do konca.
Manzelstvo je sviatost a ten spominany papier je sobasny list.Nic viac k tomu ako vydata krestanka nemusim dodat.
@marcinek Tak ona si s tím přístupem za to může tak trochu sama...ale je fakt, že člověk, když se s tím vyloženě nesetkává, tak nad tím tak nepřemýšlí. Ono je sice pěkné si myslet, že na vždy spolu, a kdyby to náhodou nevyšlo, tak se domluvíme jako dva dospělí lidé, ale ona ta praxe je často úplně jiná...jak se do toho dostanou pak pocity křivdy a ublížení, tak už je zpravidla zle.
@marcinek souhlasím. já nějak nevěřím na toho "pravého". já jsem už asi dost zkažená, nemám v povaze věřit v takové hezké a dobré věci. asi kdybych potkala toho 100% pravého, tak bych se vdávat chtěla, ale když si nejsem jistá, když na to nevěřím...věřím v ty ochranné záležitosti kolem manželství, to ano.

@teada Zatím jsem to tu nečetla celé,ale můj názor na manželství... něco krásného, úžasného, milovaného, důkaz,projev lásky a stvrzení celoživotního vztahu, kde se budou vychovávat děti. V krajním případě bych řekla, že neuznávám vztahy, kdy7se ti dva nevezmou, protože si myslím že to neuděljí, protože tomu vztahu nevěří. Dítě jedině po svatbě. Že je dnes tolik rozvodů je hrozné, ale lidí jsou hloupí a neumí se domluvit a řeší jednoduchou variantu. Mi rodiče jsou spolu přes 25 let,byli svoji první a tak to také zůstane.