icon

Načo nám je dojčenecká voda?

julia225
7. mar 2011

Nechápem prečo ľudia naletia tymto kravinám, akoze dojcenecka voda a mineralka pre tehotne atd.
V UK som nikdy nepocula o nijakej dojceneckej vode... kazdy si kupuje vodu stolovu a piju ju vsetci, od narodenia az po starobu...nieje medzi nimi ziadny rozdiel.

Strana
z2
dorotka
9. mar 2011

ano ked sme boli u svagra a nemal urobeny rozbor aj my sme pili tomu. ale u nasich je voda zo studne lepsia ako z vodovodu takze si rozbor treba urobit.

benu
9. mar 2011

Pekný deň prajem,ja keď som bola tehotná začala som automaticky piť dojčenskú vodu Lucku,a bolo my z nej strasne zle hned som to zo sebe vydala von..... potom som začala uživať Drobčeka a ta mi dobre chutila a aj chuti,malí ma 3,5 mesiaca a tieš mu ju dávam.Kojila som ho len mesiac.Zacala som mat horučky a tak som mlieko na isty čas stratila ,bolo to približne tak na 5 dni...malému sme dávali s fľaše piť Nutrilon.Tak si na fľašu zvikol že ani po 5 dnoch mi cicušku dudať nechcel......Drobček mi velmi chuti a pijem ho aj do teras.🙂 Kedže boli u nás záplavi tak vodu v studni máme kalnu a piesok je v nej,aj keď ju prevarím aj tak je kalná.............tak radčej kupujem Drobčeka.......A vo vode z vodovodu je plno chloru,a to tieš škodi ......takže nedánsa povedať čo je najlepšie...... 🤐

Ja si myslim že cely svet je špinavi a ani žiadny filter nepomože lebo voda je tak znečistena.V každej vode je určité množstvo bakterii.....nikdy nikto nenajde celkom idealnu vodu...len tak sa chcem opytat? Aky vzduch dychame?Je plny všeliakych chemikálii a plinou ......a kto vie kade čoho ešťe.....!!!!!!! Flaša pre dojčata sa ma meniť každe 3 mesiace.....

babymarket_sk
9. mar 2011

@lucula73
...a s čím nesúhlasíš?
S tým, že voda s obsahom dusičnanov nad 10 mg.l-1 by mohla spôsobovať alimentárnu dojčenskú methemoglobinémiu...
- ak si si istá, že ti tečie z kohútika kvalitná - dojčenská voda, tak je to ok...podstata môjho príspevku je v tom - zisti, čo ti tečie z kohútika a sám sa rozhodni, či dojčenskú vodu balenú alebo nie, ale nerob veci skusmo, skúsim, ak sa nič nestane, tak ok, ale čo ak...

marika80
9. mar 2011

Deti ked sa zacnu batolit, tak sa predsa dotykaju hocicoho, takze prevarat vodu je podla mna zbytocne. Taktiez ked budu Vase deti chodit do skolky/skoly tak aku vodu budu pit?

kryska5
9. mar 2011

@babymarket_sk btw. a zelenina a ovocie neobsahujú dusičnany? Asi všetci nekupujú bio potraviny. Kupovať si vodu v plastových fľašiach, pokiaľ má človek doma kvalitnú pitnú vodu je nezmysel. Okrem toho ten sajrajt čo sa uvoľňuje do vody z plastovej fľaše asi tiež nie je bohvieako zdravý, takže strašiť tu dusičnanmi mi príde ako reklama 🙂 Toť môj názor.

kaselka
9. mar 2011

@bambusko tak napr. voda Lucka je balená vo fľaši s označ. PP5, ktorý by mal byť bezpečný. Ak to Teba, alebo niekoho zaujíma pozrite si aj http://www.maty.sro.sk/index.php?page=Plastove-...

marulka83
9. mar 2011

@kaselka no tak to je vynikajuce zistenie,ked som pozrela tabulku. dik

bihan
9. mar 2011

@kryska5 biopotraviny tiež obsahujú dusičnany a do vody z vodovodu sa zase uvoľňuje kadečo z potrubia. 😝

Podľa mojich informácií priamo zo zdroja je na Slovensku všeobecne vo vode veľmi malé množstvo dusičnanov, takže tento argument u mňa osobne neobstojí. Viac mi tam vadí chlór a ťažké kovy, ktoré filtrujeme kanvicou.

Takže načo nám je dojčenská voda? Na to isté, na čo nám je balená voda všeobecne....na nič 😀
A ešte to škodí životnému prostrediu.

maznacik007
9. mar 2011

ved tu uz bola o tom debata kde boli linky na rozbory a testy vody napr. v BA kraji... a u nas je voda z vodovodu pre dojcata nevyhovujuca... preto odporucaju bud kupovat alebo z artezskej studne...

ono to neni vsetko tak jednoznacne ze ano alebo nie ... treba si dat urobit rozbor vody a podla toho sa zariadit... nevravim ze kupovat tu vodu ale napr. chodit do tej artezskej a brat si taku ... ta je zadarmo... ale dojcatu by som z nasej vody z vodovodu / u nas v meste/ mlieko a pod nerobila...

kryska5
9. mar 2011

@bihan Netvrdím že v biozelenine dusičnany nie sú, domnievam sa že sú v menšej miere. Ja osobne tiež filtrujem vodu, aj preváram ešte 🙂 ale úprimne ani mi len nenapadlo počas tehotenstva si kupovať dojčenskú vodu ani ju používať pre malú.
Škodí to životnému prostrediu, hlavne že je to dobrý biznis, tak ako mnoho zbytočného čo nás obklopuje 😀
Iste ak niekto nemá prístup ku kvalitnej vode, tak je to jedna z alternatív aj keď presne ako píše maznáčik007 nie vždy to býva jediná alternatíva 🙂

kaselka
9. mar 2011

@marulka83 niet za čo, veď o to by tu malo ísť - predávať si informácie a nech sa každý zariadi ako najlepšie vie a nie sa tu dohadovať. Teda aspoň podľa mňa 😉 veď každý rozumný rodič sa snaží pre svoje dieťa urobiť maximum a všetko čo najlepšie podľa svojho vedomia a svedomia a to nie len čo sa týka vody na pitie.....

babymarket_sk
10. mar 2011

@kryska5
Kryska a ty si dávala dojčaťu do 6 mesiacov zeleniu a ovocie?
Reklama? Prepáč, ale nemám dôvod robiť tu niekomu reklamu...
Osobne som za dojčenskú vodu z prameňa, ale koľko mamičiek môže povedať, že im taká tečie z kohútika...

Iste vieš, že tráviace ústrojenstvo dozrieva počas celého prvého roka dieťaťa a niekedy je to aj dlhšie...a preto tebe tie dusičnany neublížia, no malinkému bábätku áno...to je môj názor a názor x odborníkov...tieto informácie sú dôležité pre mamičky, ktoré pred nimi nezatvárajú oči, len o nich nevedeli a nájdu riešenie, aby svojmu dieťatku dali to, čo im neublíži...

@kaselka
Aj vďaka tebe sa tu dozvedáme nové a dôležité infomácie, o tom by to tu malo byť....

Dík

Denisa

radlinka
10. mar 2011

Prepacte ze sa vam tu do toho pletiem, ale ja by som svoju dietatu kludne dojcensku vodu kupovala, len aby bola dostupna vsade. My kupujeme alebo filtrujeme vodu stale, lebo neverim tomu, co nam tecie z vodovodneho kohutika.
Nejde tu o reklamu ci biznis, to by sme tu stravili hodiny a dni, kedy by sme mohli porovnavat co sa nam predsuva denno-denne pod nos a co sledujeme v masmediach.

Pre mna by bolo dolezite, keby nam napr. z vodarni chodil vypis o kvalite vody, vtedy by som verila co pijem a ake je zlozenie. Aj ked si nieco overim, neznamena ze je to 100 % a kto mi bude zato rucit ? 😅

Mne sa napr. voda osvedcila napr. v severnych castiach SK ako v zapadnych mestach. Keby som mala moznost kupit si Drobceka, Lucku, Korytnicku alebo ktorukolvek inu vodu bez ohladu na znacku, urcite by som si ju kupovala aj mimo SK a pravidelne dovazala. Pokial sa nieco da dotiahnut, tak si to kazdy z domu donesie hoci aj na druhy koniec sveta nehovoriac o potravinach a liekoch . 😕

Len prosim nepiste, ze ludia v zahranici su zdravsi bez balenej vody ci deti bez cajikov. Podla mojho nazoru keby to bolo pre nich dostupne, tak by nakupovali na kvanta detske caje ci Drobceka a nie Evian. 😖

radlinka
10. mar 2011

A este jedna vec ma napadla, hoci sa to netyka vody.... len pre porovnanie biznisu....preco teda vsetci kupujeme na kvanta Pampers a Huggies ci ine jednorazove plienky a nedavame detom obycajne bavlnene s ortopedickymi nohavickami na zavazovanie, tak ako sme my nosili pred 10tkami rokov ? 😅 😅 😅 to je tiez zamyslenie o zivotnom prostredi, tak ako bojovat s PET flasami, tak isto aj s jednorazovymi plienkami 😒

kryska5
10. mar 2011

@babymarket_sk nie nedávala, ale ja som mu nedávala ani vodu do 6mesiacov, tak nerozumiem tomu dotazu 😉

sjuzocka
10. mar 2011

radlinka, komu na tom zalezi, ten dietatu jednorazovky nedava a tento biznis nepodporuje 🙂 rovnako ako dalsie biznisy typu ockovanie a podobne....

kukujka
10. mar 2011

ja planujem davat svojmu babu vodu s vodovodu,ale prevarenu nevidim zmysel kupovat dojcensku

kaselka
10. mar 2011

dievčatá možno vás bude zaujímať toto info. Zisťovala som si, že dať si urobiť rozbor vody vôbec nie je až taká lacná záležitosť okolo 100 až 130 €. Ale napr. Považské vodárne vám vedia zaslať výsledky posledného merania z rozvodovej siete ak som správne pochopila vášho mesta za 10 € 🙂. Vedúca labáku mi povedala, že pokiaľ človek nebýva v starom dome, alebo paneláku malo by to byť postačujúce (inak kvôli možnej kontaminácii aj z potrubia a pod. je lepšie urobiť rozbor priamo z vody vašej domácnosti). My sme v 5 roč. bytovke tak to je vraj OK. Stačí si napísať žiadosť. Máte niekto aj inú skúsenosť? Ďakujem vopred 😵

maznacik007
11. mar 2011

http://www.bvsas.sk/sk/aktuality/bezplatny-rozb...

dufam ze to nezmazu... takze ak ma niekto zaujem moze vyuzit.... toto je u nas v kraji...

a je to bezplatne....

babymarket_sk
12. mar 2011

@kryska5
nie každý mal to šťastie a dojčí...takže vodičku na zarábanie mliečka potrebuje, keďže do pol roka to je o miečku, nie o zelenine a ovocí, čiže treba sa pozrieť na zloženie vody, ktorú používame na prípravu umelého miečka...tak malinké bábätko vysoké množstvo dusičnanov môže ohroziť na živote, pretože sa tráviace ústrojensto minimálne do roka vyvíja a nielen to...nie každý si dá urobiť rozbor vody z vodovodu a ak ju chce použiť ako dojčenskú, mal by to urobiť...ak toto považuješ za reklamu, tak to už asi nemá význam ďalej ti vysvetľovať....

jaroe
15. mar 2011

ahojte, viacere ste tu spominali nejake filtre na vodu, ako to funguje, co to odfiltruje z vody? dakujem

nevesta17
15. mar 2011

@lucula73 Chcela by som sa spýtať, že ako alebo komu si môžem dať spraviť rozbor vodovodnej vody a aj Lucky? Keď to tu čítam, tak mi chlpy stávajú, lebo malý má 16mesiacov a od malička mu dávam len Lucku. Ja pijem filtrovanú cez Brita kanvicu. To potom ja mám lepšie ako malý? nervy moje. Ďakujem za odpoveď.

kocurko1
15. mar 2011

@nevesta17 pokial mas verejny vodovod, cez Britu mas pravdepodobne fajn vodu. Dokonca su lokality, napriklad Praha, kde je takto filtovana voda lepsia nez kupovana (pre dospelych).
Co Brita neodfiltruje, su dusicnany. Ja zatial nemam natiahnuty obecny vodovod, Britu som zatial musela zbalit a aj pre seba vodu kupovat z obchodu.
Na bezplatny rozbor by som nabehla s original balenim dojcenskej vody.
Ked si niekto chce zaplatit doma, musia hygienici musia prist k nemu domov urobit odber podla predpisov. Aj to by som zvazila kedy. Ked bolo suche pocasie, susedia mali dusicnany mierne nad normu pre dospeleho. Ked poprsalo, bol to dvojnasobok normy. (dospely ma okolo 50jednotiek na liter, tehotna zena a dieta iba 15!)

chrum
15. mar 2011

ja som zatial drobčekovi nedavala ešte okrem materskeho mliečka nič uvidime čo bude dalej ,ale myslim si že nič nenahradi normalnu vodu 🙂 🙂 🙂 🙂 netreba nič

sladkasue
12. apr 2011

@majka98 podla mna aj zalezi na tom, kde zijeme - ci na dedine, v meste - v akom, v akej casti slovenska a pod... kazda cast slovenska je napajana na iny zdroj pitnej vody...
preto napr. unas na zapade je tvrda voda a vychodniari nevedia, co to je 🙂

majka98
12. apr 2011

@sladkasue ja žijem na západe slovenska a velmi dobre vieme čo je to tvrdá voda...ufff všetko chytá hrdza a nemá u nás dlhu životnosť ani pračka,konvica...nič.Je to horzné,no čím to je že západniari ju máme tvrdu a na východe to nepoznaju? ☹ ☹ 😉

Strana
z2