icon

Nadmerné kupovanie oblečenia deťom

miirkka1
5. okt 2021

Zienky su tu take maminky ako ja?Neviem co je so mnou.Stale mam za potrebu kupovat detom oblecenie,aj ked ho mozno nepotrebuju.Ja si poviem ale,ze potrebuju.Je to aj zbytocne plytvanie peniazmi.Nestacia im jedny zimne topanky,lebo predsa jedny ciste do mesta k dr.a jedny po von na ihrisko.Ine deti maju 1par a nosia ho celu zimu,tak isto aj sandalky a tenisky maju len 1par.

Strana
z6
canis_lupus
10. okt 2021

Ja mám zase opačný problém, malý má už pomaly všetko oblečenie fľakaté, deravé a malé a ja sa neviem dokopať kúpiť mu nové 😅 Hľadala som na bazároch, ale väčšinou sú tam veci za cenu ako nové a v otrasnom stave. Po sekáčoch momentálne vôbec nemám čas chodiť. Klasické reťazce ako Pepco, Tesco, H&M, C&A a neviem aké ešte veľmi nechcem podporovať, lebo tie veci vyrábajú ľudia/deti za almužnu v otrasných podmienkach. SK značky zase majú jedny tepláky po 20€ a mne treba tak 7 kusov plus tričká a pyžamá, čo by ma vyšlo cez 300€ a pri rodičáku to nie je reálne. Topánky má malý tiež len jedny, sú kvalitné, takže aj keď ich nosí všade, vyzerajú super. Plus samozrejme gumáky. Minulú zimu mal tiež len jedny topánky, túto asi kúpim ešte jeden pár rezervných. Na jeseň prakticky stále nosí softshellku alebo softshellový overal, ešte má jednu slušnejšiu bundu. Na zimu jeden kvalitný drahší overal plus ako rezervu kúpim lacnejšiu bundu a oteplováky. Za mňa je nakúpiť dieťaťu desať búnd, desať párov topánok atď. úplne zbytočné, ekologicky strašné, mrhanie priestorom a financiami. Buď by som radšej odložila peniaze a kúpila menej a kvalitnejšie veci, alebo za tie peniaze kúpila dieťaťu knižky a hračky (ja osobne 😁). Resp. vždy mám nejaké iné priority na investovanie ako oblečenie. Ak to chceš obmedziť, urob si zoznam, čo deti NAOZAJ potrebujú, alebo so daj nejaký mesačný budget, ktorý neprekročíš.

1katus1
10. okt 2021

@dahra u nás tiež rovnako len topánky nové kôli vývoju nožičiek. Ale oblecenie deti dedia dcéra chodí do školy tak už kupujeme aj nové. Pri synovi si s kamarátkou meníme veci ona mala prvého chalana a ja dievča a druhé sme mali opačne tak sa smejeme že ona mi dá plnú tašku modrého a naspäť dostane ružovú. Nechápem načo je dobré dieťaťu kupovať drahé značkové oblečenie a štýlové pretože je to moderné a dieťa to aj tak nevynosi ale treba odfotiť a chváliť sa.

mmoni89
11. okt 2021

@mircalla ved jasne, ja to praveze myslím v dobrom a tiež by som bola rada keby stačili jedny. No mojim deckam je jedno ci je leto ci zima, majú podobné vonkajšie aktivity 😄ale keď budu starší tak to snáď bude lepšie

mmoni89
11. okt 2021

@canis_lupus ja ale neverím ze niekto reálne ma fakt toľko oblečenia, načo je komu 10bund 😄🤷‍♀️naši majú každý 2,topanok dvojo, plus škôlkar najviac teplakov, 2. Ten iba na doma do školy pár nohavíc, Tricka, každý jedny softhelky a už to sezóna jesen zima neskutočne koľko peňazí to zožerie.

fantinka
11. okt 2021

Napr ja to robim takto - kazdu sezonu, ked sa meni oblecenie (jar, leto a jesen, zima) vyberiem vsetky veci zo skrin, aj detske aj manzelove a mojd. Vytriedim, co je uz male, poskodene, nenositelne. Co sa da, skusim predat, co nie, ide do kosa. Spisem zoznam, co presne potrebujeme a kolko kusov. Pre mna a manzela milujem nakupovat v sekaci, mam uz dva oblubene a vzdy tam nieco najdem - znackove za par korun, ziadne nemoderne handry, treba prist hned v den, ked zacina nova kolekcia 🙂)). Detom nakupujem bud tu v bazare, alebo zara, HM, lindex ma naj leginy a gatky, vzdy vyuzijem 3 za 2, obcas next, ale to radsej z bazaru. Nieco z pepca a sinsay. Topanky maju na kazde rocne obdobie dvojo, to je podla mna uplne normalne, ze jedny pevne na bicykel, skolka...a druhe akoze pekne navsteva, mesto, lekar. Zimne bundy maju vzdy dve a jesene/jarne tiez dve. Zasadnd je mat zoznam a drzat sa ho co najviac. Jasne, ze im kupim aj nieco obcas mimo, tie detske veci su krasne, ale snazim sa nakupovat co najviac udrzatelne alebo v zlavach. Lebo ked z toho vyrastu, kopia sa handry, s ktorymi neviem co robit 😂

mircalla
11. okt 2021

@mmoni89 Zavisi aj, ci mas byt/dom a ozaj kam v zime chodis. My zimu neznasame, jedny boty stacia

Strana
z6