Nájom - podnájomník
Ahojte prosim vas vsetkych vyjadrite k nasledujcim vetam...byvame od 9/2016 v podnajme 3 izb byt Za 350e mesacne z toho 190e su rezijne naklady,splatnost najmu mame 20.teho v mesiaci na ucet prenajimatela.byvame 2 dospele osoby jedno dieta a jedno na ceste.prenajimatel si zmyslel ze kedze pribudne dalsi clen zvysi najom o 50e len tak bez akeho kolkvek podkladu.dalej sa nam vyhrazala ze vypoveda zmluvu kvoli tomu ze som ju poprosila o To aby jeden den pockala kvoli tomu ze priatel dostal vyplatu 20.teho vecer na ruku,bohuzial vtedy je banka zatvorena,co som jej dopredu oznamila a ospravedlnila sa jej.vysvetlila som jej a poprosila o to aby pochopila ze priatel dostava vyplatu po odovzdani faktury(zivnostnik na stavbe) o jeden az dva dni neskor K rukam,pracuje od rana do vecera.ja nepracujem od decembra odkedy som zistila ze som tehotna a som na rizikovom.vzdy dostala peniaze vcas na ucet priamim vkladom a peniaze jej prisli o cca hodina aj skor.stalo sa ze o den neskor som vlozila kvoli tomu ze som nestihala z prace co som jej vcas oznamila a na druhy den rano mala na ucte peniaze.na zaciatku byvania sme si vsetko vysvetlili a suhlasila sice len ustne a teraz vravi ze ju To nezaujima na com sme sa dohodli na zaciatku.sme slusna rodina cista pracujuca.aj To som jej vysvetlila ze moja praceneschopnost je docasna a po porode budem dostavat matersku...v zivote ani raz sme si nedovolili nezaplatit najom ale tak akoze kvoli jednemu dvom dnom?!vsak je To smiesne.u pravnika som bola...prenajimatel mi moze akurat tak..... A hlavne si nema pravo nieco narokovat ked neplati Dan za byt v podnajme,nam na tom ale nezalezi resoektujeme jej zmluvu,zmluva je zmluva.Podla zakona sa za omeskanie najmu moze povazovat To ked do piatich dni od splatnosti datumu ktory je urceny v zmluve nezaplatim najom s urokami za kazdy omeskany den.
Na Vypovedanie zmluvy kvoli takejto banalnosti nema pravo podla zakona...Za neplatenie najmu sa povazuje To ked najomnik nezaplatit a je omeskany o tri mesiace.dalej k tomu zvyseniu najom ako taky si urcil prenajimatel a nema pravo s nim manipulovat kedze je To fixna cena a v zmluve neudava moznost o jeho zvyseni...Co sa tyka rezijnych nakladov To si zvysit moze podla spotreby co nam figuruje aj v zmluve,no ale prosim pekne nie tak ze si capnem na brucho a bummm o 50e len tak bez akoho kolvek podkladu...malo by sa zvysovat az po rocom vyuctovani spotreby pri jeho nedoplatku.a najhlavnejsia vec,zvysovanie najmu alebo rezije je jednostranne protizakonne...prenajimatel sa musi s najomnikom dohodnut o zvyseni A o sume podla spotreby...tak prosim ak mate skusenosti vyjadrite sa....
@barbiiika1810 nie si sice povinna platit skor, ale si POVINNA jej zaplatiť tak, aby NAJNESKOR 20. mala peniaze na ucte.
Tebe by sa tiez asi nepacilo, keby mas v pracovnej zmluve výplatu do 15., ty si nastavis príkazy a vyplatu ti bude posielat den-dva po.
To zvysenie najmu z dôvodu viac osob nemusi suvisiet len s energiami, ale cim viac osob byt pouziva, tym viac sa opotrebuva. Aj ked ide o mimino.
Ja tu ani napíšem ze sa jej vyhrazam..ona sa vyhraza mne...to tiez nie je pravda ze si moze robit co chce lebo je jej...tak potom aj ja si kupim napr.obchod a obidem vsetky zakonne veci...vsak je moj tak sa mozem vykaslat na zakon...a nemame splatne DO 20.teho ale pisane tak ze najom sa bude uhradzat na ucet 20.tym dnom.a ja jej platim rovno vkladom a ma ich do hodiny...a ja nemam povinnost jej platiť skor aby ich 20.teho Mala...ja kebyze jej prevediem internet bankingom z banky do banky a hlavne z inej tak ja za to nemozem ze banka si na to pocka previest jej kedze Na to zo zakona má do troch dní... Ja by som napr. Previedla rano 20.teho som este uplne v limite k nasej zmluve kedze plati ze platime 20.tym dnom cize kazdy mesiac 20.teho nie do 20.teho v mesiaci... Takze ja jej kludne mozem aj 20.teho vecer,je to 20.teho?je!!!nie je v zmluve ze do 20.teho ma byt Na ucte...
Ale len pre informáciu platim kazdy mesiac 20.teho prevazne doobeda priamim vkladom jej urcenou bankou,prave preto aby ich dostala vcas......
Mohla by som aj tym internet bankingom nefiguruje v zmluve ze sa nemoze,len to že najom sa plati na ucet
Toto je hranie sa so slovickami... Do 20teho ci 20teho urobim prevod... Pointa je stale ta ista...
Ak chcete platit IB, urobte prevod 19teho, na druhy den doobeda ich ma na ucte, aj ked ma inu banku... A je po probleme
@barbiiika1810, nie, nemozes. Ano, ak jej peniaze vlozis na ucet, tak ich zam ma okamzite a je to ok. Ak to poukazes cez internet banking a este k tomu vecer, zaplatila si neskoro. A nemyl sa, ten zakon, ktorym sa tu ohanas ako pes chvostom jasne definuje, ze je TVOJ problem, aby boli peniaze nacas na ucte. Nie problem banky, nie majitela bytu, tvoj!!!
@mihula o tom istom stale hovorim. Byt je prenajimatela, ked sa rozhodne, ze sa maiu vystahovat, tak maju ist. Nie ohanat sa tu zakonmy
@barbiiika1810 myslim si,že 350e za 3izbový byt je dnes luxus,sama som za tu cenu prenajala.Nie je to o ryžovaní prachov,ale o tom,aby sa niekto o byt staral a aj aby som niekomu pomohla....ale aby ma moja najomnicka verejne prepierala na fore a snažila sa ma dostat do problemov na DU-tebe by som tu vypoved dala hned.
A este jedna vec-moja podnajomička za 8 mesiacov nepozametala a nepoumývala schodiste,ked byva len ona a jedna rodina,kedže je to na samom vrchu a schody používaju len oni dve rodiny.Ked som prisla domov a videla ten bordel,oznamila som jej,že jej najom dvíham o 50e a dohodnem sa so susedou aby za 50e každý druhý víkend prisla umyt moje poschodie.Co mysliš,nemala som na to pravo?
@barbiiika1810 Ako tak citam tak ty vies tak o zakonoch,ktorymi sa tu ohanas velky prd-s prepacenim. Nakolko banka nema na prevod 3dni ale len 24hodin.
@mihula ked sa chce vratit,predat byt darovat ho alebo dat ho na uzivanie rodicim ci manzelovi na to pravo ma vypovedat zmluvu...
@mihula Tu vobec nie je rec o tom v akom stave je byt...byt je v dobrom stave ako bol a ked bola u nas na navsteve bola o tom aj presvedcena...umyvame aj schodistie...preco si myslite že sa nestarame o byt?nechapem...a je jasna vec ze ked sa nieco pokazi znici tak je to na nase naklady ved tu my byvame a pri odovzdavani bytu by som si nedovolila odovzdat zdevastovany byt...
@evittam no akoze tak asi aj pravnici o tom vedia prd kedze to mam od pravnika...malo by byt do 24h ale maju na to tri dni ked sa prevedu z inej banky do inej banky...
Mihula:a mam take stastie ze priatel sa ohladom stavani malovani stierkovani zateplovani atd vyzna kedze sa tym zivy....preto tu taketo sprostosti nevytahujem ohladom starani sa bytu nikto sa na nas kvoli starani bytu nestazoval dokonca prenajimatelkyna mama sa kazdy tyzden zastavi pre postu hore v byte. ...
@barbiiika1810 Kravina. Ked posles dnes vecer peniaze na iny ucet v inej banke,tak ich dotycny musi mat na ucte do zajtra vecera. Toto uz plati par rokov. Nastuduj si to.😉 Mna rady tvojich pravnikov nezaujimaju. To co pisem je realita a skusenosti. Na to pravnika nepotrebujem.
Niektore tu tocite o tak blbych veciach co nie je k teme ze az....myslite si co chcete ale k veci a nie staranie sa o byt upratovanie schodištia... A ci si myslim že co je luxus...nikto ju nenutil prenajat byt...a ked teraz vyskakuje mala si vsetko presne urcit v zmluve na cas a datum a ultimata....lenze my sme sa dohodli uste ohladom takych drobnosti vyhovovalo to jej aj nam....vôbec nic som proti nej nepodstupila a velmi nerada by som.ani sme nemali zatial vymenu nazorov..doteraz sa spravala normalne,neviem ci ozaj nema nejaky rodinny problem...nechystam sa urobit nic za jej chrbtom nie som nejaka prisera....nechapem ze predosli prenajimatelia nemali absolutne ziadny problem proti nam..kym zacnete rypat jeden majitel predal byt a z predosleho sme sa prestahovli my do vacsieho...
@evittam Ak chcete previesť peniaze zo svojho účtu na účet v inej banke, počítajte s tým, že disponovať sa nimi bude dať až nasledujúci pracovný deň. Bankári používajú v tejto súvislosti vzorec či formulu: D+1. Teda deň, keď zadáte prevodný príkaz, plus deň na spracovanie. Tieto peniaze totiž musia prejsť zúčtovacím centrom, clearingom.
"Za zúčtovanie prevodu na strane adresáta v inej banke zodpovedá iná banka, t. j. banka príjemcu. Zo zákona by banka príjemcu mala prevod zúčtovať v deň, keď prostriedky dostane od Zúčtovacieho centra Národnej banky Slovenska, čo je spravidla nasledujúci bankový pracovný deň," vysvetľuje hovorkyňa OTP Banky Tatiana Jonáková. V rámci tuzemského platobného styku sú platby pripísané na účet prijímateľa nasledujúci bankový pracovný deň po ich odpísaní z vášho účtu ako príkazcu. Obvykle je to popoludní medzi 14. a 15. hodinou.
Asi aj banka vymysla...vsak?
Mam platit kazdy mesiac 20.teho....ja zaplatim 20.teho to ze jej kedy pridu ma nezaujima...vlozila som/previedla som v dany den??!!!ano...snad sa este nebudem....splatnost sa nevstahuje podla jej zmluvy ze sa ma platit do 20.teho dna v mesiaci...ale ma tam pisane najomne bude platene 20.teho kazdy mesiac
Ked teraz zadam prikaz na IB a mam zadanu splatnost hned - prijemca ma peniaze na ucte hned, ak sa jedna o rovnaku banku. Ak je ina - druhy den doobeda.
Ak mam splatnost na druhy den (cize zajtra - napr stvrtok) - pri inej banke - peniaze nabehnu o den neskor ( piatok)
V ziadnom pripade to netrva 3dni.
Treba si nastavit splatnost HNED a je po probleme
Snad ked pracujem a vyjde mi ranna smena a koncim o tretej cely týždeň ,nevypytam sa jak krava ze ,,sefe pustite má lebo do druhej musim zaplatit najom"...zaplatit idem poobede okolo 15.30-16.00 je este o takom case datum 20.teho????je.... A doteraz s tym problem ani nemala...ale vravim vkladam jej osobne do jej banky takze ich ma vzdy v dany den...
@veronikaszabova Nechcem jej platit najom cez internet bankig prave kvoli tomuto...a nezyknu pockat tri dni ale maju na to tri dni...a my nemame rovnake banky...takze by dostala az na druhy podla toho kedy by som stihla previezt...a teraz uprimne Vy by ste sa kvôli tomuto vyhrazili???keby ste mali platene od najomcu prevodom z inej banky do inej a nabehli by vam o den neskôr?
Poprosila som ju len o jeden den a to kvoli tomu ze peniaze sme mali vecer a kedze ja jej ich davam osobne priamym vkladom nevedela by dom ich vlozit,najskor až o osmej rano...je to taka nepochopitelna vec a dovod na to aby nas vyhodila?
A aj napriek tomu ze som ju poziadala o ten jeden den zaplatila som este v dany den aby nenastali rozpory ...a ona sa mi napriek tomu vyhraza...
A podotykam ze sme ju oboznamili o nasej praci platoch atď.... Že sa moze podciarkujem moze a nie to ze sa stane pravidlom ze nestihnem v dany den vlozit...so vsetkym suhlasila...nemala nam prenajat byt a vyjadrit sa hned na zaciatku ze nesuhlasi....teraz nech nevyskakuje....tak ked sa dohodnem na niecom ci pisomne ci ustne a suhlasim s tym tak by som sa toho mala drzat a nemenit to kym jej na to nedame nejaky vazny dovod a nie spravat sa ako ona a tvrdit ze meskame stale s najmom a vypoveda zmluvu co nie je ani pravda kedze sa viem preukazat vkladmy.
Ide mi len proste o tom aby bola trocha chapava ze sa stane ze napr. za nam to vyjde tak ze viem vlozit az 21.ho rano a hlavne ked jej to oznamim a ospravedlnim sa...ale snazime sa samozrejme dodrziavat termin...a co aj ja by som si mala trhat zili kvoli tomu ze vyplatu mam mat spravidla 10.teho ale kedze mam inu banku ako zamestnavatel tak mi pridu az na druhy den?!!!pracovala som vo vyrobe,niektori mali vyplatu 10.teho iny az 11.teho a v zmluve bol datum urceny 10.teho...

@barbiiika1810 kazdy je inej povahy... Mne by bolo osobne trapne, keby som nieco taketo riesila - rozumej tomu tak, ze keby som riesila to, keby prenajimatel chcel, aby som opustila jeho byt... Riesit tu, ci ma nato zo zakona pravo, atd... Ved je to jej byt, moze si s nim robit co chce. To kde sme? Vyhrazat sa danovakmi,atd? Ved uz pri podpise ste vedeli, ze vas nebude hlasit. Nie? Teraz sa vyhrazate, ked chce vypovedat zmluvu...
Mozno mam na danu vec iny nazor ako vy, no ak mam zaplatit najom do 20teho, tak najneskor 20teho ich ma mat. Bez debaty, nie? Nie, ze 20teho teprv rychlo idem platit...
A netreba ma oznacovat 300x