icon

Narodila sa mi mŕtva dcérka

ciernaperla
25. máj 2015

Ahojte.Prvy krat sem nieco pisem co sa tyka mna.Moj pribeh zacal ked sme sa s muzom rozhodli mat druhe babo...moc sme si ho zelali a v tedy ked sme to najmenej cakali tak to konecne prislo.Bola som zo synom na lieceni a spravila som si test.konecne dve ciarky a oznamila som mu cez skype,ze sa vratime domov 3ja.Po navrate domov som isla doktorke a ta ma poslala na vsetky vysetrenia...Vravela,ze vysledky su v poriadku no nakolko som pri malom mala preemklepsiu tak ju mam cakat aj teraz.Nakolko som bola nezamestnana ostala som doma aby som sa vyhla rizikovim faktorom.jedine co mi v 6tom mesiaci zistili bol vyzsi tlak a tak mi nasadili lieky a bolo to v poriadku.V 29tt ma doktorka poslala lezat do nemocnice lebo sa mi zvysila hladina bielkovin v moci,po 9dnoch ma pustili domov.chodila som na kontrolu kazdy tyzden...potom nastal stvrtok a ja som isla na odbery a kontrolu.doktorka vravela,ze este je to v poriadku a mala som tlak 149 na 98...ked som prisla domo bola som rada,ze je to v poriadku no na druhy den...plac mi nedovoluje suvisle pisat...cely den som si merala tlak na posteli nikam som nechodila nic som nerobila...len som isla na zachod a v tedy to zacalo mala ma kopala a ja som krvacala volala som zachranku a maminu...trvalo im to 25min...a dalsich 20min kym vypisovali papiere ked som ich prosila aby sme isli do trnavskej nemocnice,ze je blizsie vraveli,ze preto,ze som lezala uz v ba tak patrim tam.mala som neskutocne bolesti a tiekla zo mna krv.v sanitke mi nic nedali a hrozne som kricala po prichode do nemocnice chceli aby som isla na kozu a potom na somo...velmi to bolelo a nik mi nepomohol ani na kozu pritom tam bolo 5sestier.ked zavolali doktora bol hnusne neprijemny,ze co tak vrieskam a nech mu laskavo odpovedam,ze ked s nim nemienim komunikovat tak nemieni vysetrovat po sone povedal rychlo na operovacku ked som sa pytala,ze co malicke tak bol ticho...vyzeralo to tam strasne a potom ma len uspali no citila som sa tak sama ako keby zo mna nieco unikalo.rano po prebudeni mi nikto nic nepovedal mala som velke bolesti...az po obede prisla nejaka doktorka a ja som sa hned pytala na malu...zacala s tym,ze je jej to luto no odtrhla sa placenta a mala neprezila.zrutil sa mi svet.ten kto to neprezije nevie co to je...aka bolest ma zaliala a srdce mi naplnil zial.hned som volala mamine nakolko muz bol po nocnej.ked prisiel doktor co ma operoval mal naponahlo a na mna skoro ani nepozrel ked som sa zo slzami v ociach na neho pozrela a spytala sa preco??? Odpovedal,ze co placem mam byt rada,ze ked zo mna vybral to mrtve decko tak zachranil.a mam este 24hod.co bude pre mna krytickych.Mozno to je velmi dobry doktor ale podla mna by nemal komunikovat s ludmi a urcite nie v takych pripadoch.dalej mi davali trasfuzie a ja som sa nevedela skoro pohnut pri kazdom nadychu a kaslani som mala neskutocne bolesti.moja doktorka za mnou prisla kazdy den a rozpravala sa so mnou.je to zvlasne nakolko som ju nemala zazmluvnenu.vravela,ze mam uzavriet kapytolu v nemocnici a nechciet robit pohreb po naliehani ma zobrala za malou do marnice.povedala,ze jej budu robit pitvu...bola nadherna a vyzerala presne ako moj syn ked sa narodil a bola taka bleda...medzi tym ma museli opat otvorit nakolko som mala zrazeninu a zasa sa opakoval kolotoc s transfuziami.po naliehani na doktora ma po 6dnoch pustili domo.a pri odchode prisla socialna sestra a povedala,ze zo zakona musim pochovat dcerku...na jednej strane som bola rada,ze ju budem mat "pri sebe" no uz som sa zmierila,ze ostane tam.tak ked muz prisiel pre mna tak sme museli hned konat nakolko sme uz platili za to,ze tam mala bola...za 3dni sme mali pohreb a moj muz to uz rano nezvladol...no maleho sme dali do skolky a po skolke som ho odviezla kamoske...ked som isla k hrobceku zalialo ma horko,zial,slzy a zlost...obvinujem seba a aj cely svet,ze tu moja dcerka neni...dnes by mala moja malicka 2tyzdne a 3dni. Namiesto toho aby som kocikovala chodim kazdy den polevat hrobcek mojej dcerky slzami...kto je za to vinny,kto mi ju vzal???

Narodila sa mi mŕtva dcérka
Strana
z5
ukulela
15. jún 2015

nam na kurze porodna asistentka tlkla do hlavy - krvacanie -volat zachranku (ziadne ze odveziem sa) - lebo to moze byt odlupujuca sa placenta a zivot ohrozujuci stav.
a baba, co so mnou chodila akurat na kurz - v noci sa zobudila v kaluzi krvi, volali zachranku (chlap si netrufol spferovat) - tieklo z nej (prepacte) ako z podrezanej svine - a ti kreteni - ked po 20tich minutach dorazili (o pol druhej v noci v krajskom meste s fakultnou nemocnicou) tak VYPISOVALI PAPIERE! chlap medzi tym volal zazmluvnenemu lekarovi a ten ich cakal na oddeleni, ze kde su tak dlho!!!!! lifrovali ju na salu a hned rezali, jasne, ze sa odlupovala placenta. ale zijeme v state, kde treba najprv vypisat papiere, aby nam to poistovna preplatila:(
preto zakladatelku prosim, ak ma silu, nech sa to snazi medializovat. snad to pomoze inym zenam, snad to zlepsi system, ale toto sa NESMIE STAVAT!

hatsepset
16. jún 2015

@piacere
@ciernaperla boze plakala som pri citani tojho pribehu :( mne sa to tiez stalo - vysoky tlak tyzden vpohode tyzden nemocnica preeklampsia bielkovina - zase doma - klud merat tlak a pod a 2tyzdne pred terminom sim naraz zacala mat bolesti a tiez silno krvacat takze do 10 minut som bola v nemocnici kde ked som povedala ze krvacam zavolali primara ten trochu necitlivo somnou narabal ale bol rychly - prehmat, sono hned volal na operacku ze surny pripad abrupcia placenty mna brali hned vo vytahu ma uz vyzliekali a kam mi robili ozvy a napichali a oholili a vsetko tak vypisovali papiere a tak na operacke nevedeli niekoho zohnat mna uz uspavali posledne na co pamatam ze krical primar po vsetkych aale tak krvacat som zacala cca o 11tej a 11:55 maleho cisarakom "vybrali".... hrozne som sa bala ze to maly neprezije :( a neviem si ani v najhorsom sne predstavit co musite prezivat :( :( :( - podla mna mali sa k tomu postavit serioznejsie ved ked zena tehotna este nie v termine krvaca tak preboha naco natahovat kym cisarak zacne? naco papiere vypisovat polhodiny? a este kricat po mamicke ked sama ma strach a nievie co sa deje? des co sa deje v nemocniciach to akoze v 21storoci zijeme? :(

zuzka2388
16. jún 2015

@ukulela tiez som prisla o synceka ale nestastnou nahodou nikto nieje na vine proste sa zadusil v 38mom tyzdni bez priciny zdravy chlapcek..vina to nebola nikoho...ale keby sa mi stalo toto urcite s tym nieco robim...ja viem ze zivot dietatka to uz nevrati zene ale mozno zachrani kopec inych babatiek..taketo veci by sa nemali stavat...

ukulela
16. jún 2015

jamam stae slzy vociach, ked som v tejto teme. je mi nesmierne luto kazdej zeny, ktora tym prejde.
@hatsepset mala si ozaj stastie na lekarov, ktori vedeli, co robit. zial, mamicka zakladatelka nie :( ja viem, ze RUVZ je ruka v ruke s lekarmi. kolegyni taktoumrela mamka, z pohotovosti ju najprv poslali domov, ked ju na druhy krat o par hodin hospitalizovali, lezalana chodbe!!!! v bolestiach, ze nemali izbu ... do 24 hodin umrela, prasklo jej crevo :( LEKARI CHYBU SAMOZREJME NEUROBIli:( tu pomoze len medializacia. nemoze byt predsa ako luddky zivot prednejsie najprv vypisat papiere v zachranke. ved je to zachranka, ma zachranovat :(

katkalubkova
16. jún 2015

ja neviem... ci maju niektori ludia svedomie, ked to citam...
Naozaj je smutne co sa stalo ☹ , kazdopadne urcite teraz nemas silu ani chut riesit urady a staznosti, musi to aspon trochu "preboliet". Ale asi by som to nenechala len TAK.
Dceru Ti to nevrati, nemocnica mozno nie je zla ako pises, ale niekde sa stala chyba, si poskodena a mozno by stalo aspon za skusku to niekde poslat, postazovat sa. Jednoducho neostat ticho ( VYJADRIT SA ) ked sama vies, ze si si davala pozor, velky pozor a niekto reagoval v situaciach ako popisujes.
Aspon im "zdvihnut zaludky" ( tym par ludom ), ktori asi pochybili.
Mozno to ma zmysel... porozmyslaj, porad sa.
Zelam vela sil

domafi
23. jún 2015

ahoj ciernaperla, je mi to nesmierne luto,velmi, velmi, velmi...sama som mamou 3 detí a aj lekárka, hoci len vyštudovaná bez atestácie, ale osobne si myslím, že by si to nemala nechať tak..ak to všetko časovo prebiehalo tak ako opisuješ, že ste 25 minút čakali na sanitku a dalších 20 minut sa vypisovali papiere a aj napriek tomu, že vedeli, že tvoje tehotenstvo bolo vysoko rizikové, ta odmietli zobrať do najbližšej nemocnice....viem, že odtrhnutá placenta je akútny stav, ale....ak máš v telfóne zaznamenané, kedy si volala záchranku, ulož si to, záchranári zase majú na papieroch presný čas, kedy prišli, ak máš z daného dna akýkolvek správu alebo papier a aj všetky papiere, ktoré máš, tak si prefoť a odlož... a daj to na úrad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou...ja viem, tvoja dcerenka je už anjelik, ale možno tým zachrániš život dalšiemu dietatku..verím, že to bude boj s veternými mlynmi, ale ak budeme donekonečna sklánat hlavy, tak dokedy sa budú voči obyčajným ludom lekári správat ako bohovia z olympu?...to, že je niekto lekár mu ešte nedáva právo, aby sa ku ostatným správal ako ku dobytku...kludne ma možeš kontaktovat cez IP...moja rada znie, všetky lekárske správy, ktoré máš z toho dna si prefot a odlož, takisto si ulož čas hovoru z telefónu, ked ste volali záchranku....a

domafi
24. jún 2015

uprimne sa priznam, že tolko smutku a bolesti, kolko sa vo mne nahromdilo mi ani nedovolilo dokončit, čo som ešte chcela napisat...teraz som si dočítala tie reakcie nado mnou a nechce sa mi verit vlastným očiam, ked čítam, že krvácajúca žena čaká 20 minút, kým sa vypíšu papiere!!!!!!..kolko detí v mamkiných bruškách bude musiet umriet, aby sa proste niekto zobudil a bil na poplach??!!!!....nie som záchranár, hoci ked som išla študovat medicínu, bola to jedna z oblastí nad ktorou som velmi rozmýšlala..viem, je to neskutočne náročná, nedocenená a vela krát nevdačná práca, nie raz som sama volala záchranku k opitým, agresívnym, atd. atd....ale byt záchranárom je poslanie a kto to robím len kvoli prachom, tak tam nemám čo hladat...ak sú mi vypísané papiere prednejšie ako ludský život, nemám tam čo hladat..lebo ked ich vypíšem pred tým, než pacienta odveziem, tak potom mám viac pokoja a kludu???!!!!...ale to že medzitým niekto zomrie, no, bohužial???!!!!...ale ja mám papiere vypísané a viac času na cigaretku???!!!!...by som bola nesmierne zvedavá, či by sa takto ten záchranár alebo záchranárka zachovala, keby ho zavolala vlastná žena alebo sestra...či by ju kludne nechal krvácat a zvíjat sa v neskutočných bolestiach a s pokoj vypisoval papiere????!!!!...viem, že vás to bolí a nemáte chut ani žit, ale súhôasím s tou maminkou nado mnou, ktorá vás vyzvala, aby ked prejde tá najvačšia bolest, aby ste to nenechala tak...ak budete potrebovat akúkolvek pomoc, kludne sa na mna obrátte....držím vám palce a modlím sa za vás, aby Vám Boh dal silu to prekonat....držím vám palce...

Strana
z5