Nárok exmanželky na podiel vo firme. Poraďte!

katrin21
9. okt 2009

Ahojte.

Mame taky problem. uz som aj v inych temach pisala, aku mame uzasnu priatelovu ex-manzelku.. Malu mu dava velmi tazko, zato peniaze by hrabala jedna radost.
Najnovsie na prisiel navrh na vysporiadanie BSM z ich manzelstva.. Podotýkam ze namli ziadny spolocny majetok ako dom, byt, ani auto... len zariadenie prenajateho bytu, z ktoreho si veci pobrala kolko vladala...
Priatel vsak podnikal. V roku 2005 sa vsak svojho tretinoveho podielu vo firme vzdal, v tom case uz manzelstvo bolo v krize, manzelka bola pracovne 8 mesiacov vo Francuzsku a moj priatel sa staral o 3 rocnu dceru... Takze v case rozvodu, ktory sa pre tahanice o malu tahal asi dva roky uz vo rime spolocnikom nebol.
Ex v navrhu uvadza, ze chce 50% hodnoty jeho vlastnickeho podielu, dokonca aj vycislila sumu ze je to 40tis €( co neviem, kde zobrala 😅 😖 ) a teda ona chce 20tis €( 600tis SK).
Strasne nas to rozzurilo. POdla nas na to nema narok, pretoze vlastnicky podiel nemal.Rozvideli sa v januari 2007. Navrh podala teraz. Mame oktober 2009.

CO potrebujem vediet:

-ci ma realny narok na nieco, co vlastne nebolo posledne dva roky manzelstva( hoci priatel potom dva mesiace po rozvode svoj podiel kupil naspat), neslo o ziadne velke sumy !

- ak by chcela napadnut pravoplatnpost pravneho ukonu( vzdania sa podielu vo firme) existuje vraj premlcacia doba, asi 3 roky( tak ako aj na BSM po rozvode). Tri roky ale davno uplynuli od tohoto ukonu.. cize je to pasé??? ano alebo nie?
Priatel hotovost nema, lebo staviame dom, nevie si predtsavit, z coho by ju akoze mal vyplacat...
Prosim o radu, ak je táu nejaka pravnicka, nie nejake dohady, realne rady.

Diky !!

andzi
9. okt 2009

katrin: napísala si to dosť nezrozumiteľne, takže sa ti dá ťažko poradiť. Je to s.r.o.? Ako sa vzdala podielu vo firme? To sa predsa nedá! Dá sa len previesť obchodný podiel, ak teda ide o s.r.o.

katrin21
autor
9. okt 2009

andzi: ona podiel vo firme nikdy nemala.
Len moj priatel bol spolocnik a ona si vramci BSM ziada polovicu toho jeho podielu, kedze ju nadobudol pocas manzelstva. (ale ona asi ani nevie, ze sa ho este pocas manzelstva aj vzdal a kupil ho späť za korunu potom neskor späť az po rozvode)
ano je to s.r.o., su traja spolocnici. tak asi previedol svoj obchodný podiel na svojho uja- teda dalsieho z spolocbikov.to uz presne neviem, proste uz nebol spolocnikom takmer dva roky az do rozvodu.

katrin21
autor
9. okt 2009

no ais je to fakt nezrozumitelne tak skusim len zhrnut:

priatel podnikal s ujom a tetou, mal tretinu vo firme s.r.o.
v maji 2005 jeho podiel zanikol( previedol ho , alebo predal ujovi..)
v januari 2007 sa rozviedli a on v marci svoj podiel kupil spat.

manzelka podiel nemala, robi si narok na 50% hodnoty jeho podielu, kedze ho nadobudol pocas manzelstva a asi nevie,ze sa ho v case dva roky pred rozvodom aj vzdal..

ma narok a sancu nieco ziskat???? moze napadnut pravoplatnost pravneho ukon, po takej dlhej dobe( od maja 2005)???nie je to uz premlcane?
od rozvodu budu tri roky v januari 2010.
diky

andzi
9. okt 2009

katrin: obchodný podiel nepatrí do BSM, ale vyporiadava sa jeho hodnota. Ona nenapáda platnosť právneho úkonu, ale podala návrh na vyporiadanie BSM a to môže urobiť do 3 rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode. Ak je návrh už na súde podaný, premlčanie neplynie. Predovšetkým sa bude v konaní zisťovať, či sa manžel stal spoločníkom v čase trvania manželstva a aká bola jeho hodnota v čase zániku manželstva. To sa zisťuje znaleckým posudkom. Keďže však píšeš, že manžel obchodný podiel predal za trvania mnaželstva ujovi a späť ho kúpil až po rozvode, do BSM bude patriť suma, ktorú obdržal od uja za prevod obchodného podielu. Na zmluve o prevode obchodného podielu musia byť overené podpisy, takže treba pozrieť tú zmluvu.

katrin21
autor
9. okt 2009

OK, super, vraj sa to predalo po zasadnuti valneho zhromazdenia, aj s notarom, ale radsej to preverime... takze by sme boli suchu.