icon

Našla som malú straku

1. júl 2022

Ja viem, že mláďatká sa nemajú brať a nechať na mieste, ale bolo to v meste pri rušnej ceste. Aj som tam čakala, či sa o ňu nebudú zaujímať rodičia a nič. Tak som ju zobrala. Dávam jej muchy a vodu, poobede kúpime múčne červy. Čo ešte jej môžem dat. aj ovocie a tak? Na nete píšu že ano. Máte niekto reálnu skúsenosť?

maggie3310
25. júl 2022

wau, nadherny pribeh,strasne sa z Vas tesim obe ste uzasne ❤🐧

mijunik
29. dec 2022

Ahoj, často na tento príbeh myslievam - ako sa má malá straka? Stále je u vás?

autor
30. dec 2022

@mijunik ďakujem za záujem. No jasné, stále ju mám a je to riadny týpek 😁 akurát mi tu steboce. Je to taká malá mrcha, má typickú straciu povahu. Spieva melódie, napodobňuje zvuky a hlas nášho papagája. Každý deň ju púšťam polietat si. Uvidíme na jar. Neviem, či ju vypustíme, keďže je úplne skrotena. Bolo by mi to ľúto. Ale pravdupovediac, ostatným ľuďom neodporúčam chovať straku ako domáceho miláčika 😁 je to dosť náročné, lebo si vyžaduje pozornosť a je neskutočný bordelar. Ale inak je zlatá a neľutujem, že ju mám

karolinakr
30. dec 2022

To je krasne A nemôžeš natačat s nou videa a dať na youtube? Škoda, ze si to nerobila od malička a nezostrihala a neposlala na ten kanal Dodi, tam maju aj 2 miliony videní..Ale ide hlavne o to, že sú tam pribehy so šťastnym koncon, pohladia dušu v tejto dobe plneho zleho..
Ja som mala malú stračku, len mala zlomeny krk, preto som volala záchranarov, a tiež ma mrzelo, že neviem ako dopadla.Inak moj zajko na ňu robil bububu.On je inak mierumilovny, ale na ňu utočil..Bol zlý trošku..🐇
Takže sa tešim, že ste spolu a že ti šteboce.Verim, že je riadny beťar a keď chceš, pošli foto..A prajem Ti šťastný Nový rok 🌲za tvoj dobry skutok
🧑‍🎄🍾☃️❄

mijunik
30. dec 2022

Joj, to je úžasné, že krpec sa u vás udomácnil. ☺️☺️ Určite sa má fantasticky. No, možno si na jar nájde priateľa a privedie ho domov… 😄😄 A budete mať stračiu farmu. 😂😂 Aj mne napadlo, tak ako
@karolinakr, že by si sem dala nejaké foto štebotnice. Ak by si robila videá, bolo by to super. Potom daj, prosím, link, kde ich nájdeme. 🙂 Ale najlepšie je, že si ju zachránila a že je šťastná. A aká je typická stračia povaha? Neviem si predstaviť, čo za lotroviny malý lumpík robí.

karolinakr
30. dec 2022

@mijunik inak male stračky su hrozne zlate

mijunik
30. dec 2022

@karolinakr mooooje zlatéééééé 😍 Aké je našuchorené 😀

karolinakr
30. dec 2022

@mijunik však toto 😍😍

aaaal
20. máj 2023

Zdravím, prosím vedeli by ste mi poskytnúť viac info ako ste sa o ňu starali pripadne čo presne ste robili a kam ste volali ? Stala sa mi presne takáto situácia. Viem že mláďatá sa neberú ani som nikdy žiadne mlada nevzala lebo o tom poucena som. Každopádne bola na rušnej ceste, sama som ju skoro zrazila a nemohla som ju tam nechať.

autor
21. máj 2023

@aaaal vieš čo, nie je to žiadna veda. Neviem, aké veľké je vtacatko, moja bola ešte neoperena a asi mesiac som ju ručne kŕmila. Dávala som jej varené kuracie mäsko, varené sušené cvrcky, mäsko z konzervy pre mačky. Vodou som ju nechcela trápiť, tak som jedlo macala vo vode a tak ju kŕmila. Mala som šťastie, že som mala zrovna dovolenku, tak som to zvládla. Teraz už papá všetko, s tým si netreba robiť starosti. Neviem, čo ešte také by som poradila. Kľudne sa pýtajte.

karolinakr
21. máj 2023

ja sa opytam, este byva doma s vami? pustas ju do zahrady? či ako fungujete?

karolinakr
21. máj 2023

nam raz mala stračka chodila pred branou, išla som na nu pozriet, zlata bola a taky škrekot, 2 straky na konari spustili, skoro som ohluchla..len neviem, potom ako vyletela hore.mala take male kridelka

autor
21. máj 2023

@karolinakr býva s nami doma. Chcela by som ju chovať navolno, ale bohužiaľ všade naokolo sú mačky a psi a bývam na rušnej ulici tak to odkladám, lebo sa bojím. Ale je zlatá, krásne napodobňuje a už aj slová začala opakovať 😁

karolinakr
22. máj 2023
mijunik
4. jún 2023

Prosím, daj nejaké jej fotky 😊😊

zuzana1p
13. máj 2025

Ahoj, prosím Ťa možeš mi dať konkrétne info ako si sa starala? Tiež sme dnes našli mláďa na sídlisku, kde sa venčia psy a aj mačky tam pobehujú, už je operené , len aké krmivo teraz mám pozháňať?

karolinakr
13. máj 2025
@zuzana1p

Ahoj, prosím Ťa možeš mi dať konkrétne info ako si sa starala? Tiež sme dnes našli mláďa na sídlisku, kde sa venčia psy a aj mačky tam pobehujú, už je operené , len aké krmivo teraz mám pozháňať?

zuzana1p
13. máj 2025
@karolinakr

@karolinakr ďakujem, myslela som že čo možem kúpiť niekde v chovprodukte. Čítala som že vraj múčne červy a cvrčky by mali byť OK. Ale aj to množstvo za deň a ako často by ma zaujímalo.

karolinakr
13. máj 2025
@zuzana1p

@karolinakr ďakujem, myslela som že čo možem kúpiť niekde v chovprodukte. Čítala som že vraj múčne červy a cvrčky by mali byť OK. Ale aj to množstvo za deň a ako často by ma zaujímalo.

@zuzana1p tuto je celkom dobry članok, ak by sa ti autorka neozvala, prva polka članku je o zatepleni mladata, a v druhej polke presny popis krmenia
http://strakadomaci.cz/pece_o_mlade.php#volba_3

zuzana1p
13. máj 2025
@karolinakr

@zuzana1p tuto je celkom dobry članok, ak by sa ti autorka neozvala, prva polka članku je o zatepleni mladata, a v druhej polke presny popis krmenia
http://strakadomaci.cz/pece_o_mlade.php#volba_3

@karolinakr díky 🙂

autor
13. máj 2025
@zuzana1p

Ahojte s odstupom času. No, situácia sa zmenila. Chovali sme ju 2,5 roka, mala postavenú aj veľkú volieru na záhrade. Pred pár týždňami neodolala volaniu prírody. Chodil za ňou často nejaký samček a v nestráženej chvíli za ním uletela. Občas ju zahliadnem a keď na ňu zakričím, tak odskrieka naspäť 😁 tak čo už, vymenila All inclusive za neistého chlapa, typická ženská 🥹
@zuzana1p zo začiatku som jej dávala varené kuracie mäsko. Každý kúsok som namočila do vody, aby mala aj tekutiny. Kŕmila som poctivo rukou, moja ešte nevedela jesť sama. Potom som pridala namočené sušené cvrcky, ale tie moc nemusela. Namočené pečivo tiež skús ponúknuť, sunku... Asi tri týždne som dokrmovala rukou, potom už začala papať sama. A potom už začala jesť všetko. Doslova to, čo sme mali na obed. Skús aj jabĺčko ponúknuť, moja ľúbila hrozno napríklad. Pýtaj sa, rada odpoviem

karolinakr
13. máj 2025

jeee, to je krásne 😍 si zlatá, že si sa o ňu postarala 👏

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
13. máj 2025

ja som mala malu stračku, vrana jej vyklbila krk, som ju musela odovzdat zachranarom, čo už oni s ňou urobili, netušim ...
druhy x pojdem na veterinu, mame sympoša doktora, opravi jej krk, ja ju dokrmim a potom pojde hned vedla na strom..budem mať kamošku 🙂

zuzana1p
13. máj 2025

Ďakujem za rady. Ako často si jej dávala? lebo tá naša pýta hneď ako niekoho vidí, naťahuje krk a otvára zobáčik. Zohnala som živé múčne červy tie jej dávam 5-6ks cca za 30minut ale stále pýta. Trocha sa bojím aby som jej nedala moc.
Sama ešte neje, dávam jej dlhou pinzetou.
Plán máme taký, že keď sa naučí lietať tak ju pustíme. Teraz ju necháme vnútri ale ked trocha zosilnie pôjde do záhrady.Nedotýkame sa jej aby si nezvykla. Neviem aká môže byť stará, operená je, ale moc ešte neskacká. Zatial ju máme vo veľkej otvorenej krabici.

mamutka
13. máj 2025

@autorka Možno sa ešte vráti, aj s malými bonusmi 😁

karolinakr
13. máj 2025
@zuzana1p

Ďakujem za rady. Ako často si jej dávala? lebo tá naša pýta hneď ako niekoho vidí, naťahuje krk a otvára zobáčik. Zohnala som živé múčne červy tie jej dávam 5-6ks cca za 30minut ale stále pýta. Trocha sa bojím aby som jej nedala moc.
Plán máme taký, že keď sa naučí lietať tak ju pustíme. Teraz ju necháme vnútri ale ked trocha zosilnie pôjde do záhrady.Nedotýkame sa jej aby si nezvykla. Neviem aká môže byť stará, operená je, ale moc ešte neskacká. Zatial ju máme vo veľkej otvorenej krabici.

@zuzana1p nechceš natáčať videa z krmenia, skackania, nemusite tam vy byt, ked chceš anonymne, a jej male pokroky, prve lietanie a potom nam ukazať alebo poslat na youtube Dodo kanál, ktore ma 2miliony zhliadnutí?

autor
13. máj 2025
@zuzana1p

@zuzana1p vieš čo, ja som mala akurát dovolenku, takže kŕmila som ju veľmi často. Tiež vždy pýtala a vrieskala 😁 ale v noci pekne spala jak bábo. oceňujem tvoje rozhodnutie vypustiť ju do prírody. Alebo ju môžeš chovať navolno, zvykať ju,.že sa môže vracať. Ja už by som to teraz urobila takto. Tiež som ju mala najprv v krabici a keď už pomaly začínala poletovat, išla do klietky. S tým, že som ju často púšťala preletieť sa. Len bacha na rôzne predmety. Veľa krát sme si našli napríklad kamienky z kvetináča v topánkach.

autor
13. máj 2025
@zuzana1p

@zuzana1p kukni na stránku strakadomaci.cz. je tam veľa užitočných rád a postupov

zuzana1p
13. máj 2025

Myslíš že ked začne poletovať mohla by isť na dvor? Dala by som jej u nás na strom nejakú búdku alebo by som jej vyrobila hniezdo. A samozrejme jej budeme dávať jesť, ale dovnútra moc klietku nechcem kupovať. kedy asi začala sama jesť?