icon

Našla som malú straku

1. júl 2022

Ja viem, že mláďatká sa nemajú brať a nechať na mieste, ale bolo to v meste pri rušnej ceste. Aj som tam čakala, či sa o ňu nebudú zaujímať rodičia a nič. Tak som ju zobrala. Dávam jej muchy a vodu, poobede kúpime múčne červy. Čo ešte jej môžem dat. aj ovocie a tak? Na nete píšu že ano. Máte niekto reálnu skúsenosť?

Strana
z4
junjunior
15. jún 2025

Dobrý deň, môžte mi napísať osobne spravu, aj ja som volala....podobne ako Vy najprv na stanicu zachr., mam sledovat l, lebo minule vylozili sovu maly asi dva tyzdne na konar a do rána bolo po nej, však i vyhadzujú ak,vedia l, že nevládzu rodicia....je to príroda, ale lepšie je pokus o záchranu ako nič...

dorinecka45
20. jún 2025
@refly

Ináč, hento je už "veľká" vrana. Mladá, ale oni vyliezajú z hniezda keď ešte nie sú úplne letuschopné a rodič ich kŕmi. Ako.... mala by byť vonku....

Ale keď hovoríte že blbo chodí... nemá zlomenú nohu? Keď ju pretočíte a skúsite potočiť nohou (ako keby ste šróbovali) tak v poho??
Prípadne to môže byť aj neurologické. Ťarbavosť + keď sa nevie trafiť.

@refly update.. bola to fakt mala vrana, u nich su aj mladata vzrastovo velke, ale nemala este cele perie a o chovste sa ani nedalo hovorit, este stale ma modre oci. Zo zaciatku ani neotvarala zobak, nepytala jest, bola letargicka ztuhnuta a studena. nereagovala skoro na ziadny podnet. Krmila som ju prakticky nasilu. Po par dnoch uz otvarala zobak a vokalizovala, casom sa naucila sama jest, ale ked ma videla,pytala odo mna. noha sa jej vtedy skutocne dala "srobovat" ako si sa pytala vyssie. Napozerala som si desiatky videi od zahranicnych chovatelov holubov, sliepok a moriek ako napravit dislokovane nozicky. Nemala na tej nohe ani prst v opozicii, na druhej mala. Takze aj k tomu som jej vytvorila dlahu na par dni aby jej ten prst ostal v opozicii. Dalsim problemom bolo naucit ju uchop, kedze dovtedy bola len na rovnej zemi. Doslova som ju ucila stat na konaroch, trenovala som s nou ten uchop. takze neskor uz sa zdrziavala prevazne na konaroch co som jej nanosila. Krasne udrziavala rovnovahu, pekne balansovala, spavala tiez na konaroch. Neostal jej ziadny hendikep. Medzi tym som jej este pomahala cistit perie od tych "tubusov" alebo ako sa to vola, pretoze perie jej rastlo,ale bolo stale zrolovane v takej trubicke. Neskor ked uz vedela sama stat, tak si to cistila sama. Dokonca sa aj kupala v miske s vodou, co.ored tym sa ani napit nechcela. Aj to som ju ucila. Doma sme trenovali kratucke lety z ruky na konar a podobne. Bola u nas 16 dni az nakoniec vcera sama vyletela. Este som ju bola skontrolovat, prvy den sa zdrziavala v blizkosti mojej brany, ale nedovolila mi priblizit sa. Na chvilu sa priblizila ona sama, az k noham mi prisla a potom ihned odletela. Ak sa niekedy pride ukazat, dam vediet. Tymto som chcela povedat len to, ze niekedy sa proste oplati pomoct.

Strana
z4